Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як сіяти газонну траву правильно - покрокова інструкція з фото і відео

  1. підготовка ділянки
  2. Вирівнювання поверхні ділянки
  3. Дренаж (за потребою)
  4. Обробка грунту, подрібнення і заключна очистка
  5. Трамбовка
  6. парування ділянки
  7. передпосівна підготовка
  8. Як сіяти газон?
  9. Перший полив газонної трави

Після того як ви визначилися з видом газону на своїй садовій ділянці, можна приступити до безпосереднього посіву обраної травосмеси. Але навіть найкращий посадковий матеріал не покаже хороших результатів без правильної підготовки майданчика для газону.

підготовка ділянки

Рекомендації нижче також підходять для укладання рулонного газону .

З місця під газон необхідно видалити будівельний і побутове сміття, викорчувати пні дерев і кореневища кущів. Залишені в землі деревні залишки можуть стати причиною появи на вашій майбутній галявині поганок.

Дерн з ділянки прибирають, користуючись лопатою або спеціальною машинкою для зрізання дернового шару. Дерн з ділянки прибирають, користуючись лопатою або спеціальною машинкою для зрізання дернового шару НА ФОТО: Найпростіший спосіб видалити дерен від старого газону - зрізати його лопатою. Але він вимагає хорошої фізичної підготовки і певних зусиль.

НА ФОТО: А ось зрізка дерну спеціальною машинкою істотно полегшить працю і скоротить час підготовки ділянки під газон НА ФОТО: А ось зрізка дерну спеціальною машинкою істотно полегшить працю і скоротить час підготовки ділянки під газон.

Зарослий бур'яном ділянку піддають обробці гербіцидом типу раундапа, після чого загиблі рослини видаляють.

НА ФОТО: Кульбаби і конюшина повзуча на великих площах має сенс видаляти за допомогою гербіцидів НА ФОТО: Кульбаби і конюшина повзуча на великих площах має сенс видаляти за допомогою гербіцидів. При ручному прополюванні коріння і кореневища бур'янів нерідко залишаються в грунті і дають нові "вершки".

Вирівнювання поверхні ділянки

Перед тим, як сіяти газон, ділянку необхідно вирівняти настільки бездоганно, наскільки це можливо. Майстри англійських газонів використовують на цьому і на етапі трамбування будівельний рівень, і це цілком виправдано, якщо хочеться отримати ідеально рівний зелений килим. Планування рельєфу проводять в ясну погоду, коли грунт сухий і сипуча. Необов'язково при цьому прибирати ухил, якщо він є. Навпаки, він забезпечить стік дощової води, що особливо актуально в останні літні сезони, багаті на рясні опади. Однак і цей ухил повинен бути вирівняним.

Ями і низини на ділянці вирівнюють одним з двох способів: знімають грунт з пагорбів (купин) і переміщують в ями, або ж заповнюють низинні місця родючим грунтом з інших ділянок саду. Якщо ділянку свіжий і родючого шару на ньому ще немає, його замінюють покупним торфогрунт. Важкий глинистий грунт змішують з піском, щоб надати їй більшу проникність для повітря і води.

НА ФОТО: Для ям на ділянці краще використовувати покупної грунт на основі торфу НА ФОТО: Для ям на ділянці краще використовувати покупної грунт на основі торфу.

Ідеальна грунт для газону:

  • рН: 5,5-6,5;
  • гумус: від 2,5 до 3,5 відсотків;
  • азот і його сполуки: 10 мг. на 100 м ґрунту;
  • фосфору: 15-25 мг. на 100 м грунту;
  • калій: 20-30 мг. на 100 м грунту;
  • мікроелементи: контроль вмісту міді та цинку.

Дренаж (за потребою)

Будь-яке керівництво про те, як посадити газонну траву правильно, включає в себе інструкцію по влаштуванню дренажу. Якщо ділянка знаходиться в хорошому місці, не затоплюється дощами і піднялася весняною водою, то досить його просто перекопати, вапнувати і удобрити. В інших випадках знадобиться створення дренажної системи, яке виробляють спільно з вирівнюванням рельєфу.

НА ФОТО: Якщо на ділянці спостерігається застій дощової води, то дренаж просто необхідний НА ФОТО: Якщо на ділянці спостерігається застій дощової води, то дренаж просто необхідний.

Для цього знятий в ході вирівнювання родючий шар укладається поверх двох шарів дренажу, нижній з яких включає гравій великої фракції або бита цегла, а верхній складається з дрібних каменів або піску. Таким чином, на ділянці утворюється тришарова основа:

  • зверху 15-20 см. родючого шару;
  • нижче 10-15 см. піску (дрібної фракції гравію);
  • в основі 10-15 см. великих каменів.

Кожен шар ретельно трамбується в міру укладання.

НА ФОТО: Загальний вид ділянки відразу після укладання дренажу під газон і садову доріжку НА ФОТО: Загальний вид ділянки відразу після укладання дренажу під газон і садову доріжку.

Який саме тип дренажу вибрати для газону, залежить від розміру площі, близькості грунтових вод, вже прокладених комунікацій і маси інших факторів, які ми обов'язково торкнемося в нашій окремій статті по дренажу.

НА ФОТО: В деяких випадках, зокрема в безпосередній близькості від фундаменту, можливе укладання французького дренажу під газон. Такий дренаж можна легко зробити самостійно, особливо якщо ділянка невелика.

Обробка грунту, подрібнення і заключна очистка

На ділянці невеликого розміру, на дачі або в саду обробку можна зробити з використанням вил або лопати. Глибина перекопування - 20-25 см. або менше (при тонкому шарі гумусу). В цей же час в грунт закладають органічні добрива і пісок, так як садити газон на виснажений грунт - безперспективна справа.

Якщо перед тим, як садити газон на дачі або в саду, не розбити земляні грудки, то рівною і гладкою поверхні, як на фото нижче, не отримати, оскільки земля осяде нерівномірно.

  • Від грудок нескладно позбутися своїми руками, розбивши їх важкими граблями або вилами, по ходу цієї роботи з землі прибирають камені, кореневища бур'янів, сміття.
  • Великі ділянки зручніше обробляти мотокультиватором.
  • Якщо планується весняний посів, а ділянку готується з осені, то що залишилися на ньому грудки можна залишити до посівного періоду (для кращого дренування ділянки) і розрівняти безпосередньо перед тим, як сіяти газонну траву навесні.
  • Перед трамбівкою (наступний етап) забивають кілочки по периметру ділянки і простягають через них мотузку. Переходячи з одного кута ділянки в інший, потрібно підбивати кілочки і підтягувати мотузку до освіти ідеально прямій лінії, тобто 180 °. Бажано для досягнення цього результату мати будівельний рівень.

Бажано для досягнення цього результату мати будівельний рівень

НА ФОТО: Мотоблок, вила, граблі та візок для збору сміття (кореневищ і т.д.) - набір мінімум для обробки ділянки перед висадкою газону.

Трамбовка

  • Утрамбовка грунту переслідує одну важливу мету: вона видаляє з товщі грунту порожнечі, щоб згодом не виникло нерівностей на вже підріс газоні.
  • Трамбування виробляють ногами і садовим катком. Також підійде будь-який важкий, округлий (але при цьому рівний по всій поверхні) матеріал, наприклад, колоду з радіусом не менше 20 см., Велика металева або бетонна труба Грунт втоптують в сухий день.
  • Сліди взуття після закінчення роботи розрівнюють граблями.
  • Періодично з різних кутів необхідно посмотрівать на рівень вбитих клинів з мотузкою. Якщо здається, що десь кут спотворився, утворилася височина або навпаки порожнеча, то варто трохи краще пройтися по цій частині з катком, досипати ґрунту або прибрати зайве.

НА ФОТО: Гості зі Середньої Азії дружно коткують грунт під газон на чиїйсь підмосковній дачі НА ФОТО: Гості зі Середньої Азії дружно коткують грунт під газон на чиїйсь підмосковній дачі. Зауважимо, роблять це правильно.

парування ділянки

Даний етап нерідко пропускають, тому що він вимагає додаткового часу і зусиль. Проте, у нього є очевидні плюси:

  • Сенс парування (витримки під паром) в тому, щоб позбавити ділянку від насіння бур'янів і кореневищ пирію.
  • Якщо газон буде сипатися насінням, цей етап краще не пропускати. Якщо буде укладатися дерен (рулонний газон), то витримувати землю під паром не обов'язково.
  • Термін парування - один-півтора місяця. Метод полягає в регулярному видаленні проростають бур'янів і обробці гербіцидами безпосередньо перед заключним етапом підготовки.

В останні роки замість вистоювання ділянки під паром успішно практикується засівання його сідератнимі травами: буркуном, люпином , Білої гірчицею, викою і тому подібними. Їх висівають за 1,5 місяці до створення газону, а перед укладанням дерну або посадкою насіння газонної трави зелену масу заорюють (перекопують грунт прямо з рослинами). Це покращує структуру грунту і збагачує його азотом і іншими речовинами в більш зручній для засвоєння формі.

передпосівна підготовка

  • За 7-10 днів до посіву газону по поверхні ділянки треба розкидати мінеральну підгодівлю: по 40-60 м на квадратний метр.
  • Ці добрива закладаються в грунт граблями на глибину до 5 см.
  • Проводиться заключне розпушування, після якого грудки не повинні перевищувати розміру пшеничного зерна.

Рада для тих, хто шукає відповідь на питання, як посадити газонну траву своїми руками: перед тим, як садити газон на ділянці, краще витримати підготовлений грунт протягом тримісячного періоду для її усадки. Це класичний метод роботи, яким користуються професіонали-озеленювачі у всьому світі. Зрозуміло, через коротке вегетаційного періоду в нашій країні цей спосіб актуальний лише для південних регіонів.

Безпосередньо перед тим, як сіяти газонну траву, підбирають найбільш підходящий день. Вибирайте сухий, ясний день, коли верхній шар грунту вже просох, а нижні залишаються вологими. Також необхідно звертати увагу на особливості посіву восени, навесні і влітку:

  • Коли і як сіяти газонну траву восени? На підготовлену ділянку насіння висіваються в термін з середини серпня до середини вересня. Цей період сприятливий в середній смузі Росії, в інших регіонах він кілька зсувається.
  • Весняний посів можна проводити в кінці квітня - початку червня.
  • Посіяний в літні місяці газон вимагає поливу, який не так-то просто здійснити: молода трава схильна до пересихання і розмиву. Велику площу засівати влітку не рекомендується через трудомісткість заходів по догляду.

Багато хто не може визначитися, коли сіяти газонну траву найкраще, щоб витрачені праці не пропали даром. В принципі, робити це можна з ранньої весни і до пізньої осені. Головне, щоб трава встигла прорости до приходу заморозків.

Як сіяти газон?

Тепер безпосередньо про те, як сіяти газонну траву своїми руками. Уявімо, що у вас вже є пакет з відповідної за складом травосуміші для газонів . приступаємо:

  • поверхню землі спушите віяловими граблями, щоб на ній залишалися дрібні борозенки. Насіння в упаковці ретельно перемішайте - якщо упаковка велика, то засукаєте рукав, і рукою з дна мішка на поверхню перемістіть насіння кілька разів. При посіві враховуйте, що з кожного боку за край газону треба виходити приблизно на 8 см. Тобто насіння потрібно трохи більше, ніж заплановано на сам ділянку;
  • якщо на упаковці немає інструкції, розраховуйте, що на квадратний метр грунту необхідно посіяти 30-60 г насіння. Якщо сіяти рідше, крізь газонні трави проб'ються бур'яни і будуть видні некрасиві лисини;
  • весь підготовлений обсяг насіння поділіть на 4 частини і засейте кожної з них четверту частину площі. Якщо є сівалка, половину насіння сійте уздовж борозенок, половину - поперек. Зверху посадковий матеріал закладіть віяловими граблями, чи не наступаючи на місце посіву.

НА ФОТО: Віялові граблі - один з обов'язкових інструментів для підготовки газону до посіву НА ФОТО: Віялові граблі - один з обов'язкових інструментів для підготовки газону до посіву.

Перший полив газонної трави

Поява сходів спостерігається в середньому через 7-21 день. Поливають в цей період газон кожні кілька днів за умови відсутності дощів. Виробляти полив необхідно обережно - підійдуть лійка з дрібним розбризкувачем або дощувальних установка, розпорошуються тонкі струмені води. Коли молода трава досягне висоти в 8-10 см. Приходить пора першої стрижки.

Увага: уникайте сильного напору води при поливі - сильні струмені можуть вимити насіння на поверхню.

Знаючи, як сіяти газонну траву (відео з основними етапами процесу дивіться нижче), ви зможете створити бездоганний газон на ділянці, який буде радувати весь сезон, не вимагаючи особливого догляду.

Як сіяти газон?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама