Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити пекінську капусту на городі

  1. терміни посадки
  2. Температурний режим
  3. посів
  4. підготовка грядки
  5. вибір сорту
  6. Догляд за пекінською капустою
  7. хвороби
  8. шкідники

Зміст статті

Як там говорив один відомий артист у своєму знаменитому монолозі? «Госпідя! Він ще з прітееензіімі! »Саме так такий фразою хочеться охарактеризувати інформацію більшості статей з джерел в інтернеті. А запит-то в пошуковику був простий. Як виростити пекінську капусту на городі?

Ну здавалося б, чого простіше: дотримуйся час посадки та нескладну агротехніку, потім урожай збирай. А почитаєш деяких авторів, і відразу на думку спадає вищезгадана фраза.

І якби ж то, якщо прочитали люди знаючі, посміялися і пішли займатися пекінка правильно. Але ж ці статті читають новачки. І йдуть горе-рекомендацій. Потім виходить марна витрата часу, сил, посадкового матеріалу. Тому що не виросте повноцінний качан при таких радах.

Розбираємо помилки і «прітееензіі» на істину в останній інстанції.

терміни посадки

Почнемо з того, що пекінська капуста починає стрелковаться при довгому світловому дні. Тобто, більше 11 годин. При цьому практично кожен джерело рекомендує садити насіння приблизно на початку травня.

А тепер вважаємо. Кочан дозріває приблизно за 48-57 днів від сходів. Відраховуємо від часу посадки цей термін. Отримуємо що? Середина або кінець червня. Час найдовшого світлового дня. Який урожай може наливатися при такому режимі? Могутні стрілки.

Правильні дії. Сіяти на розсаду пекінську капусту потрібно в кінці березня або початку квітня. Тоді до червня рослини дозріють. При цьому зав'яжуть повноцінні щільні качани. Правда, зберігається такий урожай дуже погано. Його слід використовувати для літнього вживання в їжу.

Для тривалого зберігання пекінка висівають в середині або наприкінці липня. Тоді до вересня дозріває урожай, який лежить спокійно до новорічних свят.

Температурний режим

За цих же термінах дивимося ще одну тенденцію. Пекінка не любить спеки. Оптимальна температура для найкращого росту становить не нижче +12 і не вище + 22 ° С. А в останні роки які температури бувають в травні і червні навіть у середній смузі? Стовпчик термометра часто відповзає далеко вище + 25 ° С.

Ну яка пекінська капуста витримає таке знущання? Звичайно, качанів чекати не доводиться.

Правильні дії. Дивимося вище за термінами посіву. Саме тоді виходить найоптимальніша температура повітря для хорошого зростання пекінської капусти.

посів

Пекінська капуста - це практично салат. І коренева система у неї відповідна. Тому після пікіровки пекінка довго хворіє і погано приживається. Але немає, раз сказали садити в торф'яні таблетки і потім пересаджувати в грунт з руйнуванням грунтового кома, значить так і повинно бути! Або в строго в торф'яні стакани і нікуди більше.

Правильні дії. Сіють пекінську капусту відразу в грунт. Обов'язково під подвійну плівку. Молоденькі сходи бояться навіть нульової температури. А ось рослини з 2 парами справжніх листочків можуть витримати короткочасні заморозки до -3 ° С.

Але не у всіх є можливість накривати кожну лунку. В такому випадку посів виробляють в мініпарнічок. Тільки обов'язково садять пекінка рідше. Листочки у неї широкі, місця потрібно багато. Оптимальною буде схема 4,5 на 4,5 см. Ось тільки не треба виміряти лінійкою відстань. Просто візьміть картонну підкладку з-під яєць. Потім покладіть на землю і притисніть. Піднімайте і милуйтеся рівними акуратними лунками. Кладете по одному насіння в кожне, присипаєте землею і встановлюєте укриття.

Пересаджувати на город такі посадки - суцільне задоволення. Гарненько пролили землю, через півгодини акуратно піддягли пекінську капусту лопаткою разом з грудкою землі. Потім урочисто, але швидко відтягнули на майбутнє місце посадки і поставили в лунку. Перед цим в ямку додали чайну ложку деревної золи, бажано - від листяних порід дерев. І влили 800-1000 мл тепленькою чистої води.

Ось в цю смачну рідину запихають весь клубок землі, не ушкоджуючи кореневу систему. Швидко і добре.

Якщо немає можливості посіяти пекінка в грунт або в мініпарнік, то це зовсім не привід опускати руки. Розсаду пекінської капусти можна спокійно виростити на підвіконні, нарівні з звичними помідорами і перцями. І навіть в торф'яних таблетках. Тільки потім, під час пересадки на постійне місце, не оголювалися коріння. Садіть в лунку прямо з таблеткою. Рослині це не зашкодить. Метод перевалки взагалі завжди краще для будь-якої рослини.

Порада. Торф'яні стаканчики прекрасно замінюються звичайними пластиковими або поліетиленовими. Насипають грунт і висівають капусту. Перед пересадкою гарненько поливають, щоб земля щільно обхопила коріння. Тоді ризик пошкодити їх буде мінімальним.

підготовка грядки

Більшість джерел рекомендують готувати землю безпосередньо перед посадкою. Ну да, дотримуючись їх терміни, цілком можна не поспішати. Але ж ми сіяли пекінка за своїм графіком. Значить і час обробки землі доведеться пересувати відповідно.

Правильні дії. Так як садять пекінську капусту рано, грядку доведеться готувати з осені. Навесні земля буде ще занадто перенасичена вологою для якісної обробки. Що потрібно зробити?

  1. Прополоти ділянку.
  2. Розкислювати грунт. Для цього використовують звичайний крейда, доломітове борошно, вапно-гідратного. Не здумайте використовувати яєчну шкаралупу. Для того, щоб вона подіяла, потрібно кілька років і досить велика її кількість.
  3. Внести велика кількість жирного компосту, обов'язково визрілого. Або ж добре перепрілий гній. Пекінської капусти потрібна велика кількість поживних речовин за короткий термін.
  4. Мінеральні добрива доведеться додавати. Органіка - це прекрасно, але пекінка добре росте і розвивається тільки в присутності молібдену і бору. Тому дивимося на упаковці вміст цих речовин і використовуємо строго за інструкцією.

Після того, як насипали на майбутню грядку все по списку, доведеться її глибоко перекопати. Радимо на всю довжину багнета лопати і особливо не розбивати великі грудки. І вже тим більше - не боронить землю. У великих грудках землі можуть перебувати личинки, лялечки і дорослі комахи багатьох шкідників. Розрівнюючи грунт, ви створюєте їм ідеальне укриття для зимівлі.

А у великих брилах вони спокійно сплять. Взимку приходить мороз і оппа! Пристойною купкою шкідників і недругів стане менше.

вибір сорту

Дуже здивували кілька джерел інформації в мережі. Вони стверджують, що в Росії до культивації дозволений тільки один сорт пекінської капусти. Чим зумовлене таке заява - ми так і не зрозуміли. Може бути горезвісними «прітееензіімі»?

Правильні дії. Зараз на ринку представлено безліч різноманітних сортів пекінської капусти. Всі вони з честю пройшли випробування і дозволені до посадки в Росії. Іноді очі розбігаються, не знаєш, який і вибрати.

Визначитися дуже просто за однією ознакою: терміни дозрівання. Дивимося на пакетик, читаємо уважно. Нас цікавить цифра не більше 60 днів. Ось цей сорт і беремо.

Непогано, якщо це виявиться гібрид голландської селекції. Таке насіння при якісному догляді і дотриманні термінів дають щільний качан вагою до 1300 р

Догляд за пекінською капустою

Майже всі горе-рекомендації зводяться до одного: пекінська капуста росте сама. Тільки кинь насіннячко на грядку, і ось уже хрусткий рівний качан так і стрибає в руки.

Правда, не згадується, що городники доведеться самому трошки пострибати біля посадок. Інакше і врожаю не бачити.

Правильні дії. Насправді пекінська капуста досить невибаглива культура в плані агротехніки. Але це не означає, що їй не потрібен догляд. Прополки і регулярне розпушування потрібні тільки до змикання листя в ряду. Потім рослини впораються самостійно. А ось полив і підгодівлі потрібні постійно. Адже за два місяці від сходів пекінка потрібно набрати пристойну зелену масу.

Полив. Раз в тиждень при нормальній погоді обов'язковий. Більше й не треба, тому що вирощуємо ми її при прохолодних температурах. Бажано не чвікать з лійки по верхівках, а проливати грунт на глибину хоча б 14-16 см. Орієнтиром служить сама земля. Підняли лопушок, подивилися. Підсохла, значить поливаємо. Волога, значить поки з водичкою перегодимо.

Підживлення. Потрібні обов'язково. Як мінімум три рази.

  1. На наступний день після пересадки у відкритий грунт. Розчин Корневином плюс розбавлене органічне добриво. Цілком згодиться рідке зелене.
  2. Через 2 тижні після висадки на постійне місце. Будь-яке мінеральне комплексне добриво з великим вмістом азоту, фосфору, молібдену і бору.
  3. Через місяць після пересадки. Розведений настій коров'яку, пташиного посліду або рідкого зеленого добрива.

Звичайно, без підгодівлі пекінська капуста не загине, і навіть виросте. Але смак у неї буде слабенький, а розмір качана буде залишати бажати кращого результату.

хвороби

Абсолютно всі джерела виступають з «прітееензіімі», що пекінська капуста в нашому кліматі не хворіє нічим. Мовляв, у неї занадто короткий термін вегетаційного циклу і вона просто не встигає нічим захворіти.

Не смішіть. Навіть редиска за 3 тижні встигає захворіти, а тут цілих два місяці! За цей час рослини можуть зробити вибір і несправжня борошниста роса, і кила, і слизистий бактеріоз.

Правильні дії. Поспішаємо «порадувати». Лікувати уражені рослини марно. Народних методів боротьби з такими болячками не придумано, а використання фунгіцидів недоцільно. Якраз через занадто короткого вегетаційного періоду.

Отрута встигне подіяти на хвороботворні бактерії і спори грибків, але повністю вийти з клітин рослини вже не вистачить часу. Навіть люди, які не відносяться до категорії прихильників органічного землеробства, прекрасно усвідомлюють всю неприємність вживання в їжу такої капусти.

Виходу два:

  1. Виривати з коренем пошкоджені рослини, потім спалювати їх за межею ділянки. Грунт ретельно знезаражувати гарячим міцним розчином марганцівки, а через добу ще й розчином Фітоспорін.
  2. Займатися профілактикою щоб уникнути зараження.

Основна міра - це ретельне дотримання сівозміни і розкислення грунту. Чи не садять на одній грядці будь хрестоцвіті культури поспіль щороку. На колишнє місце капусту повертають не раніше, ніж через 4 роки. Про розкислення читайте вище.

шкідники

Ось тут ми проявимо з авторами інших статей повну одностайність. Ніяких шкідників на пекінській капусті труїти хімією не можна категорично. Інакше доведеться потім їсти трохи отруйні листочки.

Але рішення є. Потрібно раз в тиждень обприскувати посадки відварами сильно пахнуть трав. Але не отруйних! Наприклад, відвар листя або квітів чорнобривців, соснових голок, квітів валеріани або листя м'яти.

Або ж весь період тримати посадки пекінської капусти під тонким нетканим матеріалом - це від літаючих ненажер. Грунт при цьому посипають великої золою або сухим піском - це від плазунів.

Як виростити пекінську капусту на городі? Як бачите, не дуже складно. Головне, дотримуватися термінів і правильно доглядати. Тоді і урожай порадує.

Відео: як правильно вирощувати пекінську капусту

Як виростити пекінську капусту на городі?
Отримуємо що?
Який урожай може наливатися при такому режимі?
А в останні роки які температури бувають в травні і червні навіть у середній смузі?
Ну яка пекінська капуста витримає таке знущання?
Що потрібно зробити?
Може бути горезвісними «прітееензіімі»?
Як виростити пекінську капусту на городі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама