Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити зелений лук на підвіконні в грунті або воді

  1. Як вибрати цибулини
  2. способи вирощування
  3. У грунті
  4. У пластиковій пляшці
  5. У парнику з пляшки
  6. У пакеті
  7. В воді
  8. Як вирощувати цибулю-шніт

Якщо немає дачі, то можна влаштувати город у власній квартирі.

Варто знати, як виростити цибулю на підвіконні.

Отримати смачні зелені пір'я досить просто. Рослина невибаглива, тому впоратися з ним можна навіть не маючи особливих навичок.

Як вибрати цибулини

Плюси вирощування вдома на підвіконні цибулі не викликають сумніву. Поласувати корисним овочем можна навіть взимку, коли організм особливо потребує вітамінів. Можна бути впевненим, що продукт не оброблений шкідливими хімікатами. До того ж, якщо захочеться зробити смачний салат, немає необхідності бігти в магазин. Лук завжди під рукою.

Виростити зелена цибуля на підвіконні можна в грунті або у воді. Способи рівнозначні, на швидкість отримання врожаю і його кількість вони не впливають. Тому вибирати треба той, який більше до душі.

Якщо немає дачі, то можна влаштувати город у власній квартирі

Починати слід з вибору і підготовки цибулин. Найчастіше вирощують цибулю. Але підходять для будинку і інші сорти: цибуля севок, шніт, порей. Причому севок або шніт можна виростити з насіння, якщо є таке бажання.

Найкраще використовувати для отримання пір'я вже пророслі цибулини. Тобто вигонки простіше займатися приблизно з січня, коли овоч вийде зі стану спокою.

Але і до цього часу не варто відмовляти собі в цьому джерелі вітамінів. Потрібно лише дотримуватися деяких правил:

  • Цибулини вибирати невеликі.
  • Восени їх слід помістити в прохолодне місце, наприклад, холодильник. Це прискорить проростання.
  • Якщо паростків поки немає, то верхівку цибулини слід обрізати. З уже проклюнулися дану процедуру не проводять.
  • За деякий час до посадки цибулю потрібно помістити в місце з підвищеною вологістю. Починати висаджувати необхідно, коли в нижній частині будуть помітні зачатки корінців.
  • Перед посадкою цибулини слід протримати 12 годин на теплій воді або слабкому розчині марганцівки.
  • Цибулини повинні бути здоровими, міцними, без пошкоджень і ознак гнилі. Залежно від якості, вони здатні по 2-3 рази випускати пір'я, так що вирощеного власноруч врожаю вистачить надовго.

способи вирощування

Для висаджування рекомендується підібрати цибулини практично одного розміру. Якщо виникли запитання про вирощування зеленої цибулі на підвіконні, то варто ознайомитися з принципами двох основних методів цього процесу - посадки в грунт і у воду.

Якщо виникли запитання про вирощування зеленої цибулі на підвіконні, то варто ознайомитися з принципами двох основних методів цього процесу - посадки в грунт і у воду

У грунті

Виростити цибуля на перо в грунті не так вже й складно. Рослина досить невимоглива до грунту, так як основний запас корисних речовин містить сама цибулина. Бажано використовувати грунт з нейтральною кислотністю, рекомендується забезпечити хороший дренаж. У контейнері обов'язково повинні бути отвори, щоб вода могла вільно стікати, і піддон, де вона буде збиратися. Ємність потрібно вибирати досить високу. Якщо землі буде недостатньо, то коріння виштовхнуть цибулину на поверхню.

Оптимальний час для посадки - січень. Щоб визначити, чи готові цибулини до вигонки, можна одну з них помістити в ємність з водою. Якщо коріння почнуть активно рости, то настав час приступати до вирощування.

Особливість цибулин - після посадки вони не збільшуються в розмірах, а, навпаки, всихають. Тому розташовувати їх можна поруч один з одним. Садять цибулю вдома так: спочатку невеликий шар дренажу, потім шар грунту глибиною не менше 10 см. Цибулини немає необхідності повністю закопувати в землю, досить зробити це на третину.

Відразу після посадки не рекомендується ставити цибулю на вікно. Краще вибрати затінений куточок, це дозволить успішно сформуватися кореневій системі. Через кілька днів контейнери потрібно переставити в добре освітлене місце. Тепер рослина має отримувати достатньо сонячного світла. У зимовий час необхідно використовувати додаткові джерела світла: лампи денного світла або спеціальні лампи, що продаються в магазинах товарів для садівництва.

Подбати треба і про температурний режим. Лук досить холодостійкий, а ось спеку переносить насилу. При температурі вище 30 градусів цибулини не випускатимуть пір'я. Оптимальний клімат - 20-23 градуси. Взимку необхідно стежити, чи не занадто жарко на підвіконні через роботу батарей. Влітку контролювати, чи не перегріваються контейнери під сонячними променями. Щоб цього уникнути, рекомендується обернути ємності фольгою.

Пір'я лука на підвіконні, вирощування якого передбачає мінімальний догляд, будуть соковитими і смачними тільки якщо рослина отримає достатньо вологи. Краще поливати не надто часто, але рясно. Також допускається обприскувати зелень водою з пульверизатора, але на самій цибулині не повинні залишатися краплі.

У пластиковій пляшці

Вирощений в домашніх умовах цибулю - приємне доповнення до повсякденного раціону. Але не завжди на підвіконні досить місця, щоб розставити потрібну кількість лоточков з паростками. Заощадити простір допоможе звичайна пластикова пляшка об'ємом 5 л або навіть більше.

Заощадити простір допоможе звичайна пластикова пляшка об'ємом 5 л або навіть більше

Лук в пляшці садять таким чином:

  • У пляшці проробляють кілька рядів отворів. Вони повинні бути трохи меншого розміру, ніж цибулини, щоб ті не випали. При цьому не варто робити перший ряд прямо біля дна, інакше вода витікатиме.
  • Пляшку потрібно розмістити вертикально. Засипати підготовлену заздалегідь грунт до перших отворів. Покласти цибулини в отвори, засипати землею до рівня наступного ряду. І так повторювати кілька разів, поки пляшка не буде повністю наповнена. Тепер рослини потрібно полити.
  • Грунт може бути універсальним, а також допускається застосовувати його замінники. Наприклад, мінеральну вату. Тільки необхідно пам'ятати, що всі маніпуляції з нею слід проводити в рукавичках, тому що дана речовина агресивно впливає на шкіру. Підійдуть і інші матеріали, здатні утримувати вологу, такі як тирса і вермикуліт.

Рослини в пляшці на підвіконні добре ростуть і дають рясний урожай.

У парнику з пляшки

Звичайну 5 літрову пляшку можна пристосувати в міні парник. Необхідно зрізати по вертикалі відгинати кришку, в більшу частину висадити насіння.

У пакеті

Можна скористатися способом вирощування в пакеті.

В воді

Якщо виникла проблема, як виростити зелену цибулю на підвіконнях взимку, то варто звернути увагу на спосіб, в якому не використовується грунт, а тільки вода. Багато хто пам'ятає цей метод з дитинства: в баночку з водою поміщається цибулина, а через кілька днів вона дає смачні пір'я. Однак і в цьому випадку потрібно знати деякі нюанси.

Щоб на столі постійно присутній свіжа цибуля, його варто садити партіями з проміжком в тиждень.

Головна особливість - цибулину можна повністю опускати в воду, вона просто почне гнити. Стикатися з рідиною повинна лише маленька частина, на якій розташовані корінці. Щоб цього домогтися, можна взяти дуже велику цибулину або маленьку баночку, в яку посадковий матеріал не провалиться. Також допускається зробити отвір в кришці.

Також допускається зробити отвір в кришці

Не можна сказати, що низка банок на підвіконні виглядає дуже естетично, до того ж вода в них мутніє. Лук взимку зручніше вирощувати в спеціальних контейнерах, зробити їх можна і самостійно. Такі ємності включають піддон для води і кришку з отворами. У них треба ставити цибулини.

У подібній конструкції важливо не забувати регулярно міняти воду. Вона може бути водопровідної, тільки їй треба дати попередньо відстоятися. Ще краще - використовувати аератор для акваріума.

Як вирощувати цибулю-шніт

Крім звичайного ріпчастої, можна зайнятися вирощуванням шніт лука на підвіконні. Ця рослина відрізняється незвичайним смаком. Розмножувати його допускається вегетативно або за допомогою насіння, причому другий спосіб краще. Роблять це таким чином:

  • Замочують насіння перед посадкою.
  • Укладають в горщик шар дренажу, потім насипають грунт. Лук-шніт не має розвиненої кореневої системи, тому контейнер може бути не дуже глибоким.
  • Далі потрібно зробити неглибокі борозенки і в них засипати посадковий матеріал.
  • Щоб урожай був багатим, потрібно доглядати за посадженими насінням: поливати їх, мульчувати з торфом, можлива також підживлення.

Лук-шніттЕслі цікавить, як виростити цибулю-шніт, то варто знати, що ця рослина багаторічна. Урожай воно дасть на другий рік, першої взимку на підвіконні воно буде стояти в якості незвичайного прикраси. Лук-шніттЕслі цікавить, як виростити цибулю-шніт, то варто знати, що ця рослина багаторічна

Розібратися, як посадити цибулю на зелень на підвіконні, нескладно. Трохи терпіння і мінімум зусиль, а в результаті можна буде поласувати домашнім цибулькою. В умовах міста вирощується самостійно овоч стане приводом для гордості, коли прийде час збирати урожай. До того ж він допоможе підтримати здоров'я.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама