Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як запилювати помідори в теплиці

  1. Умови для запилення помідорів в теплиці
  2. Способи природного запилення
  3. Штучне запилення помідор в теплиці
  4. Засоби для запилення томатів у теплиці
  5. Поради городників

Одна з проблем захищеного грунту - відсутність нормального запилення, без якого немає врожаю Одна з проблем захищеного грунту - відсутність нормального запилення, без якого немає врожаю. Як правильно запилювати помідори в домашній теплиці і для чого це робити, один з частих питань багатьох овочівників-любителів.

У закритому просторі з відсутністю протягу і доступу комах, урожай зазвичай набагато нижче. Тому-то запилення, разом з формуванням кущів, поливом, мульчированием, вважається теж ефективної обов'язковою процедурою для підвищення врожайності.

Ну як же, скажуть деякі, все знають, що помідори рослини самозапильних. Це з огірками вічні проблеми, а тут все повинно бути в порядку. Але щоб пилку потрапити з тичинок на маточку, потрібно якийсь механічна дія, подих вітру, лапки комах. А ранньою весною, саме під час цвітіння, як раз наші помідори коштують наглухо закриті в теплицях.

Так, до того ж, пилку ще потрібно повністю дозріти, але не завжди це виходить і причин для цього багато:

  1. Неправильно сформовані кущі і як наслідок, велика кількість суцвіть, що не під силу рослині.
  2. Використання неякісних, занадто слабких або гібридного насіння.
  3. Недостатня кількість необхідних під час цвітіння добрив.
  4. Надлишок органіки і азоту, який веде до швидкого набору зеленої маси, на шкоду цвітінню.
  5. Неправильні умови, занадто жарко або холодно в теплиці, занадто слабке освітлення.

Потім ми бачимо сумну картину, як осипаються наші зав'язі, як більшість суцвіть виявляються пустоцвіти Потім ми бачимо сумну картину, як осипаються наші зав'язі, як більшість суцвіть виявляються пустоцвіти.

Щоб наш урожай все-таки був таким, яким ми очікуємо, потрібно створити по-перше хорошу обстановку для дозрівання пилку, освітлення, мікроклімат, догляд. А по-друге, потрібно застосувати відразу кілька способів для того, щоб пройшло запилення, щоб бути впевненими в кінцевому результаті.

Умови для запилення помідорів в теплиці

Ви знаєте, що постійно через недостатньо хороших умов тепличного вирощування втрачаєте до половини всього врожаю? А адже багато хто про це і не замислюються, спорудивши на ділянці теплицю і не дуже вникаючи в потреба дотримання температури і вологості.

Пилок у томатів, втім як і у інших рослин, дозріває лише при певних умовах. Якщо є недолік освітлення, частіше коли теплиця розташована неправильно чи їй притаманна велика загущенность, то дозрівання взагалі може не бути.

Температура для нормального запилення грає найважливішу роль. При зниженні до + 13-ти і нижче цієї позначки, пилок втрачає до половини здатності повного визрівання. Таке зниження температури відповідно спричинить за собою втрату, причому більшу, врожаю. Але ж ви можете навіть цього і не помітити, якщо тим більше немає можливості часто перевіряти теплицю.

Чим же нам загрожує температура вище 35-ти градусів? Навіть підвищення на короткий час може повністю знищити майбутній урожай. У пилку при високій температурі повністю втрачається здатність до дозрівання.

Ще одним важливим фактом буде вологість. Якщо сухе повітря постійно, то ні про яку якісну запиленні не може бути й мови. А підвищена вологість просто зробить пилок липкою, вона втратить здатність обсипатися. Вологість в теплиці завжди повинна підтримуватися близько 70%, особливо під час цвітіння.

Запилення в теплиці може проходити природним шляхом, звичайно ж з нашою допомогою, і штучними методами. Є серед них більш підходящі для промислових масштабів, вони трудомісткі або дорогі, але дуже ефективні. Є прості, з якими впорається навіть будь-який початківець дачник.

Способи природного запилення

Знаєте чому я ніколи не сажу в теплиці відразу кілька різних овочевих культур? Для одних потрібна підвищена вологість або температура для отримання зав'язі (перці). Для інших немислимий протяг (огірки). Краще мати пару споруд, тоді ви гарантовано будете зі стабільними врожаями, створюючи свій мікроклімат для одного виду овочів

  • Ось саме протяг, влаштований в теплиці в вітряну погоду, добре допоможе опиліть рослини. Виконати процедуру потрібно вранці, як тільки пилок дозріла (визріває вона в нічні години). Після потрібно пройтися і подивитися на квіти, у опилённих листочки будуть загнуті вгору, якщо їх більшу кількість, то вам все вдалося зробити правильно.
  • Залучення комах, зазвичай бджіл і джмелів. Для цього можна посіяти прямо на грядках з помідорами квіти медоноси, які особливо приваблюють комах. Вибирайте яскраві, з вираженим ароматом. Кажуть, що якщо посадити серед томатів ароматний базилік, то можна крім залучення бджіл, ще й поліпшити смакові якості плодів. Деякі купують вулики, щоб розмістити в теплиці, але це якщо ви серйозно займаєтеся вирощуванням помідорів для продажу.
  • Можна занести в теплицю на час горщики з вашими садовими квітами, нехай попрацюють на благо врожаю.

Штучне запилення помідор в теплиці

Штучно, тобто самостійно запилювати томати швидше за все вам доведеться вибірково Штучно, тобто самостійно запилювати томати швидше за все вам доведеться вибірково. Цю операцію, точніше ряд заходів, варто проводити після того, як томати вже запилювалися природним шляхом, але результат вас не надихнув.

  • Включення підлогового вентилятора в теплиці створює протяг і пилок обсипається з тичинок. Його можна включати в сонячну погоду, коли ймовірність запилення найбільш ефективна.
  • Постукування по шпалерах або струс кущів так само підходить для штучного запилення, пилок просто струшується і потрапляє на товкач.
  • Цікавим нововведенням стало використання для запилення електричної зубної щітки. Її включають над квітками і вібрація змушує пилок обсипатися.
  • Ну вже коли нічого не допомагає, на допомогу приходить м'яка і пухнаста пензлик. Дотик до тичинок а потім до маточці це майже стовідсоткова гарантія запилення. При такій процедурі, щоб не заплутатися, я використовую яскраву стрічку маркера з магазину, просто позначаю кожну пройдену кисть суцвіть.

Всі способи варто повторювати, не проводити один раз, а протягом усього періоду цвітіння, через три-чотири дні. Краще чергуючи їх, бажано з ранку. Після запилення в обов'язковому порядку слід полив, щоб прискорити зав'язування плодів, але через кілька годин потрібно провітрити теплицю, щоб знизити вологість повітря.

До штучним способам запилення можна додати різні засоби для поліпшення зав'язі. Про деякі з них садівники відгукуються просто із захопленням.

Засоби для запилення томатів у теплиці

Не потрібно запилення вручну, якщо обприскувати томати препаратами, які покращують формування зав'язі. Дуже хорошими засобами вважаються «Зав'язь» і «Бутон».

Обприскування розчином борної кислоти, не тільки під час формування зав'язі, але і після, показує підвищення кількості плодів Обприскування розчином борної кислоти, не тільки під час формування зав'язі, але і після, показує підвищення кількості плодів. Борну кислоту (10 грам порошку) розводять в десяти літрах гарячої води і проводять обприскування, його повторюють потім при появі зав'язі і формуванні плодів.

Поради городників

Щоб створити комфортний мікроклімат в теплиці, потрібно всього лише вчасно знижувати або підвищувати вологість і температуру, тоді запилення буде проходити краще і зав'язі помітно збільшиться.

Щоб підвищити вологість при посухи в жарку пору, потрібно збільшити кількість поливів і поставити ємності з водою в міжряддя.

Для зниження вологості вдаємося до мульчування грунту навколо помідор . Воно запобігає випаровування вологи в повітря, зберігши її біля коріння рослин.

Якщо ви можете приїжджати на дачу раз в тиждень, тоді кращим виходом буде придбання автоматичних кватирок. Вони не дуже дорого коштують, стануть в нагоді вам надовго і будуть самі регулювати провітрювання.

Добре допомагає для зав'язування томатів внесення калійних добрив, тільки не хлористого калію, так як рослини не переносять хлор. Так само не забувайте в цей час про комплексних підгодівлі азотно-фосфорними добривами.

Як запилювати помідори в теплиці відео

Чим же нам загрожує температура вище 35-ти градусів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама