Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Де і як росте хурма

  1. Що таке хурма, її особливості
  2. Як цвіте хурма
  3. Де росте хурма, в яких країнах?
  4. сорти хурми
  5. Східна хурма
  6. оксамитова хурма
  7. хурма виргинская
  8. Кавказька хурма
  9. хурма Росіянка
  10. хурма Корольок
  11. Корольок Шоколадний - сорт шоколадного кольору
  12. Чорна хурма або чорна сапоте

Як росте хурма, звідки вона родом, який буває, чи може рости в наших садах - давайте розглянемо по порядку, фото подивимося. Солодкі соковиті, яскраво-жовті або помаранчеві плоди є провісниками Нового року, адже вони з'являються на прилавках магазинів незадовго до настання зимових свят.

Плоди на дереві, фото:

Плоди на дереві, фото:

↑ до змісту ↑

Що таке хурма, її особливості

Її також називають персімон - даний синонім родом з англомовних країн. Хурма примітна тим, що абсолютно унікальна, не схожа ні на який інший фрукт. Розміри, форма, колір, смак плодів розрізняються - це залежить від сортовіда. Вона може бути жовтого, оранжевого, червоного, коричневого, навіть зеленого кольору з абсолютно чорної солодкою м'якоттю.

Дерево, на якому росте хурма, може досягати 25-30 метрів висоти, також є невисокі, карликові різновиди. Смак плодів різниться від в'яжучого терпкого до насиченого солодкого. Добре визріла м'якоть можна їсти ложкою, але є такі, які навіть після дозрівання залишаються твердими. Існує близько 300 видів.

Досить часто на форумах можна зустріти питання - як називається дерево, на якому росте хурма? Відповідь очікуємо і прозаїчний - хурма! І дерево, і плоди називаються одним словом.

Персімон відноситься до сімейства ебенового, деревина у будь-якого сорту відрізняється щільністю, темним забарвленням. З неї виготовляють паркет, меблі, деталі для більярду, спортивні аксесуари, музичні інструменти, посуд. Листя використовується для виготовлення чаїв, наприклад - Каміпчха або Нокчавон.

Люди нерідко ставлять запитання - що таке хурма, фрукт це або ягода? Думки часто поділяються, тому що великі розміри плода, а також розміри дерева натякають на фруктове походження. Однак соковитість, наявність множинних великих кісточок говорить нам про те, що це ягода.

Згідно ботанічному визначенням, персімон все ж вважається ягодою, однак, багато людей називають його фруктом. Це не є таким вже серйозним помилкою, все-таки плоди ростуть на великому дереві, тому обидва визначення мають право на існування. Ці солодкі фрукти-ягоди вживаються свіжими або сушеними. З них роблять варення, соуси, кондитерські вироби, компоти, мармелад, навіть алкогольні напої.

↑ до змісту ↑

Як цвіте хурма

Це дводомна культура, її квітки можуть бути чоловічими і жіночими. Існують як самоплодние, так і партенокарпічние сортовіди, які не потребують запиленні. Квіти досить непримітні, частіше мають жовтувато-зелений відтінок, ховаються в пазушка листя.

Як цвіте хурма, фото:

бутони бутони   квіти   зав'язі квіти зав'язі

У природі існують як їстівні, так і неїстівні різновиди. Вона досить невибаглива, морозостійка, не дивлячись на те, що є вихідцем з країн з теплим кліматом. Варто зауважити, що деякі різновиди можуть спокійно переносити зниження температури до -20ºС і нижче. Якщо порівнювати цю культуру з іншими плодовими представниками, то вона починає цвісти пізніше всіх інших і тільки з приходом пізньої осені дає плоди.

Вона не тільки смачна, але корисна, містить вітаміни, білки, глюкозу, фруктозу, каротин, залізо. Персімон низькокалорійний, тому є відмінним дієтичним продуктом.

Багато з нас хоча б раз задавали питання: чому хурма в'яже рот? Клітинний сік даного плода містить велику кількість дубильних сполук - танінів, які характеризуються вираженим терпким присмаком. До речі, саме незрілі або недостиглі фрукти містять танін, в добре доспілих плодах цей смак відсутній. Деякі різновиди, наприклад, корольок, практично не містять таннидов. Якщо вам попався терпкий плід, помістіть його на пару днів в морозильне відділення холодильника - його смакові якості істотно покращаться, характерний присмак піде.

↑ до змісту ↑

Де росте хурма, в яких країнах?

Персімон виростає переважно в теплих краях - Індія, Італія, Іспанія, Грузія, Таджикистан, Китай, у Франції, Туреччині, Африці, інших країнах. Його культивують в Бразилії, Алжирі, Палестині, Афганістані, Австралії, Ізраїлі, Індонезії, Кореї, Японії, у В'єтнамі, США.

Батьківщиною цього сонячного фрукта прийнято вважати Китай. Але він завоював серця наших співвітчизників. На території колишнього пострадянського простору теж вирощується і культивується хурма. Сьогодні у нас найчастіше продаються ті плоди, які були привезені з Абхазії, Північної Осетії, Криму, Грузії, Кавказу.

Де росте хурма в Росії? Виростає вона переважно в Краснодарському краї, Волгоградської області, Північної Осетії, Криму, Південної частини Дагестану.

Незважаючи на те, що на Чорноморському узбережжі теж трапляються похолодання, це тільки покращує смакові якості плодів. У нашій країні вирощуються переважно морозостійкі різновиди. Вони можуть витримувати дуже низькі температури (-25 ..- 30 ° C), природно, якщо ці похолодання короткочасні.

Смакові особливості персімона залежать не тільки від сорту, але також від місця зростання, типу грунту, рівня вологості і, звичайно ж, температурних показників в регіоні.

Фото - як росте хурма:

Фото - як росте хурма:

Найперший морозостійкий сортовід був виведений вченими Наукового цента РАН (Нікітський Ботанічний сад). Селекціонери схрестили два сорти (східний з Вірджинського), тим самим створили урожайний, морозостійкий сортовід, який назвали «Росіянка».

Другим дітищем став сорт Нікітський, який також відрізнявся стійкістю до холодів, давав соковиті, солодкі плоди яскравого бордового відтінку.

↑ до змісту ↑

сорти хурми

Вони розрізняються не тільки відтінками смаку, але зовнішнім виглядом: округлі, подовженої форми, приплюснуті, як гарбуз, схожі на сердечко, а деякі з них настільки мініатюрні, що за розміром нагадують вишню. Плоди можуть бути яскраво-жовтими, помаранчевими, бурими, червоними, коричневими, навіть зеленими.

↑ до змісту ↑

Східна хурма

Її також називають: каки, ​​японський персімон, китайська хурма - це найпоширеніший вид, на полицях магазинів, ринках найчастіше продається саме вона. Даний екземпляр являє собою декоративне листяних дерев, яке може досягати десятиметрової висоти. Плоди знімають на стадії забарвлення в жовтий колір, при кімнатній температурі вони можуть дійти до стану повного дозрівання. Вага фрукта становить приблизно 50-100 м Персімон східного сорту можна заморожувати, а також зберігати досить тривалий час (приблизно 6-7 місяців).

Східна хурма, фото:

Східна хурма, фото:

східний

Східне ласощі - сушену хурму найчастіше роблять саме з цього сорту. Кора, листя, а також плоди можуть бути використані в лікувальних цілях. Це морозостійка культура, яка спокійно може пережити зниження температури до - 17 ° C, однак гине при - 23 ..- 25 ° C. Вона некапризна до грунту, любить вологу (але не перезволоження, наприклад, заболочені грунту). Дерево зацвітає приблизно в травні або на початку літа, плодоносить восени - до вересня-листопада.

↑ до змісту ↑

оксамитова хурма

Її називають оксамитовим яблуком або маболо. Плоди виглядають дуже привабливо, незвично - їх шкірка покрита оксамитовими ворсинками. На початковій стадії дозрівання колір у фруктів має коричневе забарвлення, а потім стає яскраво червоним. М'якоть рожева, соковита, солодка, але сам смак трохи специфічний, з сирним відтінком. Вага плоду варіюється від 80 до 500 м Неприємний запах можна видалити шляхом зняття бархатистою шкірки і подальшого приміщення плодів в морозильну камеру (на 3-5 годин). Даний сортовід часто використовують для приготування соусів, салатів, гасіння з різними видами м'яса. Дерево може досягати 20-ти метрів висоти, дуже продуктивне в плані плодоношення. Також його часто використовують як елемент декорування ландшафту.

Сорт Оксамитовий, фото:

Сорт Оксамитовий, фото:

Оксамитова (маболо)

Маболо вирощують в промислових масштабах, його батьківщина - Філіппіни, в Тайвані, Малайзії він широко культивується.

↑ до змісту ↑

хурма виргинская

Дикорослі представники цього виду виростають в Північній Америці. Дерево за своїми розмірами аналогічно східному сорту, а от фрукти трохи менше (30-50 г), але вдвічі солодший. Смак солодкий, соковитий, характеризується пікантним ромовим відтінком. На рідних просторах цей сортовід може витримувати короткочасні пониження температури до -27 ..- 30 ° C. Живці виргинского персімона часто використовуються як підщепу.

Сорт Виргинский, фото:

Сорт Виргинский, фото:

віргінська

Цей вид вважається самим морозостійким.

↑ до змісту ↑

Кавказька хурма

Це найдрібніша хурма, її плоди за розміром нагадують виноград або вишню. Виростає на Чорноморському узбережжі Кавказу, в Азербайджані, Криму, Середньої Азії. Зацвітає вона до травня, а до кінця вересня-початок жовтня вже дає плоди. Маленькі ягоди в усьому повторюють свого Східного побратима, різниця лише в розмірах, але вона суттєва. Плід містить багато кісточок, за смаком чимось нагадує фінік (на стадії повного дозрівання).

Сорт Кавказький, фото:

Сорт Кавказький, фото:

Кавказький

Найчастіше використовується як підщепа Східного персімона, після чого дерева стають витривалими, більш довговічними.

↑ до змісту ↑

хурма Росіянка

Це гібридний сортовід - дітище Нікітського ботанічного саду, дуже морозостійкий. Дорослий представник може витримати зниження температури до -27 ..- 32 ° C. На наших теренах дерево виростає до 4-х метрів висоти, дає досить великі жовто-помаранчеві плоди (100-140 г), починає плодоносити на третьому році життя. Це витривалий, «загартований» сорт, стійкий до багатьох захворювань. Особливістю є здатність плодоносити без запилення, так як квітки у Росіянки виключно жіночої статі. Дерево любить вологу, потребує частих поливах, дає урожай приблизно до кінця листопада.

Сорт Росіянка, фото:

росіянка

Плоди збирають твердими, їх дозрівання відбувається при подальшому зберіганні, тоді фрукти стають особливо солодкими. Даний сорт має три різновиди - у першого відсутні кісточки, а м'якоть має світле забарвлення. У другого підвиду є досить дрібні зернятка, третій - росте в Криму, у нього немає кісточок, а шкірка відрізняється червонуватим відтінком. Росіянка взяла кращі якості від своїх прабатьків, ставши одним з найпопулярніших і провідних представників сучасної селекції.

↑ до змісту ↑

хурма Корольок

Це миле назву об'єднує кілька сортовідов персімона, які схожі між собою. У неї м'який солодкий смак, практично відсутня терпкий ефект. Плоди з коричневою забарвленням шкірки і м'якоті називають «шоколадними корольками», проте є жовта їх різновид - Медовий Корольок. Фрукти дозрівають до жовтня, їх форма може округлої, злегка плескатої або за своїми контурами нагадувати сердечко.

Сорт хурми Корольок на фото:

Сорт хурми Корольок на фото:

корольок

Поки плід не встиг, він містить дуже багато таніну, але в міру дозрівання ця особливість зникає. Корольок дуже смачний, використовується для приготування різних солодощів, а також алкогольних напоїв. Висушені, дрібно перемелені зернятка успішно замінюють каву, який має пікантний смак, плюс ще корисний.

↑ до змісту ↑

Корольок Шоколадний - сорт шоколадного кольору

Це Корольок Шоколадний, з вираженим темно-коричневим кольором м'якоті, примітно, що чим темніше відтінок - тим солодше його смак. На думку більшості, даний сорт вважається найсолодшим з усіх існуючих видів. У цього персімона багато кісточок, шкурка тонка, оранжевого кольору, крізь неї можна розглянути темну м'якоть. Плоди виростають до розмірів великого яблука, їх вага може досягати 600-800 г. Характерна особливість полягає в забарвленні самого фрукта - якщо він був опилён, то плоди будуть відрізнятися солодкістю, наявністю кісточок. Якщо запилення не відбулося, то персімон матиме більш світлий відтінок, деяку в'язкість в смаку, кісточок у нього не буде. Такі різні екземпляри цілком можуть уживатися на одному дереві.

Персімон шоколадного кольору, фото:

Персімон шоколадного кольору, фото:

корольок Шоколадний

Урожай дозріває до жовтня або початку листопада. Даний сорт вирощується в теплих регіонах України, Росії, в Криму, на Кавказі.

↑ до змісту ↑

Чорна хурма або чорна сапоте

Ми звикли називати коричневий Корольок шоколадним сортом, але в природі існує ще один вид, який вартий уваги. Цей екзотичний вид більше всіх інших заслуговує назви «шоколадний». Мова йде про сорт Black Sapote, яку в російськомовному варіанті величають хурми Чорної, Чорним Яблуком, Чорної сапоте. Також її називають шоколадним пудингом, тому що її м'якоть за смаком дійсно дуже нагадує цей десерт.

Чорна сапоте, фото:

Чорна сапоте, фото:

Чорна сапоте

Родом вона з Мексики, там же її і культивують. На сьогоднішній день вона вирощується на Філіппінах, Гавайях, Антилах (Антильські острови), Маврикії. Шкурка плодів має насичений зелений колір, а м'якоть абсолютно чорна.

Той чи інший сортовід є як би візитною карткою країни, де росте хурма. Таким чином, росіяни можуть пишатися сортом Росіянка і Нікітська, українці - різновидами Роман Кош і Мідер, філіпінци - маболо (або Оксамитовим).

Якщо ви поставили собі за мету посадити у себе персімон, то краще зупинити свій вибір саме на морозостійких сортах. Якщо знати, як росте хурма, якого догляду потребує, як її потрібно вкривати під час зими, то ймовірність виростити солодкі сонячні плоди стає цілком реальною.

Якщо знати, як росте хурма, якого догляду потребує, як її потрібно вкривати під час зими, то ймовірність виростити солодкі сонячні плоди стає цілком реальною

Досить часто на форумах можна зустріти питання - як називається дерево, на якому росте хурма?
Люди нерідко ставлять запитання - що таке хурма, фрукт це або ягода?
Багато з нас хоча б раз задавали питання: чому хурма в'яже рот?
Де росте хурма в Росії?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама