Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фікус Робуста: опис, умови і правила вирощування, режим поливів і підгодівлі, терміни і технологія обрізки, пересадки, можливі проблеми

  1. Загальні відомості
  2. Фікус Робуста: догляд і вирощування (відео)
  3. мікроклімат
  4. Полив і підживлення
  5. пересадка
  6. обрізка
  7. Можливі проблеми
  8. Як правильно пересадити фікус (відео)

Фікус Робуста каучуконосний, від латинської назви Ficus elastica Robusta, дуже популярний в кімнатному квітникарстві і, на думку більшості фахівців, є одним з кращих сортів в даному виді Фікус Робуста каучуконосний, від латинської назви Ficus elastica Robusta, дуже популярний в кімнатному квітникарстві і, на думку більшості фахівців, є одним з кращих сортів в даному виді.

Загальні відомості

Фікус Робуста є каучуконосні видом кімнатного фікуса і відноситься до числа самих невибагливих рослин. Догляд за ним в домашніх умовах відрізняється простотою і займає мінімум часу. Фікус Робуста гармонійно вписується практично в будь-який інтер'єрне оформлення. Крім того, рослина дуже легко розмножується.

Фікус Робуста має товстими і досить великими листками, що дозволяє цьому кімнатній рослині досить ефективно очищати повітря в приміщенні від токсичних речовин, включаючи бензоли і фенол.

Згідно з ученням фен-шуй, фікус кімнатний Robusta є символом очищення аури житлового приміщення, а також служить захистом будинку від злих духів і негативу.

Фікус Робуста: догляд і вирощування (відео)

Догляд за рослиною

Щоб рослина довгий час радувало квітникаря своїм чудовим видом, слід дотримуватися правил догляду за фікусом Робуста.

мікроклімат

Робуста характеризується легкої адаптацією до нових умов. Фікус абсолютно не вимогливий до освітлення. Рослина комфортно почуває себе в досить затінених місцях. Однак для збереження зовнішнього вигляду і яскравості листя рекомендується розташувати рослину в освітленому місці. Хороший ефект дає використання штучного світла.

Необхідні для рослини показники температури варіюються від 18 до 25 градусів тепла. Вплив холодного повітря часто провокує опадання листя. Заборонено розташовувати фікус Робуста в безпосередній близькості до батарей опалення. Каучуковий фікус погано реагує на сухий і дуже тепле повітря і в таких умовах швидко втрачає вологу. Вологість в приміщенні, де вирощується фікус, не повинна бути нижче 50%.

Вологість в приміщенні, де вирощується фікус, не повинна бути нижче 50%

Полив і підживлення

Фікуси слід поливати цілий рік. У зимовий період рослина потребує меншого обсягу вологи. Вода перед поливом повинна бути відстояна протягом доби. Слід звертати увагу на стан грунту. Сильне перезволоження може викликати загнивання кореневої системи. Поливи фікуса здійснюються виключно в міру необхідності, і краще трохи пересушити грунт, ніж залити рослину водою.

Застосування добрив требуетсяО фазі активного росту рослини, який можна спостерігати з першої декади весни і до пізньої осені. Найбільшу ефективність показує використання підгодівлі з основою у вигляді азотних компонентів. Добрива слід вносити з перервою в десять днів.

Добрива слід вносити з перервою в десять днів

пересадка

Фікус Робуста відрізняється досить активним і інтенсивним зростанням на етапі вегетації. Рослина слід пересаджувати в квітковий горщик, що володіє великим розміром і діаметром. Пересадка проводиться в ранній весняний період або на самому початку літа.

Молоде рослина потрібно пересаджувати не частіше ніж один раз на рік. Дорослі і вже великі за розмірами фікуси можна пересаджувати раз в три роки або регулярно замінювати верхній шар грунту в квітковому горщику. При пересадці потрібно пам'ятати про створення якісного дренажу.

Посадковий субстрат можна приготувати самостійно. Допускається використовувати спеціальний живильний ґрунт для фікуса. Рослина досить витривало і легко переносить пересаджування.

обрізка

Омолоджувати дорослий фікус Робуста можна за допомогою обрізки. Слід пам'ятати, що зрізана частина кімнатної рослини придатна для здійснення розмноження за допомогою живцювання.

Перед прищипкою або обрізанням важливо знати, що фікуси виділяють отруйний молочний сік, так що квітникарю потрібно подбати про свою безпеку - «молочко» не повинно потрапити на шкіру і тим більше на слизові оболонки.

Обрізку слід здійснювати в кінці лютого або перших числах березня. Якщо рослина не досягло необхідної висоти, то слід провести прищипування тільки верхівкової частини центрального пагона. При більш серйозному формуванні крони слід здійснювати обрізку на сім сантиметрів вище розташування потрібного листа або гілки. Слід пам'ятати, що обрізка і прищіпка центрального пагона повністю зупиняє ріст стовбурової частини.

Тонкі гілки обрізаються по прямій. При обрізанні стовбурової частини слід проводити косий зріз. У цьому випадку верхня частина зрізу буде розташовуватися над ниркою, а низ зрізу припадатиме на протилежну сторону і розташовуватися на рівні нирки.

Обрізка проводиться за допомогою продезінфікованого гострого ножа або секатора. Продезінфікувати інструмент для проведення обрізки можна прокаливанием над вогнем або обробкою спиртовим настоєм. Після проведення обрізки потрібно видалення молочного соку змоченою у воді губкою.

Вас також може зацікавити стаття, в якій ми розповідаємо про особливості домашнього вирощування фікуса еластиком .

Можливі проблеми

Для того щоб придбане або знову висаджені кімнатна рослина довгий час було здоровим і прикрашало приміщення, слід захищати квітка від негативних зовнішніх впливів і дотримуватися основних правил по догляду за фікусом.

  1. Придбане нове рослина слід негайно помістити в тимчасовий карантин на три тижні, спостерігаючи за станом фікуса.
  2. Дуже важливо проводити періодичні огляди рослини і оцінювати стан здоров'я фікуса.
  3. Щотижневе використання мильного розчину при протиранні листя може захистити фікус від зараження рослинними шкідниками.

Суворе дотримання правил по догляду за кімнатною рослиною дозволяє захистити його від ослаблення і ураження хворобами або шкідниками.

Як правильно пересадити фікус (відео)

Фікус Робуста є невибагливим і красивим кімнатною рослиною, і від правильного догляду залежить його довговічність і здоров'я. Будь-які похибки в догляді чинять негативний вплив на ріст і розвиток фікуса. Дотримання температурного режиму і параметрів вологості в приміщенні, а також проведення профілактичних заходів здатне захистити рослину від безлічі проблем і дозволяє отримати здоровий фікус, який послужить гідною прикрасою інтер'єру.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама