Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ірис карликовий

  1. Опис карликових ірисів
  2. Ірис карликовий: сорти
  3. Посадка карликових ірисів
  4. догляд
  5. Правила розмноження карликових ірисів
  6. Застосування в ландшафтному дизайні

Одним з найбільш привабливих квітконосів є ірис карликовий. З його допомогою можна відмінно оформити сади, дачі. Квіти вражають своєю красою, різноманітністю. Вони мають безліч забарвлень і форм і будуть виглядати чудово, розкішно і оригінально.

Опис карликових ірисів

Рослини низькорослі, виростають на 40-сантиметрову висоту, але частіше зустрічаються 20-сантиметрові квіти. Хоча розміри карликових ірисів скромні, квіти за розмірами і яскравості не мають ніяких відмінностей від своїх традиційних побратимів. Пелюстки квітконосів пофарбовані в безліч відтінків. Багатьох любителів квітів радують бузкові, фіолетові, жовті та інші забарвлення.

Багатьох любителів квітів радують бузкові, фіолетові, жовті та інші забарвлення

Ірис карликовий «Blau»

На кожному з квітконосів може вирости від 2 до 3 квіток, один кущик здатний випустити велику кількість пагонів, тому цвітіння характеризується багатством і строкатістю. Карлики невибагливі і прості в догляді, чим відрізняються від своїх більш високих побратимів.

Культура має низку переваг:

  • карлики відрізняються барвистістю суцвіть, ефектністю листя, зберігає привабливий зовнішній вигляд весь сезон, до настання осені;
  • карликові сорти бутонізіруются вже на наступний рік після посадки, тому за короткий термін виходить красива клумба;
  • цвітіння культури на 14-15 днів раніше, ніж у більш високорослих аналогів, відмінність полягає у великій кількості бутончиків.

Рослини витривалі і невибагливі, незамінні при оформленні території дачних і садових ділянок.

Ірис карликовий: сорти

Культивування карликових ірисів здійснюється останні сто років. З однієї рослини було виведено селекціонерами безліч сортових різновидів. Садівники займаються вирощуванням наступних сортів:

  1. Привабливі жовто-помаранчеві квітконоси, на кожній пелюстці яких випускається борідка ніжно-білого відтінку, випускає ірис бородатий карликовий сорти «Carats». На кінчиках борідка стає яскраво-червоного кольору.
  2. Красиві і по забарвленню схожі на лаванду пелюстки ірисів сорти «Puppet» з прокресленими коричневими прожилками. Квітконоси високі, 30-сантиметрові, з 3 бутонами.
  3. Білосніжність внутрішніх пелюсток і небесна блакитнувату нижніх часток характерні для сорту «Wink». Стебла виростають на 24-сантиметрову висоту, на кожному цвітуть до двох бутонів великого розміру.
  4. Великими квітками, пофарбованими в ніжно-блакитний колір, характеризуються іриси «Cry Baby». Під впливом сонячних променів здатні пелюсточки вигоріти, стаючи білими. Квітконоси зазвичай виростає до 28-сантиметрової позначки, на кожному з них ростуть від 1 до 3 бутонів, що вражають своєю красою і оригінальністю.
  5. Пофарбованими в ніжно-бузковий відтінок цветоносами великого розміру відрізняється ірис сорти «Little Dream». На кожній пелюстці розташовуються борідки блакитного відтінку. Висота стебла варіюється від 30 до 34 см. На кожному стеблі може розпуститися 2-3 великих квіточки.
  6. Квіти вражають своєю красою і привабливістю. Вони пофарбовані в темно-синій колір. На кожному з пелюсток ірису сорту «Sapphire Gem» випускається білосніжна борідка. Квітконіс здатний вирости до 37-сантиметрової позначки. Кожен з них дає до чотирьох квіток.

Посадка карликових ірисів

Ірис карликовий незамінний при оформленні бордюрів

Спочатку садівники визначаються з ділянкою для посадки ірисів. Для культури необхідно вибирати добре освітлені сонцем місця. Саме в цих умовах рослини будуть привертати увагу барвистістю, яскравістю і досконалістю бутонів.

Хороші квіти ростуть на легких, повітропроникних, поживних землях. Щоб отримати пишні букети на території недостатньо пухких ґрунтових ділянках, додають в землю в достатній кількості пісок. На ділянки з кислим грунтом проводять внесення вапна, золи та інших лужних речовин. З метою уникнення надмірної зволоженості, слід подбати про хороше дренажі. Цей захід забезпечить збереження кореневої системи.

Садять культуру подібно високорослим побратимам:

  1. Сорти карликових ірисів починають висаджувати на ділянку навесні і до серпня. Культура добре приживається після пересадки при будь-яких погодних умовах.
  2. Необхідно знезараження протягом 2 годин, скориставшись марганцівкою, розчиненої у воді. Цей захід знизить ризик розвитку хвороб.
  3. Після вибору ділянки рекомендується його перекопати з внесенням при цьому азото-, калійно і фосфоровмісних речовин в достатній кількості.
  4. При посадці кісткової шийку кореня слід залишити над землею.
  5. Протягом тижня рослина поливається, після цього проводиться акуратне розпушування грунту. При цьому треба бути обережним, щоб не завдати шкоди кореневій системі.

догляд

За карликами легко доглядати, так як вони досить невибагливі. У весняний період до початку цвітіння рослина необхідно підгодувати калійно-фосфорними речовинами. Це допоможе сформуватися привабливим і великим бутонам. Щоб простимулювати цвітіння застосовується досвідченими квітникарями наступна схема:

  • в квітні добриво ірисів проводиться за допомогою азото-калійних речовин;
  • через 3-тижневий проміжок здійснюється внесення азоту і фосфору;
  • після початку періоду цвітіння необхідно підживити мінеральними речовинами.

Після в'янення квіточок їх зрізають. Коли перестануть цвісти іриси, рекомендовано проводити видалення квітконосів. У серпні підстригаються рослини, листя обрізається до 10-сантиметрового розміру.

Через 3-4-річний період рекомендується проводити поділ і розсаджування ірисів. Спочатку листя зрізається на 7-сантиметровому рівні від поверхні землі, потім слід викопати коріння і розділити культуру на частини, залишивши в кожному випадку по кілька листових розеток (зазвичай 1 або 2).

Правила розмноження карликових ірисів

В даний час існує два способи розмноження культури:

  • вегетативний;
  • насінням.

Розглянемо кожен з них більш детально.

Зазвичай садівники розмножують іриси, розділяючи кореневища. Подібне розмноження здійснюється протягом усього сезону. Але професіонали радять процедуру проводити після настання фази спокою. Повністю викопується рослина або відрізається невелика частина від материнського куща. Потім кореневу систему слід промити водою, щоб очистити її від землі, і розділити на фрагменти. Листя підстригається на 15 см і коротшає кореневище на 10 см. На наступному етапі ланки обробляються розведеною у воді марганцівкою і сушаться на сонці.

Розмножується кущ почковим методом. На кожному з річних ланок кореня здатний вирости новий пагін. Подібна частина відділяється, знезаражується в марганцовочном розчині і садиться на дорощування.

Квітконоси утворюються, якщо розмножені іриси були вегетативно, вже навесні наступного року, якщо посаджена рослина було в кінці літа.

Можна виростити кущ і з насіння. Цей спосіб оптимальний, якщо садівник має бажання отримання нових гібридних форм. Посів насіння проводять на початку осені відразу після їх збору. Можна сіяти культуру і в весняний період, але при цьому рекомендовано провести стратифікацію зерен. Посадковий матеріал попередньо замочується у воді, потім необхідно його перемішати з піском і заховати в холодне місце, де він повинен полежати протягом 2 тижнів.

Посів насіння в осінній період рекомендується проводити на 2-сантиметрову глибину. Поява перших росточков спостерігається ранньою весною, цвітінням нових рослин можна помилуватися через 3-річний період після посіву насіння.

Застосування в ландшафтному дизайні

У момент пересаджування карликів на території альпінаріїв або розаріїв необхідно приділити увагу вільному розташуванню. Чи не рекомендовано сланкі й почвопокривні рослини висаджувати з ірисами на одній території, так як краса їх в цьому випадку буде «задушена».

Чи не рекомендовано сланкі й почвопокривні рослини висаджувати з ірисами на одній території, так як краса їх в цьому випадку буде «задушена»

Карликовий ірис використовують при створенні рокаріїв

Рослини добре виглядають на ділянках, якщо разом з ними ростуть інші культури. Зазвичай вражають погляд комбінації ірисів з іншими весняними квітами. Компанію цим низькорослим привабливим кольорам можуть скласти скельний алиссум, кавказька резуха, молочай, флокси , Які відмінно виглядають на території альпінаріїв. Тут посадити можна нарциси, Пушкіна, тюльпани або імператорський рябчик. Карликові іриси незамінні в оформленні розаріїв.

За допомогою карлівих ірисів оформляються бордюрні території і створюються рабатки. Привабливо виглядають рослини в різних ємностях, розставлених по всьому садовій ділянці. Іриси в вазонах, в кашпо і кам'яних чашах, прикрашають лоджію, балкон або веранду. Але при вирощуванні в горщиках особливу увагу рекомендовано приділити дренажу, застій води рослинами не переноситься. У цьому випадку вони гинуть.

Ірис невеликого розміру здатні подарувати красу будь-якої ділянки. Вони будуть радувати своїм цвітінням і оригінальністю. Доглядати за культурою досить просто, тому варто спробувати посадити на своїх ділянках. Спробуйте, не пошкодуєте.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама