Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лаванда: Опис, Вирощування, Посадка, Догляд (Фото) + Відгуки

  1. опис
  2. Умови утримання рослини
  3. Температура і вологість
  4. Грунт і тара
  5. посадка
  6. повітряні відводки
  7. живцювання
  8. Вирощування з насіння
  9. догляд
  10. полив
  11. внесення добрив
  12. обрізка рослини
  13. сушка врожаю
  14. різновиди
  15. Лаванда широколіста
  16. Лаванда вузьколиста
  17. гібридна лаванда
  18. Лаванда зубчасті

Лаванда є вічнозелений густий чагарник сімейства ясноткових, що відбувається з району Середземномор'я

Лаванда є вічнозелений густий чагарник сімейства ясноткових, що відбувається з району Середземномор'я. Це невибаглива рослина було популярно ще в Стародавній Греції і Римі за свої декоративні і цілющі властивості. Приємний аромат лаванди важко сплутати з яким би то не було іншим, а вид квітучого куща цієї рослини завжди справляє яскраве і незабутнє враження. Походження рослини говорить про його теплолюбні, проте навіть в кліматі середньої смуги лаванду можна вирощувати у відкритому грунті, оскільки вона є досить хладостойкой і добре переносить зимові морози. Крім того, лаванда прекрасно росте і в домашніх умовах.

опис

Квітуча лаванда вузьколиста

Назва рослини походить від грецького слова «лава», що означає «мити». Ця рослина використовувалося для поліпшення аромату води, використовуваної під час купання. Заспокійлива і відновлює дію лаванди було відомо дуже давно.

Крім того, завдяки що входять до складу стебел, листя і квіток лаванди ефірних масел, лаванда використовувалася для того, щоб відлякувати від житла людини комарів і інших шкідливих комах. До сих пір бордюри з лаванди використовуються на садових і дачних ділянках для відлякування шкідників від молодих пагонів самих різних рослин, розсаджуючи її по периметру ділянки.

Вважається, що вирощування лаванди пов'язане з серйозними труднощами, проте, це не так. Якщо ви хочете вирощувати лаванду в домашніх умовах, необхідно дотримати ряд умов, і проблем з цією культурою бути не повинно. Ці умови відносяться до вибору місця для рослини, правильній підготовці матеріалу для посадки і необхідності використовувати підгодівлі.

Розглянемо процес вирощування лаванди в домашніх умовах більш докладно.

повернутися до меню ↑

Умови утримання рослини

повернутися до меню ↑

Температура і вологість

Лаванда - рослина, що підкоряється зміні сезонів. На відміну від багатьох своїх сусідів, наприклад, календули, здатної рости і плодоносити протягом всього року, лаванда має виражені періоди активного життя і спокою. У домашніх умовах період спокою триває 2-3 місяці і доводиться на зиму.

У домашніх умовах період спокою триває 2-3 місяці і доводиться на зиму

Оптимальна температура повітря і субстрату в період спокою рослини +12 - 15 ° С

В цей час рослина практично не виявляє ознак життя: в деяких випадках воно навіть може самостійно втрачати всі свої зелені частини, і з грунту будуть просто стирчати з десяток задерев'янілих пагонів. Умови утримання при цьому можуть бути практично будь-якими - ні світло, ні поливи в повному сенсі цього слова рослині практично не потрібні.

Піддавати рослина в період спокою зовсім вже «спартанським» умов, звичайно, не варто, температура повітря і субстрату порядку + 12-15 ° С буде в даному випадку оптимальною. Також раз на місяць бажано змочувати водою верхній шар грунту і трохи рихлити його на глибину близько 2-3 см для забезпечення припливу повітря до коріння рослини.

Також раз на місяць бажано змочувати водою верхній шар грунту і трохи рихлити його на глибину близько 2-3 см для забезпечення припливу повітря до коріння рослини

Лаванда в горщику

У період же активного життя, лаванда є світло-і теплолюбних рослиною, що вимагає достатньої кількості вологи і харчування. Тому головною вимогою до змісту лаванди є добре освітлений ділянку з прямими сонячними променями. Світловий день для лаванди повинен бути максимально тривалим, навіть півтіні рослина не переносить. У той час, коли Сонця ще не досить, а рослина вже «прокинулося» слід використовувати додаткове освітлення у вигляді ламп денного світла.

Крім того, рослина не любить протягів, тому розташовувати його слід в приміщенні, де немає сильних повітряних потоків, особливо низької температури. Провітрювати приміщення, де знаходиться лаванда, необхідно з обережністю, особливо в періоди міжсезоння.

Одним з важливих вимог до лаванді є грамотне регулювання рівня вологості, як в субстраті, так і в повітрі. З одного боку, надмірна вологість негативно позначається на житті рослини, з іншого - дуже сухе субстрат або повітря можуть істотно сповільнити його зростання. Застою води в горщику бути не повинно, оскільки це призведе до гниття і загибелі кореневої системи; також важливо, щоб на поверхні грунту не утворювалася тверда кірка, що перешкоджає нормальному диханню коренів.

Використання для вирощування в плетеному горщику

Оскільки лаванда не любить надмірної сухості грунту і повітря, вкрай небажано ставити горщик з нею поруч з будь-якими нагрівальними приладами.

Навіть прості радіатори опалення здатні висушити повітря в достатній мірі, щоб рослина початок відчувати себе некомфортно. Якщо з початку весни в приміщенні, де міститься лаванда, спостерігається надмірна сухість повітря, слід його якось зволожити. Наприклад, поклавши на радіатор мокру ганчірку або розпорошуючи періодично в повітрі воду за допомогою пульверизатора.

повернутися до меню ↑

Грунт і тара

Лаванда потребує пухкому грунті; він повинен бути слаболужним

Можна використовувати відповідний покупної грунт, а можна приготувати його самому.

Для приготування грунту знадобляться наступні компоненти:

  • дернова земля - ​​3 частини
  • перегній або компост - 2 частини
  • крупний пісок - 1 частина

Можна використовувати і інший склад, проте, слід пам'ятати, що застосування торфу небажано, оскільки зробити слаболужним торфосодержащій грунт проблематично.

Грунт повинен бути оглянутий і ретельно перемішаний, щоб позбутися від великих грудок. Після чого необхідно провести його дезінфекцію: промити його розчином перманганату калію 0.2% або прожарити в духовій шафі при температурі + 120 ° С протягом 10-20 хвилин. Після чого грунту необхідно 2-3 тижні вилежатися для відновлення мікрофлори.

З огляду на розміри кореневої системи рослини, горщик для лаванди повинен бути великого обсягу. Але це не означає, що слід відразу вибирати величезний горщик; для молодого рослини, наприклад, отриманого за допомогою живцювання або ділення куща, початковий обсяг горщика рекомендується близько 2 л. Згодом рослину можна пересадити за допомогою перевалки в стаціонарний горщик об'ємом від 5 до 15 л.

Згодом рослину можна пересадити за допомогою перевалки в стаціонарний горщик об'ємом від 5 до 15 л

Кущ лаванди, що потребує заміни горщика на більший

Дренаж в горщику обов'язковий; його висота повинна дорівнювати приблизно чверті висоти горщика, а зробити його краще за все з керамзиту. Також необхідно використовувати горщики з достатньою кількістю дренажних отворів для зливу води.

повернутися до меню ↑

посадка

Молоде рослина у відкритому грунті

Матеріал для вирощування лаванди в домашніх умовах можна отримати трьома способами:

  • за допомогою повітряних відводків
  • за допомогою живцювання
  • вирощуванням з насіння

Застосування того чи іншого способу залежить від того, що є в наявності, а також від пори року. Розглянемо їх більш детально.

повернутися до меню ↑

повітряні відводки

Застосовується в будь-який час року, але найбільш переважно - на початку осені або в кінці весни. Для здійснення такого способу отримання біоматеріалу знадобиться доросла рослина з досить розвиненими стеблами.

Береться одна зі старих (торішніх або позаторішніх) гілок, з неї зрізається верхівка, місце зрізу прикопують землею і поливається. Через 3-5 днів необхідно удобрити це місце за допомогою комплексного добрива для квітів. Через 2-3 тижні в цьому місці з'являться коріння, і сформується невеликий паросток. Іноді в прикореневій зоні дорослої рослини можна виявити 2-3 подібних паростка, що виросли самостійно.

Відростки лаванди висаджені в горщики

Росток відрізається від материнського організму, пересідає в горщик і поливається.

повернутися до меню ↑

живцювання

Держак виходить з задерев'янілих пагонів поточного року. Отже, отримати його можна тільки в середині літа. Як живців бажано використовувати пагони, на яких немає квіток або бутонів. Якщо таких немає, береться втечу з квітками і вони видаляються. Сам держак зрізається під кутом в 45 ° на відстані 3-4 см від рівня грунту.

Вирощування коренів у держака проводиться в окремому горщику зі спеціальним грунтом. Його склад наступний: дернова земля, листова земля і пісок в рівних пропорціях. Крім того, знадобиться кілька чистого піску. Бажано приготувати такий грунт заздалегідь, провівши його дезінфекцію способом, описаним вище.

Вкорінені живці лаванди

Горщик для держака заповнюється наступним чином: спочатку засипається 2 см дренажу або дрібного щебеню, потім шар в 1.5-2 см піску, зверху якого засипається грунт, не доходячи 1-1.5 см до краю горщика. Простір, що залишився засипається піском.

Після цього проводиться акуратний полив отриманої суміші водою і в горщик вставляється оброблений укоренітеля держак. Зверху на горщик одягається поліетиленовий пакет для створення тепличних умов.

Горщик з ручкою поміщається в тепле затінене місце. Протягом тижня держак щодня провітрюється і поливається. Якщо все зроблено правильно, через тиждень у нього з'являються коріння і його можна пересаджувати в стаціонарний горщик.

повернутися до меню ↑

Вирощування з насіння

Для того, щоб забезпечити насінню гарну схожість, їх необхідно стратифікована, тобто потримати потрібний час при низьких температурах. Існує кілька способів стратифікації, незначно відрізняються технічними деталями. З них необхідно вибрати найбільш підходящий.

З них необхідно вибрати найбільш підходящий

Насіння лаванди широколистий

Можна використовувати для стратифікації пісок. Для цього необхідно взяти неглибоку ємність з піском, зволожити його і покласти зверху насіння. Після чого насіння присипаються сухим піском (шаром не більш 2-3 мм) і отримана конструкція, загорнута в поліетилен, ставиться в холодильник або будь-яке інше місце з температурою близько + 5 ° С. У такому вигляді насіння повинні пробути 1-2 місяці. Уже через місяць схожість насіння в перший тиждень після стратифікації складає більше 75%.

Інші способи полягають в такий же самій процедурі перебування при низькій температурі протягом 1-2 місяців, але замість піску можуть використовуватися ватяні диски, ганчірочки або грунт. Приблизно за 10 днів до планованого закінчення стратифікації насіння слід виносити з холодильника на одну годину в умови кімнатної температури.

Приблизно за 10 днів до планованого закінчення стратифікації насіння слід виносити з холодильника на одну годину в умови кімнатної температури

Насіння вузьколистої лаванди

Після закінчення процесу стратифікації насіння необхідно промити і посадити в спеціальний субстрат для розсади (в рівних сумішах беруться дернова земля і пісок, попередньо продезінфіковані). Після чого проводиться полив, і ящик з насінням вкривається плівкою. Розсаду необхідно пророщувати в теплому місці з розсіяним сонячним світлом. Подальше залицяння за розсадою стандартно - раз в день вона поливається і провітрюється.

розсада лаванди

Можна відразу після стратифікації посадити насіння в грунт, призначений вже для дорослої рослини, проте, зверху їх рекомендується присипати тонким шаром піску. Приблизно через 2-3 тижні з'являться перші сходи.

Після того, як зійде приблизно 2/3 насіння, потрібно починати процедуру загартовування розсади. Для цих цілей плівку на ній відкривають щодня на годину довше, ніж в попередній. Після 10 днів загартовування плівку можна зняти.

Після 10 днів загартовування плівку можна зняти

Розсада готова до пересадки у великі горщики

Зміцніла розсада може бути без проблем посадили її на стаціонарні горщики, при цьому пересадку рекомендується проводити з грудкою землі, щоб уникнути пошкодження коренів.

повернутися до меню ↑

догляд

Догляд за рослиною досить простий і не вимагає яких би то ні було складних процедур. Основне в ньому - неухильне дотримання необхідних умов утримання рослини, своєчасні поливи та внесення добрив.

Читайте також:

  • Анемони: 25 видів, особливості розмноження і догляду, посадка у відкритий грунт, вигонка взимку, опис лікарських властивостей рослини (50+ Фото & Відео) + Відгуки
  • Фізаліс: опис, вирощування розсади, посадка у відкритий грунт і догляд за ним, корисні медичні та кулінарні властивості (30 Фото & Відео) + Відгуки
  • Агератум: опис, посадка у відкритий грунт і догляд за ним в домашніх умовах (30+ Фото & Відео) + Відгуки
  • Аквілегія: 25 найпоширеніших видів, правила посадки, догляду та розмноження (70+ Фото & Відео) + Відгуки
  • Астильба: 12 груп сортів, опис найпоширеніших, догляд, розмноження (50 Фото & Відео) + Відгуки
повернутися до меню ↑

полив

Полив лаванди здійснюється щодня в один і той же час доби

Це може бути ранок або вечір. При цьому необхідно використовувати тільки кип'ячену або кілька днів відстояну воду кімнатної температури. Не слід занадто сильно заливати рослина. Основне при поливі лаванди - підтримка субстрату в горщику злегка вологим.

Через півгодини після поливу необхідно видалити з піддона залишки води. Раз в 3-4 дня бажано протягом 5 хвилин після внесення вологи провести розпушування грунту за допомогою якого-небудь інструменту на глибину 2-3 см по всій поверхні горщика. При цьому бажано не використовувати дерев'яні палички або кілочки, щоб уникнути занесення в горщик грибкової інфекції. Краще для цієї мети використовувати пластик.

Краще для цієї мети використовувати пластик

Молоде рослина в стаціонарному горщику

У зимовий період періодичність поливів повинна становити не менше 1 тижня. При цьому тільки трохи змочується верхній шар грунту і проводиться його розпушування.

повернутися до меню ↑

внесення добрив

Підживлення рослини можна починати з перших же тижнів після висадки насіння в грунт. Починаючи з 3-4 тижні маленькі рослини потрібно підгодовувати раз в тиждень рідкими добривами, що містять солі калію з концентрацією 2 г на 1 л води. Внесення цих добрив проводиться до пересадки рослини в стаціонарний горщик.

Внесення цих добрив проводиться до пересадки рослини в стаціонарний горщик

Дорослі рослини регулярно удобрюються під час цвітіння і після обрізки

Також бажано внесення добрив на початку весни. При цьому слід пам'ятати наступне правило: лаванда дуже погано переносить органічні азотисті добрива.

За сезон рослина потребує двох підгодівлі мінеральними азотистими добривами: на початку періоду активного росту і після того, як рослина отцвело, і була проведена обрізка. В інший час вносити азотисті добрива не рекомендується.

Період бутонізації вимагає внесення калієвих або комплексних мінеральних добрив. Ці підгодівлі вносяться з періодичністю 1 раз в тиждень в дозах, зазначених на упаковці добрива. Приблизно за два тижні до закінчення процесу цвітіння їх припиняють. І друге підживлення азотистими добривами проводиться не раніше, ніж через три тижні після припинення калієвих підгодівлі, що проводилися під час цвітіння.

Приблизно через місяць після внесення другій партії азотистих добрив можна внести під рослину невелика кількість деревної золи для вапнування ґрунтів, щоб виправити можливе закислення грунту. На один горщик досить внести приблизно чверть склянки золи.

повернутися до меню ↑

обрізка рослини

Ця процедура є важливою для лаванди, оскільки вона має досить швидкі темпу зростання своєї зеленої частини. Фактично обрізка розділяється на три етапи: весняна, літня і осіння.

Фактично обрізка розділяється на три етапи: весняна, літня і осіння

Основна обрізка проводиться влітку, під час закінчення цвітіння.

Вона проводиться за допомогою звичайних садових ножиць. При ній зрізаються гілки, які мають невеликі паростки з боків. Зрізання пагонів необхідно проводити до рівня цих паростків. В такому випадку на гілках гарантовано зможуть утворитися квіткові бруньки.

Також при річній обрізку необхідно обрізати загинаються стебла рослини. Їх слід вкоротити до найнижчого паростка. Природно, при річній обрізку потрібно позбавити рослину від хворих і сухих пагонів.

Фактично, річна обрізка є вже збір врожаю лаванди у вигляді квіток і великих пагонів, на яких в цьому сезоні квіток не утворилося. Найкраще її проводити за 2-3 тижні до закінчення цвітіння - саме в цей період концентрація ефірних масел в рослині максимальна.

Втім, іноді рекомендується трохи розтягнути процес літньої обрізки в часі. Починається вона з зрізання вже повністю розквітлих гілок, а коли всі квіти обрізані, після закінчення цвітіння проводиться обрізка його вегетативної частини.

Весняна обрізка проводиться в кінці березня-початку квітня. Її основне призначення - санітарний і за своєю суттю вона нагадує чистку. При цьому видаляються сухі, згнилі і поламані гілки. Весняна обрізка також може проводитися в два етапи - спочатку видаляються непродуктивні пагони, а потім, приблизно через місяць проводиться декоративна підрізування, яка має за мету формування крони рослини.

Осіння обрізка полягає в остаточному видаленні відцвілих стебел. Їх необхідно зрізати до рівня перших відростків від кореня.

Крім того, раз на 3-4 роки проводиться спеціалізована обрізка, яка має за мету омолодження старих кущів. Її необхідно проводити, оскільки лаванда з часом втрачає свої естетичні властивості: старі задерев'янілі пагони стають лисими, на них практично не з'являється нових нирок або квітів.

обрізка лаванди

Для того, щоб допомогти рослині впорається з цією проблемою, необхідно на початку весни, під час санітарної обрізки зробити і омолоджуючу обрізку. Суть її полягає в обрізанні старих пагонів (вік яких понад 4-х років) до самого кореня. Подібна процедура покликана стимулювати на кореневій шийці освіту на місці старого втечі нового стебла. Як правило, він з'явиться вже в цьому році.

Якщо ж на місці старих пагонів молоді не з'являються, значить, рослина виродилося остаточно, тобто термін його життя підійшов до кінця, і воно вимагає заміни.

Деякі квітникарі рекомендують рослина на період спокою повністю позбавляти листяної частини, залишаючи над поверхнею горщика тільки задерев'янілі пагони довжиною кілька сантиметрів. Подібний підхід не є чимось особливим, оскільки в саду лаванда зимує саме так. Єдине питання, що виникає на даному етапі - це естетична краса рослини в зимовий період.

Якщо на цей час ви хочете, щоб рослина повністю відпочило, і його естетичні якості вас не цікавлять, можна вчинити і таким чином.

вернуться до меню ↑

сушка врожаю

Отримані в результаті літньої обрізки квіти і пагони рослини вимагають попередньої обробки, що полягає в їх просушування і зберіганні для подальшого використання. Сушка проводиться в добре провітрюваному приміщенні, де зрізані колоски лаванди висять квітами вниз, попередньо пов'язані в пучки.

Сушка проводиться в добре провітрюваному приміщенні, де зрізані колоски лаванди висять квітами вниз, попередньо пов'язані в пучки

урожай лаванди

Після приблизно місяці просушування отриманий матеріал забирається на зберігання в полотняних мішках, зроблених з такни натурального походження.

Для того, щоб не накопичувалася волога, ці мішечки також слід зберігати в підвішеному стані

вернуться до меню ↑

різновиди

Всього рід Лаванда нараховує 47 видів. З них в культурних формах найбільшого поширення набули 4 види.

вернуться до меню ↑

Лаванда широколіста

Лаванда широколіста

Лаванда широколиста

Багаторічна рослина родом з Південно-Західної Європи. Інша його назва - лаванда французька. Швидше за все, цей вид був основним, з якого потім сталося більшість існуючих різновидів, у всякому разі, в Європі і Середземномор'ї.

У французькій лаванди розвинена коренева система; незважаючи на те, що вона мочковатая, коріння можуть проникати в глибину до декількох метрів. Рослина досить хладостойкое, може витримувати температури до -20 ° С без укриттів. З укриттями температура може доходити до -25 ° С.

Всі частини рослини мають дуже сильним ароматом, причому, на відміну від усіх його родичів, аромат досить різкий і позбавлений «вишуканості», властивої їм. Час цвітіння у цього виду настає раніше за всі інші; перші квіткові зав'язі з'являються вже на початку квітня. Тривалість цвітіння - найбільша з усіх: воно триває у деяких екземплярів до кінця липня.

Основне призначення цього виду лаванди - отримання лавандового масла; саме з цією метою вона культивується на півдні Франції і північ Іспанії. У цьому виді концентрація ефірних масел максимальна, тому відсоток виходу в порівнянні з іншими сортами дуже високий. Різкий запах масла зазвичай послаблюють за допомогою різних методик очищення.

У домашніх умовах, тобто на підвіконні в горщику, рослина приживається нормально, проте, дещо гірше деяких своїх побратимів. Причин цього явища дві: дуже вже розгалужена коренева система і підвищена теплолюбність протягом всього теплого сезону.

У французькій лаванди є кілька десятків сортів, виведених як для промислових, так і для декоративних цілей:

  • Тіара - квіти великі, розміром до 5 см, блакитно-білі, приквітки жовтуваті
  • Хелмсдейл - форма квітів схожа на класичну широколисту, колір - бордовий
  • Королівський Блиск - класична синьо-фіолетова лаванда з квітами середнього розміру
вернуться до меню ↑

Лаванда вузьколиста

Лаванда вузьколиста

Лаванда вузьколиста

Також називається «Лаванда англійська», оскільки в Англії були виведені декілька нових сортів. Родина ж рослини - це Греція і північ Італії. Являє собою багаторічна чагарникова рослина з пагонами висотою до 60 см. Вже до кінця першого року життя пагони дерев'яніють біля основи.

Листя у рослини сріблясто-зелені з характерним сіруватим нальотом, їх важко сплутати з якимись ще. Квітки дрібні, зібрані в суцвіття в мутовках по десятку штук. Всього на стеблі може бути кілька мутовок, тому загальне число квітів досить велика і вони дуже добре помітні здалеку. Цвіте близько двох місяців, з липня по серпень. Колір може бути різний - від фіолетового до синього або блакитного.

Відмітна особливість лаванди англійської - дуже приємний запах, завдяки чому вона дуже часто застосовується в різних кустарних виробництвах і народній медицині без будь-яких додаткових речовин або процедур. Рослина має гарну пристосованість і прекрасно адаптується до домашніх умов. Переносить морози до -35 ° С під укриттями. Схожість насіння зберігається кілька років.

Сортове різноманіття цього виду лаванди також велике; налічується близько 30 сортів цього виду, найбільш популярними з яких є:

  • Альба - кущ висотою до 50 см з квітами середніх розмірів білого кольору, зацвітає в червні
  • Роза - кущ середнього зросту, близько 40 см у висоту, кулястий, квіти лілово-рожеві
  • Хідкоут - кілька сортів різної висоти, що відрізняються компактними розмірами і досить високою щільністю як зеленої частини, так і квітів; використовується для невисоких огорож і бордюрів; колір - різні відтінки від фіолетового до синього
вернуться до меню ↑

гібридна лаванда

Лаванда гібридна

гібридна лаванда

Виведена в Голландії з близькоспорідненого схрещування лаванди вузьколистої. Характерний запах лаванди присутній, але виражений відносно слабко. Основне призначення - декоративне оформлення ділянок.

Є досить великим видом; деякі сорти можуть досягати 2 метрів у висоту. Суцвіття великі, досить щільно зібрані. Цвітіння відбувається приблизно на місяць пізніше, ніж у англійськоїрізновиди. На піку цвітіння стебла схиляються під вагою великих квіток.

Внаслідок отримання необхідних зовнішніх якостей, в селекції рослини не обійшлося без деяких неприємних моментів. По-перше, рослина менш морозостійко в порівнянні з тією ж англійською лавандою, а, по-друге, при недостатній кількості мінеральних добрив стебла рослини виглядають «лисими» через малу кількість квітів.

Оскільки декоративним якостям цієї лаванди приділялася велика увага, було виведено безліч сортів:

  • Традиційна Альба з квітками білого кольору
  • Арабська Ніч - в кольорі переважають темні фарби; це може бути як темно-фіолетові, так і темно-блакитний
  • Річард Грей - невелика рослина, в квітами бузкового кольору
  • Гроссо - величезні лілові квіти на стеблах до 1.2 м в висоту
вернуться до меню ↑

Лаванда зубчасті

зубчасті лаванда

Зубчаста лаванда.

Вид отриманий в Іспанії або Північній Африці. Є теплолюбних, крім того, не переносить морози нижче -10 ° С. Має сріблясті листя всіх відтінків зеленого кольору. Квіти переважно сині, великі, зі слабким запахом.

Висота рослини рідко перевищує 1 м. Квітки відрізняються відносно великими розмірами, їх кількість становить до двох десятків в суцвітті на стеблі. У нашому кліматі вирощується виключно, як декоративне кімнатна рослина.

Читайте також:

7.9 Загальний Бал

У вирощуванні лаванди в домашніх умовах немає нічого складного, і зробити це під силу будь-якому квітникарю. Освоївши агротехніку цієї рослини, ви не тільки отримаєте у себе вдома красивого представника субтропіків, а й забезпечите себе достатньою кількістю сировини для виробництва домашньої парфумерії або засобів народної медицини. Для нас дуже важлівій зворотнього зв'язок з нашими читачами. Если Ви НЕ згодні з цімі оцінкамі, заліште свой рейтинг в коментарях з аргументацією Вашого Вибори. Дякуємо за вашу долю. Ваша думка буде корисний іншім користувач.

простота догляд

7

Зовнішній вигляд

7.5

орігінальність

8

Додати свой відгук

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама