Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Огірки в бочці: як посадити і виростити культуру, покроковий процес. Переваги і недоліки методу

  1. вибір бочки
  2. підготовка ємності
  3. Грунт
  4. вибір місця
  5. Створення сприятливого мікроклімату
  6. терміни висадки
  7. технологія посадки
  8. Правила догляду
  9. полив
  10. підживлення
  11. підв'язка
  12. формування куща
  13. Можливі проблеми при вирощуванні
  14. пожовтіло листя
  15. мало зав'язей
  16. Збір врожаю
  17. Переваги і недоліки способу

Серед різноманітних агротехнічних прийомів, використовуваних городниками, є багато незаслужено забутих і маловідомих. До таких можна віднести і вирощування огірків в бочке.Многіе дачники не поспішають практикувати цей спосіб через незнання тонкощів догляду або правил посадки. Тим часом, вирощувати огірки в бочці нітрохи не складніше, ніж звичайним методом.

вибір бочки

Ємністю для вирощування огірків може послужити бочка об'ємом від 100 л до 200 л, виготовлена ​​з дерева, металу або пластмаси. Причому краще якщо вона буде старою, зі щілинами, пробоїнами або зовсім без дна. Отвори послужать для відводу зайвої вологи. До появи течі і тріщин схильні такі матеріали, як залізо і дерево, тому краще використовувати тару, виготовлену саме з них.

Якщо все ж вирішено використовувати бочки з пластика, дренажні отвори потрібно буде виконати своїми руками, використовуючи підходящий інструмент.

підготовка ємності

За пару тижнів до запланованої посадки огірків необхідно зайнятися підготовкою бочки. Для цього в ній при необхідності свердлять дренажні отвори. Потім на дно засипають дренаж, щебінь, гілки, очищення, тирса. Цей шар повинен займати не менше ⅓ бочки. Наступний шар грунту буде складатися з перегною, листя і трави. Насипати потрібна така кількість, щоб до країв бочки залишалося близько 40 см.

При укладанні бажано проливати використовуваний матеріал водою зі спеціальними препаратами, які прискорюють процес компостування ( «ЕкоКомпост», «Біокомпостін»). Верхній шар - родючий грунт. Досить насипати приблизно 20 см. Після того, як грунтова суміш засипана, її поливають і накривають ємність плівкою, для перепревания і осідання. Через два тижні укриття знімають і досипають в бочонок ще трохи землі, так, щоб до країв залишалося приблизно 20 см.

Підготовку можна почати з осені, використовуючи свіжий гній, який перепріє протягом зими.

Грунт

Варто приділити увагу складу верхнього шару ґрунтової суміші. Він повинен бути відповідним і комфортним для вирощування огірків. Кращі варіанти такого складу: торф (1 ч) + перегній (1 ч), або листова і городня земля (1 ч) + перегній (1 ч).

вибір місця

Огірки погано переносять холод, тому бочку краще розмістити в сонячному місці, де немає вітру і протягів. Якщо мова йде про південному регіоні, то бажано вибрати злегка затінене місце, щоб уникнути впливу на рослину палючих променів сонця. Відмінним варіантом стане розміщення ємності під деревами. Якщо крім врожаю важливий ще й естетичний ефект, можна поставити бочку біля альтанки або біля огорожі. Стебла огірка виглядатимуть на них нітрохи не гірше будь-якого іншого кучерявого рослини. А якщо перед тим як садити огірки, бочку яскраво розфарбувати, то можна поставити її навіть на вулиці як оригінальний елемент декору ».

Створення сприятливого мікроклімату

Щоб отримати гарантовано високу врожайність огірків в залізних або дерев'яних бочках, важливо забезпечити їм відповідний мікроклімат. Зробити це можна встановивши в середині бочки невелике пластикове відерце з водою. Попередньо в ньому потрібно проробити кілька отворів, ближче до дна. Замість відра можна використовувати п'ятилітрову пластикову пляшку, також встановивши її по центру барильця.

Замість відра можна використовувати п'ятилітрову пластикову пляшку, також встановивши її по центру барильця

Фото: скріншот © Восадулі.ру

Вода, яка потрапляє з ємностей в грунт, буде поступово випаровуватися, забезпечуючи відповідний мікроклімат для вологолюбних огірочків.

Замість великих ємностей можна взяти кілька пляшок меншого обсягу, заповнити їх водою, і, виконавши голкою кілька отворів на різній висоті, заглибити їх в грунт майже повністю.

терміни висадки

Ті, хто вперше вирішив спробувати даний метод посадки, часто задаються питанням, як вибрати оптимальний час, щоб садити огірки в бочку. Посів насіння проводиться трохи раніше, ніж у відкритий грунт. Оптимальний термін посадки настає в кінці квітня; для призначення більш точної дати необхідно звіритися з місячним посівним календарем.

Оптимальний термін посадки настає в кінці квітня;  для призначення більш точної дати необхідно звіритися з місячним посівним календарем

Фото: © jerry-coleby-williams.net

технологія посадки

У простоті цього процесу можна переконатися, ознайомившись з його технологією , Описаної покроково.

  1. Насіння знезаражують в розчині марганцю (1 г на 1 л води) протягом 20 хвилин, калібрують.
  2. Грунт в бочці проливають таким же марганцовая розчином або Фітоспорін. Це допоможе уникнути зараження насіння грибковими хворобами.
  3. У грунті по колу робляться неглибокі ямки на відстані близько 10 см один від одного.
  4. В ямки закладаються насіння, посадки прокидаються компостом.
  5. Бочку накривають плівкою.
  6. У бочку сіють від 5 до 10 насіння.

Можна також садити в бочки готову розсаду.

Правила догляду

Вирощування огірків в бочці вимагає дотримання умов догляду, мало відрізняються від звичних більшості городників.

полив

Огірок - досить вологолюбна рослина, яка потребує частих поливів. В умовах літньої спеки їх варто проводити вранці і на заході. Але якщо погода похмура і дощова, поливати огірки не потрібно. Вимоги до якості води мінімальні, досить того, щоб вона не була холодною.

Вимоги до якості води мінімальні, досить того, щоб вона не була холодною

Фото: скріншот © Восадулі.ру

підживлення

Для нарощування зеленої маси огірки підгодовують перед цвітінням. В якості добрива береться розчин сечовини (1 столова ложка на 10 л води), приблизно по 1 літру на кожну рослину. Перед плодоносінням проводиться ще два підживлення: нітрофоскою (1 столова ложка на 10 л води) і сумішшю курячого посліду (0,5 кг) та золи (1 склянка).

підв'язка

Після того як на молодих рослинах з'являться 5 перших листочків, настає пора їх підв'язати. Для цього в центрі бочки встановлюється жердину з металу або дерева, висотою 1 м. Зверху споруджується хрестовина, до якої прив'язують кілька мотузок. Потім їх розводять в сторони, як промені. Коли стебла огірків почнуть витися вгору, доглядати за ними стане зручніше. Однак у такого варіанту підв'язки є мінус: сильний вітер може повалити жердину і попсувати рослина. Тому користуватися ним можна тільки в тому випадку, якщо бочка розташована в захищеному від вітру місці, наприклад, біля парканів і госпбудівель.

Тому користуватися ним можна тільки в тому випадку, якщо бочка розташована в захищеному від вітру місці, наприклад, біля парканів і госпбудівель

Фото: © hisandhershomesteading.wordpress.com

Якщо немає бажання споруджувати таку конструкцію, можна скористатися іншим способом. Замість жердини і мотузок знадобляться 2 дуги, зроблених з лози або металу. Їх встановлюють в бочці хрест навхрест. Підростаючі батоги спочатку будуть витися по цим дуг вгору, а потім опускатися вниз по бортах бочки. Така конструкція зробить збір врожаю зручніше і вбереже рослини від впливу сильного вітру.

формування куща

Огірки в бочці формують двома способами: в одне стебло і кущем. Для того щоб рослина сформувалося в одне стебло, видаляють всі пагони і квіти до перших п'яти листочків. Зав'язі, що з'явилися серед других п'яти листочків, не чіпають, але бічні пагони також видаляють. На висоті близько метра кілька пагонів залишають, пріщіпнув у них верхівки. Це дозволить сформуватися різок третього порядку. Кущова Формування починається з видалення верхівки основного пагона, на рівні п'ятого листочка. Це дозволить розростися боковим паросткам, у яких також видаляють верхівки. На що утворюються в свою чергу батогах третього порядку з'явиться багато зав'язей, видаляти їх вже не потрібно.

Можливі проблеми при вирощуванні

Існують дві найпоширеніших проблеми, що з'являються при неправильному догляді за огірками. Їх можна і потрібно усувати, виявляючи причину виникнення.

пожовтіло листя

Фактори, що призводять до пожовтіння листя:

  1. Недостатня кількість поживних речовин, зокрема, азоту. Проблема легко вирішується внесенням добрив.
  2. Недолік сонячного світла. Якщо листя жовтіє від мізерності освітлення, необхідно перемістити бочку в менш затінене місце.
  3. Перепади температур. Огірки необхідно накривати плівкою, так як молоді рослини дуже чутливі до нічних похолодань.
  4. Слабкий полив. Необхідно збільшити частоту поливів, не допускаючи пересихання землі в бочці.
  5. Шкідники і хвороби. Огірок рідко піддається набігам комах, однак якщо паразити все ж з'явилися, необхідно відразу обробити рослини спеціальними препаратами.

Фото: © forums.botanicalgarden.ubc.ca

мало зав'язей

При недотриманні правил агротехніки може виникнути проблема недостатньої кількості зав'язей і великого числа пустоцвітів. Причиною цього можуть послужити:

  1. Нестача фосфору, надлишок азоту. Необхідно скоригувати склад внесених добрив.
  2. Специфіка сорти. Деякі сорти огірків необхідно частіше прищипувати, стимулюючи зростання бічних пагонів. На них формується більше жіночих квіток, що дають плоди.
  3. Несприятлива погода. Сира і дощова погода заважає запиленню, що призводить до зменшення кількості зав'язей.
  4. Низька якість насіння. Бажано садити насіння другого року зберігання або гібриди.

Збір врожаю

Навіть у такій простій і приємній справі, як збір довгоочікуваного врожаю, є свої маленькі хитрощі. Наприклад, огірки з батогів рекомендується зрізати ножицями, щоб не нашкодити рослині. А проводити зрізання бажано щодня, адже чим швидше будуть прибрані вирощені плоди, тим інтенсивніше почнуть розвиватися нові.

Не варто забувати про своєчасному видаленні хворих і деформованих плодів.

Переваги і недоліки способу

Вирощування огірків в бочках має низку явних переваг:

  • декоративність;
  • економія простору і кількості витрачених добрив;
  • більш ранній урожай;
  • зручність в догляді за рослинами і збирання врожаю;
  • відсутність необхідності прополювати землю.

До недоліків можна віднести необхідність часто поливати огірки і ретельно контролювати вологість грунту в ємності. Ще один мінус: схильність до перегріву і пересихання грунту в бочці.

Ще один мінус: схильність до перегріву і пересихання грунту в бочці

Фото: скріншот © Восадулі.ру

Бочкове вирощування огірків не тільки простіше і зручніше загальноприйнятого способу висадки, а й дає настільки ж рясний урожай. Саме ця обставина робить даний спосіб посадки все більш популярним і затребуваним серед тих, хто хоче виростити на своїй дачі соковиті огірочки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама