Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вертикальне вирощування полуниці

  1. Особливості вертикального вирощування
  2. Сорти полуниці для вертикального вирощування
  3. Королева Єлизавета
  4. Альба
  5. Домашній делікатес
  6. Види вертикальних грядок
  7. Вертикальне вирощування полуниці в стовпах
  8. Догляд за вертикальними грядками
  9. висновок

Любителі городнього справи завжди намагаються не тільки виростити смачні плоди на своїй ділянці, але і прикрасити його. Деякі ідеї дозволяють значно заощадити місце. Наприклад, для вирощування полуниці необхідний досить велику ділянку. Але досвідчені городники знають, як впорається з цим завданням так, щоб і врожай хороший отримати, і не зайняти занадто багато місця. Таким чином, можна звільнити місце для інших культур або облаштувати гарну клумбу. Таким унікальним способом є вертикальне вирощування суниці.

вирощування полуниці

Особливості вертикального вирощування

Даний метод набирає все більшої популярності з кожним роком. На перший погляд може здатися, що така технологія вимагає занадто багато зусиль і витрат. Однак вона має величезну кількість переваг:

  • економія місця на ділянці;
  • ягоди не гниють через доторку до вологій землі під час дощів і не брудняться;
  • багато шкідників просто не можуть дістатися до кущів полуниці;
  • не потрібно постійно видаляти бур'яни. Їх насіння не потрапляють в ємності, завдяки чому значно полегшується догляд за ягодами;
  • добрива рівномірно розподіляються по трубах. Підживлення стають більш ефективними;
  • для збору ягід не потрібно нахилятися і виглядати їх під кущами;
  • вертикальні грядки виконують також декоративну функцію, прикрашаючи дачну ділянку.

Ніщо не може бути ідеальним, так що відразу після переваг розглянемо і деякі недоліки даного методу:

  1. Такі грядки слід поливати набагато частіше. Сонце легко проникає в ємності з полуницею, через що грунт дуже швидко висихає.
  2. Грунт в таких ємності не наповнюється поживними речовинами природним шляхом. Без проведення регулярних підгодівлі не вийде виростити хороший урожай полуниці.
  3. Холод також легко проникає в вертикальні грядки. Доведеться подбати про тепле укриття на зимовий період або переносити їх в тепле приміщення.

Доведеться подбати про тепле укриття на зимовий період або переносити їх в тепле приміщення

Сорти полуниці для вертикального вирощування

Для розведення полуниці вертикальним способом слід вибирати ампельную або ремонтантну полуницю. Така полуниця не тільки має високі показники врожайності, а й здорово прикрасить грядки.

Королева Єлизавета

Це один з найпопулярніших сортів для вертикального вирощування. Плоди з цих кущів можна збирати від початку червня і до самого жовтня. Королева Єлизавета має гарні великі ягоди правильної форми. Вони дуже соковиті і щільні. За сезон з куща можна зібрати до 1,5-2 кг полуниці. Сорт швидко пристосовується до нових умов, невибагливий до відходу, стійкий до багатьох захворювань.

Альба

В'юнкий ранній сорт. Альба добре переносить морози взимку. Має подовжені червоні ягоди з приємним солодким смаком. Полуниця добре переносить транспортування і може довго зберігатися. З 1 куща Альби можна зібрати не менше кілограма плодів.

Домашній делікатес

Відмінний ремонтантний сорт полуниці. Має червоні ягоди з темним відтінком. Вони приємні на смак, з легкою кислинкою. Кожен плід досягає до 2,5-3 см в діаметрі. На кущі розташовуються красиві довгі квітконоси, завдяки чому сорт виглядає дуже естетично.

Звичайно ж, перерахувати всі сорти полуниці для вертикальних грядок буде складно, так як їх налічуватиметься дуже багато. Любителям солодкого полуниці підійде сорт Хоней . До більш врожайним ягодам можна віднести Московський делікатес і Фінляндію. Морозостійкістю може похвалитися Ерос, а найбільш болезнеустойчивость є Женева і Алюба.

Види вертикальних грядок

Грядки для вертикального вирощування полуниці можна зробити своїми руками зі звичайних підручних матеріалів. Наприклад, з цією метою підійдуть будь-які бочки , Горщики для квітів, шини, шифер, дерев'яні та пластикові ящики, труби і навіть поліетиленові пакети.

Грядки з шин не тільки практичні, але і дуже витривалі. Вони можуть простояти на вашій ділянці багато років, не втративши привабливого вигляду. Для спорудження такої грядки необхідно скласти підготовлені шини один на одного. Потім в них проробляються отвори. Деякі городники проти даного способу посадки, так як шини виготовляються їх токсичного матеріалу і можуть бути небезпечними для здоров'я людини.

Деякі городники проти даного способу посадки, так як шини виготовляються їх токсичного матеріалу і можуть бути небезпечними для здоров'я людини

Дуже красиво виглядають посадки полуниці в квіткових горщиках . Найголовніше, що такі ємності легко переносити, і можна щороку міняти їх місце і спосіб розміщення. Деякі підвішують дані ємності до спеціальних опорах або гілках. Ними також можна прикрасити альтанку або балкон.

Але найекономніший вертикальний спосіб посадки полуниці - в пластикові пляшки. Підготовлені ємності кріплять на стовпи або сітку. На жаль, даний спосіб має і деякі недоліки. Обсяги пляшки можуть бути занадто малими, через що складно буде контролювати кількість води і добрив під час підживлення.

Дуже красиві грядки можна отримати, використовуючи бочки. Багато городників фарбують їх у різні яскраві кольори. Недоліком є ​​те, що переміщати подібні ємності досить складно. Полуницю можна буде перенести в тепле місце, так що доведеться подбати про тепле укриття на зиму.

Вертикальне вирощування полуниці в стовпах

На відміну від попередніх способів, вирощування полуниці в трубах має набагато менше недоліків. Більшість садівників віддають перевагу саме такий метод. Таку грядку можна спорудити своїми руками з ПВХ труб. Така конструкція зазвичай має висоту не більше 2 метрів. Це оптимальна висота, яка дозволяє без зайвих пристосувань поливати і збирати ягоди.

Спорудження такої вертикальної грядки проводиться в такий спосіб:

  1. Необхідно підготувати основні труби, діаметр яких становить близько 200 мм, а також труби меншого розміру (20 мм) для здійснення поливу. Довжина меншою труби повинна бути на 15 см більше ніж основний.
  2. Тонку трубу умовно ділять на 3 частини. У верхніх двох частинах проробляю маленькі отвори, а нижню частину залишають незайманою. Діаметр отворів повинен бути не більше 0,5 см. Рідини не буде вимивати з труби грунт, якщо зовні загорнути трубу в мішковину. Потім слід обмотати трубу мотузкою.
  3. Тепер приступають до того різання отворів в трубі. Їх розміщують у шаховому порядку на відстані близько 25 см один від одного, як показано на фото. Кожний отвір має бути в діаметрі не менше 10 см. Таких розмірів цілком достатньо для нормального росту і розвитку полуниці.
  4. На відстані 25 см від нижнього боку труби проробляти отвори не потрібно. Одну зі сторін труби було б добре залишити без отворів, її слід повернути в північному напрямку. Низ труби необхідно закрити за допомогою кришки. Таким чином, буде легше переносити спорудження на зиму.
  5. Потім в основну трубу поміщають поливальну. На дно засипають гравії, керамзит або гальку. Їх висота повинна становити не більше 20 см. Даний матеріал буде утримувати трубу при сильному вітрі.
  6. Після цього в трубу засипають підготовлений грунт. Для його приготування змішують дернову землю (50%), торф (50%), компост (30%) і коров'ячий гній (20%). Після того як засипали грунт, слід гарненько полити її зі шланга. Грунт трохи осяде, і можна буде досипати ще трохи.
  7. Тепер прийшов час садити саму полуницю в отвори.

Тепер прийшов час садити саму полуницю в отвори

Догляд за вертикальними грядками

Насамперед необхідно визначитися з місцем розміщення грядки. Пам'ятайте, що полуниця любить сонячні ділянки. Також розташування грядки не повинно знаходитися на вітрі. Вирощування полуниці в вертикальних грядках передбачає часті поливи. Це особливо важливо в жарку погоду.

Важливо! У жаркий день поливати посаджену полуницю можна 1 або 2 рази.

Через 2 тижні після посадки кущі повинні добре вкоренитися, після чого можна скоротити кількість поливів. Перші квітконоси слід видаляти. На кущі залишають до 5 вусів, інші зривають. На другий рік полуницю прийнято удобрювати, щоб не падали показники врожайності. Для цього використовують мінеральні та органічні розчини. Восени з кущів зрізають все старе листя і квітконоси.

Кожні 3 роки полуницю з вертикальних грядок слід пересаджувати. Деякі замість заміни самих кущів просто змінюють грунт в трубі або ємності. На зиму грядки краще перенести в підходяще тепле приміщення. Але, можна і залишити на вулиці, укривши спеціальним матеріалом. Для цього використовують сіно, шифер, листя і мішковину. Грядки з труб укладають вертикально до землі і гарненько вкривають.

висновок

Вирощування полуниці вертикальним способом може здатися занадто важким завданням. Але, як бачимо зі статті, це не тільки відмінний метод вирощування, а й захоплююче заняття. вирощування полуниці в теплиці і у відкритому грунті вимагає наявності великої ділянки землі. Вертикальні грядки можна розмістити навіть на самому дрібненько дворі. Їх нескладно спорудити своїми руками. Приклад такої грядки можна побачити на наведеному нижче відео.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама