Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування фундука в Підмосков'ї

Фундук - це листопадний чагарник заввишки до 3 метрів з великими серцеподібними або овальними листям темно-зеленого кольору. Різні сорти фундука є форми і міжвидові гібриди ліщини звичайної, великої (ломбардской), понтійського і різнолистний. Простота розмноження та вирощування культури робить її доступною як для громадських садів, так і для аматорських. Вирощування фундука в Підмосков'ї на увазі дотримання певних правил догляду.

Вирощування фундука в Підмосков'ї на увазі дотримання певних правил догляду

1

Сорти фундука для Підмосков'я

Для Підмосков'я необхідно вибирати сорти, які відрізняються зимостійкістю. Прикладом є такі:

  1. 1. Академік Яблоков. Цей кущ має форму чаші. Горіхи зібрані в супліддя по 10 штук. Зовні вони схожі на жолуді. Урожайність становить до 10 кг з одного чагарника.
  2. 2. Тамбовський ранній. Від нього отримати горіхи можна раніше, ніж з інших сортів - вже в перші тижні серпня. Листя великі, світлого зеленого відтінку. Сам чагарник досить широкий. Горіхи мають подовжену форму і жовтуватий відтінок. Відрізняються тонкою шкаралупою. З одного чагарника можна отримати до 4 кг врожаю. Тамбовський ранній є відмінним обпилювачем для інших сортів.
  3. 3. Московський рубін. Цей сорт відрізняється червоним листям. Плодоносінням радує практично щороку. Одне супліддя може включати до 15 горіхів. З чагарника збирають до 3 кг плодів. Рослина є сильнорослих. Його висота становить до 4 м. Горіхи дозрівають тільки ближче до кінця вересня. Відрізняються тонкою шкаралупою. Московський рубін теж підходить в якості запилювачів для інших сортів, в тому числі і гібридних.
  4. 4. Первісток. У такий культури горіх дуже солодкий і довгий. Їм можна поласувати уже в перші дні вересня. Листя на чагарнику зелена. Приріст в рік у нього невеликий, але утворюється велика кількість сережок.
  5. 5. Пушкінський червоний і Івантеевскій червоний. Обидва сорти дуже схожі між собою. У них бордові листя, але у Пушкінського вони темніші. Він вважається і одним з найкращих по декоративних властивостях. Плоди дуже великі: в довжину до 2,7 см, а в ширину до 2,3 см.
  6. 6. цукристість. Відрізняється високою якістю плодів. Вони за розмірами середні, але містять велику кількість масла і цукру, що відрізняє від інших сортів. Листя і горіхи мають темний вишневий відтінок. Показник врожайності високий.
  7. 7. Ісаївська. Цей сорт теж вважається одним з найцінніших. Горіхи дуже великі. Характерний світлий коричневий відтінок з темними лініями. Мають високу оцінку за смакові якості.
  8. 8. Маша. Це теж фундук з червоним листям. Розміри плодів середні, але вони мають подовжену форму. Шкаралупа дуже тонка. Смакові якості відмінні.
  9. 9. Смолін. Такий фундук теж є краснолістний. Чагарник виглядає рослим. Сорт є врожайним, горіхи мають середні розміри і подовжену форму. Шкаралупа дуже тонка. Плоди збираються по 10 примірників.

Всі ці сорти відрізняються стійкістю до заморозків і високою скороплодностью. У Московській області відмінно приживаються ще такі різновиди, як Прибалтійський зеленолістний, Катерина і Олена.

У Московській області відмінно приживаються ще такі різновиди, як Прибалтійський зеленолістний, Катерина і Олена

Як випливає садити і вирощувати чебрець в Підмосков'ї?

2

посадка

Важливо правильно підібрати посадковий матеріал. Деякі вважають, що ліщина і фундук - це одне і те ж, але між ними існують відмінності. Ось чому краще купувати саджанці в розпліднику.

Необхідно правильно підібрати місце для посадки. Слід враховувати, що дорослий чагарник буде розлогим, з густою і широкою кроною. Ось чому ділянку для нього повинен бути відкритим, широким і з хорошим освітленням (останнє сильно впливає на врожайність). Він повинен бути захищений від сильного вітру і протягу.

А ось до грунту фундук є невибагливим, так що він здатний рости практично скрізь. Винятком є ​​тільки надмірно засоленная, заболочена або сухий грунт. Кращий варіант - це пухка, родюча земля з нейтральною реакцією. Якщо грунт кислий, то його попередньо рекомендується обробити вапном - знадобиться 500 г продукту на 1 кв. м. У чорнозем фахівці радять додавати торф або пісок, щоб земля стала більш повітропроникною.

Фундук приживається на рівній і на горбистій місцевості. Культура є вологолюбної, так що її можна висаджувати біля водойм. Але потрібно стежити, щоб вода не застоювалася.

Посадити фундук краще восени - в середині сезону, поки земля ще волога і прогріта. Вже до весни коренева система повністю адаптується, і рослина буде готове до вегетаційного періоду. Можна висадити чагарник і в весняну пору року. Але тоді необхідно ретельно поливати його, так як він буде витрачати більше води.

Фахівці радять висаджувати на одному ділянці не менше 3 сортів, які будуть взаімоопиляться. Це підвищить врожайність. Якщо ж плантація дуже велика, то на кожні 10 рядів покладається висаджувати дикорослих ліщину, яка сприяє перехресному запиленню.

Щоб посадити фундук, потрібно:

  1. 1. Відсортувати саджанці на ті, які можна відразу висаджувати, і ті, які потребують дорощуванні. Останні висадити на міні-грядку. Відстань між кущами - 30 см, а між рядами - 1 м.
  2. 2. Зробити лунки для саджанців, готових до посадки на постійне місце. Між рядами має бути по 5 м, а між саджанцями - по 4 м. Якщо фундук висаджують в якості зеленої огорожі, тоді відстань можна зменшити до 2 м.
  3. 3. Лунки приготувати за місяць до посадки. Їх розміри повинні бути по 0,7 м. Внести в яму суміш з 10 кг перегною, 70 г сульфату калію і 200 г подвійного суперфосфату. Все це перемішати з садовою землею.
  4. 4. У лунці зробити невеликий пагорб, на який помістити саджанець. Кореневу систему розправити і присипати субстратом. Все ущільнити, щоб не було порожнеч в землі. Коренева шийка повинна розташовуватися на рівні землі або на 3 см вище від неї.
  5. 5. Навколо рослини сформувати коло для води. Ретельно полити.
  6. 6. Зробити шар мульчі з сухої трави, тирси або торфу.
  7. 7. Через тиждень повторити полив.

Щоб прискорити процес вкорінення, рекомендується зрізати наземну частину рослини - можна залишити тільки пеньки висотою до 20 см.

Щоб прискорити процес вкорінення, рекомендується зрізати наземну частину рослини - можна залишити тільки пеньки висотою до 20 см

Як правильно вирощувати схизантус з насіння будинку?

3

Правила догляду

Рекомендується рихлити ґрунт біля кущів і постійно прибирати бур'яни. Коренева система розташовується близько до поверхні грунту (до 20 см), так що потрібно бути дуже обережним при скопуванні - поглиблювати тільки на 8 см. Дорослі кущі вже менш сприйнятливі до відсутності такої процедури. Досить тільки замульчувати простір навколо стовбура.

Фундук - вологолюбна культура, так що полив є важливою процедурою, особливо навесні і влітку. Не можна допускати посухи, так як зволоження грунту впливає на врожайність. Поливати рослину необхідно в залежності від погодних умов. У посушливий сезон полив потрібно 2 рази в місяць. Дуже добре підходить крапельний метод.

Підживлення теж є необхідним заходом. Щороку потрібно вносити органічні добрива - 20 л перегною, гною і компосту. Ще потрібно деревна зола. Рекомендується додавати 200 г нітроамофоски. Цього буде достатньо для одного чагарника. Завдяки таким добрив покращує ріст фундука і його плодоношення.

На початку літа, коли починають формуватися плоди, потрібно підживлення сечовиною. Якщо земля родюча, то не варто використовувати склади, що містять азот. В іншому випадку збільшується обсяг зеленої маси і зменшується врожайність. Але якщо грунт убогий, то азотовмісні склади підуть на користь. Молоде рослина потребує утеплення перші кілька років, якщо зими занадто суворі. Щоб гілки не замерзали, їх можна пригинати до землі і вкривати ялиновим гіллям.

Важливим є формування рослини. Це впливає на його ріст і врожайність. Щоб оформити кущ, необхідно в середині обрізати непотрібні пагони. Потрібно залишати тільки 10 скелетних. Таку процедуру слід закінчити до початку періоду плодоношення. Через 3 роки після посадки починає активно з'являтися поросль, яку теж слід обрізати. Коли чагарнику буде 15 років, потрібно його омолодити, тобто прибрати 3 старих стовбура, а молоді гілки вкоротити.

Як правильно вирощувати вдома мезембріантемум з насіння?

4

Хвороби і шкідники

Горіхи є улюбленою їжею багатьох тварин: зайців, білок, мишей і кабанів. Фундуку загрожують насекомие- шкідники: жуки, метелики і гусениці. Горіх страждає від жука-вусаня і горіхового довгоносика. Через це з'являються сухі пагони, червиві плоди. Щоб боротися з такими шкідниками, необхідно перекопувати грунт, прибирати пошкоджені частини куща і обробляти його спеціальними інсектицидами навесні.

Що стосується хвороб, то фундук може постраждати від борошнистої роси. У цьому випадку на листі виникає цвіль, яка поступово чорніє. Необхідно обрізати і знищити всі уражені пагони. Вся рослина обробити сірчано-вапняним складом, також підійде колоїдна сірка. Можна скористатися фунгіцидними препаратами. Але краще проводити профілактику, щоб запобігти захворюванням. Для цього грунт необхідно перекопувати, а опале листя прибирати.

Як випливає садити і вирощувати чебрець в Підмосков'ї?
Як правильно вирощувати схизантус з насіння будинку?
Як правильно вирощувати вдома мезембріантемум з насіння?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама