Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування салату "Айсберг" на дачі. Способи, особливості, секрети

  1. Загальна характеристика
  2. Підготовка насіннєвого матеріалу
  3. Подзимний спосіб вирощування
  4. Вирощування через розсаду
  5. Відео-огляд вирощування айсберга розсадою
  6. Вирощування в теплиці
  7. вибір місця
  8. підготовка ґрунту
  9. Догляд та вирощування

За зовнішнім виглядом салат Айсберг можна сплутати зі звичайною білокачанної капустою - його круглі, соковиті, хрусткі листя зібране в такий же, тільки більш пухкий качан. Американець за походженням, він припав до смаку споживачам багатьох країн. Свою назву отримав за спосіб транспортування в минулі часи: фермери обкладали качани шматками льоду і називали їх Крижаний горою, а згодом за сортом утвердилося спочатку назва Айс, а потім - Айсберг.

Загальна характеристика

Листя має ніжний забарвлення від світло-зеленого до білого, закручені в нещільний качан, вага якого може досягати 400 м Відноситься до салатів сорти латук. Вирощують на дачах в наших кліматичних умовах як через розсаду, так і посівом в грунт. Найвищий урожай вдається отримати при посадці в теплицях, т. К. Рослина це досить теплолюбна. Виростити його можна навіть на підвіконні. У холодильнику може зберігати свої смакові і хрусткі властивості до місяця і більше.

Читайте також: Вирощуємо відмінну зелень на підвіконні в будь-який час року

Читайте також:   Вирощуємо відмінну зелень на підвіконні в будь-який час року

Підготовка насіннєвого матеріалу

Перше, на що варто звернути увагу, це форма, розмір і щільність насіння. Чим вони більші, тим більше в них поживних елементів і більш міцним і здоровим буде рослина. Деформовані і пошкоджені краще не використовувати зовсім.

Щоб отримати дружні сходи, використовуйте насіння однакового розміру.

Щоб "розбудити" насіння, слід замочити їх перед посадкою в теплій воді. Ще краще скористатися прийомом під назвою барботирование. Для цього воду для пророщування нагрівають до 23С і, використовуючи компресор, насичують киснем. Даний метод так само допомагає в знезараженні посівного матеріалу.

Можна також отримати дружні сходи, застосовуючи прості тирсу. Для цього використовують неглибокі ящики, в які шаром близько 5 см засипають попередньо ошпарені окропом подрібнені деревні залишки, а зверху - бавовняну тканину. На неї укладають вологі насіння і накривають тканиною, а потім знову шар тирси.

Насіння будуть готові до посадки, як тільки білі паростки досягнуть 1-2 мм. Важливо не перевищувати цю довжину, тому що при посадці в грунт ніжні сходи можуть зламатися!

Подзимний спосіб вирощування

Якщо є бажання отримати більш ранній урожай, використовують подзимний спосіб. Для цього запланований під культуру ділянку восени ретельно перекопують, вносять добрива, багаті азотом, фосфором і калієм, а також мікроелементами. При цьому варто пам'ятати, більше - не означає краще, виробник завжди вказує норму внесення, і перевищувати її не треба. Грядку краще злегка підняти або закласти на піднесеному місці для кращого прогріву. А ось насіння висіяти можна трохи більше звичайного, краще потім видалити зайві проростки.

Посіви в зиму вкривають торфом (по весні він послужить добривом) або старої листям, а навесні грунт розпушують і проріджують зайві сходи.

Вирощування через розсаду

Цей спосіб найрезультативніший, але зусиль і уваги він зажадає більше. В торф'яні таблетки укладають по 2-3 насінини і прибирають в прохолодне приміщення, а через 3 дні переносять в більш тепле (але не вище 25С).

Важливо! Під час пророщування грунт постійно повинен бути вологим.

Через 7-10 діб з'являться перші сходи, а через 14 днів у паростків вже буде 4-5 листочків. Щоб пересадка пройшла безболісно, ​​обов'язкове гарт новоселів. Дуже важливо садити розсаду на дачі на постійне місце тільки після проходження весняних заморозків, інакше це ніжне рослина буде важко врятувати.

Молоді екземпляри переносять в грунт дуже дбайливо, прагнучи не пошкодити земляний кому, тому що коріння, розташовані в ньому, дуже тонкі і ніжні. Лунки роблять на відстані 40 см. Ретельно поливають і присипають шаром сухого ґрунту або мульчі. Якщо ночі досить холодні, краще вкрити рослини на цей час перфорованої плівкою.

Відео-огляд вирощування айсберга розсадою

Посів насіння у відкритий грунт

При посадці у відкритий грунт на грядках роблять поздовжні борозенки на відстані близько 40 см, в які розкладаються насіння з урахуванням очікуваної схожості (але краще трохи гущі). Щоб умови зростання були найбільш комфортними, варто спочатку накривати грядку укривним матеріалом- це дасть парниковий ефект і прискорить сходи.

Читайте статтю по темі: Вибираємо кращий покривний матеріал: від заморозків, шкідників, бур'янів

Читайте статтю по темі:   Вибираємо кращий покривний матеріал: від заморозків, шкідників, бур'янів

Через місяць проводять прополку, прибирають слабкі і зайві рослини, поверхнево рихлять, забезпечуючи коріння киснем.

Вирощування в теплиці

Кочанні салати не люблять як холодний клімат, так і занадто високу температуру. І тут хорошим помічником буде теплиця. Головне - дотримуватися оптимальну вологість як повітря, так і грунту, не допускаючи перегріву в спекотні дні.

Рослини можна висаджувати в невеликі ящики, якщо розташовувати їх на полицях (що значно полегшить догляд), або просто в наземних грядках. У будь-якому випадку варто звернути увагу на наступні пункти:

  • Дотримуватися температурного режиму пророщування насіння в грунті - він не повинен бути вище 12-14С вдень і 9С вночі.
  • Салат Айсберг - культура світлолюбна. Якщо теплиця дає недостатнє освітлення, листя витягнеться і качани вийдуть менш щільні.
  • Коли коренева система сформується (днів через12), настане час підняти температуру в приміщенні до 16-20С, але не більше.
  • Грунт в теплиці повинна бути пухка, влагопроніцаемая. Це забезпечується регулярним розпушуванням міжрядь.
  • Період вегетації цієї культури - 50-70 днів, тому в теплиці краще висаджувати розсаду, а не насіння. Це скоротить термін отримання врожаю на 2 тижні!
  • Полив відразу після посадки проводять через день, на більш пізніх термінах - раз в тиждень.

Важливо! Якщо допустити різкі перепади вологості або температури в приміщенні, салат піде в стріли!

вибір місця

Так як ця культура не любить кислих грунтів, посів її на ділянці варто проводити після вирощування на ньому картоплі, капусти або зернових культур. Це пов'язано з тим, що ці рослини самі приводять кислотно-лужні показники в норму. А ось до сусідів цей салат невибагливий.

підготовка ґрунту

Для хорошого врожаю необхідно провести ряд заходів:

Догляд та вирощування

Основні правила по вирощуванню салату полягають в наступному:

  • Потрібен регулярний, своєчасний, але помірний полив. Коріння Айсберга, пошкоджені засухою, реанімувати практично неможливо. А надлишок вологи призводить до хвороб, таким як сіра і біла гниль, несправжня борошниста роса (пероноспороз).
  • Обов'язкове розпушування грунту. Краще це робити після кожного поливу, але не відразу, а коли грунт злегка підсохне. Це вбереже від хвороб кореневу систему і збільшить доступ кисню до неї.
  • Підживлення рослин займає особливе місце. Регулярне внесення комплексних добрив, які містять не тільки азот, калій і магній, а й мінеральні добавки, додасть листю ефектний хрест і красивий вид, Але важливо не перестаратися.
  • Видалення бур'янів потрібно в догляді за будь-якими посадками, і салат - не виняток. Тим більше що для формування вилочку необхідно багато місця і непрохані "сусіди" тут ні до чого.

Читайте статтю по темі: Як позбутися від бур'янів і трави назавжди: найефективніші методи

Якщо дотримуватися всіх перерахованих вище правил, можна розраховувати на хороший урожай цієї безсумнівно корисною, смачною і, не побоїмося цього слова, красивою культурою. Зрізання готових головок краще проводити в ранкові години, поки салат ще охолоджений і свіжий, видаляючи нижнє листя.

Зберігати салат Айсберг рекомендується в прохолодному провітрюваному приміщенні, але краще їсти відразу, поки він не втратив свої дивовижні хрусткі властивості. Це чудовий акомпанемент для безлічі різних страв!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама