Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування троянд в саду

  1. Опис і класифікація
  2. догляд
  3. позиція
  4. час посадки
  5. підготовка ґрунту
  6. посадка
  7. обрізка
  8. підживлення
  9. Симптоми дефіциту хімічних елементів
  10. Пересадка дорослої троянди

Напевно, немає більш популярного рослини, яке протягом уже декількох тисяч років має звання королеви квітів. Рожеві кущі можна зустріти практично в будь-якому куточку світу.

Свою популярність культура завоювала різноманітністю колірної гами, чудовим ароматом, тривалим періодом цвітіння і величезною кількістю прекрасних сортових гібридів. Догляд за культурою не складний - для успішного вирощування троянд в саду досить знати основні секрети і правила.

У наших садах культивуються в основному багатоквіткові форми, садові, плетисті, чайно-гібридні. Рідше зустрічаються троянди почвопокривні, карликові і прямостоячі високі.

Опис і класифікація

Класифікація трояндових кущів досить умовна, вони можуть бути по-різному класифіковані, в залежності від прийнятих критеріїв. Простіше кажучи, виділяються основні групи троянд.

Крупноквіткові - так звані благородні троянди з великими ароматними квітками. До цієї групи належать чайно-гібридні. Їх особливістю є окремі великі квіти на кінцях пагонів. Гібриди флорибунда і грандифлора мають відразу декількох великих квіток, зібраних на одному стеблі. В середньому вони досягають близько 1 метра у висоту. Цвітуть з червня до пізньої осені.

Цвітуть з червня до пізньої осені

Багатоквіткові - цей тип троянд вирощується в наших садах найбільш часто. До них відносяться поліантові і флорибунда. Особливістю цієї групи є рясне цвітіння, прості або напівмахрові квітки, зібрані в парасольки. Квітки дрібніші, ніж у крупноквіткових видів, але кущі цвітуть рясно, утворюючи колірний акцент в садовому дизайні. Висота трохи нижче 1 м. Цвітіння триває протягом декількох тижнів, але у великої різноманітності сортів воно може повторюватися.

Кущисті - виростають до 1-2 м в висоту і вище. Цвітуть з травня по червень, а потім деякі гібриди можуть повторювати цвітіння на рубежі серпня та вересня. Після відцвітання зав'язують плоди. Кущі щільні і колючі. Відрізняються високою стійкістю до хвороб.

Плетистие - характеризуються довгими пагонами і рясним цвітінням. В'юнкі троянди з повторним цвітінням можуть досягати до 3 метрів у висоту, а квітучі раз в рік досягають 5-6 метрів. Вони також мають тонкі і м'які пагони. Потребують опорах, на яких їх необхідно закріпити.

Штамбові - чудова група у вигляді деревця. Така форма досягається за допомогою щеплення на стовбурі. Висота стебла від 60 до 150 см. Вони більш чутливі до морозів і вимагають регулярного різання для формування крони.

Мініатюрні - також називається карликовими, часто продаються як кімнатні рослини. Чи не перевищують 40 см у висоту, мають гарні дрібні квітки і декоративне листя. Після відцвітання їх можна пересадити в сад і злегка замульчувати грунт. Цвітуть протягом усього літа. Потрібно пам'ятати, що не всі сорти мініатюрних троянд придатні для посадки у відкритий грунт.

Потрібно пам'ятати, що не всі сорти мініатюрних троянд придатні для посадки у відкритий грунт

Паркові - незамінні для любителів живописного англійського стилю . До цієї категорії відносяться старовинні троянди, шипшини декоративні і гібридні форми. Досягають у висоту 2-3 метрів, рясно і тривало цвітуть, стійкі до хвороб.

Грунтопокривні - досить рідко зустрічаються в наших садах, висота їх не перевищує 30-50 см. Не вимагають інтенсивного догляду, морозостійкі і витривалі. Не мають високі вимоги до грунту, стійкі до хвороб. Цвітуть протягом більшої частини вегетаційного періоду.

Дикі - це первинна форма селекційних сортів. Мають прості, скромні квітки в неяскравих тонах. Їм потрібно досить багато місця в саду, але вони дуже легкі в вирощуванні.
Поради по догляду

Троянди, в залежності від рейтингової групи і сорти можуть бути дуже вимогливими або простими у догляді. Найбільш багато уваги вимагають до себе крупноцветковие форми, які потребують регулярної обрізку і захисту в зимовий період. Мініатюрні сорти також чутливі до морозів, вимагають відповідної експозиції, грунту і ретельного догляду. Найпростіші в догляді - почвопокривні види, паркові та дикі.

догляд

Догляд полягає в регулярному і рясному поливі навколо рослини в період вегетації не менше, ніж два рази на місяць, а в посушливий період раз в 5 днів. Уникайте крапельного зрошення, оскільки попадання води на листя може викликати появу борошнистої роси і інших грибкових захворювань. Періодичне розпушування ґрунту на глибину 8-10 см забезпечує хороший доступ повітря до кореневої системи.

позиція

Є важливим елементом у вирощуванні троянд в саду. Місце має бути сонячним, але бажана легка півтінь опівдні, захищеним від вітру, але в той же час ці рослини потребують простору і повітрі. Кущі можна висаджувати поруч з невеликими чагарниками або хвойними, які будуть захищати троянди від прямих полуденних променів.

час посадки

Навесні і восени садять чагарники з відкритим коренем. Весняна посадка починається з кінця березня і триває до 20 чисел квітня. Пізніше, в більш жарку погоду, рослини садити не рекомендується, так як після посадки саджанці вимагають великої кількості вологи.

Осінню посадку проводять в кінці вересня. Саджанці мають достатньо часу для вкорінення, а молоді нирки не встигають з'явитися. Більш ранні терміни або більш пізні не дають гарантії успішної зимівлі рослини, так як в першому випадку утворилися молоді пагони сильно підмерзають, а в другому випадку рослина може не встигнути вкоренитися.

Кущі в контейнерах можна висаджувати весь сезон. Такі троянди є найдорожчими, але і найнадійнішими.

При купівлі будь-яких рослин зверніть увагу, чи добре у них розвинені коріння, здорові чи й сильні паростки, кора без плям і пошкоджень.

підготовка ґрунту

Не залежно від виду або сорту все кущі троянд люблять пухку, водопроницаемую, родючу і м'яку землю. Якщо земля у саду переважно піщана, глиниста або чорнозем, необхідно її заздалегідь підготувати. Восени в піщаний грунт можна внести трохи глини і гумус. До глинистому ґрунті і чорнозему додати трохи піску для гарної водопроникності. Ділянка для насаджень глибоко перекопують, додавши до грунту перепрілий гній або коров'як, який не можна вносити безпосередньо перед посадкою трояндових кущів.

Якщо субстрат не підготували восени, то слід почати готувати його навесні приблизно за 2 - 3 тижні до висадки. Замість гною можна в землю додати гумус або компост.

Замість гною можна в землю додати гумус або компост

посадка

Закладання нових посадок повинна проводитися в місці, де останні 5 років троянди не культивувалися. Придбані кущі з відкритою кореневою системою, перед тим як посадити, необхідно замочити на кілька годин у воді або рідкої земляний бруду. Потім обріжте коріння так, щоб вони мали довжину близько 15-25 см, а пошкоджені до здорового місця. Лунка повинна бути настільки великою, щоб коріння вільно в ній розміщувалися. Важливим є також кількість місця на окремі кущі. Кущистим формам потрібно хоча б півметра, мініатюрним 30-40 см, а кучерявим близько метра.

Слід садити троянди простягали так, щоб коренева шийка перебувала на 2-3 см під поверхнею землі. Грунт, обрану перед посадкою з лунки, перемішайте з компостом 1: 3. Можна додати жменю золи деревної. Посаджені кущі і грунт навколо них необхідно рясно полити.

Землю під трояндами бажано замульчувати зрілим компостом не менше ніж на 15 см. Мульча запобігає висиханню субстрату, захищає кореневу систему від вимерзання і полегшує боротьбу з бур'янами.
Органічний матеріал, що утворюється від розкладання компосту, удобрює грунт і покращує її структуру. Для мульчування підійде також кора або соснові голки.

обрізка

Багато починаючі садівники запитують чи потрібно обрізати троянди перед зимою. Відповідь на це питання дуже проста - НІ. Обрізку проводять тільки на початку сезону. Справа в тому, що рани на обрізаних пагонах можуть не встигнути зажити перед зимою. Крім того, такі пагони набагато більш схильні до промерзання в зимовий період. Осінню обрізку можна проводити тільки в особливих випадках, наприклад, обрізають заражені стебла або якщо великі розміри ускладнюють захистити рослину від морозів. У таких випадках в місцях різання слід нанести спеціальну садову мазь.

Обрізка троянд - процедура трохи складніша, ніж в разі інших чагарників, в першу чергу тому, що різні типи вимагають різної методики. Ранньою весною обрізають хворі і пошкоджені пагони. Обрізка головних стебел проводять в квітні після останніх морозів, але перед утворенням нових пагонів.

підживлення

Від внесення добрив залежить рясне і тривале цвітіння, а також стійкість культури до хвороб.
Якщо при посадці троянд ви використовували органічне добриво, то в цьому році його вносити більше не треба. Восени або ранньою весною в перший рік розкладаємо під кущами близько 5 кг / м² компосту, перегною або розкладений перепрілий гній. Можна добре розвести 500 г коров'яку в відрі води і полити під корінь кожен кущ. Гній і коров'як вноситься кожні 2 роки.

Починаючи з ранньої весни, як зійде сніг і відтане грунт, слід вносити підживлення три рази за сезон мінеральним добривом. Влітку, з червня удобрюємо, по крайней мере, один раз в 3-4 тижні комплексними сумішами, наприклад, азофоска в дозі 30-40 г / кв. м. Після серпня зростання рослини сповільнюється і підгодівлі припиняємо. Вносити мінеральні добрива краще після дощу.

Симптоми дефіциту хімічних елементів

Слабкий ріст, пожовтіння та опадання нижніх листків - це ознака нестачі азоту. Маленькі квіткові бруньки і згортання краю нижнього листя означає недолік калію. Коли нижні листки жовтіють, але чітко видно зелене нерви - це ознака того, що рослині недостатньо магнію. Жовтуваті листя з чітко видимою сіткою і червоною облямівкою є симптомом дефіциту заліза.

Такі рослини слід обприскати позакореневого добривом, яке містить мінерали в легко биодоступной формі. Коли кінчики пагонів і верхні листочки дуже світлі, майже білі, це означає, що кислотність грунту є надто високий або грунт занадто мокрий.

Пересадка дорослої троянди

Дорослі і старі троянди погано переносять пересадку. Проводити її потрібно обережно, щоб якомога менше пошкодити велику кореневу систему. Кращим строком для процедури є осінь.

Намагайтеся отримувати кущ з якомога більшою грудкою землі. Якщо побачите старі і хворі корінці, то їх слід обрізати, а зрізи присипати активованим вугіллям або обробити садової маззю. Обрізки вимагає також надземна частина - видаляємо все листя (якщо ще залишилися) і скорочуємо всі пагони на 2/3 довжини. Потім переносимо кущ на нове місце. Лунка повинна бути в 2 рази більше, ніж коренева система. Засипаємо землю і утрамбовуємо. Рясно поливаємо, а потім мульчіруем грунт компостом або хвойними голками.

зберегти

зберегти

зберегти

зберегти

зберегти

Сподобалася стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [1 Голос]

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама