Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Жимолость каприфоль посадка і догляд, розмноження, хвороби і добрива, фото сортів (жимолость козяча або запашна)

  1. Про сортах і різновидах жимолості
  2. Особливості посадки жимолості
  3. Догляд за жимолостю каприфоль
  4. Як і чим удобрювати і підгодовувати
  5. Розмноження запашної жимолості
  6. Жимолость з насіння
  7. Розмноження козячої жимолості живцями
  8. розмноження відведеннями
  9. Четвертий спосіб розмноження - поділ куща
  10. Хвороби і шкідники жимолості каприфоль
  11. Як вирощувати жимолость каприфоль: відео

Великі яскраві квіти, рясно покривають жимолость каприфоль, щовесни наповнюють сад незвичайним ароматом Великі яскраві квіти, рясно покривають жимолость каприфоль, щовесни наповнюють сад незвичайним ароматом. Хороша ця ліана з неїстівними, але дуже мальовничими плодами в вертикальному озелененні. У нашому огляді ви знайдете відомості про посадку жимолості, про те, який потрібен за нею догляд, про способи розмноження.

Про сортах і різновидах жимолості

Всі різновиди жимолості діляться на плодові і декоративні. Плодовий вид жимолості є кущі заввишки від 1 до 2 метрів. Сорти цього виду відрізняються термінами дозрівання, врожайністю, смаком плодів. Декоративний вид включає рослини, цінуються за свою красу.

Декоративний вид включає рослини, цінуються за свою красу

жимолость татарська

Сюди входять дві групи:

  1. Кущі - жимолость татарська, Королькова, альпійська, звичайна, Максимовича.
  2. Ліани - капріфоль, жимолость Тельмана, кучерява, Брауна.

жимолость Тельмана

Найкрасивіша серед ліан - жимолость каприфоль, що досягає у висоту 6 м. Її молоді пагони, то світло-зелені, то всіх відтінків червоно-фіолетового, з віком покриваються корою сірувато-бурого кольору. Довгі стебла покриті великими щільними темно-зеленими зверху і сизуватими знизу листям. У травні-червні пагони прикрашають запашні багатоквіткові вишукані суцвіття. У кожного рожевої квітки біла або кремова серцевина. Через місяць з'являються плоди - помаранчеві кульки, що дозрівають в серпні. Хоча цвітіння триває лише близько місяця, декоративна запашна ліана до пізньої осені.

жимолость каприфоль

Відмінно виглядає жимолость поруч з хвойними деревами, трояндами плетуться, іншими чагарниками. Досить подивитися на фото цієї потужної ліани капріфоль, що в перекладі означає козяча, щоб захотіти поселити її у себе на ділянці.

Увага: плоди жимолості каприфоль їсти не можна - вони отруйні.

На сонці жимолость цвіте рясніше, тому для її посадки відводять місце, добре освітлюється сонцем. Висаджувати краще навесні, а щоб рослина розвивалося правильно, необхідна опора. В середньому капріфоль за рік виростає на 1 м. На одному місці росте 50 років.

Особливості посадки жимолості

Висаджують Lonicera caprifolium на постійне місце відразу. Вважається, що козяча ліана віддає перевагу нейтрально кислим грунтам. Глинисті або сухі грунти вона не любить і розвивається на них погано.

Глинисті або сухі грунти вона не любить і розвивається на них погано

Плоди жимолості каприфоль

Процес посадки складається з декількох послідовних кроків:

  1. Готуємо яму 0,5 х 0,5 х 0,5 м або канаву такої ж ширини і глибини.
  2. Укладаємо на дно дренаж - гравій, пісок або цегляну крихту.
  3. Грунт, вийнятий при підготовці посадкового місця, перемішуємо з торфом, торішнім гноєм, додаємо мікроелементи, а в кислий грунт ще й вапно.
  4. Робимо горбок на дні ями.

    Обов'язково обладнайте опору для ліани

  5. Розміщуємо саджанці в яму, попередньо підрізавши коріння. Розправляємо їх на горбку, поливаємо, засипаємо сумішшю, ущільнюють, знову поливаємо.
  6. Мульчіруем землю навколо кущів, використовуючи торф або перегній.

Увага: для жимолості корисно невелике заглиблення кореневої шийки.

Догляд за жимолостю каприфоль

Зимостійкість у запашної жимолості висока. Перші 2 роки доведеться прикривати опалим листям або торфом землю навколо коренів, а потім можна забути про цю процедуру. Батога, відросло за літо, в обрізку не потребують. Якщо навесні виявиться, що де-не-де стебла підмерзли, подрежьте їх - нирки на цих пагонах все одно не утворюються. Процес подальшого догляду складається з декількох важливих аспектів:

Видалення бур'янів - є одним з важливих моментів в процесі догляду за жимолостю. Їх слід прибрати з ділянки ще до висадки куща, особливо бур'яни-багаторічники.

Важливо, щоб розвитку жимолості не заважала бур'ян

Поливи. Капріфоль вологу любить. Влітку поливи повинні бути регулярними, а в посуху порції води збільшують рази в два.

Обрізка - впливає на розвиток і формування куща. Проводиться відразу після висадки, інакше швидкозростаюча жимолость перетвориться в зовсім непривабливу зелену копицю. Спочатку підрізаємо слабкі стебла, залишаючи не більше 3-х найнадійніших і укорочуємо їх на 1/3. Далі проводимо регулярні огляди, відбраковує пошкоджені і сухі пагони, а при досягненні ліаною планованої висоти, надрезаем верхівку, тоді в кущ стане рости вшир.

Порада: обрізку гілок проводите навесні, після появи нирок. Подрезайте втечу вище нирки, використовуючи секатор.

Як і чим удобрювати і підгодовувати

На підгодівлі козяча жимолость реагує позитивно, тільки робити це потрібно правильно:

  • в кінці осені вносимо калійні і фосфорні добрива, підсипає під кущі компост, перегній;
  • навесні - ліана потребує азоті, також корисно полити її розведеним пташиним послідом або коров'яком.

Підгодовуйте рослина двічі за сезон

Розмноження запашної жимолості

Розмножити жимолость просто, для цього існує 4 способи:

  • насінням;
  • живцями;
  • відводами;
  • розподілом основного куща.

Жимолость з насіння

Заготовляємо насіння в липні, для чого витягаємо їх з м'якоті, ретельно промиваємо, висушуємо. Складність цього способу полягає в тому, що насіннєвий матеріал капріфоль сходить погано. Щоб виправити становище, досвідчені садівники рекомендують заздалегідь піддати свіже насіння стратифікації. Для цього восени насипаємо вологий пісок в яку-небудь ємність і висипаємо насіння. Посуд поміщаємо в холодильник на нижню полицю. Кожні 14 днів перевіряємо вологість піску, скроплюємо водою, якщо він підсох.

Кожні 14 днів перевіряємо вологість піску, скроплюємо водою, якщо він підсох

Для заготівлі насіння вам знадобляться стиглі плоди жимолості

Таким чином навесні насіння будуть підготовленими до посадки. Посів виконуємо за такою технологією:

  • наповнюємо ящик живильним субстратом;
  • висипаємо зверху насіння з піском;
  • посівний матеріал присипаємо тонким шаром грунту;
  • воложимо;
  • накриваємо плівкою або склом;
  • знімаємо укриття після появи сходів;
  • переселяємо саджанці на постійне місце восени, створивши для них укриття.

паростки жимолості

Можна стратифіковані насіння навесні, десь в квітні, висадити на грядку, зробивши борозенки глибиною 15-20 мм і закривши їх на глибину 10 мм. Влітку їх слід поливати, не допускати заростання бур'янами, укрити торфом на зиму. Навесні наступного року сіянці готові до переселення на місце постійного проживання.

Розмноження козячої жимолості живцями

Для такого способу розмноження необхідно заготовити черешки. Краще зробити це перед закінченням періоду цвітіння. Не підходять як вихідного матеріалу живці, які не надломлюються при згинанні - це вказує на те, що вони ще недостатньо зрілі. На черешку повинно бути 2-3 міжвузля. Верхній зріз робимо прямим на видаленні 1,5 см від нирки, а нижній - під кутом 45 градусів. Нижні листя видаляємо повністю, а верхні укорочуємо на ½. Заготовки висаджуємо в парник, захищений від сонця, витримуючи відстань між ними приблизно 0,2 м. Субстрат для висадки живців складаємо з торфу, городньої землі і піску (2: 1: 2).

Субстрат для висадки живців складаємо з торфу, городньої землі і піску (2: 1: 2)

Дуже легко приживаються живці жимолості

Тричі за день живці обприскуємо протягом місяця. За цей час утворюються перші листи і саджанці перестануть потребувати укритті. Щоб паростки вдало перенесли зиму, мульчіруем їх. У відкритий грунт пересаджуємо навесні.

Порада: живці заготовляють із середньої частини батоги. В ідеалі довжина заготовки близько 10 см і товщина приблизно 0,5 см.

розмноження відведеннями

Цей спосіб найпростіший і безвідмовний. Алгоритм наступний:

  1. Підбираємо відповідні пагони з весни або восени.
  2. Копаємо ямки на глибину близько 0,2 м з боку отводка.
  3. Заповнюємо посадочне місце родючим грунтом з додаванням вапна.
  4. Пригинаємо до землі батіг, укладаючи її в заглиблення таким чином, щоб верхівка залишалася вгорі.
  5. Фіксуємо відводок, використовуючи скоби з міцної дроту.
  6. Засипаємо шаром грунту, поливаємо і мульчіруем.
  7. Викопуємо молоді нащадки запашної жимолості наступної весни, відокремлюємо від базового рослини, висаджуємо на постійне місце.

Розмноження жимолості відводками під силу навіть недосвідченому садівникові

Якщо капріфоль вирощують в якості живої огорожі, то відводок від основного куща можна і не відокремлювати. Біля верхньої, що виглядає з землі частини, просто встановлюємо опору і підв'язуємо до неї рослина, що продовжує розвиватися, як самостійний кущ.

Четвертий спосіб розмноження - поділ куща

Від розрослося, добре розвиненого рослини можна безболісно відокремити частину для пересадки:

  • розкопуємо кущ біля основи;
  • беремо гострий секатор і відрізаємо втечу з корінцями.

Розмноження діленням куща - більш трудомісткий метод

Або по-іншому:

  • викопуємо рослина повністю разом з великим земляним грудкою;
  • ділимо кущ на частини, використовуючи гостру лопату;
  • обробляємо зрізи золою або подрібненим вугіллям;
  • укорочуємо пагони на третину довжини;
  • поміщаємо кожну частку в окреме посадочне місце;
  • починаємо формувати крону через рік після процедури пересадки.

Хвороби і шкідники жимолості каприфоль

Слід добре вивчити опис ознак і фото хвороб жимолості, т. К. Уражається вона ними часто. Серед найбільш небезпечних хвороб - рамуляріозу. Проявляє себе на молодих листках у вигляді сірувато-коричневих плям з бурою серединою. Пізніше уражаються і стебла, черешки - вони починають відмирати. Рослина слабшає через втрату поживних речовин. Допомагає обприскування «фундазолом», мідним купоросом.

Не менш небезпечний і церкоспороз. На листі утворюється щось у вигляді точок з червоно-коричневим облямівкою. Методи боротьби аналогічні, що використовуються при рамуляріозу.

Існують небезпечні грибкові захворювання, що вражають жимолость

Туберкуляріоз вражає гілки жимолості. На них з'являються червоні горбки. Спори гриба поселяються і в корі. Пагони і листя в'януть. Уражені ділянки слід вирізати і знищувати, а для профілактики обприскувати рослини навесні бордоською рідиною, мідним купоросом.

З шкідників найнебезпечніша - попелиця. З її присутністю листя жовтіє, покриваються плямами, потім гинуть. Руйнуються і пагони, т. К. Личинки висмоктують з них сік. Знищують тлю застосуванням таких препаратів, як «Елексар», «Актеллік», «Конфідор».

Знищують тлю застосуванням таких препаратів, як «Елексар», «Актеллік», «Конфідор»

Для боротьби з шкідниками використовуйте спеціальні препарати

При великий загущенности, при постійній вологості на жимолості може оселитися кліщ, який вражає листя. Вони темніють і скручуються, іноді опадають. Допомагає обприскування «актеллика», «омайт».

Капріфоль не обтяжлива в догляді. Єдине, що обов'язково потрібно для її успішного зростання - це опора, стіна або інша вертикальна поверхню. Її вирощування - невелика праця в порівнянні з тим, яке естетичну насолоду ви отримаєте від виду цієї рослини.

Як вирощувати жимолость каприфоль: відео

Жимолость каприфоль: фото

Жимолость каприфоль: фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама