Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шкідники кімнатних рослин - заходи боротьби

  1. Основні види шкідників на кімнатних рослинах і заходи боротьби з ними
  2. Хімічні препарати для боротьби з комахами на горшечних рослинах

Всі любителі кімнатних рослин хоча б раз задавалися питанням: «Звідки на квітці з'явилися комахи?» Адже, здавалося б, вирощування зелених вихованців в закритому приміщенні - гарантія того, що ніяка зараза йому не зашкодить. На жаль, це не так, і час від часу навалі паразитів піддається практично кожен домашній садок.

Ось кілька, найпоширеніших, причин епідемії:

  • Відкриті кватирки і вікна. Літаючі комахи з легкістю проникають крізь кватирки і щілини у вікні.
  • Переміщення рослин на відкрите повітря в теплу пору року.
  • Придбання інфікованого рослини. Купуючи черговий красиву квітку, можна не помітити, що причаїлися шкідників, які в кімнатних умовах починають швидко розмножуватися, поширюючись і на поруч стоять культури.

[!] Багато розплідники, як вітчизняні, так і зарубіжні, заражені комахами. Незважаючи на вжиті заходи, частина рослин з них надходять у продаж вже інфікованими.

  • Пересадка в новий субстрат. Найчастіше в грунті, взятої з саду або лісу, живуть різні комахи. У домашній обстановці паразити, не знайшовши іншої їжі, нападають на квітку. На жаль, шкідниками заражені і деякі покупні грунти.
  • Помилки в догляді. Перелив, недолив, дуже сухе або, навпаки, вологе повітря, недостатнє або надмірне освітлення - все це послаблює рослину. Опірність хворого організму знижується, і комахи охоче цим користуються, атакуючи квітка.

Як бачите, шляхів проникнення агресорів в закритий простір квартири цілком достатньо. Звичайно, в кімнатних умовах шкідники вражають рослини набагато рідше, ніж у відкритому грунті, але якщо це відбувається, боротьба з ними перетворюється в справжню труднощі.

Основні види шкідників на кімнатних рослинах і заходи боротьби з ними

Для того, щоб ефективно боротися з небажаними гостями, їх потрібно знати в обличчя. Розглянемо основні комах-шкідників кімнатних рослин:

борошнистий червець або волохата воша - одне з найнебезпечніших і найпоширеніших комах, що атакують домашні квіти. Відрізняється великою різноманітністю видів: приморський, цитрусовий, кактусовий, щетинистий, виноградний, кореневої. Це досить великі (до 5 мм) комахи, тіло яких вкрите борошнистим пудрообразной нальотом білого або кремового відтінків. Їх досить легко помітити: як правило, шкідники збиваються в колонії на листках і пагонах, залишаючи за собою долину (медяний росу), схожу на грудочки вати.

Їх досить легко помітити: як правило, шкідники збиваються в колонії на листках і пагонах, залишаючи за собою долину (медяний росу), схожу на грудочки вати

Борошнисті червеці харчуються соком рослин і виділяють солодку рідину. Квітка, атакований паразитом, поступово в'яне, його листя жовтіє і опадає, зупиняється ріст і розвиток. Крім того, продукт життєдіяльності комах - медяна роса провокує виникнення сажистого грибка, небезпечного інфекційного захворювання.

Кореневої червець ще більш небезпечний. Якщо його побратимів легко виявити на листках і стеблах, то цей різновид волохатою воші селиться під землею, на коренях. Рослина, на перший погляд, так в'яне, а його здивоване власник намагається вдатися до якихось заходів з порятунку, збільшуючи полив або підгодовуючи. І тільки найдосвідченіші квітникарі здогадаються вийняти квітку з горщика і виявляють там, як ніби обсипану борошном, колонію комах.

Цього шкідника, мабуть, можна назвати всеїдним. Жодне домашня рослина не застраховане від атаки. Орхідеї, фікуси, фіалки, аспарагуси і навіть колючі кактуси можуть бути атаковані волохатою вошью. Причому, якщо кімнатні квіти стоять близько один від одного, комаха з легкістю перебереться на іншу культуру і знайде собі нове джерело їжі. Саме тому боротися з борошнистим червецем потрібно відразу, не відкладаючи ні на хвилину, тим більше, що вивести одиничних паразитів набагато легше, ніж численні родини.

Народні засоби:

  • Ручний збір комах і промивка рослини під душем.
  • Обробка листя і пагонів розчином мила (1 ч.л. подрібненого твердого мила на 1 л води або 15 мл рідкого мила на 1 л води).
  • Обробка листя і пагонів спиртом або спиртовою настоянкою (необхідно протерти квітка змоченим в спирті шматочком вати). Застосовувати з обережністю, попередньо спробувавши на одному листочку, і тільки на неопушеними рослин!
  • Кореневі червці: повна заміна ґрунту, промивка коренів у воді, температура якої - близько 50 ° С

Хімічні препарати: «Актара», «Актеллік», «Танрек», «Конфідор», «Карбофос».

щитівка - поширений і досить небезпечний шкідник, тим більше що початківці квітникарі часто не розуміють, що мають справу з паразитами, приймаючи комах за нарости на стовбурі і пагонах. Маскуватися щитівки допомагає щільний хітиновий панцир, колір якого варіюється від світлого, кремового, до темно-коричневого. Розміри дорослих особин можуть досягати 4 мм. Відома велика кількість видів щитівок: апельсинова, помаранчева, маслини, кактусова, пальмова, плющевого, бересклетових, які, як зрозуміло з назв, вважають за краще селитися на тих чи інших рослинах.

Відома велика кількість видів щитівок: апельсинова, помаранчева, маслини, кактусова, пальмова, плющевого, бересклетових, які, як зрозуміло з назв, вважають за краще селитися на тих чи інших рослинах

Ложнощитовка - найближча родичка паразита, що відрізняється відсутністю захисного панцира, але не менш небезпечна для рослин представниця загону Клопи.

Шкода, що наноситься рослині щитівки і ложнощитовки, величезний: за допомогою великого рота комахи присмоктуються до листків або паросткам, витягуючи з них всі поживні речовини, причому шкодять не тільки дорослі особини, а й молоді личинки. Рослина не може відновити сили, жовтіє і марніє, а в особливо запущених випадках гине. Як і у випадку з борошнистим червецем, на мікроранку, утворених від укусів комах, заводиться грибок, який додатково шкодить квітці.

Встояти перед навалою агресора не може, мабуть, жодне домашнє рослина, причому комаха часто селиться не тільки на листках і стеблах, а й на плодах екзотів (лимон, каламондін, кумкват). Відкладати боротьбу з шкідником можна, для порятунку зеленого вихованця заходи слід приймати негайно.

Народні засоби:

  • Ретельний ручне збирання комах, очищення всіх частин рослин за допомогою зубної щітки.
  • Промивання квітки під гарячим (близько 50 ° С) душем.
  • Скрупульозна обробка всіх наземних частин рослини мильним розчином.

Хімічні препарати: «Актара», «Конфідор», «Іскра золота», «Актеллік», «Інта-вир».

павутинний кліщ , На відміну від попередніх видів, дуже маленька комаха, граничні розміри якого - 1 мм. Кліщики часто не видно неозброєним поглядом, проте їх видає срібляста павутина, що з'являється на листках, пагонах і інших частинах рослини, і світлі точки-проколи на листках. Видів павутинного кліща, здатних оселитися на кімнатному рослині, більш ніж достатньо: звичайний, червоний, тихоокеанський, втім, один від одного вони майже не відрізняються.

Видів павутинного кліща, здатних оселитися на кімнатному рослині, більш ніж достатньо: звичайний, червоний, тихоокеанський, втім, один від одного вони майже не відрізняються

Незважаючи на малі розміри, павутинний кліщ, на думку деяких квітникарів - один з найнебезпечніших паразитів, що мешкають на наших зелених вихованців. По-перше, агресор швидко розселяється, переміщаючись на клаптиках павутинки, підхопленою повітряними потоками, а, по-друге, завдає рослині непоправної шкоди. Через невеликий проміжок часу заражене рослина повністю покривається липкою павутиною, а сидять на ній окупанти висмоктують з листя і молодих пагонів всі корисні речовини. Листя жовтіють і в'януть, з'являються грибкові інфекції і, врешті-решт, квітка гине.

Найсумніше, що кліща, одного разу потрапив на рослину, практично неможливо вивести повністю, якась частина популяції збережеться в грунті і проявиться, як тільки зелений вихованець ослабне.

Деякі кімнатні види з соковитими листям особливо сприйнятливі до кліща, це, наприклад, всі домашні цитруси, міні-троянди в горщиках, фікуси. Втім, заразитися може будь-яка домашня культура, незалежно від видової приналежності. Боротися з павутинним кліщем слід відразу, при перших ознаках небезпеки, тільки так можна врятувати захворіла рослина від загибелі.

Народні засоби:

  • Видалення найбільш заражених листів.
  • Обприскування рослини настоями базиліка, борщівника, живучки повзучої, піретруму або перської ромашки.
  • Обробка надземної зеленої частини розчином Фейрі. Засіб для миття посуду змішується з невеликою кількістю води і збивається в густу піну, яку необхідно нанести на листя. Через 30 хв розчин можна змити. Перед обробкою слід закрити грунт шматком поліетилену.
  • Обприскування листя розчином ефірного масла чайного дерева.

Хімічні препарати: «Актеллік», «Фитоверм», «Актофіт», «Аполло».

трипси , Поряд з борошнистими черв'яками, щитівки і павутинними кліщами, очолюють хіт-парад найбільш часто зустрічаються паразитів домашніх рослин. Така популярність не дивна, їх можна побачити всюди: в лісі, на лузі, вони живуть навіть на овочах і ягодах в супермаркетах. Переміщаючись з рослини на рослину, трипси активно мігрують, сжірая всю зелень на своєму шляху.

Переміщаючись з рослини на рослину, трипси активно мігрують, сжірая всю зелень на своєму шляху

Ця комаха з довгастим тільцем і витягнутим черевцем може досягати 3 мм, а його окрас варіюється від світло-жовтого, до чорного. Дивовижний факт: деякі личинки цих комах народжуються вже вагітними, і для відтворення собі подібних їм зовсім не обов'язково спаровуватися. А дорослі крилаті особини чудово вміють літати. Таким чином популяція шкідників може рости нескінченно, захоплюючи все нові і нові території.

Улюблена їжа трипсів - квітковий пилок, однак, за відсутності такої, паразит із задоволенням поласувати ніжним листям і молодими пагонами, залишаючи на поверхні маленькі жовтуваті точки-проколи і чорні цяточки екскрементів. Рослина в короткі терміни покривається «висипом», чахне, в'яне і, якщо заходи не були прийняті, в кінці кінців гине. Втім, трипсів можна назвати гурманами, вони віддають перевагу Красивоцветущие представникам царства Флори: кімнатним трояндам, фіалкам, герані, стрептокарпус, гібіскусу. А ось рослини з товстими щільними листям менше схильні до атаки комах.

Боротьба з трипсами - заняття складне, але не безнадійна. Починаючи атаку на паразитів, слід пам'ятати, що багато трипси живуть не тільки на поверхневій зеленої частини рослини, але і під землею. Саме тому важливо обробляти як листя, пагони і квітки, так і грунт.

Народні засоби:

  • Видалення квітів і бутонів, в них накопичується особливо багато комах.
  • Обробка рослини зоошампунем від бліх і кліщів. У цьому способі немає нічого екзотичного, тому що препарати для тварин, як правило, містять перметрин - речовина, що активно впливає на різних паразитів. Шампунь необхідно розчинити в невеликій кількості води, збити в щільну піну і нанести на листя і стебла. Через 30-40 хв розчин слід ретельно змити. Цей прийом також допомагає боротися і з павутинним кліщем.

Хімічні препарати: «Фитоверм», «Вермітек», «Актара», «Конфідор», «Інта-вир», «Танрек».

попелиця на домашніх рослинах зустрічається не так уже й часто. Велике (до 2 мм) зеленувате комаха добре помітно навіть неозброєним оком. Основна частина колонії - безкрилі особини з товстим напівпрозорим черевцем і тонкими, довгими ногами і вусиками. Втім, зустрічаються і літаючі екземпляри, основне завдання яких - спаровуватися і захоплювати сусідні території. Найчастіше кімнатних квітів шкодить оранжерейна, персикова або німфейних тля.

Найчастіше кімнатних квітів шкодить оранжерейна, персикова або німфейних тля

Ці паразити, як і інші шкідники, харчуються соком рослин, проколюючи гострим хоботком зелені пагони і листя. На місці проколів утворюються світлі точки відмерлої тканини. Крім того, в процесі життєдіяльності тля виділяє особливий секрет, медяний росу, що закупорює продихи і склеює молоді листочки і бутони. Ще один побічний ефект - поява мурах, які харчуються солодкої медової росою.

Тлю досить легко виявити, тому досвідчені квітникарі вчасно вживають необхідних заходів, не чекаючи збільшення колонії. Однак, не всі знають, що личинки паразитів можуть знаходитися не тільки на поверхні, але і під землею, тому з комахами необхідно боротися системно.

Народні засоби:

  • Перш за все тлю необхідно змити душем. Вона погано тримається на рослині і легко вимивається струменями води.
  • Розчин рідкого зеленого або господарського мила (20 гр зеленого мила на 1 л води, 1 ч.л. подрібненого господарського мила на 1 л води).
  • Тлю відлякують сильно пахнуть рослини, наприклад герань, що стоїть поруч з ураженим екземпляром.
  • Обприскування настоєм цитрусових (4 ст. Л. Цедри на 1 л води)

Хімічні препарати: «Танрек», «Іскра золота», «Актеллік», «Актара», «Конфідор»

сциарід або грибні комарики це, на перший погляд, звичайні мошки, дрібні (до 40 мм) літаючі комахи чорного кольору. Вони докучають, скоріше, людині, безладно літаючи по квартирі. Однак не все так просто. Дійсно, дорослі особини рослині не шкодять, а ось їх личинки, які живуть у грунті, харчуються ніжними корінцями, підриваючи здоров'я зеленого вихованця. Активно спаріваясь, мушки відкладають майбутнє потомство у вологу теплу землю, яка є прекрасним середовищем для розвитку личинок-черв'ячків. Найчастіше, в середній смузі нашої країни можна зустріти три різновиди крилатого шкідника: бразідія, сціара, лікоріелла.

Найчастіше, в середній смузі нашої країни можна зустріти три різновиди крилатого шкідника: бразідія, сціара, лікоріелла

Боротьба з ними ускладнюється тим, що пожирають коріння черв'ячків на поверхні грунту не видно, а літаючі навколо миски з рослиною мошки, на думку недосвідчених власників домашніх квітів, загрози не становлять. Однак грамотний квітникар, тільки побачивши чорних мушок, відразу розуміє - рослина атакують сциарід. Щоб переконатися в тому, що на зеленому улюбленця завівся грибний комарик, потрібно видалити верхню частину субстрату - личинки розташовуються неглибоко.

Для повного позбавлення від паразитів, знищувати слід не тільки комах, які живуть в землі, а й крилатих дорослих особин. Якщо це правило проігнорувати, незабаром в землі з'явитися нова популяція личинок-черв'ячків.

Народні засоби:

  • Краще середовище для розвитку сциарід - волога, кисла і застояна, грунт. Слід виключити використання харчових відходів (залишків заварки, шкаралупи, картопляного лушпиння) в якості підгодівлі рослини.
  • Просушка верхнього шару субстрату допоможе знищити кладку яєць.

Хімічні препарати: «Актара», «Інта-вир», «Мухоїд». Для боротьби з дорослими особинами слід застосовувати спреї проти літаючих комах: «Нео-дихлофос», «Раптор» і т.д.

белокрилка - цим гарною назвою називають небезпечне і дуже неприємне комаха, що шкодить зеленим насадженням. Для кімнатних культур особливо небезпечна оранжерейна белокрилка - дрібний (до 3 мм) літаючий метелик жовтуватого кольору. Його тіло і крила вкриті білим борошнистим нальотом, а, в цілому, комаха нагадує моль.

Його тіло і крила вкриті білим борошнистим нальотом, а, в цілому, комаха нагадує моль

Збитків завдають і личинки, і дорослі особини. Комаха харчується соком рослини, проколюючи лист гострим хоботком, і виділяє липку долину. Знесилений квітка в'яне, засихає, на листках розвивається хлороз, медяна роса закупорює пори. Листя і молоді пагони, не витримавши атаки, поступово відмирають. Підсумок очевидний - ненаситні агресори знищують рослина повністю.

Нападу шкідника схильні багато кімнатних культури: гібіскус, фуксія, гарденія, хлорофітум, драцена. Але особливо сильно від білокрилки страждає герань, квітка не рятує навіть сильний запах, що відлякують всіх інших комах.

Белокрилка дуже живуча і часто не допомагає навіть однократна обробка інсектицидами. Борючись з нею, необхідно запастися терпінням і, при необхідності, повторювати процедуру повторно, змінюючи діючу речовину.

Народні засоби:

  • Перш, ніж починати обробку, рослина слід промити під душем. Частина комах будуть знищені під струменями води.
  • Фумігатори проти комарів. Вони непогано справляються з дорослими літаючими особинами.
  • Розчин зеленого мила (концентрацію см. Вище)
  • Посипання верхнього шару грунту в горщику золою.
  • Липка стрічка від мух або клейові пастки.

Хімічні препарати: «Актара», «Іскра золота», «Престиж», «Командор», «Актеллік».

Решта шкідники ( подури , Багатоніжки, слимаки, равлики, нематоди) на кімнатних рослинах зустрічаються набагато рідше перерахованих вище. Боротися з ними потрібно так само, за допомогою дієвих народних засобів або системних інсектицидів.

Хімічні препарати для боротьби з комахами на горшечних рослинах

Особливу увагу хотілося б приділити препаратів, головна мета яких - знищити комах-агресорів. Їх асортимент дуже багатий і початківець квітникар не завжди може розібратися, що саме слід купувати.

Нижче представлена ​​зведена таблиця найбільш популярних інсектицидів, придатних для використання на кімнатних рослинах. Знаками + і - позначена ефективність впливу різних препаратів на окремі види шкідників.

Знаками + і - позначена ефективність впливу різних препаратів на окремі види шкідників

Застосовуючи хімічні препарати для боротьби з комахами слід неухильно дотримуватися деяких правил:

  1. Не секрет, что много хто з ціх препаратів токсичні, тому їх слід використовуват, строго дотрімуючісь інструкції, и по возможности, на відкрітому повітрі.
  2. Оброблення рослина необходимо переставіті на місце, недоступне для дітей и тварин.
  3. Часто у паразитів виробляється імунітет до певного препарату, тому, для більшої ефективності, хімікати потрібно чергувати.
  4. Бажано не тільки обприскувати інсектицидом листя і пагони рослини, але і проливати їм грунт, знищуючи личинок, що живуть в землі. Точну схему застосування препарату можна знайти в інструкції до нього.
  5. Крім того, обробці підлягає і простір навколо квітки: піддон, меблі, віконне скло. Частина паразитів може залишитися на цих поверхнях і вижити.
  6. Для кращого ефекту, після обприскування рослини інсектицидами, слід помістити миску в пакет (або одягнути його зверху), зав'язати, обмеживши таким чином випаровування діючої речовини, і залишити на ніч.

І на закінчення, трохи корисних порад від досвідчених квітникарів:

  • При виявленні будь-яких комах-шкідників уражене рослина необхідно ізолювати від інших, помістивши на карантин. Якщо цим знехтувати, незабаром заразиться і всі інші, які стоять поруч, квіти.
  • Все знову куплені рослини необхідно також відгородити від решти. Навіть якщо паразитів не видно, квітка може бути заражений, а симптоми зараження проявляться пізніше.
  • Народні засоби підійдуть, тільки якщо шкідників небагато. У разі, коли колонія занадто численна, слід застосовувати хімікати.
  • Для знищення комах, як дорослих, так і личинок, зібраний самостійно субстрат можна прожарити в духовці при температурі 90 ° С протягом 30 хвилин.

[!] Ця процедура має і зворотний ефект - разом з паразитами знищуються корисні бактерії. Грунт ставати стерильною і малопоживної. В якості альтернативи субстрат можна проморозити.

  • Слід неухильно дотримуватися правил догляду за рослинами. Несприятливе середовище підірве здоров'я зелених вихованців, а ослаблені організми, як відомо, погано чинять опір атаці шкідників.

Пам'ятайте, що тільки своєчасні заходи допоможуть врятувати ваше кімнатна рослина. Варто насторожитися навіть при найменших ознаках небезпеки, адже, як відомо, побоювання - половина порятунку. Нещадно боріться з усіма паразитами, поїсти на зелене прикраса будинку і квіти щедро відплатять своєю красою.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама