Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити стелю у ванній: 7 способів оформлення

  1. Основні вимоги до стель у ванній
  2. Способи оформлення стелі у ванній
  3. Спосіб 1 - Шпаклівка і фарбування
  4. Спосіб 2 - Пластикові панелі
  5. Спосіб 3 -Алюмінієві рейки
  6. Спосіб 4 - Гіпсокартон
  7. Спосіб 5 - Підвісні плитки
  8. Спосіб 6 - Дзеркала
  9. Спосіб 7 - Натяжна
  10. Поради относительно Вибори
  11. Висновок
Mullvatt

6353 0

Основні вимоги до стель у ванній

Відразу хочу відзначити, що ванна - це приміщення з особливим мікрокліматом, відмітними рисами якого є висока вологість повітря і значні температурні коливання. Тому обрана вами оздоблення стелі у ванній повинна відповідати деяким вимогам.

Перерахую ті, які особисто я (і, до речі, мій співрозмовник - полковник) вважаю найважливішими:

  1. Високі гідрофобні властивості. Обраний матеріал повинен бути водостійким, не руйнуватися і не змінювати свій зовнішній вигляд в процесі експлуатації у вологому повітрі.

Стеля у вашій ванній експлуатується в умовах підвищеної вологості повітря.

Крім того, завжди існує небезпека прямого контакту з водою, коли струмінь рідини з душа буде випадково (або спеціально, адже у всіх колись будуть діти) спрямована вгору. Тому матеріал повинен витримувати і таке інше.

І ще бажано, по крайней мере, я дуже рекомендую, передбачити можливість появи води з нижнього поверху. Сусіди бувають різні і не зверху живуть приємні люди (можете уточнити це у сусідів знизу).

  1. Простота догляду. Це особливо актуально, якщо висота стелі над рівнем підлоги вимагає використання драбини для його очищення. У мене в квартирі стелі триметрові, так ось, спочатку я не знав навіть, як поміняти лампочку в точковому світильнику, так як ніякі підручні засоби не дозволяли дістатися нагору.

Вибирайте таку стелю, щоб його було легко мити.

Так ось, і ваша дружина не скаже вам спасибі, якщо їй доведеться кілька разів на місяць зображати з себе повітряну гімнастку, відтираючи пил або сліди води з поверхні декоративного матеріалу, обраного вами через недогляд.

З цієї ж причини не раджу використовувати у ванній люстри. По-перше, вони дуже погано експлуатуються у вологому середовищі (не призначені для цього), по-друге, мають стільки дрібних деталей, що ви постарієте, перш ніж приведете її в порядок після місяця використання. Я знаю, перевірив на власному досвіді в молодості.

  1. Високі естетичні якості. Природно, якими б високими не були технічні характеристики та експлуатаційні властивості, потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд матеріалу. Особливо якщо ваша друга половина любить приймати ванну (адже в цьому випадку в поле зору якраз і потрапляє стелю).

Гарний зовнішній вигляд - ще один параметр, який важливо враховувати при виборі відповідного варіанту оформлення.

Способи оформлення стелі у ванній

Тепер я розповім, чим можна обробити стелю у ванній. Як вже і говорив, список, можливо, буде і не вичерпним, оскільки я згаданий тільки ті варіанти, до облаштування яких мені довелося докласти руку.

Всі вони є на схемі, яку я пропоную вашій увазі.

На фото - схема можливих способів обробки стелі у ванній кімнаті.

Спосіб 1 - Шпаклівка і фарбування

Шпаклівка і фарбування - найпростіший спосіб оформлення стелі в сантехнічному приміщенні.

Перше, що спадає на думку при думці про те, чим робити стелю в сантехнічному приміщенні, це просте шпатлювання поверхні і подальша забарвлення. Ці операції легко виконати своїми руками, та й ціна матеріалів буде невеликою.

Однак перш ніж ви зважитеся на такий варіант, хочу згадати кілька важливих моментів:

  1. Цей спосіб обробки буде вигідним і не дуже трудомістким тільки в тому випадку, якщо міжповерхове перекриття рівне, тобто вам не доведеться вирівнювати великі перепади висот і кривизну поверхні. Інакше, щоб товстий шар шпаклівки або штукатурки втримався на горизонтальній поверхні, доведеться вдаватися до додаткових хитрувань, чого я б не радив.
  2. Користуйтеся саме фарбами і не слухайте порад бабусь, які рекомендують покривати поверхню крейдою. Ви ж не хочете щороку (а то і частіше) думати, як побілити стелю, розташований в 3 метрах над рівнем підлоги (ну це в моєму випадку).

Не використовуйте побілку, щоб не мати в майбутньому проблем з відновленням покриття.

Я не буду виділяти окремо переваги і недоліки такого рішення. Справа в тому, що в процесі розмови з полковником з'ясувалося, що одні характеристики, які я вважаю мінусами, він сприймає як плюси, і навпаки.

Тому я тільки перерахую технічні характеристики та експлуатаційні властивості, а ви вже самі вирішуйте, хороші вони чи не дуже:

  1. Така стеля не можна назвати вишуканим дизайнерським рішенням, але можна уникализировать його, використавши для фарбування кілька різних кольорів. Якщо вища сила обдарувала вас талантом, можна взагалі за допомогою фарби перетворити цю поверхню на витвір мистецтва, гідне визнання великим Мікеланджело. Адже по суті, і величні храми у Ватикані просто пофарбовані.

За допомогою фарби можна дуже ефектно оформити стелі у ванній.

  1. Термін експлуатації поштукатурені і пофарбованого стелі становить близько 10 років. Природно, якщо не втрутиться інша вища сила, представниками якої є сусіди зверху.

Я маю на увазі, що при протечках води з верхнього поверху декоративне фарбування може зіпсуватися. Хоча і виправити недолік легко. Потрібно тільки мати фарбу, пензлик і драбину, без якої дотягнуться до поверхні буде важко.

  1. За стелею нескладно доглядати, хоча з часом поверхня все одно потемніє. Справа в тому, що фарба вбирає частинки бруду, які не вийде відмити побутовими миючими засобами.

Але багато читачів вже здогадалися, що це питання теж легко читається. Хто ще не зрозумів, раджу перечитати попередній пункт.

  1. У таку стелю неможливо вмонтувати інженерні комунікації. Зокрема, мова йде про вентиляційній системі і електричному освітленні. Тому доведеться задовольнятися підвісним або настінним світильником і вентилятором, вбудованим в нішу (без повітряних каналів).

Шпаклювати стелю не дозволяє приховати інженерні комунікації.

Якраз через останнього пункту мені і не подобається описаний в цьому розділі спосіб. Тому, не зволікаючи, перейду до викладу інших варіантів обробки.

Спосіб 2 - Пластикові панелі

Цей обробний матеріал виробляється з полівінілхлориду - спеціального пластику, технічні характеристики якого роблять його якнайкраще підходить для використання у ванній кімнаті.

Стеля з пластикових панелей - ефектне і недороге рішення.

Щоб вам було легше приймати рішення про вибір цього способу, я вкажу на основні переваги та недоліки матеріалу. Вони зібрані в таблицю для зручності сприйняття.

Плюси Мінуси Пластикові панелі досить міцні і добре переносять зовнішній механічний вплив. Навіть якщо ви випадково зачепите поверхню якимось предметом, це ніяк не зашкодить полімер. Хоча, я раз відкривав шампанське у ванній (не питайте подробиці), так пробка лишила на стелі вм'ятину. Такий спосіб обробки вимагає використання металевого або дерев'яного каркаса. Якою б не була обробка деталей, з часом вони приходять в непридатність, що призводить до необхідності демонтажу і заміни всієї конструкції. Щоб збільшити термін експлуатації стелі, я раджу потурбуватися про ефективну вентиляції ванної кімнати. Пластик відмінно переносить не тільки вологе повітря, але і прямий контакт з рідиною. При цьому ні його зовнішній вигляд, ні експлуатаційні властивості ніяк не страждають. Панелі, як би щільно не були встановлені, мають шви, під які з часом забивається бруд. Її легко очищати ганчіркою. Але іноді, особливо через велику вологість, всередині з'являється цвіль, прибрати яку можна тільки антисептиками. Вироби легко і просто встановлюються своїми руками. Потрібно лише визначитися, як встановити металопрофіль, а вже обшити його пластиком сможеткаждий чоловік. Кажуть, що полімер погано впливає на здоров'я людини, виділяючи в повітря шкідливі хімічні сполуки. Може так і було раніше, але сучасні будівельні матеріали безпечні, про що свідчать сертифікати якості та інші подібні документи. За поверхнею дуже легко доглядати. Полімер легко очищається звичайними побутовими миючими засобами. Я кілька разів використовував спеціальну швабру для миття вікон на довгій ручці. І не довелося дертися на верхотуру. Стеля з пластикових панелей дозволяє приховати будь-яку кількість інженерних комунікацій. У мене під ним були прокладені не тільки електричні дроти і світильники, а й повітряні канали з вентиляторами.

Особисто я вважаю за краще використовувати стелі з пластика в парі з аналогічною обробкою стін . В цьому випадку і робота по обробці проводиться ефективніше, і дизайн приміщення виглядає більш органічним.

Найкраще стелю з пластику поєднується з аналогічною обробкою стін.

Але якщо ви естет і витончена натура, розповім про більш естетичному варіанті оформлення підвісної стелі - рейках.

Спосіб 3 -Алюмінієві рейки

Такий тип стелі носить назву рейкового. Свою назву, як ви вже зрозуміли, він отримав від вузьких довгих деталей, які монтуються на обрешітку. Я працював тільки з алюмінієвими рейками, хоча в продажу є різновиди з інших видів металу і пластика.

Рейки - більш ефектний варіант підвісної стелі.

Алюміній я завжди вибирав завдяки його винятковим експлуатаційними властивостями. Цей метал не схильний до корозії, на нього не робить негативного впливу вода. Та й самі деталі мають дуже привабливий зовнішній вигляд без будь-якої додаткової декоративної обробки.

Хоча якщо ви хочете різноманітності, сучасні виробники можуть дати вам його. У магазинах можна знайти такі варіанти:

  • хромовані деталі;
  • позолочені панелі;
  • одноколірні вироби;
  • рейкові стелі з малюнком.

Зовнішній вигляд рейкової стелі можна підібрати залежно від особистих переваг.

Деталі мають певну гнучкість, тому можна робити криволінійні конструкції, які урізноманітнюють дизайн ванної кімнати.

Що стосується монтажу, то тут і говорити нема чого. Все необхідне є в комплекті, тому якщо ви хоч раз збирали дитячий конструктор, і тут не буде особливих проблем. Потрібно тільки знайомитися з інструкцією і приступати до справи.

Згадаю і про недоліки. Особисто я виділив два моменти:

  1. Якщо ви купуєте рейки, які потрібно встановлювати щільно один до одного, між ними в швах може забиватися бруд. Природно, видалити її можна простий чищенням.
  2. Використання рейкової стелі вимагає особливої ​​стилістики інтер'єру. І не для всіх ванних полиць таке рішення підійде. Потрібно планувати заздалегідь, чого в нашому з полковником випадку зроблено не було.

Стеля з рейок повинен поєднуватися з інтер'єром ванною.

Ще один момент. Підвісна рейкова конструкція забирає деяку висоту стін. З одного боку, це добре, так можна заховати інженерні комунікації. Але з іншого, якщо стіни у вас не триметрові, доведеться миритися з нависає над головою стелею, що не всім подобається.

Щоб позбутися від такого недоліку, я рекомендую встановлювати глянсові рейки зі світловідбиваючої поверхнею, яка візуально збільшує простір.

Глянцевий матеріал дозволяє візуально розширити простір.

Раз вже ми ведемо розповідь про підвісні конструкції, далі розповім про гіпсокартон. Унікальність цього варіанту в тому, що його можна оформити різними декоративними матеріалами.

Спосіб 4 - Гіпсокартон

Гіпсокартон - один з найпоширеніших матеріалів для конструювання стель.

Як і у випадку з пластиковими панелями, гіпсокартонні листи кріпляться на заздалегідь сконструйовану обрешітку. Вона може бути з оцинкованого профілю або дерева. Останній варіант я використовувати не рекомендую, так як деревина швидко прийде в непридатність через високу вологість повітря (або доведеться думати, як захистити її за допомогою спеціальних просочень).

Каркас обшивається гіпсокартонними листами. Відразу згадаю, що потрібно вибирати вологостійкий матеріал, який не руйнується під впливом водяної пари і додатково оброблений антисептиками. Останні перешкоджають розвитку цвілі, грибків і інших шкідливих мікроорганізмів.

Візуально вологостійкий гіпсокартон відрізняється за кольором. Картон в цьому матеріалі забарвлений в зелений колір і на його поверхню нанесено маркування ГКЛВ.

Вологостійкий гіпсокартон в ванну кімнату забарвлений в зелений колір.

Розповім детальніше про плюси і мінуси матеріалу.

Переваги Недоліки За допомогою ГКЛ легко зробити у ванній унікальний і неповторний стелю. Я часто конструював багаторівневі конструкції з будь-кривизною. Вартість реалізації такого рішення досить висока. Причому доведеться і купувати матеріали, і платити досвідченому майстрові, який здатний створити накреслений вами шедевр. Під обрешітку можна заховати будь-який розумний кількість інженерних комунікацій. Самі ж світильники і всмоктувальні отвори вентиляції органічно виглядають на поверхні стелі, не псуючи дизайну ванної кімнати. Гіпсокартон вимагає додаткової декоративної обробки. Для цього знадобиться і шпаклівка, і грунтовка, і фарба. Не кажучи вже про час, який ви витратите на проведення робіт. Така конструкція здатна виправити будь-яку кривизну і дефекти міжповерхового перекриття. Лакофарбове покриття стелі доведеться час від часу оновлювати, так як воно швидко тьмяніє від експлуатації в приміщенні з підвищеною вологістю. Стеля з гіпсокартону має тривалий термін експлуатації.

Багаторівневий стеля з гіпсокартону (на фото) дозволяє підкреслити різні інтер'єрні рішення.

Якщо рейки для вас дороги, а з гіпсокартоном возитися не хочеться, пропоную ще одну підвісну конструкцію. На цей раз буде підвішуватися декоративна стельова плитка. Саме про неї мова піде далі.

Спосіб 5 - Підвісні плитки

Тут, що для вас, думаю, вже не дивно, теж використовується спеціальна підвісна конструкція, схожа на ту, що доводиться конструювати для гіпсокартонної стелі. Однак на неї підвішуються готові осередки або касети.

Касетний стеля - ще один різновид підвісної конструкції.

Якщо порівнювати з ГКЛ, то цей матеріал не вимагає декоративного оздоблення, а, значить, грунтування, фарбування і так далі. Особисто для мене це просто величезний плюс.

До речі, плитки можуть бути виконані з різних матеріалів:

  • органічного скла;
  • металу;
  • пластика;
  • мінеральних плит.

Я монтував один раз плити з вбудованим підсвічуванням. Вийшла просто запаморочлива ванна кімната, яка виглядала як казкова печера або відсік космічного корабля (у кого як фантазія працює).

Ось таку красу ви можете влаштувати і у себе в ванній.

До недоліків описаного рішення можу віднести те, що не завжди касети або осередку вписуються в дизайн ванної кімнати або вашого житла в цілому. Часто така стеля ставиться в офісних або комерційних будівлях, тому у вас і вдома може з'явитися аналогічна асоціація, що для мене особисто недобре.

З іншого боку, якщо оформляти будинок в хай-тек стилі, то металеві плитки на стелі впишуться якнайкраще.

Спосіб 6 - Дзеркала

Я вже багато говорив про світловідбивних матеріалах на стелі. І тепер розповім про кращому з таких рішень - дзеркалах. Якщо ви зважитеся використовувати їх в сантехнічному приміщенні, то вийде просто шикарно. Хоча і грошей доведеться витратити чимало.

Дзеркальна стеля - майже неможлива розкіш.

Так, дзеркала важать чимало, тому можуть встановлюватися на посилений каркас з металевого профілю. Дзеркальні плити кріпляться на обрешітку за допомогою гвинтів, під які потрібно свердлити отвори (а, повірте, це далеко не так просто як здається).

Можна, звичайно, схитрувати і поставити стелю «дзеркального типу». Це спеціальні панелі, які мають поверхню, добре відбиває світло. Вони монтуються на власну підвісну систему, а зробити це можна швидко і легко.

Прикладом такого рішення можу назвати продукцію компанії Армстронг, розташованої в Санкт-Петербурзі. Але думаю, що в будь-якому місті є пропозиції подібних систем. Відразу попереджу, що каркас недорогих систем може бути схильний до корозії, тому потрібно організовувати ефективне провітрювання.

Дзеркальна стеля Армстронг.

Використання дзеркальних стель має і кілька недоліків, про які я не забув згадати в розмові з полковником:

  1. Така стеля є джерелом дуже вже інтенсивного блиску, який може не сподобатися. Особливо якщо він розташований занадто низько або доводиться перебувати у ванній досить довго.
  2. Дзеркальну поверхню, щоб вона ефектно виглядала, доведеться часто мити. І якщо з вертикальним звичайним дзеркалом цей процес досить простий, то з стелею можуть виникнути дуже великі труднощі. Тому потрібно заздалегідь узгодити такий проект зі своєю другою половиною.

Спосіб 7 - Натяжна

Натяжна стеля - ось вона, надійний дах для полковника.

Цей варіант я залишив наостанок, так як саме його вибрав мій друг - працівник поліції. І я з ним повністю згоден, тому що така конструкція має безліч плюсів:

  • відмінно переносить вплив вологого повітря, не змінюючи свого зовнішнього вигляду і технічних характеристик;
  • не вимагає додаткової декоративної обробки після установки;
  • натяжний полотно здатне приховати будь-яку кількість інженерних комунікацій, прокладених під стелею;
  • добре чиститься і миється з використанням звичайних побутових миючих засобів;
  • має безліч варіантів оформлення (може бути однотонним, з малюнком, з тривимірною фотодруком, матовим, глянсовим, текстурованим і так далі).

Ще один важливий плюс - здатність витримувати велику кількість води, що просочилася з верхнього поверху. Якщо з вами трапилася така неприємність, вся рідина буде затримуватися стелею. Після фахівці зіллють її, і декоративний матеріал відновить свої розміри.

Натяжна стеля після потопу.

Я особисто можу назвати тільки два недоліки, які перешкоджають вибору такого варіанта:

  1. Стеля встановити самостійно у вас навряд чи вийде. Хоча б тому, що для цього необхідне спеціальне обладнання і матеріали.
  2. Полотно може бути з легкістю продирявлено будь-яким предметом. Це не тільки погіршить його зовнішній вигляд, а й унеможливить утримання пролилася води.

Натяжна стеля дуже легко пошкодити.

Зазначу ще на одну особливість. Якщо ви купуєте білу стелю і ставите в нього точкові світильники, будьте готові до того, що на цій ділянці полімерне полотно може пожовтіти через високу температуру. Щоб уникнути цього, ставте світлодіодні світильники.

Поради относительно Вибори

Як я вже згадав, мій клієнт і співрозмовник свій вибір зробив. Для вас же я підготував кілька порад, які, можливо, допоможуть вам в нелегкому процесі прийняття рішення про те, яка стеля використовувати у ванній кімнаті:

  1. Потрібно вибирати такий варіант, який би поєднувався з дизайном ванної кімнати і житла в цілому. Оптимальний варіант - білий колір. Можна робити таку стелю натяжною, гіпсокартонних або з плиток. У цьому випадку легко вирішується проблема освітлення (потрібно поставити точкові світильники).

Білий стеля універсальна класика в оформленні інтер'єру ванної.

  1. Фактурні стелі допомагають візуально збільшити або зменшити габарити сантехнічного приміщення. В цьому випадку я раджу модульні або рейкові стелі. На них добре видно фактура окремих елементів.

Фактурний стеля дозволяє візуально змінити розміри сантехнічного приміщення.

  1. Якщо вам пощастило бути власником просторої ванної кімнати, можна замахнутися на багаторівневий стелю. Він робиться, як ви вже знаєте, з гіпсокартону. Особливо ефектно виглядають рішення, де геометричні форми на стелі поєднуються з зовнішнім виглядом сантехнічних приладів.

Багаторівневий гіпсокартонна стеля краще виглядає в просторих ванних.

  1. У разі, коли естетична складова для вас не є пріоритетною, а на перший план виходить практичність, встановлюйте стелю з пластикових панелей. Для цієї мети він ідеальний.

Пластик - саме економне рішення для стелі у ванній.

Звичайно, ще краще натяжна, але доведеться доплачувати монтажникам за роботу. Так що вирішуйте самі.

Висновок

Як бачите, існує величезна кількість способів декоративного оздоблення. Використовуючи той чи інший варіант, ви з легкістю оформите стеля у ванній так, щоб він на 100% відповідав вашому смаку.

Якщо вас не утруднить, розкажіть про отримані результати в коментарях. А для тих, хто хоче вивчити запропоновані мною варіанти докладніше, можу запропонувати ознайомитися з відео в цій статті.

Если ви хочете Висловіть подяку, Додати уточнення або заперечення, Щось запитати у автора - додали коментар або скажіть спасибі!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама