Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Облаштування дачі своїми руками фото

  1. Ставок з ванни своїми руками - найкращий Виріанти облаштування своєї дачі
  2. Декоративне оформлення ставка з ванни на дачі
16.11.2014 12:32

Якщо пошукати в Інтернеті відгуки тих, хто намагався виконати облаштування дачі своїми руками, використовуючи стару ванну, можна побачити, що досвід цей в основному негативний. Це може змусити багатьох і зовсім відмовитися від думки створити ставок з ванни. Але зручний спосіб створення на дачі декоративної водойми із застосуванням ванни все-таки існує. Цей спосіб не викличе великих труднощів і проблем при його правильному втіленні в життя.

Ставок з ванни своїми руками - найкращий Виріанти облаштування своєї дачі

Щоб створити ставок з ванни своїми руками, потрібно привезти на дачу стару ванну, а також

мати такі витратні матеріали:
- приблизно 20 середніх або великих каменів;
- моток сталевого дроту, м'якою;
- шматки металевої сітки (2-3);
- кілька відер глини, якщо в грунті вона відсутня;
- відро або два гравію.
Звичайно, перш за все, необхідно підібрати для свого майбутнього ставка підходяще місце в саду. Поширена думка, що для ставка найкраще найнижче місце. Насправді, це зовсім не так. Гарного ставка не вийде, якщо вибирається сире і драглисте місце, в якому грунтові води підходять близько до поверхні, а навесні довго стоїть тала вода. Місце, в якому буде розташовуватися ставок з ванни, повинно мати міцний грунт і бути сухим. Самий хороший варіант - якщо на глибину до півтора метрів йде пісок з глиною.
За освітленості найкращим місцем для штучного водоймища буде півтінь. Хоча можна робити його і на відкритому просторі. А після закінчення робіт з південного боку посадити високе дерево, яке створить необхідну півтінь. Важливо врахувати таку деталь: взимку на місці ставка обов'язково повинен лежати сніг, який дасть можливість рибкам в ставок пережити холодну зиму.
Починати упорядження своєї дачі слід з копання ями під майбутній водойму, глибина якої повинна бути більше, ніж висота ванни, на 20-30 сантиметрів, так, щоб верхній край ванни виявився нижчим за рівень землі. Особливо важливо це умова, якщо ставок з ванни розташовується на газоні.


Грунт, який викопано з ями, більше не буде потрібен, можна його вивезти на тачці куди-небудь за межі дільниці. Але, якщо під час викопування ями попадається шар чистої глини, без домішок і піску, то її слід зібрати, акуратно скласти в окремому місці і закрити від дощу поліетиленом або іншим матеріалом, якщо вона буде перебувати під відкритим небом. Якщо водойма знаходиться на газоні, то грунт необхідно вивозити відразу ж, у міру викопування. Для зручності можна постелити на траву фанеру або лінолеум, на них збирати викопану землю, а потім відвозити.
Після того, як яма за розміром ванни закінчена, необхідно по всьому її периметру на глибину і ширину в 30 сантиметрів зняти дерен і грунт. Тепер ванну можна спустити в яму. Робити це слід акуратно і обережно. Робота ця під силу чотирьом здоровим чоловікам, або одному, але збройного лебідкою.
Отже, ванна зайняла своє місце в ямі. Тепер потрібно рівнем перевірити, наскільки горизонтально лежить її верхній край, при необхідності ванну слід виправити. Потім засипати піском пустоту між стінками ями і ванною. В результаті проведеної роботи майбутній ставок з ванни має наступний вигляд: ванна вкопана в землю, і по всьому її периметру прокопали канава глибиною приблизно по коліно.
Можна сказати, що чорна робота на цьому закінчилася. Тепер можна приступити до наступного, творчого етапу: оформлення декоративної водойми. Звичайно, не обов'язково робити це відразу, можна відпочити, а на наступний день приступити до творчості з новими силами.

Декоративне оформлення ставка з ванни на дачі

Для декоративного оформлення водойми будуть необхідні:
- середніх розмірів відро;
- тазик, щоб замішати розчин;
- кельму, якщо ж його немає, то підійде міцний совок для роботи в саду;
- пасатижі, щоб згинати і відкушувати дріт;
- ножиці по металу, щоб різати сітку.
Почати слід з розведення у воді клею для керамічної плитки, який має цементну основу. На цьому етапі найголовніше - суворе дотримання інструкції та дотримання зазначеного співвідношення сухої суміші і води. Так як такий клей буває найчастіше білого кольору, то варто додати в нього темний коричневий пігмент. В результаті виходить густа і клейка каша, що має тістоподібну консистенцію. Твердне ця клейова маса досить швидко, тому на даному етапі краще не відволікатися від роботи надовго.


Тепер цей клей акуратно наноситься тонким шаром на всю внутрішню поверхню ванни. Для цього на робочу руку надівається гумова рукавичка. Занадто сильно прагнути вирівняти клей не обов'язково. Дно теж годі й промащувати клеєм, але якщо залишиться надлишок клею, можна його витратити і на це.
Виробляти цю операцію досить складно. Доведеться або сісти навпочіпки всередині ванни, або лягти на землю поруч з нею. Залежить це від комплекції самого працівника. Звичайно, можна полегшити виконання цієї роботи і обмазати ванну клеєм до того, як вона буде опущена в землю. Але в цьому випадку з'являється ризик пошкодити тільки що нанесене покриття. Після того, як вся внутрішня поверхня обмазана клеєм, майбутній ставок з ванни слід, на випадок дощу, прикрити плівкою і залишити на добу для просихання.
Вся процедура, яка описана вище, потрібна для того, щоб надати поверхні ванни природну фактуру і колір, який буває у дна справжнього ставка. Клей при цьому можна замінити розчином цементу, але це знизить надійність, і, до того ж, складніше у виконанні, тому що розчин при нанесенні стікає по стінках.
Тепер пора почати настилати металеву сітку. Робити це можна двома способами, в залежності від особливостей самої сітки: можна постелити її однією суцільною смугою, а можна розрізати її на 4 шматки. Покривати сіткою потрібно краю і стінки ванни до половини висоти, а дно залишати відкритим. У кутах до сітки потрібно прив'язати дротові кільця, що виступають по відношенню до стінок перпендикулярно. Пізніше ці кільця використовуються для того, щоб закріпити на них дріт, що утворить полички в кутах ванни і на її вузьких сторонах.
Після цього потрібно розвести цементний розчин, або використовуючи готову цементно-піщану суміш, або взявши пісок і цемент в співвідношенні 3: 1. Цим розчином обмазується сітка, при цьому не слід вирівнювати поверхню розчину, а в деяких місцях в нього можна увіткнути невеликі камінчики, шматочки щебеню. Там же, де розташовуються дротові горизонтальні полички, можна помістити більші камені.
Покривати цементом всю поверхню не потрібно, цілком достатньо нанести його стільки, щоб закріпити сітку і камені. Звичайно, обов'язково потрібно ретельно промазати у ванни сливи, щоб майбутній ставок з ванни добре тримав воду. Після цього етапу кілька днів ванна повинна просохнути.
Далі дійшла черга до глини. Суху, її потрібно насипати шаром в декілька сантиметрів на дно ванни. Після чого, готується густий розчин з глини, їм обмазують стінки ванни, замазуючи цементне покриття, все порожнечі в ньому. Можна приготувати заздалегідь кілька кущиків невибагливих рослин, які люблять вологу (м'ята, мати-й-мачуха і ін.), І закріпити їх за допомогою глини на верхній частині ванни.
Після того, як глина просохне протягом декількох годин, можна наповнити ставок водою. Струмінь не повинна розмивати глину на дні ванни, вона повинна бути повільної, для цього шланг потрібно покласти на дно і накрити чим-небудь його кінець. З найближчого водоймища можна принести водні рослини з корінням і мулом, щоб в ваш ставок з ванни потрапили водні мікроорганізми.
Наступний важливий крок - запуск в ставок мальків з водойми, бажано з верховок. Таким чином, тут встановиться природну рівновагу, а ванна стане повноцінним ставком.
Залишилося укласти камені, що створюють рельєф берега, і розсадити навколо ставка, в канавці, яка була зроблена заздалегідь, вологолюбні рослини, що ростуть на болоті або на берегах річок. Регулярно доливаючи воду, щоб вона переливалася через край, ви будете живити тим самим рослини.
У ставку можна також посадити кілька водних рослин: зміцнивши камінням на дні ставка або на поличках. Інформацію про водоростях в ставку можна знайти самостійно, її досить багато.
Слідуючи описаним способом, можна створити ставок з ванни, який буде виглядати цілком природно. Вода швидко втратить прозорість, в ній оселиться водна рослинність. Рукотворність ставка стане зовсім непомітною.
Геометрична форма, як один з недоліків, усувається під час декорування стін: нерівності будуть спотворювати поверхню. Додатково можна зробити змінної висоту рельєфу і місцями розширити берега. Наприклад, з одного боку можна влаштувати гравійний «пляж», а з іншого - міні-альпінарій. Можливостей для творчості дуже багато!


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама