Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розетки в ванну кімнату, що слід враховувати при монтажі

  1. 60 сантиметрів від води
  2. Підключення до щитка
  3. вибір розетки
  4. Полугерметік або герметична?
  5. Висота розташування

Фен, електробритва, пралка, водонагрівач, електричний полотенцесушитель - ці, і ще безліч приладів роблять наше життя комфортніше і включати їх найзручніше у ванній. Щоб не було біди, підключенням розеток у ванній кімнаті повинна займатися людина з прямими руками і знанням тих речей, про які говоритимемо нижче

60 сантиметрів від води

У ванній кімнаті розетки встановлюються не ближче 60 см від:

  1. умивальника
  2. Двері душової кабіни
  3. ванній
Фен, електробритва, пралка, водонагрівач, електричний полотенцесушитель - ці, і ще безліч приладів роблять наше життя комфортніше і включати їх найзручніше у ванній

0 - зона, де взагалі не можна нічого встановлювати
1 - можна встановлювати водонагрівач
2 - можна ставити вимикачі, світильники, вентилятори
3 - можна встановлювати все, в т.ч. модулі управління теплою підлогою і електрополотенцесушітелем

Це вимоги ПУЕ, які не варто порушувати ні в якому разі. Більш того, встановлювати слід тільки прилади (в т.ч. вимикачі) з безпекою не нижче IP44 (захист від бризок). Ці ж правила встановлюють, що ці розетки варто використовувати на відстані до 300 см. Далі можна ставити звичайні розетки. Але тут ще один нюанс. У більшості випадків ванна кімната, де по стіні відстань більш 3-х метрів - це не ванна кімната в квартирі, а громадська лазня, сауна і т.д., тобто місце, в якому миються (можливо одночасно) кілька людей. На місці власника такого закладу ми б не стали ризикувати і встановили всюди в такій кімнаті розетки з захистом від бризок.

Підключення до щитка

Дуже важливо все правильно підключити ще на етапі планування. Від щитка до ванної кімнати має йти кілька контурів:

  • Освітлення - під нього підключаються всі освітлювальні прилади і вимикачі для них. Перетин кабелю - 1,5 мм, диференційний автомат 10А
  • Розеток - живить всі розетки у ванній кімнаті. Перетин кабелю 2,5 мм, диференційний автомат 16А - захист від витоків електрики, завдяки якій вас не вдарить струмом від пральної машини під час прийняття душу.
  • Водонагрівача - живить проточний водонагрівач, якщо такий встановлений у ванній. Перетин кабелю 4 мм, автомат на 20 ампер, диференційний
  • Теплі підлоги і електричний полотенцесушитель - 4 мм кабель і автомат на 20 ампер, якщо інше не зазначено в інструкції до приладів.

Не економте на цій частині електрики ні в якому разі, адже саме від правильності виконання робіт по чорновий електриці залежить безпека використання ванної кімнати в цілому.

вибір розетки

Зазвичай, проводку у ванній кімнаті роблять прихованої і планують її до монтажу кахлю, однак ПУЕ допускає використання і відкритої проводки в пластикових негорючих коробах. У зв'язку з цим розетка у ванній кімнаті може бути як вбудованим, так і зовнішньої (накладної). В обох випадках розетка повинна бути захищена від бризок спеціальної подпружиненной шторкою, що перешкоджає попаданню води на контакти.

У будь-якому випадку, кожна розетка у ванній кімнаті повинна бути із заземленням. Використання розеток без заземлення категорично заборонено!

В залежності від ваших уподобань і фінансових можливостей ви можете вибирати розетку в ванну кімнату згідно наших рекомендацій, але якщо ви хочете гарантований результат - варто звернутися до перевірених часом брендів: французький Legrand - дешевше, німецький ABB - подорожче . Функціональність зазначених електроустановочних пристроїв однакова, але значно відрізняється зовнішній вигляд і спосіб монтажу

Полугерметік або герметична?

Звичайно ж, розетка IP55 буде безпечніше у використанні, ніж IP44, але чи варто використовувати саме її? Вважаємо, що використання повністю герметичній розетки невиправдано через те, що для забезпечення захисту, кришку такої розетки потрібно вручну утапливать, що буде робитися не завжди, крім того, кришка герметичній розетки відкривається зі значним зусиллям, а якщо додати до цього зусилля вологі (а можливо і мильні) руки, то електрику здасться вам недосяжною розкішшю.

Вважаємо, що використання повністю герметичній розетки невиправдано через те, що для забезпечення захисту, кришку такої розетки потрібно вручну утапливать, що буде робитися не завжди, крім того, кришка герметичній розетки відкривається зі значним зусиллям, а якщо додати до цього зусилля вологі (а можливо і мильні) руки, то електрику здасться вам недосяжною розкішшю

Розетка, захищена за стандартом IP55 незручна будинку

Все це призведе до того, що ви або перестанете закривати кришку, або знімете її геть. У підсумку вийде, що купивши більш безпечну розетку для ванної, ви насправді підвищили рівень небезпеки. IP44 цілком достатньо для більшості квартир. Але якщо ви збираєтеся мити стіни ванної кімнати шлангом, то звичайно ж, ваш вибір - IP55.

Висота розташування

Тут теж є свої нюанси. У всій квартирі розетки встановлюють внизу, 20-30 см від підлоги, але у ванній кімнаті все інакше. По-перше, нахилятися для того, щоб включати фен або електробритву ніхто не хоче, та й довжина проводу від цих приладів не завжди дозволяють користуватися ними при такому підключенні. По-друге, волога у ванній конденсується на її стінах і якщо витяжка не справляється, то краплі конденсату стікають вниз по кахельної плитці, а якщо розетка буде біля підлоги, то і води на неї потрапить більше.

Підключення пральної машини також бажано вище її верхнього краю, тому ми рекомендуємо монтувати розетку на висоті 90-100 см від підлоги для пральки. Якщо у ванній є водонагрівач, то розетку для нього варто встановлювати якомога ближче до місця його монтажу.

Як правильно підібрати автомат по потужності навантаження для квартири Як вибрати розетку прихованої проводки, практичні поради. Як просто і швидко підключити вимикач Viko Як підключити прохідні вимикачі в вашому домі, поради.

Звичайно ж, розетка IP55 буде безпечніше у використанні, ніж IP44, але чи варто використовувати саме її?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама