Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тепла підлога у ванній кімнаті своїми руками

  1. Можливі варіанти пристрою підігріву
  2. Закупівля матеріалів та підготовка підстави
  3. Покрокова технологія виконання

Наявність труб центрального опалення не завжди гарантує комфортну температуру в приміщенні. Особливо, коли це стосується ванної, душових, пралень та інших приміщень, де може спостерігатися підвищена вологість і постійний вплив вологи.

Тепла підлога у ванній кімнаті виступає в ролі опалення і обігріває підлогове простір, тим самим раз і назавжди вирішує проблему утворення цвілі, грибка і постійної вогкості в приміщенні.

Конструкція підлоги у ванній кімнаті, як і в будь-якому іншому сантехническом приміщенні, дещо відрізняється від стандартної схеми, що виконується в іншій частині квартири. Це пов'язано з тим, що стать, а конкретно його лицьова поверхня у вигляді облицювального підлогового покриття постійно піддається впливам води і високої вологості.

Наявність труб центрального опалення не завжди гарантує комфортну температуру в приміщенні

Орієнтовна укладання нагрівальних елементів (резистивний кабель) у ванній

Це накладає деякі вимоги, які повинні бути дотримання при його пристрої, особливо, якщо передбачається подальша укладання теплих водяних підлог.

У загальному вигляді підлоги у ванній кімнаті можуть бути влаштовані таким чином:

  • чорнова або несуча основа у вигляді бетонної плити;
  • шар гідроізоляції наплавляємого або рулонного типу;
  • шар цементної стяжки невеликої товщини;
  • гідроізоляція обмазувального або фарбувального типу;
  • шар вирівнює бетонної стяжки;
  • обробне покриття у вигляді плитки або системи "наливна підлога".

Важливо, що гідроізоляція підлоги у ванній і подібних приміщення проводиться два рази. Перший раз - це ізоляція підлоги на етапі роботи і підготовки чорнового підстави, другий - роботи після влаштування первинної або чорновий стяжки.

Деякі майстри опускають дану технологію, що не зовсім вірно. Наприклад, в разі пошкодження нагрівального елементу у гідравлічних конструкцій можливе часткове або повне затоплення статі. Хоча такий результат, особливо при дотриманні технології робіт малоймовірний, але цілком можливий і краще зайвий раз убезпечити себе і нижче живуть мешканців від протікання.

З метою підвищення безпеки можливо споруди спеціального стоку, розташованого поблизу ванній або раковини. Це дає додаткову гарантію, що навіть в разі потопу вода піде в каналізацію, не встигнувши проникнути через підлогове покриття і перший шар ізоляційної захисту.

При укладанні теплої підлоги даний "пиріг" зазнає деяких змін. Це пов'язано з тим, що сама технологія виконання теплих підлог складається з декількох етапів і підготовки основи під укладку нагрівальних елементів.

Можливі варіанти пристрою підігріву

Повна схема конструктивних вузлів «системи» водяної теплої підлоги

З практичної точки зору тепла підлога у ванній кімнаті і санвузлах, мало чим відрізняється від монтажу подібних систем в спальнях, вітальнях або дитячих кімнатах.

Різниця виникає лише при розгляді того, де знаходиться ванна. В індивідуальних будівлях пристрій може бути виконано будь-яким зручним і придатним для цього способом. У квартирах дані роботи вимагають більш точного розрахунку, так площа і підхід до створення таких конструкцій тут дещо інший.

У загальних випадках пристрій теплої підлоги може бути виконано з використанням двох абсолютно різних систем:

  1. Гідравлічні - класичний варіант теплої підлоги, де роль теплоносія грає рідина, що протікає по металопластикових труб. Подібні системи відрізняються економічністю, хорошим ККД нагрівальних елементів і високим терміном служби, але вимагають монтажу додатково обладнання у вигляді електричного котла і змішувального вузла.
  2. Електричні - підлоги з підігрівом, де нагрівальні елементи представлені резистивним кабелем. Потужність конструкції безпосередньо залежить від обраної моделі підлог і електроенергії, що витрачається на роботу системи в цілому. Відрізняються простотою установки і зручним способом управління.

Існує і третій варіант - це електричні теплі підлоги з інфрачервоним способом обігріву . Але подібні системи погано поєднуються з керамічною плиткою, яка є найпоширенішим облицювальною покриттям для ванних кімнат.

Але подібні системи погано поєднуються з керамічною плиткою, яка є найпоширенішим облицювальною покриттям для ванних кімнат

Загальна схема при монтажі нагрівального кабелю під керамічну плитку

Водяні і електричні підлоги практично однаково добре виконуються поставлене завдання, але при влаштуванні у ванній, слід враховувати специфіку даного приміщення.

Так водяна тепла підлога вимагає монтажу додаткового обладнання, яке може займати досить багато місця, що абсолютно не підходить для квартир невеликої площі. У приватних будинках подібної проблеми не виникає, що дає можливість провести монтаж не тільки у ванній, але в інших приміщення і кімнатах.

До мінусів електричних систем можна віднести два моменти: витрати на утримання системи і обмежений вибір підлогового покриття. Якщо з першим можна впоратися шляхом оптимізації роботи підігріву за часом доби, то вибір підлогового покриття доведеться обмежити на керамічній плитці.

При виборі конкретного способу споруди теплих підлог, слід відштовхуватися від можливостей приміщення і будівлі в цілому. Не слід забирати і без того бракує квадратні метри в однокімнатній квартирі, щоб змонтувати колектор для водяних підлог.

Так само як не варто економити і нехтувати можливістю влаштувати повноцінну систему обігріву в приватному будинку, якщо на те дозволяють кошти і можливості будови.

Закупівля матеріалів та підготовка підстави

Як приклад наведемо технологію виконання монтажу теплого водяного підлоги у ванній, так як пристрій такої системи є більш складно завданням, ніж укладання електричних конструкцій. Про роботу з резистивним кабелем і нагрівальними матами ви можете прочитати в одному з матеріалів на сайті.

Слід зазначити, що установка гідравлічних підлог більш витратний і об'ємний вид робіт, зважаючи на необхідність установки електричного котла, що підтримує розподіл теплоносія до центрального опалення та підігріву підлоги.

Домовимося, що подібне обладнання купується і монтується фахівцями. В іншому випадку, буде потрібно розглянути вибір котла і його монтаж більш докладно.

В іншому випадку, буде потрібно розглянути вибір котла і його монтаж більш докладно

Стенд, що показує систему в повному зборі - колекторний шафа, змішувальний вузол, теплоізоляція і нагрівальні елементи

Для виконання установки водяних підлог потрібно придбати наступні матеріали й устаткування:

  • колектор теплої підлоги на 1-2 контуру;
  • додаткове приладдя для змішувального вузла;
  • колекторний шафа;
  • металопластикові труби;
  • теплоізоляційний матеріал;
  • армована сітка з осередком 10 × 10 см;
  • пластикові або металеві хомути;
  • цемент і пісок з розрахунку на 15 см шар стяжки;
  • пластифікатор для бетону;
  • поліетиленова плівка і демпферна стрічка.

При виборі колектора, слід враховувати на яку загальну площу і в якій кількості приміщень, крім ванної кімнати, буде відбуватися монтаж обігріву. Якщо це тільки ванна і більше ніяких опалювальних систем не передбачено, то можна використовувати змішувальний вузол з двухходовим клапаном .

Для систем, де буде функціонувати центральне опалення і теплі підлоги в різних приміщеннях, слід подбати про більш універсальному обладнанні - колектор на 2-4 контуру. Така конструкція передбачає використання триходових клапанів, розрахованих площа обігріву більше 180 м2.

Загальна інформація про пристрій гідроізоляції під стяжку

Під додатковими приналежностями слід розуміти - циркулярний насос, температурні головки, витратоміри і т.д. Тобто, те обладнання, яке не впливає на загальну роботу системи, але робить її більш зручною та ефективною.

Виконання підготовчих робіт є обов'язковою мірою. Обсяг і складність залежать від того, в якому технічному стані знаходиться приміщення. У новобудовах і недавно побудованих будинках, як правило, частина підготовки вже була виконана.

Для будівель, що знаходяться в експлуатації, перед тим як зробити тепла підлога ванною буде потрібно виконати всі підготовчі етапи, які включатимуть наступне:

  1. Для експлуатованих ванних кімнат здійснюється демонтаж старого підлогового покриття. Оздоблення забирається аж до чорнової основи або бетонної плити перекриття. Далі слід прибрати весь утворився сміття і очистити поверхню підлоги від пилу.
  2. Якщо чорнове підставу має досить сильні пошкодження представлені вибоїнами і сколами, то потрібно провести розшивання даних ділянок і повне усунення вад. При наявності напливів цементу їх бажано видалити.
  3. Триває підготовка ізоляційних матеріалів. Для рулонної гідроізоляції потрібно підготувати сам ізоляційний матеріал, ізоляційну стрічку, бітумний праймер і газовий пальник.
  4. Загальна інформація про рулонному типі ізоляції

  5. Місця сполучення обробляються бітумним праймером, після чого на оброблену поверхню накладається і щільно фіксується ізоляційна стрічка. Даний етап виконується по периметру приміщення. Особлива увага приділяється кутах і стиках в місцях розташування комунікацій, де фіксацію стрічки можна виконати і в вертикальному напрямку.
  6. Проводиться обробка всієї площі підлоги бітумних праймером. Нанесення краще виконувати від дальнього кута у ванній і рухатися у напрямку до виходу. Після висихання праймера виконується підгонка і настил гідроізоляції нахлестом на поверхню стін на 15-20 см. Бокове накладення сусідніх полотен не менше 8-10 см, торцевої не менше 15 см.
  7. Укладання виконується з використанням газового пальника, якій розігрівається матеріал. Нагрівання відбувається рівномірними Г-подібними рухами. Тобто пальник ведеться за матеріалом і підлозі, після чого плавно переходить на торець і йде у напрямку стику.

При відсутності навичок і досвіду роботи з гідроізоляцією дані роботи можуть здатися досить складними. Якщо ви не впевнені в правильності виконання, то рекомендується довірити цей етап підготовки професіоналів.

В якості візуального прикладу для самостійного виконання можна скористатися відео, яке розташоване нижче. Після виконання ізоляції, слід провести виставлення лінійних напрямних, зробити заміс і заливку вирівнюючого шару стяжки товщиною до 8 см.

Як тільки вирівнюючий шар стяжки висохне можна приступати до нанесення другого гідроізоляційного шару. В даному випадку рекомендується використовувати обмазувальну або фарбувальну гідроізоляцію, яка наноситься в суворій відповідності до вказівок інструкції.

Покрокова технологія виконання

Загальна схема колекторного вузла для водяної теплої підлоги на 1 контур

Монтаж системи обігріву можна виконувати після повного висихання другого шару гідроізоляції. В якості теплоізоляційного матеріалу можна використовувати плитковий екструдований пінополістирол, мінеральну вату або утеплювач з поверхнею, що відбиває.

Саме для ванних кімнат можна порекомендувати матеріал на основі спіненого поліетилену з фольгованим або металізованим покриттям. Це рулонні покриття відомі під різними торговими марками: Ізолон, Пенофол, Теплофон і т.д.

Покриття, що відбиває буде ефективно перенаправляти частину тепла в протилежну сторону, тобто від статі назовні до облицювальної матеріалу. При правильному укладанні це дасть значний ефект і поліпшить рівномірність прогріву.

У нашому випадку, цей матеріал рекомендований, тому що має дуже малу товщину до 5 мм. Це особливо важливо в умовах, коли у ванній заливається два шари стяжки. Якщо товщина не критична, то краще використовувати пінополістирол - при невеликій товщині стяжка вийде більш міцною.

Якщо товщина не критична, то краще використовувати пінополістирол - при невеликій товщині стяжка вийде більш міцною

Основні етапи теплоізоляції і підготовки підстави переду укладанням труб

Поетапно технологію укладання теплої підлоги у ванній кімнаті можна представити в наступному вигляді:

  1. Проводиться настил теплоізоляційного шару. Матеріал укладається методом "стик в стик". По нижній частині стіни проклеюється демпферна стрічка. При бажанні її можна виготовити із залишків теплоізоляції. Висота приклеювання 15-20 см. Далі на поверхню теплоізоляції викладається армована сітка.
  2. вибирається місце розташування колекторного вузла . Це може бути будь-яка вільна площа поблизу приміщення або спеціальна кімната, обладнана під котельню. В даному місці встановлюється колекторний шафа, в який монтується змішувальний вузол з усіма супутніми елементами.
  3. «Коліно» труби формується за допомогою будівельного / побутового фена

  4. Здійснюється розкладка труб. Це можуть труби з металопластику або зшитого поліпропілену. Малюнок укладання "змійка" або по "спіралі". Для невеликих ванних більш придатний перший варіант з кроком укладання 12-15 см. Труби фіксуються на армуючої сітки за допомогою пластикових хомутів. Для формування "коліна" труби використовується будівельний або побутовий фен. Монтажні кінці нагрівальних елементів виводитися до місця розташування колектора.
  5. Колекторний шафа і змішувальний вузол монтується в будь-якому зручному для цього місці

  6. Підключення труби проводиться до "гребінці". Для цього на монтажний кінець встановлюється поліпропіленовий або металевий фітінг, який закручується у відповідні виходи на гребінці. Приблизну схему підключення можна побачити трохи вище.
  7. Після підключення здійснюється перевірка системи. Для цього заливається або подається будь-який відповідний теплоносій і проганяється по всій конструкції. Перевірка ведеться невелика кількість часу достатня на нагрів теплоносія і виявлення можливих протікань, які негайно виправляють.
  8. При замісі розчину краще використовувати пластифікатор - це значно підвищить якість стяжки

  9. Виконується заміс і заливка бетонної суміші. При замішуванні рекомендується використовувати пластифікатор. Це допоможе розчину придбати більш зручно укладається вид, стати більш пластичним і придбати необхідну міцність в найкоротші терміни. Пропорції розчину вибираються індивідуально або з урахуванням інструкції до пластифікатора. Товщина стяжки поверх труб, покладених на спінений поліетилен повинна бути не менше 60-80 мм. Для пінополістиролу буде достатньо 50 мм шару.

З моменту заливки фінішного шару стяжки повинно пройти не менше 25-28 днів, після чого можна приступати до укладання підлогового покриття. Повноцінне функціонування системи можливо тільки після повного висихання стяжки і сполучних розчинів, використовуваних при облицюванні підлоги.

Тепла підлога у ванній кімнаті цілком під силу змонтувати своїми руками, але дані роботи вимагають уважності і дотримання технології. Перш, ніж приступити до самостійного виконання рекомендується проконсультуватися з фахівцями, а вже після робити якісь дії.

Читайте також:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама