Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У країнах Африки сонячні батареї витісняють гасові лампи

Багато жителів африканських країн можуть так і не дізнатися мережевого електрики. На чорному континенті бум сонячної електроенергетики. Правда, не в масштабах міст, але в масштабах окремих хатин. Індивідуальні лампи на сонячних батареях швидко завойовують популярність, в тому числі завдяки американському стартапу d.light , повідомляє видання TechCrunch .

засновники d.light - випускники Стенфордської школи бізнесу Сем Голдман і Нед Тозун -Створіть компанію в дуже правильний час. Розвиток мобільних платіжних систем, зростання популярності мікрокредитування в країнах Африки, здешевлення обладнання для індивідуальних сонячних станцій - все це призвело до швидкого зростання популярності автономних систем електропостачання в країнах, що розвиваються. І дало основу для швидкого зростання бізнесу d.light.

Нагадуємо, що російський девелопер «Мортон» шукає технології для Smart City. Подати заявку можна тут .

Подати заявку можна   тут

Нед Тозун і Сем Голдман. джерело: TechCrunch

Правда, самі хлопці кажуть, що на цю бізнес-ідею їх спонукало більш благородне прагнення, ніж просто бажання заробити на бідних африканців.

Сем Голдман в своєму блозі на сайті стартапу розповідає , Що одного разу в Беніні, куди він потрапив з місією Корпусу Миру, він став свідком жахливої ​​події. Маленький хлопчик перекинув на себе гасову лампу. Горюча рідина потрапила на нього і спалахнула. Дитина отримала опіки третього ступеня і ледве вижив. Виявилося, гасові лампи щорічно стають причиною десятків тисяч подібних подій в африканських країнах.

Коли Голдман повернувся в США, він був твердо має намір придумати альтернативу гасових ламп.

Разом з товаришем по бізнес-школі та однодумцем Недом Тозуном, Голдман заснував d.light. Спочатку вони збирали і продавали недорогі сонячні лампи. Потім стали робити цілі набори для будинку, які включали лампи і розетки, а також зарядки для телефонів. Згодом вони хочуть також придумати телевізори на сонячних батареях з невеликим споживанням енергії.

Згодом вони хочуть також придумати телевізори на сонячних батареях з невеликим споживанням енергії

джерело: TechCrunch

Свою експансію в країни Африки d.light почав з більш розвинених ринків Кенії та Нігерії. Однак, виявилося, що тут вже є великий гравець - місцева компанія M-KOPA Solar теж вчасно осідлала хвилю популярності ламп на сонячних батареях. Дві компанії спробували було створити партнерство і навіть продали разом близько 120 тисяч індивідуальних сонячних наборів. Але незабаром їх шляхи розійшлися.

джерело: d.light

Нещодавно d.light отримала фінансування в 22 мільйони доларів на подальше просування продуктів в Африці.

Головний і найбільш ходовий товар, який реалізує d.light - це лампа на сонячній батареї вартістю всього 5 доларів. Це і є заміна гасниці, про яку мріяв Сем Голдман.

Ринок виявився величезним, кажуть засновники компанії. За оцінками, в усьому світі без електрики живуть близько 2 мільярдів людей. Всі вони використовують або гасові лампи, або інші примітивні аналоги.

Нед Тозун, співзасновник d.light: «З ростом популярності ламп на сонячних батареях ринки країн, що розвиваються наповнили дешеві і неякісні пристрої. Цьому сприяло практично повна відсутність контролю з боку влади цих країн, що розвиваються. Тому нам дуже важко конкурувати з тими компаніями, які роблять дешеві товари ».

джерело: d.light

Однак, за словами Тозуна, їм вдалося досягти такого собі подоби лояльності бренду на багатьох африканських ринках. Гарантія якості - вона і в Африці гарантія.

В результаті компанії на сьогоднішній день вдалося продати близько 2 мільйонів пристроїв в одній тільки Кенії. Зростає популярність і більш дорогих продуктів. З новим раундом фінансування засновники стартапу сподіваються в тому числі втілити ідею телевізора на сонячній батареї.

Нед Тозун: «За два роки ми побачили, як швидко змінюється ставлення до індивідуальної сонячній енергетиці - не тільки в розвиненому світі, але і тут, в країнах Африки, де це не розкіш або вибір, а необхідність. Цілком можливо, що багато суспільства перейдуть відразу від свічок до ламп на сонячних батареях, минувши стадію мережевого електрики. Адже так одного разу вже було - коли відбувся перехід до мобільного зв'язку без проміжної, провідний. Це цілком виправдано економічно ».

Надалі засновники d.light намір охопити своєю продукцією ще одну категорію людей. У світі налічується близько мільярда людей з непостійним або ненадійним доступом до мережевого електрики.

Знайшли друкарську помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter

Знайшли друкарську помилку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама