Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сім секретів збору березового соку

  1. Вибирайте екологічно чистий район
  2. Парки та заповідники не підійдуть
  3. Знайдіть дерево з товстим стовбуром
  4. Як правильно збирати сік
  5. Скільки можна зібрати соку і як «полікувати» березу.
  6. У чому користь, крім чистої радості
  7. Коли березовий сік шкідливий
  8. Як його зберегти

По всій середній смузі Росії триває збір березового соку. Навіть в Сибіру сезон збору вже стартував, на пару тижнів випередивши традиційні терміни. А ви вже були в лісі, дихали навесні? Якщо немає, то у вихідні неодмінно вирушайте за березовим соком!

Адже це дуже здорово: побродити по пробуджується лісі, послухати дзюрчання струмка, відчути аромат відталої землі і вже готових лопнути нирок. А потім вибрати кілька беріз товстіший та сильніше, просвердлити неглибокі отвори, і поставити під них бутлі - наповнюватися по краплині холодної вологою, трохи солодкуватого і м'якою на смак.

Які ж секрети потрібно знати, щоб правильно збирати березовий сік і не нашкодити ні собі ні берізок?

Вибирайте екологічно чистий район

Не можна збирати березовий сік в районах, неблагополучних з точки зору екології, уздовж шосе і залізничного полотна, а також під лініями електропередач. Такий сік може принести не користь, а шкоду. Адже береза, хоч і проганяє крізь себе вологу, взяту з землі, але цілком її очистити від хімічних сполук все ж не може. Відправляйтеся в чистий великий ліс подалі від міста, де природа не зіпсована індустріальним впливом.

Парки та заповідники не підійдуть

Згідно із законом березовий сік не можна збирати в міських парках і лісопарках, в місцях масового відпочинку населення, в дендрологічних парках і ботанічних садах. А також в історико-культурних заповідниках, меморіальних парках, у місцях проживання диких тварин і зростання дикорослих рослин, включених до Червоної книги. Ці обмеження стосуються також до територій санаторіїв, будинків відпочинку та закладів охорони здоров'я. Так що якщо ви намітили собі приємний лісок, навколишній заміське відділення якоїсь лікарні, то будьте готові заплатити штраф.

Знайдіть дерево з товстим стовбуром

Романтичні тоненькі берізки, які люблять малювати художники, для наших цілей не підійдуть. Збір соку виявиться безпечним тільки для дерева з товщиною стовбура понад 20 см в діаметрі. Вибирайте сильне зріле дерево з розвиненою кроною. Це свідчить про те, що його коренева система досить глибока і розгалужена, а значить, дерево бере вологу ні з поверхні, де коріння живлять забруднені талі води, а з чистих надр.

Щоб визначити, чи правильно ви вибрали дерево, зробіть неглибокий прокол кори - всього на сантиметр-півтора. Якщо на ньому швидко з'являються прозорі краплі, то можете свердлити дірочку і підв'язувати посуд для збору соку.

Як правильно збирати сік

Збирати його можна з моменту танення снігу до прояву перших листочків, потім потужна коренева система берези вже перестає з такою інтенсивністю гнати по стовбуру вологу. Отвір краще робити з того боку стовбура, яка звернена на південь: там активніше рух соків. На висоті 40-50 см над землею робимо неглибокий вертикальний надріз або свердлимо дірочку, так, щоб отвір йшло вглиб і вгору. Орієнтовна глибина 2-3 см, так, щоб тільки проникнути під шар кори. Про зарубки сокирою відразу забудьте - це варварський метод.

В отвір треба вставити «провідник» - наприклад, пластикову трубочку - і опустити його в ємність. Підійде і саморобний жолобок, аби сік потрапляв в прив'язану до дерева або підставлену тару. Краще збирати в скло, але і пластикова тара підійде, якщо ви не збираєтеся довго зберігати сік. Інакше в пластиці він вже через 6-8 годин може придбати неприємний синтетичний запах.

Вважається, що на дереві понад 25 см в діаметрі можна зробити два отвори. Але навіть на дуже товстої березі їх не повинно бути більше чотирьох.

Скільки можна зібрати соку і як «полікувати» березу.

Якщо ви хочете зібрати більше літра соку, а не просто ритуально відзначити весну, то використовуйте кілька дерев. Більше одного літра в день з середньою берези брати не можна. Це може нашкодити дереву. Після того, як збір соку закінчений, надріз треба щільно закрити. Досвідчені збирачі соку беруть з собою в ліс віск і замазують отвір. Можна взяти і пластилін, аби в дірочку не були мікроби і не почалося гниття. Підійде також добре пригнаних пробка з зрізаної гілки або мох, який треба придавити шматком кори і примотати до стовбура.

У чому користь, крім чистої радості

Допитливі вчені з'ясували склад березового соку. У ньому містяться аскорбінова кислота і вітаміни групи В, залізо, магній, калій, натрій, кальцій, фтор і фосфор. У незначних кількостях - мідь, марганець, титан, кремній, барій. Глюкоза і фруктоза надають ледве помітний солодкуватий смак. Фітотерапевти стверджують, що березовий сік підвищує імунітет, поліпшує обмін речовин, нормалізує тиск, стимулює роботу серця, позбавляє від набряків і знімає запалення в ротовій порожнині.

Дерматологи додають, що він допомагає при нейродермитах, фурункулах, вуграх, екземі, для загоєння ран, лікування лупи і проти випадіння волосся. Так що не дарма дівчата на Русі обов'язково милися першим березовим соком, вважаючи його чарівним засобом для дівочої краси.

Коли березовий сік шкідливий

Тільки той, який зібраний уздовж автомобільних доріг. Березовим соком, зібраним в екологічно неблагополучному місці, можна навіть отруїтися. Тому ніколи не купуйте його з рук, збирайте самі.

Березовий сік також заборонений тим, хто страждає на діабет і алергією на пилок від березових сережок. В останньому випадку краще взагалі в березовий гай до кінця травня не ходити.

Якщо ж ви знаєте, що протипоказань у вас немає і впевнені в екології місця, то березовий сік - це те, що треба, щоб знайти радість і бадьорість, насититися силами природи, що прокидається.

Як його зберегти

На жаль, березовий сік без спеціальної обробки довго не зберігається. Постоявши дві доби в холодильнику, потім він починає мутнеть і киснути, набуває неприємного присмаку.

«Можна відмінно зберегти свіжий березовий сік, якщо розлити його по пляшках і заморозити, - розповів кореспонденту« МИР 24 »справжній знавець живої природи Олександр Ястребов, камчатський збирач рослин і великий мастак у справі їх заготівлі. - У нас на Камчатці сніг ще не зійшов, але скоро сокодвижение почнеться. Я вже намітив собі берези недалеко від мого будинку. А ця, з якої я сфотографувався - унікальна. Я її березі, нікому не показую і у неї сік брати не буду ».

Я її березі, нікому не показую і у неї сік брати не буду »

Олександр за освітою музикант, багато років тому переїхав на Камчатку з Зеленограда, побудував собі будинок в лісі, на березі озера, пише музику, грає на роялі і на гітарі, займається полюванням і риболовлею, збирає дикорослі рослини, заготовлює, готує з них фантастично смачні страви за власними рецептами і пригощає туристів.

«Заморожений сік нічим не відрізняється за смаком від натурального, так можна заготовити дуже багато соку для себе і своєї сім'ї, була б тільки велика холодильна камера, - каже Олександр. - Цього року я так і зроблю. А ще з березового соку виходить дуже смачний квас, який надзвичайно гарний для окрошки. І готувати його простіше простого. Потрібно відразу після збору процідити сік, розлити по стерилізованим банкам або скляним бутлях і додати в кожну кілька родзинок і цукор з розрахунку 10-20 г на літр. Потім треба зав'язати бутлі марлею і залишити сік на 3-4 дні побродити в прохолодному місці. Потім закупорити і зберігати в холодильнику або в погребі на боці. Так він може зберігатися кілька місяців ».

Тетяна Рубльова

А ви вже були в лісі, дихали навесні?
Які ж секрети потрібно знати, щоб правильно збирати березовий сік і не нашкодити ні собі ні берізок?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама