Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бойовий одяг пожежного: фото форми, опис, все характеристики і застосування

  1. призначення спецодягу
  2. Вимоги до уніформи
  3. Основні характеристики і види
  4. Бойовий одяг класу III
  5. Бойовий одяг класу II
  6. Бойовий одяг класу I
  7. Правила зберігання та догляду

Бойовий одяг пожежного (БОП) - найважливіше індивідуальний засіб захисту від небезпечно високих температур, шкідливих речовин і токсинів, що виділяються при горінні.

Вона призначена для всіх співробітників пожежної дружини, включаючи керівний склад, газодимозахисників, дізнавачів, інспекторів та водіїв.

Конструкція та технічні характеристики пожежної уніформи, якість її виготовлення є основою безпечної та ефективної роботи пожежної бригади.

призначення спецодягу

Бойова спеціалізована уніформа пожежних створена для охорони життя і здоров'я особового складу пожежної служби в штатних і екстремальних ситуаціях при виконанні робочих обов'язків. Бойовий одяг пожежників застосовується при роботах з гасіння пожеж на всіх стадіях аж до вогневого шторму.

Основні фактори, від яких захищає БОЗ: Основні фактори, від яких захищає БОЗ:

  • викиди мов відкритого вогню, іскри;
  • висока інтенсивність ударного потоку спека, зростаюча температура повітря;
  • задимлення, втрата орієнтації через низьку видимість;
  • падіння рівня кисню;
  • підвищена концентрація токсичних речовин, що виділяються при горінні і термічному розкладанні.

Додаткові фактори небезпеки:

  • скла, тріски, що стирчить арматура, цегляні, бетонні та дерев'яні частини зруйнованих будівель, споруд, металоконструкцій і автотранспорту;
  • радіація і токсичні речовини, що виділяються при горінні матеріалів, технологічних систем, пристроїв, хімічних агрегатів і технологічного обладнання;
  • перекидання високої напруги на струмопровідні деталі металоконструкцій;
  • вибухи, причиною яких є пожежа;
  • вплив речовин, що застосовуються при гасінні вогню, на організм.

Вимоги до уніформи

Основні вимоги до бойової одязі пожежників:

  • максимальна термостійкість;
  • висока опірність агресивної дії кислот і лугів, токсинів, отрут, радіації;
  • посилені міцнісні властивості матеріалів, що оберігають від фізичних і механічних впливів.

На базі багаторічного досвіду гасіння пожеж різного рівня складності були розроблені загальні вимоги до конструкції БОЗ і її фізичним і механічним характеристикам.

Бойова уніформа пожежних і матеріали, які застосовуються при її виготовленні, повинні допомагати співробітникам пожежної служби оперативно, безпечно і результативно виконувати свої функції в зоні гасіння пожежі.

Конструкція бойового одягу та спорядження пожежного повинна:

  • відповідати ГОСТ Р 53264-2009;
  • відповідати вимогам ергономіки;
  • мати вільний крій і не сковувати рухів;
  • передбачати можливість оперативного надягання уніформи без зняття взуття;
  • забезпечити можливість надягати одяг по тривозі в рамках тимчасового інтервалу, встановленого в Нормативах пожежно-стройової підготовки;
  • мати спеціалізовану надійну фурнітуру без шнурівок і петель, які можуть чіплятися за об'єкти;
  • виготовлятися з матеріалів, які перешкоджають проникненню води, диму і будь-яких агресивних середовищ всередину уніформи;
  • захищати від впливу інтенсивного теплового потоку.

Конструкція костюма пожежного повинна бути комбінованою і складатися з особливого верхнього покриття з просоченням, водонепроникного шару, в якому використовуються матеріали з полімерним плівковим покриттям, підкладки з тепловою ізоляцією (знімною) і підкладкової тканини.

Мокра тканину уніформи при низьких температурах не повинна змерзатися і залишатися м'якою, не втрачаючи своїх основних характеристик.

Крім цього, вимогами передбачається:

  • наявність на рукавах напульсників з щільної тканини;
  • накладення куртки поверх штанів на довжині не менше 30 см від пояса;
  • наявність на куртці високого ворота (не менш 100 мм) для прикриття шиї і внутрішньої підшивки з бавовняної тканини для захисту шкіри від алергічних реакцій та подразнення;
  • кріплення на одязі світловідбивних накладок з флуоресцентного та люмінесцентного матеріалу (ширина не менш 50 мм), розташованих в області грудей, спини, в нижній частині куртки, напівкомбінезона, на рукавах, загальна площа яких становить не менше 0.332 м.кв .;
  • наявність на спині куртки накладки з написом «пожежна охорона», легко видимої в темряві;
  • капюшон, який застосовується з пожежної каскою;
  • клапани-застібки і отвори для стоку води на всіх зовнішніх кишенях;
  • окрему кишеню з клапаном від попадання вологи для розміщення радіостанції;
  • наявність на куртці шлевок, призначених для фіксування пожежного пояса;
  • виконання швів відповідно до Держстандарту;
  • герметизація швів, яка проводиться в разі застосування верхнього матеріалу з полімерним покриттям;
  • отвори для вентиляції, якщо форма виготовлена ​​з повітронепроникного матеріалу.

Потрібно, щоб фурнітура, яка фіксується на верхньому покритті уніформи, не стикалася з внутрішнім теплоізоляційним шаром.

Основні характеристики і види

Після багаторічної практики гасіння пожеж виникла необхідність класифікації БОЗ з урахуванням ступеня складності пожежі, рельєфу місцевості і кліматичних умов.

Сьогодні класифікація спецодягу для пожежників підрозділяється за рівнями захисту від високих температур, оскільки констатовано, що саме теплової фактор найчастіше веде до високого відсотку травматизму і загибелі особового складу. Крім того, тканини, які мають підвищену стійкість до високотемпературних потокам, мають і кращі характеристики міцності при навантаженні на розрив.

Класифікація БОЗ по класу захисту від теплового впливу.

Основні характеристикиКлас захисту БОЗIIIIII

Стійкість до впливу сильного теплового випромінювання, секунд 240 Стійкість до відкритого полум'я, сек 15 5 Теплопровідність в діапазоні від +50 до +150 градусів 0,06 Температурний діапазон, ° С - 50 до +300 -50 ... + 200 - 40 ... + 200 Стійкість до газовому середовищі при температурі не більше 300 ° с 300 240 180 Стійкість до контакту з поверхнями нагріву до +400, секунд 7 3 1 кисневий індекс (відсоток) 28 26 Вага БОЗ, кг 5 6 , 5 Група призначення газодимозахисників Командний і рядовий склад Командний склад, водії, інспектор и

Нижче детально розписано призначення, пристрій і характеристики бойового одягу пожежника всіх рівнів захисту Росії (БОП 1, 2 і 3), а також наведені фото спеціальною захисною форми.

Якщо вам це цікаво, дізнайтеся також більше про формі одягу ФГУП Охорона МВС Росії - як її правильно комплектувати і на які вимоги орієнтуватися.

А в цій статті ви знайдете багато цікавого про робочої спецодязі працівників швидкої медичної допомоги.

Бойовий одяг класу III

Уніформа III проводиться з використанням термостійкої винилискожи і розроблена для захисту від небезпечних факторів зовнішнього середовища при несенні служби поза зоною теплових потоків особливої інтенсивності, тому рівень захисту у цього типу БОЗ трохи нижче.

Вініліськожа - важкозаймистий матеріал, який добре працює в широкому діапазоні температур - від низьких до високих. Форма з винилискожи добре захищає від іскор і диму. Застібки - на три карабіни, бокові шви відсутні. За допомогою хлястиків можна відрегулювати ширину рукава на зап'ясті.

Бойовий одяг класу II

Робочий костюм II виготовляють, головним чином, з брезентової тканини, яка обробляється спеціалізованими складами і витримує випробування концентрованими кислотами.

Така форма має характеристики, майже аналогічні БОЗ I, і рятує особовий склад від потужних теплових потоків, задимлення, агресивного середовища, осколків і гострих об'єктів зруйнованих конструкцій при вибухах. Вона захистить шкіру від їдких розчинів агресивних речовин, мов полум'я, від води і сильного вітру, аж до штормового.

Вона захистить шкіру від їдких розчинів агресивних речовин, мов полум'я, від води і сильного вітру, аж до штормового

На куртці передбачений високий комір, три накладні кишені, один з яких призначений для носіння портативної радіостанції. Застібка являє собою водозахисний клапан з фіксацією трьома карабінами.

На рукавах з ватним шаром утеплювача є накладки на ліктьових зонах, манжети-напульсники - на зап'ястях. БОЗ II найчастіше використовується в зонах помірно-холодного клімату.

У нижній частині комплекту фіксуються світловідбиваючі сигнальні елементи.

Бойовий одяг класу I

Забезпечує захист від сильного перегріву, теплових потоків великій швидкості і потужності, раптових викидів відкритого полум'я, множинних перепадів температур при роботі в критичних умовах.

Використовується при гасінні пожеж високого ступеня небезпеки, рятувальних роботах, розвідці. Проводиться із застосуванням особливих вогнестійких, термостійких, теплоотражающих матеріалів, які просочуються і покриваються спеціалізованими комплексними складами.

Проводиться із застосуванням особливих вогнестійких, термостійких, теплоотражающих матеріалів, які просочуються і покриваються спеціалізованими комплексними складами

Для виготовлення подібних костюмів з метою отримання водотривкому шару, застосовують високотехнологічний мембранний матеріал «w / o pores» (безпоровий), який відводить зайву вологу, перешкоджаючи її проникненню всередину.

Куртка і штани, що входять в комплект БОЗ III, мають теплоізоляційну знімну підстібка. Крім того, в повну комплектацію входять: хутряний жилет, капюшон, рукавички з трьома пальцями, вовняний підшоломник, і обов'язкові сигнальні елементи, які добре проглядаються при сильне задимлення і в темряві.

Уніформи всіх класів укомплектовані довгою курткою і напівкомбінезоном (або брюками) з відстібаються підкладками з теплоізоляційного матеріалу. По низу комплекту (куртки і брюк) в три ряди проходять сигнальні світло-повертають смуги, на зап'ястях передбачені манжети-напульсники.

Розміри бойового одягу пожежника, як правило, починаються з 48 розміру, що дозволяє носити уніформу не тільки чоловікам, але і жінкам.

Правила зберігання та догляду

Співробітники пожежної охорони знаходяться в постійній готовності виїхати на виклик у будь-який час, але, бажано, в сухий бойовому одязі, яка служить надійною бронею від опіків і перегріву. Тому форма повинна зберігати всі основні властивості після її використання в зоні гасіння пожежі - міцність, герметичність, цілісність, і бути абсолютно сухою. Уніформа БОЗ дуже зручна, і догляд за нею, як правило, не завдає труднощів.

В даний час для сушіння уніформи в пожежних депо використовують спеціальні шафи-модулі з робочою температурою 40 ° С.

Оскільки форма часто знаходиться в осередках з вражаючими факторами і високими температурами, вона швидко забруднюється, просочується пилом і речовинами, розсіяними в повітрі при пожежах. Щоб привести уніформу в порядок, її обробляють в хімчистках, що мають необхідне обладнання та хімічні засоби для склади.

Крім того, одяг можна прати при температурі до 85 ° С Крім того, одяг можна прати при температурі до 85 ° С. Це значно полегшує догляд за формою і сприяє позитивному настрою кожного співробітника.

При зберіганні бойовий одяг знаходиться в спеціально відведеному місці - на відкритих стелажах. Складається в певній послідовності:

  • куртку складають по поздовжніх швах, вивернувши навиворіт, рукавами всередину, спиною вгору. Підлоги куртки підгинаються. Потім її укладають на пожежний пояс;
  • брюки спочатку складають вздовж поздовжніх швів, потім поперек два або три рази таким чином, щоб розріз штанів знаходився зверху;
  • після цього штани кладуть на куртку поясом до себе, прибираючи лямки в складки штанів.

Забезпечення максимально можливої ​​безпеки співробітників пожежної служби в умовах підвищеної загрози життю і здоров'ю, які є звичайними робочими буднями дружини, - основна мета бойового одягу.

Створення нових матеріалів для верхнього покриття одягу пожежників, водонепроникного і теплоізоляційного шару, які повинні володіти високими характеристиками міцності, низьку теплопровідність і одночасно бути дихаючими і комфортними при важкій і небезпечній роботі, в даний час знаходиться в активній розробці, в цій області багато нових досягнень.

Про те, як виготовляють костюми для пожежників, дивіться на відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама