Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Монолітний залізобетонний фундамент під колони: вид підстав

  1. Види бетонних підстав під колону
  2. Стовпчастий фундамент
  3. Стрічковий фундамент
  4. суцільне основу
  5. пальові основи
  6. Розрахунок підстави
  7. Етапи влаштування основи
  8. Стовпчасті монолітна підстава
  9. Стрічкове монолітна підстава
  10. Суцільне монолітна підстава
  11. Пальові монолітні підстави

Фундамент під колони є однією з різновидів залізобетонних підстав Фундамент під колони є однією з різновидів залізобетонних підстав. Колона - залізобетонна або металева - це основна деталь конструкції збірних каркасних будинків. На них спираються залізобетонні або металеві ферми зводу, також на колони кріпиться обшивка будівлі - бетонні плити, сендвіч панелі, профнастил і т.п.

Види бетонних підстав під колону

Фундамент під колону може бути або збірним, або монолітним.

  • Збірний тип виробляється на заводах залізобетонних виробів за спеціальними стандартами - це так звані "стакани". Монтаж їх виробляється вже в готовому для подальшої експлуатації вигляді.
  • Монолітний фундамент відливають з бетону прямо на місці установки майбутньої колони. Виготовляється він з урахуванням цілого ряду нюансів - перш за все, типу грунту і передбачуваного навантаження.

Особливість конструкції з використанням колон полягає в тому, що кожна опора «працює» індивідуально. Тому, при неправильному пристрої підстави, можливе просідання або перекіс окремих колон, що загрожує руйнуванням всієї споруди.

Тому, при неправильному пристрої підстави, можливе просідання або перекіс окремих колон, що загрожує руйнуванням всієї споруди

Каркас для заливки монолітного підстави колони

За типом пристрою монолітні фундаменти під колони (як їх ще називають в архітектурі - «стовпи»), бувають:

  1. Стрічковими.
  2. Суцільними.
  3. Столбчатимі.
  4. Пальовими.

Розглянемо докладніше різні види монолітних залізобетонних фундаментів для стовпчастих опор.

Стовпчастий фундамент

Як видно з назви, він має форму заглубленного в землю стовпа. Виготовляється в основному з залізобетону, і призначений для установки несучих опор на слабких і болотистих ґрунтах. Може також застосовуватися і на твердих грунтах як найменш витратний варіант - на його пристрій йде набагато менше матеріалу і часу.

У малоповерховому приватному будівництві стовпчасті підстави можуть виконуватися з металевих і азбестоцементних труб, цегли або готових бетонних блоків.

Стрічковий фундамент

Конструкція стрічкового фундаменту під розміщення колон

Стрічкове підстава під каркасний будинок застосовується в тому випадку, якщо проектом передбачено заповнення простору між колонами капітальними стінами з цегли, шлакоблоку, газобетону і т.д. Конструктивно він являє бетонну смугу, залиту по периметру майбутньої будівлі, а також під внутрішніми капітальними стінами. Головною відмінністю стрічкового фундаменту під стовпчасті опори від звичайного стрічкового фундаменту - це посилення в місцях монтажу майбутніх колон.

суцільне основу

Являє собою монолітну бетонну плиту, залиту по всій площі майбутньої споруди. Монтаж опор при цьому проводиться по периметру плити. У точках їх установки проводиться посилення металевого каркаса, або поглиблення бетонної основи.

Застосовується такий тип фундаменту, як суцільна залізобетонна плита, в основному при зведенні складських приміщень, ангарів, заводських корпусів.

пальові основи

Монтаж опор на палях проводиться в основному там, де з-за характеристик грунту неможливе влаштування інших типів фундаменту. Наприклад, при будівництві будівель на насипних грунтах і в болотистій місцевості з високим рівнем грунтових вод.

Залежно від розмірів будівлі можуть застосовуватися палі різної величини і конструкції. Для зведення легких будівель цілком достатньо буде гвинтових або буронабивних паль, які без праці можна змонтувати своїми руками.

Розрахунок підстави

Перед розрахунком кількості колон завжди необхідно розрахувати вагу майбутньої будівлі

Перед тим, як приступити до роботи, слід скласти проект майбутньої конструкції. Для цього потрібно провести розрахунок передбачуваного навантаження на фундамент будівлі. Виходячи з цього, можна визначити необхідну кількість опор, їх розмір, структуру армування каркаса, вибрати, який тип фундаменту буде найкращим.

При виборі того чи іншого виду підстави також обов'язково враховуються особливості ґрунту, на якому буде проводитися будівництво. Залежно від маси споруди і від типу грунту визначається глибина закладки підстави.

При проектуванні фундаменту потрібно враховувати наступні нюанси:

  1. Більш щільний грунт може витримати великі навантаження.
  2. Чим більше площа підстави, тим більшу масу воно може приймати на себе.
  3. У разі високого рівня підгрунтових вод, нижня точка фундаменту повинна бути нижче рівня промерзання грунту.

При складанні проекту майбутньої споруди потрібно прагнути до того, щоб вся її маса більш-менш рівномірно розподілялася на всі опори. Крім того, необхідно враховувати особливості грунту в кожній окремій точці закладення опор. Всі вони повинні перебувати в однорідному шарі грунту, з аналогічними характеристиками.

Якщо ж домогтися цього неможливо, то в місцях зі слабким грунтом доведеться передбачити пристрій подушки з гравію або щебеню, або вносити коригування в конструкцію фундаменту.

Етапи влаштування основи

При розмітці ділянки бажано використовувати геодезичне обладнання

Після того, як будуть закінчені роботи над проектом майбутньої будівлі, слід приступати безпосередньо до будівельних робіт. Перш за все, проводиться перенесення проектних креслень на місцевість.

Ділянка будівництва розбивається за допомогою осьових ліній - тонкого дроту або шпагату, натягнутих на кілочки.

Ці кілочки встановлюються таким чином, щоб осьові лінії, перетинаючись між собою, утворювали периметр майбутнього будинку. Потім виробляються земляні роботи. Їх характер і обсяг повністю залежать від типу запроектованого фундаменту.

Для рівномірного розподілу ваги будівлі на опори, необхідно максимально точно розрахувати на місцевості точки закладення основ під стовпи.

Монолітний фундамент під опори, як уже говорилося вище, може бути декількох видів, залежно від вживаної технології.

Нижче розглянемо особливості пристрою монолітних фундаментів для колон, вироблених за різними технологіями.

Стовпчасті монолітна підстава

для пристрою стовпчастого монолітного фундаменту досить викопати яму потрібної глибини під заливку монолітного склянки, або для установки готового «склянки». На дні також споруджується піщано-гравійна подушка. Перед заливкою монолітного стовпчастого фундаменту виміряється точка установки колони і споруджується опалубка.

Всередину неї поміщається каркас з заставної або з виступаючими вгору штирями для кріплення майбутньої опори. Конструктивно стовпчасті підставу може бути виконано як у вигляді монолітної плити, так і у вигляді ступінчастою піраміди з двох-трьох уступів. В останньому випадку кожна щабель заливається окремо, починаючи з найнижчого.

Подивіться відео, як проводиться установка колони в стакан.

Стрічкове монолітна підстава

В цьому випадку викопується траншея по всьому периметру будівлі, а також там, де будуть проходити внутрішні несучі стіни. У точках монтажу колон робляться розширення або поглиблення в грунті, якщо проектом передбачається установка або заливка в цих місцях бетонних «склянок».

У точках монтажу колон робляться розширення або поглиблення в грунті, якщо проектом передбачається установка або заливка в цих місцях бетонних «склянок»

Конструкція стрічкового фундаменту під колони

У разі якщо загальна маса будівлі, що будується не така вже й велика, можна обійтися без подібного посилення конструкції. Досить буде в точках монтажу несучих опор лише посилити каркас за допомогою більш товстої арматури, випуску вертикальних стрижнів або установки металевих пластин - «заставних».

По всьому периметру траншеї, на дно засипається подушка з крупного піску, гравію або щебеню, а потім укладається об'ємний каркас. Він збирається і монтується таким чином, щоб бути вище рівня траншеї на певну висоту (не менше 30-40 см), необхідну для захисту стін будівлі від потоків талої та дощової води. Виступаюча частина каркаса забирається в опалубку.

У точках установки залізобетонних колон з каркаса випускаються вертикальні штирі з арматури (або анкера), що скріплюються з горизонтальними нитками фундаменту за допомогою L-образних перемичок.

Суцільне монолітна підстава

Для заливки суцільний залізобетонної плити необхідно зняти верхній шар грунту на всій площі майбутньої споруди. Потім майданчик вирівнюється в горизонтальній площині і засипається щебенем, піском або гравієм. Поверх піщано-гравійної подушки укладається об'ємний каркас, в точках монтажу опор також робиться посилення каркаса, випускаються стрижні (анкерні болти) або монтується металева заставна пластина.

Рекомендуємо подивитися відео про те, як проводиться монтаж колони на готове підставу.

Пальові монолітні підстави

За типом пристрою такі підстави можуть бути декількох типів, але до монолітним фундаментів під колони можна віднести, мабуть, тільки буронабивних технологію. У місцях монтажу майбутніх колон за допомогою бура робиться отвір, куди встановлюється опалубка.

Найчастіше в цій ролі виступає металева, пластикова або асбоцементная труба, всередину якої вставляється арматура і заливається бетон. По верхньому краю монолітних паль також встановлюється або заставна, або анкерні болти.

Встановлювати заставні, анкера або випуски арматури під майбутню колону краще до заливки моноліту. У цьому випадку можливо скріпити дані деталі з каркасом, що робить зв'язок колони з основою міцнішою. Крім того, це відніме набагато менше сил і часу.

Оскільки від правильного вибору фундаменту залежить надійність будівлі і довговічність його експлуатації, підходити до розрахунків потрібно дуже відповідально. Найкращим варіантом буде звернутися до фахівців, які зможуть скласти проект з урахуванням всіх найдрібніших нюансів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама