Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Штукатурка укосів вікон: покрокова інструкція

  1. Переваги та недоліки обробки укосів штукатуркою
  2. Штукатурка укосів вікон: як готувати розчин
  3. Що входить до складу розчинів
  4. Штукатурка укосів вікон: підготовка поверхні
  5. Набір інструментів
  6. Штукатурка вікон: як виконувати
  7. Штукатурка вікон: корисні поради

Обробка віконних укосів - важливий момент в ремонтних роботах. Правильно виконані роботи забезпечать вам надійну тепло- і вологоізоляцію. До того ж акуратний віконний отвір додає привабливості інтер'єру в цілому.

Переваги та недоліки обробки укосів штукатуркою

Переваги та недоліки обробки укосів штукатуркою

Обробка укосів вікон може здійснюватися за допомогою пластикових панелей, гіпсокартону, дерева або МДФ. Однак традиційне використання розчинів для штукатурки не втратило своєї актуальності. У такої обробки безліч переваг, а можливі недоліки можна звести до мінімуму, якщо правильно провести будівельні роботи.

Переваги обробки укосів штукатуркою:

  • низька вартість матеріалів;
  • висока міцність матеріалу і стійкість до механічних пошкоджень;
  • обробку можна зробити своїми руками, вивчивши базові основи будівництва;
  • тривалий термін служби укосів.

Недоліки обробки укосів штукатуркою:

  • невисока теплоізоляція;
  • можливе скупчення конденсату і утворення цвілі;
  • згодом розчин відшаровується від рам, і утворюються тріщини.

Штукатурка укосів вікон: як готувати розчин

Штукатурка укосів вікон: як готувати розчин

Для обробки укосів вікон використовують розчини, в яких повинно бути скорозшивач (гіпс будівельний, глина або цемент), а також наповнювачі (наприклад, пісок). Сам розчин за складом може бути:

  • простий розчин: цементний, глиняний або вапняний;
  • складний розчин: цементно-вапняний, гіпсово-вапняний, глиняно-вапняний.

Готову суміш для штукатурки віконних укосів можна придбати в будівельному супермаркеті або зробити самостійно. При змішуванні складу важливо дотримати правильні пропорції, щоб вийшла так звана «нормальна суміш». Якщо в'язкої речовини в суміші буде більше, ніж наповнювача, то розчин виявиться «жирним» - такий розчин після висихання почне тріскатися і сідати. Якщо наповнювача занадто багато, такий розчин будівельники називають «худим» - після нанесення він виявиться неміцним.

Коли будете перемішувати складу, ви зможете визначити ступінь його жирності:

  • нормальна суміш злегка липне до лопати;
  • жирна - липне занадто сильно;
  • худий розчин взагалі не прилипає до лопати.

Що входить до складу розчинів

Що входить до складу розчинів

Вапно може бути гашеного і негашеного. Для будівельних розчинів завжди використовується тільки гашене вапно. Негашене вапно при попаданні в розчин з водою почне вступати з нею в реакцію; ця реакція буде тривати і після нанесення штукатурки на укоси, що неминуче призведе до здуття поверхні. Розчини з вмістом вапна добре підходять як для кам'яної, так і для дерев'яної основи.

Гашене вапно для включення до складу розчину для штукатурки укосів можна придбати в спеціалізованих магазинах. Однак якщо ви хочете погасити вапно самостійно, дотримуйтесь наступних інструкцій:

  1. Бистрогасящуюся вапно засипте в ємність (бочку, відро або ящик) і залийте водою, щоб вона покрила всю вапно. Коли ви помітите виділення пара (приблизно через 8 хвилин), долийте ще води і ретельно все перемішайте.
  2. Среднегасящуюся вапно насипають в ємність на ¼, а потім до половини ємності доливається вода. Через 25 хвилин, коли з'явиться пар, доливайте ще воду.
  3. Медленногасящуюся вапно тільки злегка зрошується водою, і в процесі реакції починається її «кипіння»; цей процес займе більше півгодини.
  4. Після попереднього гасіння будь-який вид вапна потрібно розбавити водою до отримання «вапняного молочка», а потім процідити і вилити в спеціальну яму.
  5. Через добу поверх вапна засипте чистий пісок і землю: шар повинен вийти товщиною близько півметра. В такому стані вапно витримується до 20 днів і лише тоді відбувається остаточне її гасіння. У підсумку виходить речовина за консистенцією нагадує сметану - вапно готова до використання в будівельних роботах.

Дуже часто використовується в розчинах для штукатурки укосів вікон гіпс будівельний. Розчин виходить досить міцним і швидко схоплюється: починає застигати через 4 хвилини, а через 30 хвилин твердне повністю. Якщо додати в суміш розведений столярний клей (2,5%), можна таким чином збільшити час застигання розчину. Гіпс можна використовувати в сумішах для штукатурки укосів вікон в чистому вигляді. Недоліком матеріалу є те, що він нестійкий до дії вологи. Тому використовувати його можна тільки всередині сухих приміщень.

Цемент - найміцніший в'яжучий матеріал для створення розчину. Схоплюватися цемент починає через 15 хвилин. А твердне повністю тільки через 12 годин. Щоб провести обробку зовнішніх укосів або укосів в сирому приміщенні, використовуйте розчин цементу з додаванням латексного клею (кількість клею повинна становити 20% від кількості цементу).

Глина використовується найчастіше в складі розчинів для штукатурки дерев'яних поверхонь або печей.

Пісок - найбільш поширений наповнювач для створення розчинів. Найякіснішим, на думку професійних будівельників, є річковий кварцовий пісок, тому що в морському піску занадто великий вміст солей, в гірському ж часто підвищений вміст глини. Рекомендується використовувати для штукатурки укосів вікон саме крупнозернистий пісок, розмір фракції якого становить 2-4 мм. Перед використанням пісок обов'язково потрібно просіяти, щоб виключити потрапляння землі і бруду в розчин.

Штукатурка укосів вікон: підготовка поверхні

Штукатурка укосів вікон: підготовка поверхні

Приділіть питання підготовки поверхні особливу увагу. Адже порушення в процесі підготовки - головна причина того, що штукатурка потім погано тримається або розтріскується.

  1. Щоб ваші укоси виглядали красиво і акуратно, необхідно, перш за все, вирівняти їх поверхню:
  • перевірте укоси на вертикальність: будівельні норми допускають відхилення не більше ніж на 1-2 мм на 1 метр поверхні;
  • вивчіть, наскільки рівні стіни. Щоб вирівняти незначні западини і тріщини за допомогою штукатурки вам знадобиться збільшити витрату розчину, а також затратити більше часу на роботу - штукатурити доведеться в кілька шарів. При цьому вирівнюючий шар наноситься за кілька днів до вирівнювання штукатуркою всій поверхні укосів;
  • якщо нерівності значні, скористайтеся для вирівнювання укосів дротяною сіткою 10х10 мм. До стіни сітка кріпиться за допомогою цвяхів.
  1. Якщо поверхня не потребує вирівнювання, потрібно просто очистити її від пилу і бруду. Такого роду забруднення, якщо їх не усунути, можуть істотно знизити ступінь зчеплення розчину з поверхнею:
  • цегляну або бетонну поверхню можна очистити розчином соляної кислоти (3%), а потім промити водою;
  • жирна глина дозволяє позбутися від масляних плям. Для цього глину наносять на очищаються ділянки і дають їй просохнути, а потім знімають шар глини, яка вже ввібрала в себе жир. Якщо з першого разу усунути пляма не вдалося, повторіть процедуру знову;
  • від бруду віконний отвір очищають за допомогою щітки з металевим ворсом;
  • якщо на схилах є залишки масляної фарби, її потрібно повністю видаляти: розчин на фарбу не ляже.
  1. Щоб поліпшити зчеплення поверхні з розчином використовують різні прийоми:
  • якщо стіна з пористого цегли, то за допомогою молотка і зубила необхідно видалити розчин, щоб між цеглинами вийшли проміжки;
  • якщо основа укосу з гладкого цегли або бетону, то зробіть насічки на поверхні, розмір яких повинен бути близько 0,5х10 см;
  • прогрунтуйте поверхню; для цього виберете ґрунтовку, яка підходить під ваш тип підстави (цегла, бетон або гіпсокартон).

якщо стіна з пористого цегли, то за допомогою молотка і зубила необхідно видалити розчин, щоб між цеглинами вийшли проміжки;   якщо основа укосу з гладкого цегли або бетону, то зробіть насічки на поверхні, розмір яких повинен бути близько 0,5х10 см;   прогрунтуйте поверхню;  для цього виберете ґрунтовку, яка підходить під ваш тип підстави (цегла, бетон або гіпсокартон)

  1. Якщо отвір вікна оброблений штукатуркою, то перед нанесенням нового шару, старий потрібно оновити.
  • видаліть з поверхні залишки фарби, якщо такі є;
  • простукаєте укоси, щоб випали фрагменти старого розчину, які погано тримаються;
  • зачистите тріщини і відколи;
  • видаліть цвіль і жирові плями;
  • ділянки, на яких відбитий шар старої штукатурки, змочіть водою і замажте новим розчином;
  • після того як вирівнюючий шар просохне, ви зможете перейти до обробки розчином всієї поверхні віконного укосу.
  1. Підвіконня, вікна і радіатори на час роботи варто захистити від попадання розчину і механічних впливів. Для цього можна використовувати плівку або папір.
  2. Залишки монтажної піни, якою задути рами потрібно зрізати ножем. Фахівці рекомендують також покрити піну пароізоляційною плівкою або ж нанести на неї шар силіконового герметика. Це необхідно для того, щоб з часом піна не намокала, не втрачала своїх утеплюючих властивостей і не руйнувалася.

Набір інструментів

Набір інструментів

Безумовно, кожен майстер використовує різні пристосування для досягнення найкращого ефекту в штукатурці укосів. Однак є ряд інструментів, без яких вам просто не обійтися, якщо ви вирішили зробити ремонт віконних прорізів своїми руками.

  1. Будівельний рівень. Вибирайте такий рівень, щоб вона розмістилася у віконний отвір, але, тим не менш, не був занадто маленьким (маленький може дати неточний результат). Оптимальна довжина рівня - 1 метр.
  2. Балон з будівельною піною. Стане в нагоді вам в тому випадку. Якщо при установці вікон, рами погано повіяли піною. Тоді вам доведеться виправити ці огріхи самостійно.
  3. Щоб вільно діставати до укосів вікна вам може знадобитися невеликий будівельний козлик. Досвідчені будівельники стверджують, що працювати, використовуючи драбину або табурет менш зручно. До того ж процес займе значно більше часу.
  4. Будівельні розчини досить агресивно впливають на шкіру людини. Тому придбайте рукавички, подбайте про спецодяг, яку не жаль забруднити, а також передбачте якийсь головний убір.
  5. Якщо ви штукатурити укоси розчином, в основі якого цемент, то вам знадобиться терка і полутерок.
  6. Герметик і ніж.
  7. Олівець і рулетка.
  8. Кельму і шпатель.
  9. Малка. Це спеціальний інструмент для штукатурки укосів вікон і дверей. Саме завдяки використанню цього інструменту кути укосів виходять рівними. Малку можна легко виготовити самостійно. Для цього вам знадобиться шматок фанери (або дощечки) шириною близько 15 см, по довжині він повинен бути ширше отвору вашого вікна на 10 см. З одного боку фанери потрібно зробити надріз по ширині віконної рами.

Штукатурка вікон: як виконувати

Штукатурка вікон: як виконувати

  1. Трохи підготовленого розчину розведіть до більш рідкого стану і розподіліть його по всій поверхні віконного отвору. Це забезпечить краще зчеплення підстави і штукатурки. Для цього накладайте склад на шпатель і сильними рухами накидайте його на поверхню. Слідкуйте за тим, щоб склад прилипав, але не розтікався.
  2. Дочекайтеся, поки перший шар розчину просохне.
  3. Встановіть напрямні рейки за допомогою гіпсового розчину (гіпсова суміш дуже швидко просохне). Перед установкою направляючих перевірте правильність установки за допомогою вертикального рівня.
  4. Рейками може послужити металевий куточок або дерев'яні планочки.
  5. Накладайте розчин на укоси, а потім вирівнюйте його поверхню за допомогою малки, проводячи нею знизу вгору.
  6. Слідкуйте, щоб штукатурка не потрапляла на віконну раму.
  7. Після того як розчин підсохне, підправте кути.
  8. Зробіть затірку укосів за допомогою спеціального інструменту - терки.
  9. Коли розчин остаточно просохне, нанесіть на нього шар грунтовки.
  10. Переходьте до фінішної обробки: укіс можна пофарбувати, штукатурити штукатуркою або декорувати плиткою.
  11. Завершивши роботу над внутрішнім укосом, переходите до штукатурки зовнішнього. Не залишайте зовнішній укіс без обробки - монтажна піна може почати руйнуватися і втратить свої властивості під впливом умов навколишнього середовища.

Штукатурка вікон: корисні поради

Штукатурка вікон: корисні поради

  • Температура повітря в приміщенні повинна бути вище 5 градусів.
  • Готуйте штукатурну суміш, строго стежачи рекомендацій виробника, вказаних на упаковці.
  • У розчину є термін придатності, якщо він під кінець - суміш використовувати не можна.
  • Якщо у вас встановлені пластикові вікна з профілів ПВХ, вам слід знати, що під впливом високої температури повітря вони розширюються і на схилах можуть утворитися тріщини. Щоб попередити виникнення таких проблем, після того як укіс готовий, але розчин ще не застиг повністю, шпателем зробіть борозну (3-5 мм) між рамою і схилом. Потім залийте в отримане поглиблення силіконовий герметик. Силікон створить еластичну прокладку і не дозволить штукатурці розтріскуватися при розширенні ПВХ.

Штукатурка укосів вікон: відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама