Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Утеплення фасаду, цоколя своїми руками

  1. Для чого треба утеплювати?
  2. Матеріал для утеплення
  3. пінополістирол екструдований
  4. товщина плит
  5. монтаж
  6. Утеплення цоколя пінополістиролом
  7. пінополістирол звичайний
  8. пінополіуретан
  9. міцність
  10. нанесення матеріалу
  11. Утеплення цоколя пінополіуретаном
  12. Теплоізоляція, утеплення

Планування багатьох сучасних котеджів передбачає наявність підвального приміщення, і тоді його стіни - це одночасно і частина фундаменту будівлі. У разі, коли підвал опалювальний, то для його повноцінного використання доводиться ці стіни утеплювати. В іншому випадку тепло буде йти через фундамент в землю. У цьому матеріалі ми розповімо про основні способи зовнішньої теплоізоляції частин будинку, розташованих під землею.

підвал

Для чого треба утеплювати?

Рівень тепловтрат через підвальні стіни може становити близько 20% від загального обсягу тепловтрат будівлі.

Промерзання фундаменту приводить:

  • до зростання витрат на опалення будинку,
  • до виникнення вогкості,
  • до утворення в підвалі цвілі.

Для відомості тепловтрат до мінімуму фундамент треба утеплити.


Присутні й інші причини, щоб зробити це.

Значна частка грунтів середньої смуги Росії є глинистими, тобто відносяться до пучинистом типу. Ці грунти при промерзанні і відтаванні змінюють свій об'єм. Причому при промерзанні з'являється ефект так званого морозного обдимання. Його вплив на фундамент будівлі може привести до зсувів і деформацій підстави. Шляхом зовнішнього утеплення стін фундаменту вдається усунути, або значно зменшити цей вплив.

Крім цього шар теплоізоляції зазвичай монтують поверх покладеного на фундамент шару гідроізоляції. При цьому утеплювач служить ще і як захист від механічних пошкоджень при зворотному засипанні грунту. Необхідно відзначити, що підошву фундаменту, як правило, не теплоизолируют, тому що вона розташовується нижче глибини промерзання грунтів.

Матеріал для утеплення

З метою зовнішньої теплоізоляції підземних елементів будівлі застосовують один з наступних матеріалів:

  • пінополістирол екструдований,
  • пінополістирол звичайний,
  • пінополіуретан.

Перед тим, як розглядати кожен з цих матеріалів, давайте з'ясуємо, які якості повинні бути притаманні утеплювача для фундаменту.

Він повинен володіти:

  1. Низьким рівнем теплопровідності, щоб ефективно зберігати тепло.
  2. Мінімальним рівнем водопоглинання, тому що при насиченні грунтовою вологою його теплоізоляційні властивості значно погіршуються. Більш того, вода в зимовий час замерзає, її об'єм збільшується і вона руйнує структуру утеплювача, що позначається на терміні його експлуатації.
  3. Високою міцністю на стиск, щоб витримувати тиск грунту.

пінополістирол екструдований

Утеплення плитами з пінополістиролу екструдованого є найбільш поширеним варіантом. Даний матеріал володіє низьким рівнем теплопровідності (в сухому стані дорівнює 0,032Вт / м0С) і високим рівнем міцності на стиск (в залежності від щільності плит і виробника становить від 0,25МПа до 0,5 МПа при деформації в 10%).


У якісного екструдованого пінополістиролу структура однорідна закритопорістой - це не дозволяє волозі проникати всередину матеріалу (за добу водопоглинання становить не більше 0,2% за обсягом). Дуже низький рівень водопоглинання забезпечує даному утеплювача високу морозостійкість.

Термін служби даного матеріалу налічує за твердженнями виробників не менше 50 років.

товщина плит

Сьогодні випускають плити товщиною від 30мм до 120мм.

Для того щоб визначити необхідну товщину теплоізоляційного шару, необхідно провести розрахунок з урахуванням безлічі факторів, серед яких:

  • призначення підвалу,
  • товщина і матеріал його стін,
  • кліматична зона, де проводиться будівництво.

Так, наприклад, в середній смузі нашої країни підвал повинен утеплятися плитами з пінополістиролу екструдованого товщиною не менше 50мм (якщо мова йде про підвалах, де планується облаштовувати винний льох або сауну, краще використовувати плити товщиною 100мм). Уздовж кутів конструкції рекомендується укладати плити товщиною від 60мм до 100мм, оскільки в першу чергу промерзають саме кути.

монтаж

Плити кріплять поверх гідроізоляції, закріплюючи за допомогою поліуретанових клеїв або бітумнополімерная мастик холодного затвердіння - точково або по всій поверхні (з розрахунку 8 маячків на плиту розмірами 1250ммх600мм). Важливо, щоб клейовий склад не містив органічних розчинників (бензину, ацетону, толуолу і т.п.), тому що вони будуть руйнувати структуру пінополістиролу. А це негативно позначиться на довговічності і теплоізоляційних характеристиках плит.


Фахівцями не рекомендується закріплювати плити за допомогою механічного кріплення, оскільки він порушить цілісність шару гідроізоляції, тобто може виникнути ймовірність протікання в стіну підвалу.

Більшість моделей плит з пінополістиролу екструдованого по всьому периметру оснащені L-подібною виїмкою в чверть кромки. Це дозволяє їх стикувати в замок, не утворюючи містків холоду. Місце стикування сусідніх плит при підрізуванні треба додатково промазати клеєм або мастикою.

Питання про те, чи допускається для досягнення необхідної товщини утеплення кріпити плити в 2 шари, є спірним. Одні фахівці вважають, що завдяки хорошій адгезії мастики і клею так можна робити - при цьому два шари плит перетворюються в єдине ціле. Тільки для попередження появи містків холоду треба стежити, щоб плити монтувалися з перетином швів першого і другого шарів. Інші ж фахівці вважають, що тут є присутнім ризик розшарування теплоізоляції через вертикальних зсувів грунту. В результаті в проміжок між шарами може проникнути вода, щоб викличе тепловтрати будівлі.


Самий нижній ряд плит укладають з упором на тверду основу. Найкращий варіант, це коли в фундаменті є виступ, зроблений на стадії його заливки. Однак нерідко плити утеплювача укладають на ту саму гравійно-піщану засипку, на якій встановлено фундамент.

Утеплення цоколя пінополістиролом

У котеджах зазвичай передбачають наявність цоколя, в зв'язку з чим шар утеплення стін підвалу доводять до верхнього краю цоколя, об'єднуючи з шаром утеплення стін будівлі. Адже домогтися максимально ефективної теплозахисту будинку можна лише за умови створення замкнутого теплового контуру, при якому утеплювач закриває всі огороджувальні конструкції без зазорів і розривів.

При закріпленні на цоколі рекомендується крім клею або плитки використовувати також механічне кріплення у вигляді тарілчастих дюбелів (на плиту габаритами 1250ммх600мм по 4 шт.). В даному випадку наскрізний прохід кріплення через стіну небезпеки для конструкції не представляє, тому що тут відсутній прямий контакт плит з водою. Разом з цим рекомендують застосовувати лише дюбелі, металевий стрижень яких розташовується в пластиковій оболонці і володіє термоголовкою. Тільки в цьому випадку кріпильний елемент не буде створювати містка холоду.

Тільки в цьому випадку кріпильний елемент не буде створювати містка холоду

У разі обробки цоколя тонким шаром штукатурки (5мм-8 мм), плити досить закрити легкої стекловолоконной сіткою, що грає роль армуючого елемента, а потім нанести штукатурку. Для більш товстого штукатурного шару (30мм і більше) буде потрібно на утеплювачі закріплювати металеву армуючої сітки, використовуючи при цьому тарілчасті дюбеля.

Облицювання (натуральний, штучний камінь і ін.) Фіксують поверх товстого шару штукатурки, який утримується на утеплювачі за допомогою металевої сітки, або безпосередньо до стіни (через плити) за допомогою вмонтованих в стіні заставних деталей або механічного кріплення (дюбелів і т.п.).

пінополістирол звичайний

З метою зовнішньої теплоізоляції стін підвалу також широко використовується спінений полістирол (інакше - «пінопласт»). Цей матеріал випускається у вигляді плит. Основними його перевагами є невисока ціна і досить низький рівень теплопровідності.


Однак пінопласт може поглинати вологу, в зв'язку з чим його, щоб уникнути зниження теплоізоляційних характеристик, доводиться захищати від води. Крім цього, міцність звичайного пінополістиролу приблизно в три рази нижче, ніж у екструдованого аналога і становить при 10% деформації 0,15МПа. Отже, даний матеріал доводиться ще захищати і від тиску грунту.


Тому плити звичайного пінополістиролу радять:

  • покривати шаром гідроізоляції (наприклад, бітумно-полімерної, рулонної),
  • додатково закривати з зовнішньої сторони цегляною стіною (товщина в півцеглини), або ж профільованими поліетиленовими мембранами.

пінополіуретан

Ще одним синтетичним полімерним матеріалом, застосовуваним для теплоізоляції фундаментів, є пінополіуретан. Його отримують способом змішування рідких компонентів за допомогою спеціального обладнання. Процес виробництва здійснюється безпосередньо на будівельному майданчику.


Наносять даний матеріал на стіну фундаменту способом напилення, застосовуючи при цьому теж обладнання. Твердне матеріал протягом 17-20сек.

Одним з головних його достоїнств є вкрай низька теплопровідність, складова 0,028Вт / м0С. Крім цього, спосіб напилення дозволяє утворювати суцільний шар теплоізоляції, де відсутні будь-які шви (навіть якщо фундамент володіє складною геометрією). Тим самим цілком виключається можливість появи містків холоду. Сам процес напилення займає часу набагато менше, ніж монтаж плит.

Мінусом пінополіуретану є те, що його вартість, включаючи монтажні роботи, більше, ніж вартість екструдованого пінополістиролу.

міцність

Міцність цього матеріалу багато в чому визначається його щільністю. Для ізоляції фундаменту рекомендується використовувати поліуретан, щільність якого становить не менше 60 кг / м3. Така щільність забезпечує при 10% деформації міцність не менше 0,25МПа.

нанесення матеріалу

Матеріал наноситься декількома шарами (товщина кожного близько 15мм). При цьому дуже важливою є кваліфікація оператора, тому що він повинен на око вірно визначати товщину нанесеного шару. Майстерність оператора впливає також і на рівень витрат матеріалу.


У середній смузі Росії для утеплення фундаментів будинків зазвичай наносять шар даного матеріалу товщиною 50мм.

Утеплення цоколя пінополіуретаном

У зоні цоколя пінополіуретан можна покривати штукатуркою. Тільки перед нанесення штукатурки шари затверділої піни вирівнюють (виступаючі місця зрізають ножем). Після цього підготовлену поверхню обробляють складом грунтовки, щоб поліпшити рівень адгезії штукатурки і утеплювача. І тільки після цього наносять фінішне покриття. Щоб на цоколі закріпити облицювання, в стіні необхідно передбачити заставні деталі.


Теплоізоляція, утеплення

  • Утеплення приватного будинку
  • Утеплення будинку зсередини
  • утеплення покрівлі
  • утеплення фасаду
  • назад в розділ "Будівництво будинку своїми руками"

Джерело: http://www.gvozdem.ru/stroim-dom/svoimi-rukami/teploizolyatsiya/uteplenie-fundamenta.php

Для чого треба утеплювати?
Для чого треба утеплювати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама