Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вибрати паяльник для поліпропіленових труб

  1. Що являє собою паяльник для ПП труб
  2. Види паяльників для поліпропіленових труб
  3. Відео: як працювати зі зварювальним аппаротом для поліпропіленових труб
  4. Відео: паяльник для поліпропілену CANDAN
  5. Відео: як вибрати апарат для зварювання поліпропілену

Поліпропілен - один з поширених сучасних матеріалів, застосовуваний для виготовлення труб холодного та гарячого водопостачання. Висока міцність, малу вагу, тривалий термін служби і низька собівартість зробила поліпропіленові труби досить затребуваними на ринку сантехнічних матеріалів. Для монтажу труб з поліпропілену не потрібна складна техніка - з'єднання виробляються за допомогою паяльника, забезпеченого насадками.

Що являє собою паяльник для ПП труб

Монтаж трубопроводу з пластикових труб, зокрема поліпропілену, проводиться за допомогою зварювання складових його елементів. Так як температура плавлення матеріалу досить низька, близько 250-260о С, то для розігріву стиків з'єднань застосовують простий в устрої апарат, що живиться від побутової електромережі 220 В і 6А.

Так як температура плавлення матеріалу досить низька, близько 250-260о С, то для розігріву стиків з'єднань застосовують простий в устрої апарат, що живиться від побутової електромережі 220 В і 6А

Зварювальний апарат для монтажу пластикових труб

Популярність таких зварювальних агрегатів полягає у тому, що для їх використання не потрібно тривалого навчання, досить один-два рази з'єднати трубу або фітинги та отриманого досвіду буде достатньо, щоб змонтувати систему водопостачання або опалення самостійно. Головна умова при цьому - дотримуватися схеми розводки, дотримуватися розміри і діаметри труб.

Незважаючи на різноманітність моделей паяльників, принциповий пристрій їх нічим не відрізняється між собою.

Все паяльники складаються з:

  • корпусу з власником і підставкою;
  • нагрівального елементу всередині захисного кожуха;
  • регулятора температури нагріву зі світловими індикаторами;
  • набору спеціальних насадок різних діаметрів.

Можуть відрізнятися зовнішній вигляд і розміри апарату, але суть від цього не змінюється. Часто майстри називають паяльник «праскою» за його схожість з цим побутовим приладом. Також як і в прасці в ньому можна регулювати температуру нагрівання вручну. Терморегулятор запрограмований на підтримку заданого режиму нагріву.

Терморегулятор запрограмований на підтримку заданого режиму нагріву

Регулювання тепмература задається за допомогою установки терморегулятора

Після включення зварювального апарату, нагрівальний елемент розігріває робочу поверхню до заданої температури. Після досягнення якої спрацьовує температурне реле і подача струму припиняється на кілька секунд. Як тільки жало остигає на 3-5 градусів, подача струму відновлюється, і температура знову починає підніматися до потрібного значення. Для того, щоб споживач міг впевнено орієнтуватися в стані готовності до використання, на корпусі є два світлодіоди - один показує підключення до мережі, інший сигналізує про досягнення робочої температури.

Індикатори готовності приладу до роботи розташовані на корпусі інструменту

Ручне підстроювання температурного режиму потрібна, в основному, для того, щоб зварювальний апарат можна було застосовувати не тільки для монтажу поліпропіленових труб, але і труб з інших пластмас, які мають іншу температуру плавлення. Власне і сам поліпропілен, в залежності від партії або виробника, може мати невеликі відхилення в ту або іншу сторону. Тому, додаткова настройка температури ніколи не буває зайвою. Від цього безпосередньо залежить якість з'єднання.

Зварювання труб і фітингів відбувається в такому порядку.

  1. Нарізаються труби потрібного діаметра на відрізки, готуються необхідні фітинги. Для оброблення труб в комплект зварювального апарату зазвичай входять і ножиці. Щоб різати було зручно, на трубу попередньо наноситься мітка за допомогою фломастера або маркера. Різати потрібно так, що б гільйотина пройшла через пластик один раз, без зупинки і під прямим кутом. Ножиці влаштовані так, що якщо опереть трубу на два нижніх упору, ніж пройде точно перпендикулярно. Нижні опори для труби дозволяють розрізати її під прямим кутом
  2. Фланець відрізаною труби готується до зварювання. Для цього його необхідно очистити від задирок, зняти фаску і видалити металеву оплетку в разі, якщо труба нею забезпечена. Одним словом, створити такий край, щоб він безперешкодно входив в отвір фітинга. На рис. 2 зображено спеціальний пристрій для зняття фаски із змінним діаметром. Порядок підготовки труби з поліпропілену до зварювання
  3. Одночасно проводиться підготовка паяльника. Перед включенням нагрівального тена на «праска» повинні бути заздалегідь встановлені насадки потрібного для роботи діаметра. Якщо це паяльник з теном у вигляді праски, то насадки кріпляться за допомогою шестигранного ключа, який теж повинен бути в комплекті приладу. Орієнтуватися про готовність паяльника до роботи (досягнення потрібної температури) можна і потрібно по світловому індикатору. Підготовка паяльника до роботи
  4. Нагріваються з'єднуються деталі. Для цього на насадку одягається з одного боку і відповідний фітінг з іншого. Поліпропілен повинен прогрітися до стану оплавлення, орієнтуватися можна по в'язкою кромці, на якій з'являється хвиля з розплавленої пластмаси. Триває це зазвичай 4-6 сек. Порядок зварювального з'єднання труб
  5. Після цього деталі знімаються з паяльника і з'єднуються між собою. Потрібно пам'ятати, що вирощують трубу в гнізді фитинга не рекомендується, тому потрібно вставити її відразу в тому положенні, яке заплановано. Вже через хвилину, протягом якої відбудеться охолодження поліпропілену, стик можна вважати готовим до експлуатації.

Ось деякі корисні поради від досвідчених майстрів.

  1. Вставляти і знімати труби на насадки зварювального апарату найкраще короткими плавними рухам, без різких заломів і зайвого тиску.
  2. Після декількох з'єднань труб робити короткі паузи, під час яких очищати тефлонове покриття від залишків розплавленого пластику. Не можна робити це за допомогою металевих скребків або щіток. Можна використовувати тільки дерев'яні палички, які не зашкодять антипригарний шар і не подряпають поверхню насадки.
  3. Якщо використовуються кілька насадок одночасно, більш масивні розташовуються на зварювальному апараті ближче до основи нагрівального елементу. Завдяки такому розташуванню, розігрів насадок більшого діаметра відбувається швидше і рівномірніше.
  4. В роботі бажано застосовувати фітинги того ж виробництва, що і труби. Незначні, на перший погляд, відмінності (наприклад, в температурі плавлення) можуть, в кінцевому підсумку, вплинути на якість збірки водної траси.

Види паяльників для поліпропіленових труб

Існує всього два види зварювальних апаратів для поліпропіленових труб. Вони нічим принципово не відрізняються крім форми жала нагрівального елементу. За цією ознакою їх поділяють на:

  • - паяльники з циліндричною формою тена; Циліндрична форма нагрівача з набором насадок
  • - паяльники з теном у вигляді підошви праски. Форма нагрівача у вигляді праски з насадками різного діаметру

У кожного виду паяльників свій набір насадок, що відрізняються способом кріплення. Якщо на праски насадки накручуються за допомогою гвинтового кріплення, то на циліндричних тенах вони мають форму накидного хомута, який стягується гвинтом.

Функціонально ніяких відмінностей між цими двома видами паяльників немає. При виборі керуються лише технічними даними і зручністю експлуатації.

Відео: як працювати зі зварювальним аппаротом для поліпропіленових труб

Як вибрати праску для пайки: параметри вибору та відгуки

Щоб адекватно вибрати зварювальний апарат потрібно враховувати режим його експлуатації і номінальні технічні характеристики. На практиці це зводиться до визначення наступних параметрів:

  • потужність тена;
  • виробник приладу;
  • вартість зварювального апарату;
  • форма нагрівача.

Показник потужності відображає експлуатаційний потенціал приладу.

Чим вище потужність, тим більше можливості паяльника для спайки поліпропіленових труб великого діаметру. Вона може коливатися в досить широкому діапазоні - від 500 Вт до 2,5 кВт. Щоб не переплачувати зайвих грошей і уникнути марного перевитрати електроенергії, потрібно заздалегідь визначити для яких цілей купується обладнання. Відправним пунктом, як правило, служить максимальний діаметр труби, з якої доведеться працювати. Є просте правило, що дозволяє вирішити проблему необхідної потужності. Полягає воно в тому, що діаметр труби збільшується в десять разів і це числове значення буде шуканої потужністю паяльника. Так, наприклад, для зварювання труби діаметром 50 мм. знадобиться паяльник потужністю в 500 Вт. Під час ремонту сантехніки в приватній квартирі або будинку, цілком достатньо паяльника з потужністю 700 Вт, так як розміри труб і сполучних фітингів не перевищує 63 мм. Для магістральних трас з діаметром труб від 120 мм. і вище, застосовуються зварювання потужністю до 2,5 кВт.

Основні виробники даного виду продукції, представлені на ринку, умовно можна розділити на три групи.

Перша група - це європейські фірми, в основному чеські та німецькі. Вироблена ними продукція відрізняється якістю, надійністю і тривалим терміном служби. Це такі бренди як DYTRON (Чехія) або ROTHENBERG (Німеччина).

До другої групи відносять турецькі прилади, ціна яких трохи нижче європейських, але якість досить пристойне. З найбільш відомих можна згадати VALTEC, COBRA, CANDAN.

Відео: паяльник для поліпропілену CANDAN

Третя група складається з китайських і, на жаль, вітчизняних марок. Незважаючи на доступні ціни, якістю вони не відрізняються. Особливо «кульгає» така важлива деталь приладу як температурний регулятор, який може працювати в розкид до 10о. Така калібрування термостата призводить до того, що спаяні елементи можуть розгерметизуватися, труби дають текти і всю роботу після перевірки під тиском доводиться переробляти заново.

Вартість, як правило, еквівалентна рівню якості.

Такий закон ринку і виключення з нього знайти дуже складно. Європейські паяльники, особливо професійні моделі, можуть коштувати від 250 до 500 доларів. Турецькі - від 80 до 150 доларів, китайські та вітчизняні стартують від 30 доларів.

Як вже говорилося вище, функціонально, паяльники з циліндричним нагрівальним приладом і теном у вигляді праски нічим не відрізняються.

Єдине, що можна додати, так це те, що іноді монтаж доводиться виробляти в складних умовах (наприклад, всередині каналізаційного стояка), де габарити інструменту грають важливу роль. Работати проводяться у висячому положенні, можливості поставити зварювання на рівну поверхню немає. У таких випадках майстра частіше віддають перевагу зварювальних апаратів з циліндричним нагрівачем.

Відео: як вибрати апарат для зварювання поліпропілену

Купуючи зварювальне обладнання для поліпропіленових труб не можна забувати і про особисту безпеку. Температура розігріву інструменту относільно невисока, але цього достатньо, щоб отримати опік шкіри, якщо незграбним рухом доторкнутися до тену під час роботи. Використання захисних рукавичок захистить руки від поранень, зробить роботу безпечною.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама