Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Робимо арболітові блоки своїми руками. Устаткування для виробництва арболітових блоків

  1. Що таке арболітові блоки
  2. Переваги та недоліки арболітових блоків
  3. Види арболітових блоків
  4. Технологія виробництва арболітових блоків
  5. Виробники арболітових блоків
  6. Інструмент для арболітових блоків
  7. Підготовка тріски для виготовлення арболітових блоків
  8. Розчин для арболітових блоків і заливка в форми
  9. Поради для виготовлення арболітових блоків

Арболит - це будівельні блоки на основі цементу і деревної тріски. Він володіє хорошими характеристиками, які істотно краще, ніж у опілкобетона. У статті мова піде про те, в яких сферах застосовуються арболітові блоки, про їх переваги і недоліки, а також про технології виготовлення.

зміст:

  1. Що таке арболітові блоки
  2. Переваги та недоліки арболітових блоків
  3. Види арболітових блоків
  4. Технологія виробництва арболітових блоків
  5. Виробники арболітових блоків
  6. Інструмент для арболітових блоків
  7. Підготовка тріски для виготовлення арболітових блоків
  8. Розчин для арболітових блоків і заливка в форми
  9. Поради для виготовлення арболітових блоків

Що таке арболітові блоки

Бетон - це універсальний будівельний матеріал. Його властивості безпосередньо залежать від наповнювача. Працювати з ним легко, завдяки рідкої консистенції. Він заливається в опалубку або спеціальну форму і набуває потрібні розміри і проектну міцність. Арболит також виготовляється з бетону, але через тирси в складі має ряд відмінностей від звичних складів.

  • В основі арболітових блоків лежить деревна тріска. До її розміру і кількості застосовуються суворі вимоги - ці два параметри впливають на якість матеріалу і його марку. Крім цього, є виробництва арболіта, які використовують стебла бавовнику, рисову солому або кору.

Крім цього, є виробництва арболіта, які використовують стебла бавовнику, рисову солому або кору

  • В'язким компонентом виступає цемент марки не нижче М300. Його марка впливає на міцність готового виробу і, отже, на його маркування.
  • Для поліпшення з'єднання компонентів суміші, в неї додають спеціальні добавки, що забезпечують швидке затвердіння і т.д. У більшості випадків це рідке скло, хлористі солі калію або алюмінію.
  • Спочатку деревна тріска і цемент погано поєднуються, щоб доїтися якісних і рівномірних по міцності блоків потрібно правильно поставити виробництво з чітким технологічним процесом. Під час якого важливу роль відіграє тривалий і ретельне перемішування всіх складових.
  • Тріска, відбирається для виготовлення повинна проходити жорсткий контроль. Найкраще підходять сосна, ялина або бук. Важливий і характер деревини - пізня або рання заготовка. Розмір тріски не повинен перевищувати 10 мм в ширину і 25 мм в довжину. Дотримуючись цих умов, матеріал вийде з високою паропроникністю, але міцний.
  • Для досягнення кращих теплоізоляційних показників. Суміш робиться з тріски, в'яжучого (цемент з добавками) і води в пропорції 1: 1: 1,5. Якщо потрібен більш міцний блок для стіни з високою несучою навантаженням, то пропорції в'яжучого відповідно змінюються

Арболітові блоки відео

Переваги та недоліки арболітових блоків

Найголовніше - це високі енергоефективні показники при будівництві зовнішніх стін будинку і невисока вартість матеріалу. Але через невисоку міцності, припустимо тільки для будівництва малоповерхових будинків.

переваги арболита

  • За теплоізоляційними якостями він випереджає звичайний бетон або цегла. Його теплопровідність становить всього 0,08 Вт / (м * С).
  • Він володіє кращими якостями деревини, але на відміну від неї, є пожежобезпечним. Арболит важкозаймистий матеріал, який під час пожежі утворює мало диму.
  • При нагріванні дому та подальшому відключенні системи опалення, тепло в приміщенні буде зберігатися ще довгий час навіть при мінусовій температурі зовні.
  • За своїм паропроникним характеристикам він поступається тільки деревині. Тому всередині приміщення буде завжди хороший мікроклімат, навіть при високій вологості. Ось чому цей матеріал вибирають для будівництва сауни або лазні.
  • Незважаючи на невисоку міцність (допускається будівництво будівель з арболітових блоків не вище 3 поверхів), він добре протистоїть навантаженням на розтягуванні. Що особливо важливо при сезонному обдиманні грунту, коли будинок починає «ходити». Це властивості матеріалу вбереже будова від появи тріщин.
  • Морозостійкість в залежності від марки вироби може бути в межах F25 - F50, Але якщо взимку чергуються вологість і негативна температура, термін придатності арболита значно знижується.
  • Цей недорогий матеріал легко підганяти під потрібні розміри, в ньому досить міцно тримається закріплені предмети. Він стане кращим варіантом для невеликих господарських будівель або гаражів.

Він стане кращим варіантом для невеликих господарських будівель або гаражів

  • Невелика вага блоків дозволяє економити на фундаменті, так як на останній не буде чинитися високих навантажень.

недоліки арболита

  • Невисока міцність ставить використання арболітових блоків в вузькі рамки. Дозволено тільки малоповерхове будівництво, міжкімнатні перегородки або в якості додаткової теплоізоляції.
  • Довговічність матеріалу залежить від його якості. Крім спеціалізуються великих заводів, сьогодні по країні дуже багато приватних маленьких фірм, які виготовляють блоки і продають їх за нижчими цінами. Але, на жаль, якість їх продукції найчастіше залишається низьким через бажання максимально здешевити товар і зробити його привабливим для покупця.
  • Виготовлений за Держстандартом матеріал має вартість, практично рівну пінобетону. Це пов'язано з тим, що при його виготовленні не обійтися без людської праці.
  • Через похибки в розмірах блоків, під час кладки шви виходять нерівномірними. Та й сам матеріал не відрізняється гарним зовнішнім виглядом, тому потрібно фінішна декоративне облицювання фасадів будинку.

Види арболітових блоків

Всього виробляють 2 основних види:

  • Конструкційний. Відрізняється найвищої щільністю - 500-800 кг / куб.м. У ньому пропорційно більше вміст цементу по відношенню до трісці. За характеристиками він придатний для кладки несучих стін і опор. Для більшої міцності допускається його армування стрижнями або сіткою.
  • Теплоізоляційний. Щільність в межах 500 кг / куб.м. Призначається для будівництва міжкімнатних перегородок, на які не виявляється навантаження і в якості теплоізоляційного шару.

Призначається для будівництва міжкімнатних перегородок, на які не виявляється навантаження і в якості теплоізоляційного шару

Арболит може мати 2 форми:

  • У вигляді блоків. Це вже готовий до використання матеріал певних розмірів. Але через особливості матеріалу і його виготовлення в розмірах можуть бути істотні похибки. Хоча вони регламентовані ГОСТом, на ділі частіше нестиковки перевищують ці параметри. Це треба враховувати ще на стадії проектування та підрахунку необхідної кількості матеріалів. Блоки мають великий розмір, тому темпи будівництва високі.
  • Монолітний. Його виготовляють безпосередньо перед використанням прямо на будівельному майданчику. Після замісу відразу ж використовують повністю. Такий спосіб підійде для створення тонкого теплоізоляційного шару (коли арболит заливається в незнімну опалубку з Пеноплекса або пінопласту). Після заливки доведеться зупинити на роботи на час схоплювання складу. Це не менше 7 днів.

Технічні характеристики арболітових блоків

  • Хоч в арболіт і присутній деревина на рівні з бетоном, все ж цей клас матеріалу відноситься саме до будівельного каменю. Тому його маркують і дають клас міцності саме як будь-якого іншого виробу з бетону.

Тому його маркують і дають клас міцності саме як будь-якого іншого виробу з бетону

За формою арболітові блоки можуть бути:

  • з U-подібним поглибленням. Зручні для дверних або віконних співаємо з перемичками;
  • стінові блоки можуть бути великими, середніми або вузькими;
  • плоти. Але вони обов'язково мають шар міцного і щільного бетону, так як характеристики арболита не можуть відповідати за необхідне, в даному випадку, вимогам. Допустима довжина по ГОСТу не перевищує 480 см.

Технологія виробництва арболітових блоків

Сам технологічний процес досить простий, тому для невеликих будівель, наприклад сараю або курятника, арболітові блоки моно зробити своїми руками. Але через повільне затвердіння складу, виготовлення займе дуже багато часу, особливо якщо форм для заливки небагато. Особливо за умови, що арболит буде набирати необхідну міцність тільки при температурі від 12 градусів і вище. Звичайно, можна додати спеціальні хімічні компоненти, які уможливлять роботи і при більш низьких температурах, але це призведе до подорожчання матеріалу.

Етапи технологічного процесу

  • Отримання дерев'яних трісок. Для цього підійдуть відходи від деревообробки, які є у великій кількості на будь-який тартаку. Підходять практично всі сорти деревини, крім модрини і тополі. Не можна забувати і про суворі обмеження в розмірі, що є основними якості арболита. Тому виробники виготовляють тріску самостійно за допомогою різних дробарок (шредера, молотковій, дискової або роторно-ножовий).

Тому виробники виготовляють тріску самостійно за допомогою різних дробарок (шредера, молотковій, дискової або роторно-ножовий)

  • Пропорції. Якщо професіонали використовують спеціалізовані дозатори, то при самостійному виготовленні доведеться керуватися вагою або об'ємом.
  • З'єднання компонентів. Спочатку з'єднують тріску і цемент. Зробити це вручну лопатою не вийде, допускається тільки тривалий заміс в бетономішалці.
  • Заливка форми. Готова суміш по жолобу подається в спеціальні форми з металу або дерева.
  • Трамбування. Це дуже відповідальний етап, який не можна упускати. Тут використовується ручна праця, так як спочатку суміш треба проколоти, щоб видалити бульбашки повітря. Далі утрамбовка проводиться на вибростоле.

Порада: через погану адгезії цементу з тріскою, утрамбовка повинна тривати не більше 20 хв, інакше бетон почне відділятися від тріски і утрамбовуватися на дні.

  • Затвердіння. Відбувається на провітрюваних складах, де немає прямих сонячних променів. Форми знімаються через добу. Подальша транспортування можлива через 2-3 тижні.

Подальша транспортування можлива через 2-3 тижні

Виробники арболітових блоків

У кожному місті є не одне виробництво арболітових блоків. Але найчастіше їх виробляють в кустарних умовах і продають через оголошення на місцевих ресурсах. Якщо поблизу немає великого заводу, то краще звернутися в компанії, які займаються будівництвом арболітових будинків. Як правило, у них завжди є своє виробництво, на якому дотримуються всі технології.

  • Найбільш велике підприємство в Росії, що займається арболітових блоками - «ЕкоДрев Продукт». Вони постачають свою продукцію на великі ринки будівельних матеріалів. В середньому вартість конструкційний матеріал становить 5500 - 6000 руб / м3, а теплоізоляційного 4500 руб / м3.
  • Нижчі ціни у виробника «Арболит Трейд» - 5300 руб / м3 з доставкою. Вони виробляють не тільки повнотіла, але і саман.
  • Вологодський завод арболита також пропонує свою продукцію в більшості регіонів. Ціна конструкційного блоку від 4100 руб / м3.

Купуючи великі обсяги безпосередньо від виробника, завжди можна домовитися про додаткову знижку.

Інструмент для арболітових блоків

Спеціального обладнання для арболітових блоків не буде потрібно, достатньо підготувати стандартні інструменти:

  • бетономішалка;
  • великий металевий піддон;
  • форма для заливки арболита;
  • роздільник. Він потрібен, якщо в одній формі планується залити кілька дрібніших блоків чи зробити порожнечі;
  • велике сито з вібрацією;
  • вибростол або молоток;
  • вила, лопата і відро;
  • кельму.

Креслення арболітових блоків

Підготовка тріски для виготовлення арболітових блоків

Робиться це двома методами.

Витримка на відкритому повітрі

  • Спочатку на будь-який пилорамі купується великий обсяг стружки або тріски підходящої породи деревини. Як правило, її завжди віддають безкоштовно, знадобиться тільки оплатити доставку.
  • Якщо такої можливості немає або матеріал там низької якості, тоді за допомогою рубальною машини (яку можна взяти в оренду) матеріал готується самостійно з пиломатеріалу.

Якщо такої можливості немає або матеріал там низької якості, тоді за допомогою рубальною машини (яку можна взяти в оренду) матеріал готується самостійно з пиломатеріалу

  • Перед використанням, тріску витримують на відкритому повітрі 2-2,5 міс. За цей час опил очищається від присутньої в ньому сахарози, яка негативно впливає на якість готових блоків (може початися бродіння). Протягом цього часу кілька разів тріску термосять і обробляють оксидом кальцію, перевертають. Бажається це для того, щоб повітря потрапив і в нижній шар. Це запобіжить загнивання матеріалу.

Обробка вапняком

  • Вапняк змішують з водою до отримання 1,5% розчину. Для цього буде потрібно дуже велика ємність. В отриманий розчин засипають тріску з розрахунку 200 л / 1м3 тріски. Перемішують 2 рази в день протягом 4 днів.
  • Потім просівають через велике сито, щоб відокремити великий сміття і залишають просихати.

Розчин для арболітових блоків і заливка в форми

  • Зразкові пропорції для арболітових блоків виглядають так: 25-30 кг цементу М400 / 25-30 кг тріски / 1 кг рідкого скла / 35-40 л води.
  • Для замісу потрібна електрична бетономішалка. Спочатку заливають потрібний обсяг води, додають рідке скло і починають перемішувати протягом декількох хвилин, для якісного змішування.

Спочатку заливають потрібний обсяг води, додають рідке скло і починають перемішувати протягом декількох хвилин, для якісного змішування

  • Потім засипається тріска і перемішується. Вона повинна вся намокнути, щоб не залишалося сухих ділянок.
  • Далі йде черзі цементу. Якщо засипати відразу весь обсяг, неминуче утворюються грудки. Тому засипати треба поступово в працюючу бетономішалку.
  • Чи не зупиняючи роботи бетономішалки, додається весь цемент, поки він не утворює з тріскою однорідної маси. Це можливо тільки в тому випадку, якщо тріска вся рівномірно намокла.
  • Готову арболітових суміш розкладають в роз'ємні форми або опалубку. Якщо є вибростол, то процес дуже спрощується. Після заповнення форм тільки залишається дочекатися результату і витягти готові блоки.
  • При самостійному виготовленні арболітових блоків кустарним методом, найчастіше використовується ручна праця при ущільненні. Для цього потрібно підготувати трамбовалку у вигляді листа металу за розміром форми з ручкою.
  • Форма являє собою ящик з металу або дощок без дна. Встановлюють його на абсолютно рівну поверхню, наливають шар суміші і утрамбовують. Кількість шарів залежить від висоти форми. Чим їх більше, тим більш якісний і міцний вийде блок. В середньому заливають приблизно 5 шарів. Для видалення зайвого повітря, суміш після кожної заливки протикають вилами або металевим прутом.

Для видалення зайвого повітря, суміш після кожної заливки протикають вилами або металевим прутом

  • Для найвищої щільності, трамбувати потрібно так, щоб найменше виявлялася розпресування. Найкраще по черзі чергувати сильні і слабші натиски.
  • По закінченню надлишки розчину счищаются кельмою.
  • Найкращою міцності домагаються за допомогою вібростола. В цьому випадку трамбувати вручну не треба. Після заливки суміші в форму її притискають вантажем і включають вібрацію на 15-20 хв.
  • Далі відбувається момент сушіння. Якщо міцність арболітових розчину висока, форму допускається знімати відразу з сирих блоків і відправляти їх на досушку. Але при більш рідкої консистенції робити це не можна. Так як блок втратить свою геометрію.
  • Технологічний процес передбачає просушку блоків протягом 2 діб при температурі 60 ° C. Але в домашніх умовах їх сушать просто на вулиці протягом 2-3 тижнів, попередньо накривши плівкою.

Виробництво арболітових блоків відео

Поради для виготовлення арболітових блоків

  • Готову тріску можна купити у невеликих виробників арболітових блоків.
  • Для більш легкого вилучення блоку з форми, її внутрішню частину обробляють гладким матеріалом, наприклад, лінолеумом.
  • Для набору міцності блоки повинні проходити гідратацію. Перші 10 днів вони повинні сохнути під плівкою при температурі 13-15 ° C.
  • Якщо арболітові блоки потрібні тільки для утеплення несучих стін, то технологічний процес можна трохи спростити.
  • Можна виготовити відразу оздоблювальні блоки. Для цього на сирої блок прямо в формі наносять шпателем шар шпаклівки і розрівнюють.

Для цього на сирої блок прямо в формі наносять шпателем шар шпаклівки і розрівнюють

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама