Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дачний туалет своїми руками: інструкція, креслення з розмірами і відео

  1. Санітарно-гігієнічні норми дачного туалету
  2. Вибираємо місце розташування туалету
  3. вибір матеріалу
  4. Вибираємо будиночок для туалету на дачі
  5. Креслення кабінки з розмірами
  6. Будуємо дерев'яний туалет з вигрібною ямою - покрокова інструкція
  7. Копаємо котлован під яму
  8. Будуємо каркаса туалету
  9. збірка каркаса
  10. Обшивка і зведення даху
  11. робимо стільчак
  12. витяжна вентиляція
  13. Дерев'яний туалет без вигрібної ями
  14. Плюси і мінуси вигрібної ями

Зміст статті:

Зведення дачного туалету своїми руками не вимагає наявності серйозного будівельного досвіду і професійного устаткування.

Рекомендується перед початком процедури ретельно вивчити всю представлену інформацію про проектування та монтаж туалету, а також розібратися в кресленнях і схемах майбутньої конструкції.

Дана стаття допоможе визначитися з відповідним матеріалом виготовлення кабінки, дізнатися про основні відмінності каналізації з вигрібною ямою і без неї, а також надасть повну інструкцію з будівництва дачного туалету.

Санітарно-гігієнічні норми дачного туалету

Перед початком монтажних робіт за самостійним спорудження туалету на дачі, слід ретельно вивчити нормативні акти, які регулюють процедуру будівництва. Існують певні вимоги, яких слід дотримуватися:

  • перевірити, щоб туалет не заважав сусідам. В іншому випадку вони мають право поскаржитися в відповідну інстанцію і існує ймовірність, що знадобиться переносити будова;
  • підібрати місце розташування, з огляду на всі нормативи і норми з розміщення. Якщо цього не зробити, то результатом стане серйозне погіршення екологічної ситуації в місцевості, забруднення грунту і поруч розташованих водойм і джерел води. Власник ділянки повинен буде заплатити штрафи, також може бути порушено здоров'я внаслідок забруднення навколишнього середовища;
  • при проектуванні треба подбати про питання видалення відходів з вигрібної ями;
  • при підборі підходящої конструкції важливо враховувати особливості ділянки, зокрема, водний горизонт. Якщо підземні води розташовуються близько до поверхні, потрібно зупинити вибір на повністю герметичній системі.

Увага! Дотримання даним вимогам дозволить в майбутньому запобігти різноманітні експлуатаційні проблеми.

Вибираємо місце розташування туалету

Основний фактор, на який потрібно орієнтуватися при виборі місця розташування - це вид використовуваного будови. Особливо важливо, чи передбачається наявність накопичувальної ями під відходи, а також чи буде ємність, де вони будуть зберігатися, повністю герметичній.

Щоб зробити туалет на дачі своїми руками, важливо знати про деякі особливості пошуку відповідного місця: Щоб зробити туалет на дачі своїми руками, важливо знати про деякі особливості пошуку відповідного місця:

  • неодмінно треба враховувати глибину грунтових вод земельної ділянки. Якщо рівень грунтових вод становить більше 2.5-3 метрів, то будівництво вигрібної ями здійснювати не можна. У подібній ситуації, як правило, зводять пудр - клозет. Цей тип передбачає обробку туалетних відходів спеціальним складом у вигляді порошку;
  • необхідно враховувати зручність сусідів та мешканців будинку. У більшості туалет на дачі будується в стороні від інших конструкцій;
  • обов'язково необхідно враховувати санітарно-гігієнічні норми. Наприклад, не можна здійснювати установку ближче, ніж 12 метрів від будинку, 20 м. Від питних колодязів та інших водних джерел, 1.5 м. Від огорожі, що розділяє ділянки;
  • при спорудженні вбиральні із зливною ямою важливо відразу забезпечити під'їзд спеціальної асенізаторської техніки;
  • бажано враховувати ландшафт місцевості. При експлуатації, в нижній точці ділянки, будівля буде затоплюватись навесні і восени. При зведенні дачного дерев'яного туалету на найвищій точці - людини, що використовує конструкцію, будуть турбувати постійні вітри і протяги.

вибір матеріалу

Ще одним важливим моментом є визначення матеріалу, який буде використаний для зовнішньої частини, а також вид самої кабінки. Туалет на дачі своїми руками може виготовлятися з:

  • металопрофіль. Основа виготовляється з дерева або профільних труб з металу, які з'єднані один з одним зварювальним способом. Потім основа ошивается листами металу. Даний матеріал також покривається спеціальним складом, який захищає дачний туалет від негативного впливу підвищеної вологості. Основна перевага використання профнастилу - можливість швидкого спорудження;
  • цегла. Подібні туалети здатні експлуатуватися протягом тривалого періоду, проте припускають досить трудомістку і дорогу установку. Будова має велику масою і може встановлюватися тільки на фундамент, тому потрібно зробити стрічкову або столбчатую основу.
  • дошки є найпоширенішим варіантом для туалету на дачі. Основні переваги - доступність і низька вартість, можливість реалізації різних видів дизайну, мобільність. До недоліків можна віднести тільки схильність дощок негативному впливу вологи, проте на сьогоднішній день існує безліч способів, щоб звести цей недолік до мінімуму. Наприклад, експлуатаційний термін можна істотно збільшити, якщо нанести ґрунтовку і пофарбувати. Якщо власник не бажає псувати натуральний вигляд дерева, то існують численні прозорі склади, які відштовхують вологу.

Якщо власник не бажає псувати натуральний вигляд дерева, то існують численні прозорі склади, які відштовхують вологу

Вибираємо будиночок для туалету на дачі

Наступним етапом є вибір бажаної форми кабінки. До основних типів відносяться:

  • «Шпаківня» - володіє односхилим дахом, відрізняється простотою конструкції і економічністю. Найкраще підходить, якщо туалет відвідується тільки в літній період;
  • «Хатинка» - має ускладнене будова. Має здатність зберігати тепло навіть взимку, але припускає більший витрата матеріалів;
  • «Курінь» - відрізняється наявністю захисту від вітрів, має дах з двома скатами;
  • «Будиночок» - цей різновид має високу міцність і може зберігати тепло.

Також існують складні кабінки з другим відділом для душу або додатковим простором для інших потреб. Окремо можна виділити біотуалети електричного або хімічного виду, а також ті, в яких переробка відходів відбувається за допомогою торфу.

Біотуалети будуються коли неможливо обладнати яму для відходів або септик. Найбільш підходящим варіантом з економічної доступності і практичності є дерев'яний туалет з вигрібною ямою і кабінкою типу «Шпаківня».

Дивитися відео

Креслення кабінки з розмірами

Щоб правильно здійснити процедуру монтажу, важливо знайти і попередньо вивчити коректні креслення з розмірами майбутнього туалету на дачі. Найбільш простий різновидом є «Шпаківня», його може звести навіть повний новачок в будівництві, тому ми пояснимо процес монтажу на прикладі даного виду.

На представленому вище кресленні пронумеровані наступні елементи:

  1. Обв'язка (для з'єднання декількох компонентів).
  2. Стойка.
  3. Двері.
  4. Дверна ручка.
  5. Дверна поперечина.
  6. Передня стіна.
  7. Кроквяна система даху.
  8. Покрівельне покриття.
  9. Вентиляція.
  10. Дефлектор.
  11. Бічна стіна.
  12. Верхня кришка, яка закриває зливну яму.
  13. Опорна система (найчастіше, з цегли).
  14. Задня стіна.

Порада! Якщо людина, що виробляє туалет на дачі досить досвідчений і має інженерні знання, то він може скласти своїми руками креслення туалету для дачі. У зворотному випадку, майстру краще скористатися готовими варіантами.

Будуємо дерев'яний туалет з вигрібною ямою - покрокова інструкція

Коли власник дачної ділянки визначився з вибором відповідного місця, яке відповідає всім вимогам і правилам, а також вибрав необхідну форму кабінки, можна приступити до будівництва дачного туалету. Даний процес включає кілька етапів, для початку слід підготувати всі необхідні матеріали.

Для побудови туалету нам знадобляться наступні інструменти і матеріали:

  • 2 квадратних метра руберойду (для покрівлі та гідроізоляції);
  • пісок;
  • цементний блок (4 штуки) або бордюр з бетону (2 шт., довжиною 2 метри);
  • 40 штук вагонки;
  • електричний лобзик;
  • двері з необхідними комплектуючими;
  • 4 шт. обрізної дошки;
  • оцинкований металевий опрофіль;
  • брус з дерева;
  • цвяхи, шурупи та інші елементи для кріплення;
  • будівельний рівень;
  • лак або фарба для фінішного покриття.

Для додаткового утеплення туалету може знадобитися пінопласт. Також в списку не враховані матеріали для красивої внутрішнього облицювання.

Дивитися відео

Копаємо котлован під яму

Глибина вигрібної ями не повинна становити менше 2 метрів. Вона може бути побудована з різних матеріалів. Найбільш популярними є:

  • пластик;
  • цегла;
  • бетонні кільця;
  • монолітний бетон.

У кожному різновиді є свої особливості, а також переваги і недоліки У кожному різновиді є свої особливості, а також переваги і недоліки. Одним з найбільш поширених варіантів є цегляна яма. Вона здатна прослужити протягом тривалого часу, не схильна до негативного впливу навколишнього середовища. Для цього найчастіше використовується червона цегла, силікатна різновид краще не застосовувати.

Інструкція, як самому зробити яму для дачного туалету з цегли:

  1. Копається квадратна або прямокутна яма за допомогою спецтехніки або самостійно. При проектуванні розмірів важливо враховувати не тільки ширину стінок, а й додатковий простір між ними і котлованом. Цей зазор потрібно для додаткової гідроізоляції.
  2. Насипається шар з піску (товщина 150 мм), міцно утрамбовується.
  3. Дно укладається цеглою, зверху кладуть армуючої сітки (її можна виготовити своїми руками, скріпивши між собою кілька арматурних прутів за допомогою дроту).
  4. Насипається щебінка і проводиться бетонна стяжка (ширина 150 мм).
  5. Для зведення стін по периметру реалізується невеликою фундамент з цементу і арматури.
  6. Через 10 днів, коли бетон остаточно застигне, викладаються цегляні стіни.
  7. По обидва боки стін всі з'єднання повинні бути оброблені спеціальним герметиком, заштукатурені.
  8. Все це накривається бетонною плитою зі спеціальним отвором для люка.

Дивіться статтю де описаний покроковий алгоритм будівництво вигрібних ям різних модифікацій.

Будуємо каркаса туалету

Наступним етапом зведення дачного туалету своїми руками - це монтування перекриття з бетонного бордюру Наступним етапом зведення дачного туалету своїми руками - це монтування перекриття з бетонного бордюру. Він встановлюється далі 20 см від кордонів вигрібної ями. Для цього потрібно викопати по кутах 40-сантиметрові ями, покрити дно щебенем і піском.

Потім бордюр потрібно вкопати, основа повинна бути вище поверхні приблизно на 15 см, не більше. Іноді для створення перекриття використовуються цементні блоки, які розміщуються по кутах.

При установці фундаменту важливо стежити за рівним розташуванням елементів, простіше за все це зробити за допомогою будівельного рівня. Потім на створене перекриття потрібно укласти руберойд. Це треба зробити в 3-5 шарів, щоб забезпечити максимально надійну гідроізоляцію.

збірка каркаса

Варто відзначити, що перед початком збирання слід обробити елементи з дерева спеціальним складом, який запобіжить гниттю матеріалу і істотно збільшить термін його служби.

Покрокове будівництво каркаса дачного туалету: Покрокове будівництво каркаса дачного туалету:

  1. З бруса будуємо підставу у формі прямокутника. З'єднання може здійснюватися як встик, так і «в підлогу дерева». Обов'язково слід зміцнювати кути за допомогою саморізів.
  2. По кутах виробляємо монтаж вертикальних елементів. Вони також зміцнюються саморізами або розкосами.
  3. Будуємо основу для покрівлі, для цього верхня частина вертикальних стійок зв'язується.
  4. Передня частина дачного туалету обладнується дверним коробом: монтуються 2 стійки і поперечина зверху.
  5. Виконаємо віконну коробку, яка буде розташовуватися в бічній або задній стіні туалету. Для цього слід закріпити 2 поперечки, між ними змонтувати 2 стійки. Треба враховувати, що відстань між вертикальними елементами передбачає віконну ширину, а між поперечиною - висоту.

Треба враховувати, що відстань між вертикальними елементами передбачає віконну ширину, а між поперечиною - висоту

Обшивка і зведення даху

В основному обшивка здійснюється за допомогою дощок або вагонки, яка надає будові більш естетичний зовнішній вигляд.

Вагонка може розташовуватися вертикально або горизонтально, в залежності від переваги і зручності власника дачної ділянки, який здійснює спорудження дерев'яного туалету самостійно.

До каркасній основі, елементи прикріплюються цвяхами, саморізами або іншими кріпильними деталями.

В якості підлогового покриття використовуються товсті дошки з дерева, яке відрізняється підвищеною міцністю. Допустима товщина повинна становити мінімум 4 см.

Після завершення обшивки можна приступати до обладнання даху: Після завершення обшивки можна приступати до обладнання даху:

  1. На верхню обв'язку, зроблену на попередньому етапі, розміщується лати з дощок або рейок з дерева. Якщо використовувалася гнучка черепиця, то замість обрешітки потрібно обов'язково закріплювати листи фанери, що володіє підвищеною стійкістю до вологи.
  2. На обрешітку встановлюється спеціальна плівка, призначена для гідроізоляції. Вона фіксується за допомогою рейок або цвяхів.
  3. Укладається покрівля.

Покрівельний матеріал може бути будь-яким, в залежності від фінансових можливостей і необхідних властивостей. У більшості випадків застосовується керамічна черепиця.

Її можливо експлуатувати протягом 75-100 років, вона стійка до негативного впливу навколишнього середовища. Ще однією перевагою керамочерепіца є простота монтажу і демонтажу, а також велика різноманітність кольорів і відтінків.

Розмір двері визначається за кресленням дерев'яного туалету на етапі проектування Розмір двері визначається за кресленням дерев'яного туалету на етапі проектування. Після установки і зборки каркаса можна починати установку дверного блоку.

Процедура досить проста. В першу чергу з бруса виготовляється каркас прямокутної форми на підставі габаритів дверної коробки. Потім двері необхідно обшити вагонкою або дошками. В цілому, процес не відрізняється від обшивки каркаса. Монтується двері на навіси.

Іноді власники бажають, щоб в двері було розташоване невелике вікно, через яке всередину приміщення зможе проникати сонячне світло. Це потрібно зробити перед установкою двері.

Досить часто дане віконце додатково застекляется. Для цього потрібно замовити або вирізати скло потрібного розміру, потім встановити його в двері і закріпити рейками (вузькі штапики), які розташовуються по обидва боки вікна.

робимо стільчак

Останнім обов'язковим етапом покрокового будівництва дачного туалету є зведення стільчака. Дана процедура здійснюється досить швидко і не потребують наявності професійних будівельних інструментів і обладнання, крім інструменту.

Як зробити стільчик в дачному туалеті: Як зробити стільчик в дачному туалеті:

  1. Для пристрою каркаса необхідно розмістити 2 поперечки з лівого і правого боку. Довжина від підлогового покриття до горизонтальних елементів становить висоту майбутнього стільчака.
  2. Стійки прикріплюються знизу до основи і зверху до поперечок, встановленим на попередньому етапі.
  3. У верхній площині стійки необхідно з'єднати поперечиною, яка повинна розташовуватися під прямим кутом до горизонтальних бічних стійок.
  4. Побудований каркас ошивается дошками.
  5. У центр верхньої поверхні прикладається дошка від унітазу, розміри туалету слід зазначити олівцем.
  6. Свердлиться невелика дірка, в яку може пройти лобзик. Потім по обведеним позначок створюється повне отвір електролобзиком.
  7. Дошка для унітазу закріплюється саморізами або цвяхами.

Пропонуємо ознайомитися з статтею як зробити стільчак для вуличного туалету чи якісь види готових моделей унітазів вибрати і зробити їх монтаж.

Після завершення всіх робіт рекомендується покрити туалет лаком або фарбою.

Дивитися відео

витяжна вентиляція

Заключним кроком для забезпечення максимально комфортної експлуатації самостійно побудованого туалету, є облаштування вентиляційної системи. Вона необхідна, щоб сморід з туалетних відходів не поширювалося по всій території.

Виділяють природну і примусову різновид вентиляції. Природна залежить від напряму повітряних потоків, внутрішнього і зовнішнього тиску, а також від розташування кабінки.

Подібна вентиляція забезпечується за рахунок незаскленого вікна з невеликим козирком, щоб листя та інше сміття не попадали всередину. Примусовий варіант неодмінно вимагає установки спеціалізованої системи. Деякі з них працюють від електромережі, тому слід заздалегідь передбачити спосіб забезпечення електроживлення.

У більшості випадків власники дачі при самостійному будівництві дерев'яного туалету, передбачають наявність вентиляції. Її монтування є досить простою процедурою: необхідно один кінець труби помістити всередину приміщення, а другий - зовні, розташувавши його на метр вище даху будиночка.

Дивитися відео

Дерев'яний туалет без вигрібної ями

Облаштування вигрібної ями своїми руками є найбільш простим і ефективним способом реалізації каналізації. Однак це неможливо зробити, якщо виконуються такі умови:

  • грунт сланцевого або вапнякового виду;
  • Рівень води в землі становить понад 3 метрів;
  • дачу відвідує велика кількість людей, отже, планується значне навантаження.

У подібній ситуації єдиним виходом стане зведення вуличного дачного туалету без зливної ями. Існують такі різновиди даного типу:

  • пудр-клозет;
  • люфт-клозет;
  • біотуалет.

Пудр - клозет в більшості випадків монтується, коли на ділянці високий рівень підземних вод. Як правило, резервуар розташовується під унітазом і має невеликий об'єм (до 18-20 л).

Основний принцип роботи: стоки покриваються порошкоподібною складом (найчастіше, з торф'яної масою), який перешкоджає появі та поширенню неприємного запаху. Після подібної обробки нечистоти переміщаються в компост.

Головною перевагою даного виду вуличного туалету без вигрібної ями є простота будови і невеликі витрати на зведення.

  1. Оглядове віконце.
  2. Кришка стільчака.
  3. стульчак
  4. Накопичувальна Ємність.
  5. Вхідні двері
  6. Підкладка під опорні лаги
  7. вигріб
  8. вентиляційне вікно

Люфт-клозет відрізняється щільною ємністю, де знаходяться нечистоти і зливні води. Стоки в такому туалеті не потрапляють в грунт, тому не здатні забруднювати навколишнє середовище.

Буде потрібно забезпечувати періодичне очищення, викликаючи асенізаторську спецтехніку. Будова люфт-клозету передбачає, що основна накопичувальна ємність може розташовуватися на деякій відстані від верхньої кабінки, тому такий туалет досить часто розміщують в будівлі.

Недоліком є ​​відсутність можливості використання споруди в зимовий період, тому що стоки замерзають і їх складно відкачувати. Рішенням стає монтаж спеціальної підігріває системи.

Біотуалети досить часто встановлюються на дачі. Їх принцип функціонування схожий на роботу пудр - клозету, обробка відходів також здійснюється торфом. У деяких випадках використовуються біологічні препарати, що містять мікроорганізми, які прискорюють переробку, або хімічні засоби.

При експлуатації хімічного туалету важливо використовувати тільки безпечні засоби.

Плюси і мінуси вигрібної ями

Переваги зведення своїми руками туалету з вигрібною ямою:

  • можливість створити фільтраційну систему, яка здатна самостійно позбавлятися від стоків і нечистот. Завдяки цьому не потрібно регулярно викликати асенізаторську машину і забезпечувати під'їзд до ями;
  • можна експлуатувати подібний туалет круглий рік.

недоліки:

  • потрібно більше часу на будівництво і обладнання зливу;
  • монтаж і створення ями для туалету коштує дорожче;
  • можливо забруднення грунту при високому рівні підземних вод.

Переваги дачного туалету, побудованого самостійно, без зливної ями: Переваги дачного туалету, побудованого самостійно, без зливної ями:

  • мобільність, що дозволяє без проблем переміщати будова, а також розміщувати резервуар на деякій відстані від кабінки;
  • можливість зведення при близькому розташуванні грунтових вод до поверхні;
  • простий монтаж;
  • менш суворі вимоги до розташування на ділянці, зокрема, до відстаней до джерел води, тому що герметична система не призводить до забруднення навколишнього середовища;
  • якщо необхідно, будівництво можна легко розібрати або повністю прибрати.

Недоліки подібних туалетів:

  • ймовірність поширення смороду. Це стосується не всіх різновидів туалетів (якщо переробка відбувається з використанням торфу, така проблема не виникає). Неприємний запах швидко з'являється через малого обсягу резервуара, де зберігаються стоки і відходи. Рішення проблеми - спорудження системи примусової вентиляції;
  • необхідність регулярного усунення наповнення резервуара. Це робиться асенізаторської технікою або забезпечується повна переробка і переміщення відходів в компост;
  • неможливість використання в зимовий період.

Дивитися відео

Таким чином, зведення туалету можливо навіть для майстрів, які не мають досвіду в будівництві. Однак важливо вивчити інструкції і рекомендації, щоб знати, як побудувати туалет на дачі правильно.

В першу чергу бажано визначитися з матеріалом і видом кабінки, потім провести проектування каналізації. Це дозволить якісно виконати будівництво, в результаті чого туалет прослужить протягом десятиліть.

Записи по темі:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама