Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Декоративні фонтани і водоспади для дачі

  1. види фонтанів
  2. Занурювальні
  3. стаціонарні
  4. Фонтан-водоспад
  5. Створюємо фонтан своїми руками
  6. Вибір місця розташування
  7. Вибір чаші або ємності
  8. Насос - вибір і установка
  9. Декор і додаткове обладнання
  10. висновок

Кожен дачник хоче, щоб його ділянка і сад були самими оригінальними і красивими. Незвично оформити прибудинкову зону допоможе установка малих архітектурних форм, статуй. Але також облагородити дворик зможуть і сучасні декоративні фонтани для дачі. Існує безліч моделей, що відрізняються конструкцією, способом монтажу і зовнішнім виглядом. Тому перед установкою фонтану або водопаду рекомендується ретельно вивчити їх основні характеристики і правила підбору оптимальних варіантів. Також декоративний фонтан можна не тільки купити, але і зробити своїми руками. У цьому вам допоможе покрокова інструкція з виготовлення штучного водоймища з підручних матеріалів. Проста схема зборки і корисні поради щодо підбору основного і додаткового устаткування дозволять без особливих зусиль виготовити красивий фонтан і облаштувати на дачі незвичайну зону відпочинку.

види фонтанів

За кількістю вибиваються водних струменів розрізняють одно- і багатопотокові моделі. При цьому вони можуть оснащуватися насосом, а можуть працювати за механічним принципом шляхом «видавлювання» води вгору за рахунок різниці тисків між трьома соединяющимися ємностями. За типом і кількістю виданих струменів розрізняють такі фонтани:

Вертикальний Модель з вибиванням водяного струменя в центрі. Круговий Включає одну чашу, по периметру якої вибивається кілька струменів води. Каскадний Являє собою модель, у якій вода перетікає від верхньої чаші до нижньої. Відтік води здійснюється по типу водоспаду (ні з різних сторін, а тільки з одного). Багаторівневий Схожий на каскадний, але переливання води між різними чашами проводиться рівномірно з усіх боків. Статуеобразние Оснащуються декоративної статуєю (глечики, тварини, люди), що виконують роль незвичайної насадки. Міні-фонтани Мають компактними розмірами.

Міні-фонтани Мають компактними розмірами

По конструкції фонтани бувають чашовидні (оснащуються внизу чашею-піддоном, в яких накопичується вода), відкриті (представляють собою майданчик, з-під якої вибиваються струмені) і каркасні (чаша легко збирається і розбирається).

По конструкції фонтани бувають чашовидні (оснащуються внизу чашею-піддоном, в яких накопичується вода), відкриті (представляють собою майданчик, з-під якої вибиваються струмені) і каркасні (чаша легко збирається і розбирається)

Занурювальні

До занурювальним фонтанів відносяться досить прості агрегати. Вони включають понтон, насос і фонтану насадку. Для установки таких моделей необхідно лише помістити весь агрегат у облаштовувати водойму і підключити апарат до мережі живлення. Додатковим обладнанням для них виступають підсвічування і якір, виключає постійне переміщення понтона. Також для маскування фонтанного понтона можуть оснащуватися спеціальними насадками, генеруючими навколо конструкції туман. Перевагою даного типу є дешевизна, простота монтажу і відсутність особливих вимог до самого водоймища, в який вони поміщаються. Крім того, заглибні агрегати є мобільними: їх легко можна перемістити в інше водоймище або прибрати для зберігання на зиму.

Для безпечного підключення погружного фонтану потрібно обов'язково враховувати правила ізоляції проводів.

стаціонарні

Стаціонарні фонтани коштують набагато дорожче, ніж заглибні. Вони являють собою комбінований агрегат, що включає насос (який буде занурюватися у водойму), яка виступає над водою фонтану насадку. Зазвичай висота таких агрегатів становить не більше 40 см. Але для якісної і тривалої праці апарату в «бездонному» плівковому водоймі потрібно монтаж спеціальної підставки (наприклад, з бетону). Така вимога обумовлена ​​більшою потужністю стаціонарних моделей.

Крім того необхідно забезпечити підведення труб для подачі і відкачування води, які будуть прокладатися внизу облаштовується водойми або підводитися до нього. Моделі можуть доповнюватися освітленням, оснащуватися однією постійною насадкою або допускають зміну насадок. Зазвичай використовуються для створення вертикального, каскадного або багатоярусного фонтану.

Фонтан-водоспад

Фонтан водоспадного типу можна віднести до окремої категорії. У ньому подача води здійснюється не у вигляді струменів, а у вигляді плоских потоків, що стікають по багаторівневим виступам, або просто випливають зі стіни, статуї. Такі об'єкти можуть мати великогабаритні розміри або розміщуватися в віддаленому куточку парку. За рахунок акуратного оформлення і простоти налаштування ідеально підходять для установки на дачній ділянці.

Важливою вимогою до таких моделей є особливі умови роботи встановленого насоса: він повинен видавати великий потік води під низьким тиском. Така схема прямо протилежна характеристикам насосів, які обирають для оснащення звичайних фонтанів. Крім того, в самій чаші, куди стікає потік Водоспадної води, можуть окремо виводитися труби для створення декількох маленьких фонтанів (з висотою струменя близько 20-30 см) вертикального або кругового типу.

Створюємо фонтан своїми руками

При наявності часу і достатньої кількості грошей викладку чаш фонтану на дачі можна проводити з цегли. Для цього буде потрібно вирити котлован, зробити монолітний фундамент і спорудити стінки з цегли. Додатково знадобиться захист стінок від впливу води. Але також зробити своїми руками дачний фонтан можна і зовсім недорого, використовуючи підручні матеріали. Робота проводиться за наступним майстер-класу:

  1. Виривається котлован під розмір використовуваної ємності.
  2. Ємність встановлюється в котлован.
  3. Здійснюється гідроізоляція саморобної чаші (можна за допомогою плівки).
  4. Встановлюється насос.
  5. Декорується плівка навколо ємності (наприклад, камінням або спеціальними матами для майданчиків біля басейнів). За необхідності декорується сам водойму: ви можете зробити освітлення, встановити на насос статую або спеціальну насадку.

За необхідності декорується сам водойму: ви можете зробити освітлення, встановити на насос статую або спеціальну насадку

Вибір місця розташування

При виборі місця розташування дачного фонтану потрібно враховувати наступні критерії:

  • віддаленість будівель: зносяться вітром на стіни господарських будівель або будинку краплі води приведуть до пошкодження фасадів. Тому розташовувати водойму рекомендується на віддалі не менше 2 метрів від будівель.
  • освітленість ділянки днем: постійне потрапляння сонячних променів призведе до необхідності частих чисток водойми через активне відвідування зелені, зацветания води.
  • наявність живих дерев і чагарників: постійне потрапляння листя або гілок в чашу фонтану спричинить за собою його непривабливий вигляд і необхідність постійного видалення потрапив сміття.

наявність живих дерев і чагарників: постійне потрапляння листя або гілок в чашу фонтану спричинить за собою його непривабливий вигляд і необхідність постійного видалення потрапив сміття

Оптимальним варіантом стане розташування водойми в центрі відкритого майданчика, яка в ранковий і післяобідній час буде захищена тінню від дерев або будинку. Таким чином, фонтан буде легко проглядатися з будь-якої частини двору і збереже свою первозданну привабливість.

Вибір чаші або ємності

Якщо самостійне спорудження фонтану допускає наявність покупних виробів, а не тільки підручних засобів, то вірним рішенням стане придбання готової чаші. Вони виготовляються з бетону, можуть мати різні форми, розміри. До ємностей, які підійдуть для використання в якості бюджетної чаші, відносяться:

  • бочка: стара пластикова бочка може розпилювати і використовуватися в якості самої чаші. Дерев'яна бочка з гідроізоляцією всередині може стати оригінальним доповненням для установки насоса і подачі води з неї рівним потоком (називається така конструкція «бездонна бочка»).
  • пластикові тази, миски: відмінно підійдуть для бюджетного монтажу фонтану, але на зиму їх рекомендується прибирати (можуть лопнути від морозу).
  • стара ванна: заізолювавши систему зливу / переливу можна отримати надійну довговічну чашу (викопувати її на зиму не доведеться).

стара ванна: заізолювавши систему зливу / переливу можна отримати надійну довговічну чашу (викопувати її на зиму не доведеться)

Насос - вибір і установка

Якість роботи встановленого фонтану безпосередньо залежить від характеристик обраного насоса. Розрізняють моделі наступних типів обладнання:

  1. Поверхневі.
    Апарат встановлюється в максимальній близькості до водойми. Від нього до водойми відходить шланг для створення струменів і потоків. Відрізняється економічною витратою електроенергії, простий в обслуговуванні (за рахунок «зовнішнього» розміщення). Правда, видає сильний шум і тому повинен монтуватися в звукоізоляційний короб + повинен бути прихований для збереження привабливості ландшафтного дизайну.
  2. Занурювальні.
    Знаходяться безпосередньо під водою. Мають більш високою продуктивністю, але їх обслуговування є досить довгою процедурою: перед вилученням блоку необхідно повне осушення водойми. Відрізняється спрощеним монтажем: його слід ставити на жорстку платформу з бетону або пластику.

Відрізняється спрощеним монтажем: його слід ставити на жорстку платформу з бетону або пластику

Вибраний для фонтану насос повинен подавати малий обсяг води під високим тиском.

Вибраний для фонтану насос повинен подавати малий обсяг води під високим тиском

Висота струменя (см) Для типу дзвін (продуктивність, л / ч): Для типу каскад (продуктивність, л / ч): Для типу гейзер (продуктивність, л / год): 20 - - 2000 30 900 - 3000 40 1200 - 3000 50 3000 - 4000 60 3000 1000 5000 80 4000 1500 7000 100 6000 2000 - 150 - 3000 - 200 - 5000 - 250 - 6000 -

Декор і додаткове обладнання

В якості корисного допоміжного обладнання для фонтану на дачі можуть бути встановлені фільтри. Вони є обов'язковими при облаштуванні водоспаду, оскільки потрапляє в насос сміття призведе до його швидкої поломки. А ось до оригінальних декоративним доповненням відносяться:

  1. Внутрішнє освітлення: підійде для великих фонтанів паркового типу з глибокої чашею-піддоном.
  2. Зовнішнє освітлення: існує багато моделей на сонячних батареях і з харчуванням 220В, встановлюваних навколо водойми. Можуть мати вигляд тварин, маскуватися під камені або рослини.
  3. Млини: при правильному напрямку потоку запускає лопаті і призводить до їх обертанню. Також існують і повноцінні млини-фонтани для дач.
  4. Генератор туману: створює гарну серпанок над поверхнею водойми (може оснащуватися світлодіодним освітленням).
  5. Плавучий і фіксується декор з пластика: качки, лілії і штучні рослини допоможуть оригінально задекорувати будь фонтан.

Плавучий і фіксується декор з пластика: качки, лілії і штучні рослини допоможуть оригінально задекорувати будь фонтан

висновок

Облаштувати оригінальний фонтан на дачі своїми руками досить просто, знаючи всі нюанси по збірці конструкції і підбору основного і додаткового обладнання. В першу чергу рекомендується вивчити дані за типами існуючих фонтанів, їх відмінностях та особливостях роботи. Це допоможе без помилок підібрати потрібні елементи для збірки оригінальної конструкції. Готовий фонтан може мати розміри звичайного інтер'єрного елемента (невеликих моделей, які встановлюються в будинках) або ж мати габаритними розмірами, доповнюватися численними насадками. За бажанням гарний фонтанчик дачники можуть зробити своїми руками з нуля. Для цього вам буде потрібно вивчити запропоновану вище інструкцію і точно слідувати їй при збірці конструкції. Для виділення створеного водоспаду або фонтану можна посадити навколо нього різні рослини і квіти. Але також саму конструкцію ви можете прикрашати будь-якими об'єктами: плавучим декором із пластику, статуями або живими водяними рослинами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама