Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Каналізація на дачі своїми руками - опис схеми відведення стічних вод

  1. Особливості дачної каналізації
  2. Схема каналізації на дачній ділянці
  3. Місцезнаходження елементів каналізації
  4. очисний пристрій
  5. Як влаштований септик?
  6. Будівництво септика
  7. Прокладка каналізаційних труб
  8. Внутрішня каналізація
  9. Альтернатива: біотуалети

Дачникам хочеться забезпечити себе хоча б мінімальним комфортом.

Щоб в будиночку могли функціонувати умивальник, мийка і туалет, треба вирішити питання водовідведення.

Давайте подивимося, як як зробити каналізацію на дачі своїми руками - особливості прокладки труб і організація внутрішньої каналізації.

Особливості дачної каналізації

У сучасному виконанні автономна каналізація для дачі здійснює не тільки збір побутових стоків, але і їх очищення, в результаті якої воду можна без побоювань скидати в грунт або навіть використовувати для поливу, а виділені з неї забруднення перетворюються в цінне добриво.

При цьому дачну каналізацію рекомендується влаштовувати з роздільного принципу, тобто так, щоб побутові стоки утилізували окремо від дощовою або талою вологи.

Загальносплавна каналізація, в якій все збирається в один резервуар, є більш дорогою і не здатна забезпечити ефективну очистку.

Схема каналізації на дачній ділянці

Перед тим як приступати до пристрою автономної каналізації на дачі, слід продумати її схему. Очевидно, що вона повинна складатися з таких частин:

  • внутрішній трубопровід, до якого мають безпосереднє підключення обслуговуються санітарно-технічні прилади;
  • зовнішній трубопровід;
  • очисна споруда.

Ідеальною можна вважати таку схему, при якій стоки від всіх приладів збираються в один загальний колектор і направляються в єдина очисна споруда.

Ідеальною можна вважати таку схему, при якій стоки від всіх приладів збираються в один загальний колектор і направляються в єдина очисна споруда

Варіант установки очисної системи на дачній ділянці

При цьому зовнішній трубопровід прагнуть робити прямолінійним, так як в місцях повороту траси з великою ймовірністю можуть утворюватися засмічення.

Якщо ж поворотів уникнути не вдається, їх слід робити плавними (два коліна по 45 градусів замість одного на 90 градусів) і обладнати оглядовими колодязями.

Місцезнаходження елементів каналізації

[Sticky-ad id = 13532]

Вибираючи місце для елементів зовнішньої каналізації, доводиться добиватися одночасного виконання кількох умов:

  1. Зовнішня каналізаційна магістраль не повинна перетинатися з трубопроводом системи водопостачання.
  2. Повинна бути передбачена можливість під'їзду до очисній споруді асенізаційної машини.

Очисні споруди на дачній ділянці

Очисні споруди має розташовуватися на певній відстані від нижчеперелічених об'єктів:

  • будинок та інші будівлі з фундаментом: не менше 5 м;
  • колодязь: не менше 30 м (нормами встановлено відстань в 50 м, але далеко не кожен дачну ділянку має достатні для дотримання цього правила розміри);
  • дорога: не менше 5 м;
  • сусідні ділянки: не менше 3 м.

При виборі місця для очисної споруди слід пам'ятати і про те, що чим далі воно буде розташоване від будинку, тим глибше його доведеться заривати (труба, що підводить повинна мати достатній ухил). Найбільш придатними для цього елемента вважаються низинні ділянки.

Якщо на ділянці є колодязь, важливо визначити напрямок течії підземних вод (проводиться спеціальне дослідження). Очевидно, що септик по відношенню до колодязя повинен розміщуватися нижче за течією.

очисний пристрій

Компонентами даного пристрою є септик і спорудження грунтової доочищення. В якості останнього може застосовуватися фільтраційний колодязь або поле фільтрації. Колодязь є набагато більш компактною спорудою, але він може функціонувати тільки при дотриманні двох умов:

  • грунт на ділянці повинен мати гарну водовбирною здатністю (найкращими з цієї точки зору є піщані і супіщані грунти);
  • рівень грунтових вод повинен бути хоча б на 1 м нижче підстави колодязя.

Якщо ж обстановка на ділянці до будівництва колодязя не має, доводиться жертвувати територією більшої площі для спорудження поля фільтрації.

Як влаштований септик?

Септик являє собою споруду з декількох ємностей (камер), пов'язаних між собою переливними трубами. Першу ємність називають приймальні - саме сюди надходять стоки з побутової каналізації. Тут відбувається їх розшарування: важкі забруднення осідають на дно, легкі - спливають, а освітлена вода з деякою кількістю зважених часток виявляється посередині.

Переливна труба, що зв'язує приймальну ємність з подальшою, забезпечена трійником у вигляді покладеної набік літери «Т». Завдяки такій конструкції спливли забруднення в другу камеру не надходять - туди потрапляє тільки вміст середнього шару. Там освітлена вода знову відстоюється і за такою ж переливної труби потрапляє або в 3-ю камеру, або в пристрій грунтової доочищення.

Зверху кожна ємність забезпечена горловиною з люком, через яку здійснюється відкачування осаду, і вентиляційною трубою.

З метою знезараження відходів в септик можна засипати різні хімікати, наприклад, хлорне вапно, формалін або менш небезпечні для людини нітратні окислювачі. Але справжню очистку забезпечують особливі культури бактерій, які вживають відходи в якості їжі. В результаті ті перетворюються в добрива, а вода на виході після септика може використовуватися для поливу.

Пристрій автономного септика

У разі застосування аеробних бактерій, які потребують постачання свіжим повітрям (вони перевершують по продуктивності безкисневі - анаеробні - мікроорганізми), септик повинен бути обладнаний компресором.

Бактерії добре справляються з переробкою органічних відходів, але вони гинуть при контакті з побутовою хімією. Тому так звані «сірі» стоки, які надходять від умивальника, душової та кухонного миття, слід направляти по окремій трубі відразу в другу камеру.

Сьогодні продаються найрізноманітніші пластикові септики від різних виробників. Вони прості в монтажі і можуть оснащуватися цілим переліком технічних засобів, куди крім компресора входять, наприклад, подрібнювач відходів і УФ-лампа. Але для дачного будиночка цілком згодиться і невеликий саморобний септик.

Будівництво септика

Дачний септик будемо будувати з 2-х пластикових бочок об'ємом по 250 л Дачний септик будемо будувати з 2-х пластикових бочок об'ємом по 250 л.

На одну з них буде покладено функцію відстійника.

Друга стане фільтрувальним колодязем (у неї потрібно вирізати дно).

Порядок дій повинен бути таким:

  1. Необхідно викопати котлован із ступінчастим дном. Відмітка першої (верхньої) «сходинки» повинна бути такою, щоб встановлена ​​на 20-сантиметрову піщану подушку бочка своєю верхньою частиною впиралася в що йде від будинку каналізаційну трубу. З протилежного боку в бочку потрібно врізати переливної трубу, яка повинна виявитися на 10 - 15 см нижче вхідного отвору. Зверху ємність оснащується Душнікі з конусним грибком.
  2. На другий (нижній) «сходинці» споруджується 2-шаровий фільтр: знизу - 30-сантиметровий шар щебеню середніх розмірів з добавкою гравію або керамзиту, зверху - шар піску товщиною в 50 см. Глибина цієї «щаблі» повинна бути такою, щоб верхня частина встановленої на фільтр бочки (без днища) виявилася якраз на рівні переливної труби, врізається в першу бочку. На висоті близько 30 см в бочці-колодязі потрібно просвердлити отвори.

Щоб бочки не видавлювались наверх грунтовими водами, їх потрібно обв'язати дротом, прикріпленим до закладених в грунт якорів. Після цього залишається засипати септик сумішшю землі, піску і щебеню.

Прокладка каналізаційних труб

Провідна від будинку до септика каналізаційна труба повинна розміщуватися в траншеї нижче глибини промерзання грунту.

На дні траншеї влаштовують піщану подушку 15-сантиметрової товщини, потім укладають трубу і засипають її знову ж піском, так щоб товщина його шару вище труби становила 10 см. Частина траншеї засипається грунтом.

Прокладка каналізаційних труб в землі

При влаштуванні зовнішньої каналізації на дачі сьогодні тотально застосовують ПВХ-трубу діаметром 100 - 110 мм. Її слід прокладати з ухилом 2 см / м. Перевищувати ухил не можна, оскільки в цьому випадку в трубі почнуть скупчуватися забруднення (швидкоплинний водний потік не буде встигати їх змивати). Оскільки такий трубопровід є безнапірним, окремі ділянки труб можна з'єднувати в розтруб, використовуючи для ущільнення гумові манжети.

Через те, що гума з часом втрачає еластичність, рекомендується додатково обробляти місця з'єднань силіконовим герметиком.

Внутрішня каналізація

Кожен санітарно-технічний прилад слід оснащувати гідрозатворів, що запобігає потраплянню неприємних ароматів з каналізаційної системи в приміщення.

Всі прилади крім унітазу підключаються трубою з Ду 50 мм до колектора того ж діаметру. Його ухил повинен становити 3 см / м. Цей колектор під'єднується до трійника 100х100х50, встановленому навпроти унітазу. До патрубкам трійника діаметром 100 мм підключаються унітаз (гофрованої трубою) і зовнішня магістраль каналізації.

Альтернатива: біотуалети

Біотуалет обладнаний ємністю, в якій відходи збираються для подальшої утилізації. Таким чином, відпадає необхідність в облаштуванні септика. Він розроблений таким чином так, щоб була можливість:

  • запобігти поширенню неприємного запаху;
  • позбутися від накопичених відходів швидким і гігієнічним способом: наприклад, деякі біотуалети обладнані великими одноразовими здатні біологічно руйнуватися пакетами.

Існують моделі біотуалетів, які подібно до звичайних унітазів обладнані зливним бачком. Бувають, також, і сухі біотуалети. До останніх відносяться, наприклад, торф'яні туалети. Кожен раз при користуванні таким туалетом відходи необхідно присипати торфом, який не тільки запобігає контакт з повітрям (виключається поява неприємного запаху), але і перетворює їх в безпечне добриво.

Водопостачання і каналізація в приватному будинку - невід'ємна частина комфортного проживання Водопостачання і каналізація в приватному будинку - невід'ємна частина комфортного проживання. Типів каналізаційних систем існує кілька. часто використовуються пластикові ємності для каналізації зважаючи на їх невисоку ціну і надійності.

Інформація про пристрій зливової каналізації читайте в цьому матеріалі. Вибір труб і вимоги по монтажу.

Відео на тему


Як влаштований септик?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама