Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ставок на дачі своїми руками - садовий ставок вашої мрії!

  1. Як визначити місце розташування для ставка
  2. Водоймище на дачі зі спеціальної пластикової форми
  3. Рекомендуємо також прочитати
  4. Як створити водоймище з плівки
  5. Устаткування декоративного ставка зі старої ванни
  6. Як можна оживити штучний ставок

Спорудити ставок на дачі своїми руками зовсім не складно. Його можна зробити будь-яких розмірів в залежності від простору на ділянці, яке вам хотілося б виділити для цього. Правила облаштування такого елемента ландшафтного дизайну будуть приблизно одні й ті ж незалежно від розмірів. У літній день нескінченно приємно відпочивати поблизу від створеного своїми руками водойми і з гордістю демонструвати його гостям. Будь-який власник дачної ділянки може створити гарний садовий ставок, облаштувати береги, заселити його яскравими рибками. Все буде залежати виключно від вашої фантазії.

зміст:

Показати весь вміст

Як визначити місце розташування для ставка

Щоб ставок на власній ділянці вийшов функціональним і привабливим на вигляд, для початку постарайтеся визначити для нього зручне розташування.

Ідеальним буде почати пристрій ставка на вільній ділянці, який знаходиться не під палючим сонцем, але і не затінений деревами. Якщо вам здається, що відповідна площадка знайдена, зверніть увагу на те, як вона висвітлена. Погане освітлення не дозволяє спокійно розвиватися підсадженим рослинам, а це негативно позначається на зовнішньому вигляді водойми.

Не дуже добре споруджувати ставок на абсолютно відкритому майданчику, де в спекотні дні буде справжній пригрів. Одноклітинні водорості обожнюють світло, вони будуть рости все сильніше і викличуть цвітіння води. Якщо у вас вийшов неглибокий водойма, живність і рослини в жарку погоду будуть відчувати себе не комфортно і можуть загинути. Та й господарям навряд чи буде приємно відпочивати на сонці. Краще підберіть для створення ставка майданчик, не оточену деревами, поруч з якою є будівля або паркан. Тоді в полуденний час ставок буде перебувати в відкидаємо ними тіні, а сонячні промені ввечері і вранці далеко не такі спекотні і не зашкодять спорудження.

Чи не намагайтеся розміщати ставок поблизу від дерев. Коріння їх розростаються непомітно і через деякий час здатні пошкодити дно - порвати плівку або зрушити форму.

Якщо ставок на дачі ви маєте намір прикрасити своїми руками, влаштувати освітлення, фільтри , спорудити фонтан за допомогою насоса, враховуйте також близькість джерела електроенергії.

Водоймище на дачі зі спеціальної пластикової форми

Якщо хочеться створити на дачі красивий ландшафт з додаванням водойми, але немає бажання возитися з правильним облаштуванням дна, можна придбати для нього готову форму. Їх відливають в умовах виробництва зі скловолокна або пластику. Така ємність здатна прослужити як мінімум 10-12 років, вона має гарну стійкість до дії температур і сонячних променів. Але при установці форми з пластика слід виконувати всі дії акуратніше, інакше є ризик її пошкодити. Тріщини, що з'явилися на поверхні, ефективно закрити не вийде.

Скловолокно - більш дорогий матеріал, з якого теж виробляються форми для садового ставка. Він виключно міцний і здатний прослужити багато років. При використанні цього варіанта термін служби водойми вийде вдвічі або втричі довше, ніж в попередньому випадку.

Перший крок для того щоб влаштувати власний міні-ставок - вибір і придбання форми для нього. Її знадобиться влаштовувати в землі. Щоб отримати котлован, форма якого в точності відповідає необхідній, перенесіть на поверхню землі контури майбутнього ставка. Робити це слід таким чином. Поставте на землю придбану пластикову чашу, потім починайте встромляти навколо неї палички, відступаючи від обрисів приблизно на 15-20 см. Між паличками простягніть мотузку. Потім приберіть пластикову основу в сторону і викопайте яму, намагаючись дотримуватися намічену форму. Краї котловану повинні бути вище, ніж висота чаші, на 30 см. Необхідно простежити, щоб розташування котловану було горизонтальним. Для цього використовується рівна дошка або будівельний рівень.

На дно котловану насипте шар піску - це буде основа ставка. Помістіть в підготовлену яму форму, засипте піском вільний простір, що залишився між пластиком і краями котловану. Потім пролийте пісочну товщу водою зі шланга для полегшення усадки.

Рекомендуємо також прочитати

  1. Мангал з газового балона своїми руками
  2. Ландшафтний дизайн маленького дачної ділянки

Форму наповніть водою. Береги можна задекорувати камінням. Беручись за створення дачного ставка своїми руками, фото по темі можна переглянути заздалегідь, щоб визначитися з його зовнішнім виглядом. Можна облаштувати красиві кам'яні береги, по зовнішності близькі до природних, висадити рослини.

Як створити водоймище з плівки

Ставок на дачі своїми руками можна спорудити з непромокаючої ПВХ-плівки або бутилкаучуку. Варіант зручний тим, що форму і розміри господарі ділянки вибирають самостійно. Плівка з полівінілхлориду відрізняється стійкістю до впливу ультрафіолету, відмінно переносить коливання температур, довго не втрачає колір. Прослужити вона здатна 10-15 років. Бутилкаучук кілька міцніше і довговічніше, але і дорожче. Застосовувати його варто для водойм, які планується робити досить глибокими. Купувати матеріал варто з невеликим запасом, щоб грунтовно закріпити його по краях.

Покроково пристрій водойми буде виглядати так:

  1. Створення котловану. Якщо висаджувати рослини ви збираєтеся в воді, для них по краях ями можна облаштувати полички - уступи з глибиною 15 см.
  2. При викопуванні постарайтеся вести роботи так, щоб стіни ями не обсипалися. Якщо на ділянці грунт глинистий або переважає чорнозем, можна без побоювання робити їх вертикальними. При роботі з піщаними грунтами стіни котловану слід робити похилими.
  3. Після викопування видаліть коріння, каміння, будь-які великі освіти, які можуть перешкодити роботі. Плівку слід захистити від можливих механічних пошкоджень і розривів. Для цього на дні влаштуйте пісочний шар або укрийте його геотекстилем.
  4. Постеліть плівку поверх піщаного шару і по її краю укладіть камені для закріплення. Якщо при викопуванні створювалися уступи, ступені, так само зробіть і для них.
  5. Навколо водойми можна на додаток прокопати неглибоку канавку з шириною 20-30 см. Це дозволить камінню, фіксуючим плівку, перебувати на одному рівні з поверхнею землі. Для посилення фіксації можна залити їх цементом.
  6. Коли ємність буде повністю готова, в неї пора заливати воду і висаджувати рослини.

Устаткування декоративного ставка зі старої ванни

Котлован в цьому випадку викопується в залежності від розмірів ванни - до них додають приблизно 20 см. Коли в підготовлений котлован ви опустите ванну, краю її повинні виявитися нижче, ніж поверхня ґрунту. По периметру вийшла ями викопайте канавку - її висота і ширина повинні скласти 30 см. Ванну помістіть в котлован і надайте їй строго горизонтальне положення, використовуючи для його визначення рівень. Утворилися з боків порожнечі засипте грунтом або піском. На цьому етапі повинна вийти основа ставка в такому вигляді: укопана в яму ванна з невеликою канавкою, що оперізує периметр.

Наступним етапом замішується маса з плиткового клею з водою, в яку додають пігмент потрібного відтінку. Клей слід наносити на внутрішню поверхню заготовки для ставка. Чи не намагайтеся добре вирівнювати його - боки ванни повинні придбати темний, близький до природного кольору грунту відтінок і схожу структуру. Потім накрийте спорудження плівкою і на одну добу залиште в спокої - треба почекати, поки клей повністю застигне.

По краях ванни для фіксації укладіть спеціальну металеву сітку. Вирізуйте фрагменти потрібної форми і укладайте по периметру ванни, необхідно вкривати при цьому краю і внутрішні поверхні приблизно на половину їх глибини. Дно має залишатися відкритим, а стіни ємності і її краю - виявитися покритими сіткою.

Тепер слід приготувати з цементу, води і піску скріплює розчин. Його наносять поверх сітки, що не намагаючись особливо вирівняти поверхню. Додатково в товщу розчину час від часу вставляють камені - це допоможе додатково зміцнити сітку, а зовнішності ставка додасть велику природність. Необхідно ретельно зацементувати слив.

Там, де сітка закриває краю ванни, доречно покласти великі камені. Вони зможуть підкреслити форму ставка і додадуть берегів природності. Не обов'язково дотримуватися геометрично строгу прямокутну форму - навпаки, можна розкладати по краях фрагменти хвилеподібно, в вигляді ступенів, візуально розширювати берега. Цікаво виглядають нерівності і височини, що імітують природний рельєф. Подекуди замість великих каменів підсипте жменями щебінь . Надавайте ставку красиві обриси, орієнтуючись на власний смак.

Насипте глину на дно ванни, додайте води і замісіть розчин. Його намащуйте на боки, закриваючи цемент, заповніть утворилися між камінням порожнечі. Висохне такий розчин досить швидко - через кілька годин ви вже зможете наливати всередину воду. Посадіть водні рослини в канавки навколо водойми. Вода через кілька днів трохи помутніє, зовнішність стане природною, про дійсне походження ставка здогадатися буде складно. Більш докладно можна почитати тут .

Як можна оживити штучний ставок

Створюючи свій ставок, багато господарів ділянок мріють завести в ньому рибок або хоча б прикрасити його рослинністю. Тоді ваш домашній ставок перетвориться на справжній витвір мистецтва. Щоб підібрати гарну зовнішність для свого споруди, можна переглянути відео по темі.

При виборі рослин для висадки пам'ятайте, що деякі з них здатні сприятливо виростати лише на певній глибині. Якщо товща води не більше 30 см, можна висадити жовтий ірис, болотяну калужніцу, Понтедері серцеподібну. При глибині ставка 30-50 см можна вибрати стрелолист звичайний, очерет, рогіз широколистий. У водойму більше півметра завглибшки саджайте латаття і лотоси, водні гіацинти.

У домашній ставок можна поселити карасів, вуалехвостов, деякі різновиди коропів . Ці риби найбільш невибагливі і здатні жити в умовах такого водойми. Але слід знати, що при запуску рибок в ставок в ньому слід встановити фільтр . Вода без нього стане псуватися, і це швидко позначиться на декоративних особливості, та й здоров'я риб постраждає, якщо вони будуть плавати в брудній, каламутній воді з неприємним запахом.

щоб влаштувати ставок на ділянці своїми руками, необхідно докласти чимало сил, але результат вартий того. Ви зможете створити собі гарний куточок відпочинку , Прикрашений в повній відповідності вашим смакам. Споглядання водної гладі, яку оздоблюють зі смаком підібрані рослини, діє заспокійливо. Відпочивати в спеку біля власноруч виготовленого ставка дивно приємно.

Щоб ставок зміг прослужити довше, на зиму його слід звільняти від води. Виняток становлять водойми з пластикових форм: при спустошенні їх на період холодів навесні ви можете отримати спотворену, продавлені форму.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама