Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно зробити електропроводку в будинку: планування електромонтажних робіт - Rmnt.ru

  1. Технічне завдання - відправна точка проектування
  2. Робимо принципову схему електропостачання
  3. Робимо робочі креслення
  4. Визначаємо способи прокладки кабелів
  5. Вважаємо силовий кабель
  6. Плануємо розподільний щит
  7. Плануємо монтаж електропроводки

Стаття призначена для середньостатистичного забудовника, який спантеличений одвічними питаннями: з чого ж починати цю складну і незрозумілу електрику, як це все буде відбуватися, коли можна приступати, куди дивитися, кого запрошувати ...

Стаття призначена для середньостатистичного забудовника, який спантеличений одвічними питаннями: з чого ж починати цю складну і незрозумілу електрику, як це все буде відбуватися, коли можна приступати, куди дивитися, кого запрошувати

Облаштування електричних комунікацій - це найважливіший етап будівництва приватного будинку. Цілком очевидно, що не можна починати монтаж електропроводки без детального проектування, причому це твердження стосується не тільки зведених будинків, а й тих, що піддаються реконструкції та капітального ремонту. Від якості планування і виконання електромонтажних робіт залежить не тільки функціональність всіх енергозалежних пристроїв і побутових приладів, але також безпеку людей. Власник, як ніхто інший, зацікавлений в ретельній підготовці, тому економити тут не варто ні час, ні засоби.

Найбільш оптимальним рішенням, звичайно, буде замовити проект в профільній організації, тим більше, що грамотно розроблена документація допоможе спокійно вести розмову з Ростехнаглядом і господарюючими суб'єктами, запустити об'єкт в експлуатацію. Проект електропостачання є єдиним документом, за яким можна вести електромонтаж, його головне призначення - вже на стадії розробки забезпечити безпеку і ефективність проводки. По суті, це цілий пакет документів, що містить повний обсяг необхідної інформації:

  • схеми розводки, характеристики провідників;
  • способи монтажу та типи підключення всіх елементів;
  • вказівка ​​всього обладнання, специфікація споживачів;
  • розташування і особливості електроустановочних виробів ;
  • розрахунки навантажень ...

схеми розводки, характеристики провідників;   способи монтажу та типи підключення всіх елементів;   вказівка ​​всього обладнання, специфікація споживачів;   розташування і особливості   електроустановочних виробів   ;   розрахунки навантажень

Навіть якщо господар житла звернувся до професіоналів, він повинен надати інженерам технічне завдання, а значить, попередньо розібратися в багатьох питаннях самостійно. Ми зараз не будемо намагатися своїми силами зробити «офіційний» електропроект заміського будинку, але постараємося позначити всі основні моменти, систематизація яких допоможе вам:

  • грамотно відповісти на питання конструкторів;
  • розрахувати необхідну потужність, перерозподілити обмежений енергоресурс;
  • спланувати порядок електромонтажних робіт і синхронізувати їх з загальнобудівельними;
  • спрогнозувати свої витрати;
  • зі знанням справи інспектувати найнятих фахівців, або взятися за роботу самому.

Загалом, наша задача повністю усунути можливість виникнення неприємних сюрпризів і в будь-якій ситуації тримати все під своїм контролем.

Технічне завдання - відправна точка проектування

Умовно електропостачання заміського будинку розділяють на три основні частини: проводка в житловому будинку, організація комунікацій на вулиці, підключення господарських будівель. Кожне з цих напрямків має розглядатися окремо і мати свою електричну схему, свої робочі креслення. Щоб вирішити це завдання, необхідно поставити собі (або проектувальникам) технічне завдання. Це вихідний план, на якому зображені всі силові споживачі будинку і госпбудівель, прилади освітлення, спрощені маршрути проходження комунікацій. Як правило, складання техзавдання є результатом спільної праці дизайнера, замовника і підрядника, що виконує електромонтажні роботи.

Складання технічного завдання та проекту по ньому дозволить:

  • врахувати всі точки електричних висновків, щоб живити виявився кожен побутовий прилад або агрегат;
  • розташувати розетки і вимикачі в зручних для користування, а розподільні коробки в доступних для обслуговування місцях;
  • розрахувати загальну споживану потужність.

врахувати всі точки електричних висновків, щоб живити виявився кожен побутовий прилад або агрегат;   розташувати   розетки і вимикачі   в зручних для користування, а розподільні коробки в доступних для обслуговування місцях;   розрахувати загальну споживану потужність

Нам потрібно попередньо створити окремі креслення кожного поверху будинку і кожного приміщення, де схематично зображені всі перегородки, дверні блоки з напрямком відкривання полотна, елементи меблів, великі стаціонарні прилади (телевізори, комп'ютер, електрокамін, холодильник, внутрішні блоки спліт-систем, бойлер, джакузі і т.д.). Обов'язкова умова - прив'язка споживачів до огороджувальних конструкцій, тому слід або закінчити зведення внутрішніх перегородок, або зробити точну і остаточну розмітку планування безпосередньо на об'єкті, визначити рівень чистової підлоги. Тільки після цього можна зробити виміри і зробити закінчені плани приміщень, де і будемо розмічати всі висновки, кожну розетку, вимикач, світильник.

Окрема увага приділяється слабкострумових мереж - високочастотне ТВ, інтернет, відеоспостереження, датчики руху і присутності , Стаціонарні аудіо системи.

У деяких випадках роблять локальні креслення для особливо навантажених в дизайнерському і електротехнічному плані вузлів (конкретних стін, багаторівневих стель в окремих кімнатах).

Дуже важливий момент. Для коректного складання технічного завдання необхідно мати паспорти всіх основних споживачів, тільки так можна отримати достовірну інформацію про габарити виробів, способи їх підключення, потужності і т. Д. Наприклад, заздалегідь варто знати, скільки позицій включення матиме люстра у вітальні (визначає кількість жив провідника), або, наприклад, специфікацію вручений поверхні (визначає перетин кабелю, тип і розташування клеми).

На даному етапі необхідно подбати не тільки про внутрішні комунікаціях. Не можна забувати про: насосних станціях; системах очищення, кондиціонування, вентиляції; вуличне освітлення і зовнішніх розетках; системах антиобледеніння для жолобів, ступенів; системах контролю і автоматизації; резервному / автономне електропостачання.

Коли всі споживачі відомі, простим підсумовуванням потужностей підраховується загальне навантаження. Якщо виділених енергетичних ресурсів недостатньо, необхідно переглянути комплектацію будинку, підібрати більш економічні прилади. В крайньому випадку, можна продовжити розробку проекту, і на його підставі замовити у постачальника електроенергії більший ліміт.

На підставі технічного завдання можна скласти список необхідних розеток, вимикачів, багатопостових рамок. Рекомендуємо створити загальний перелік за типами виробів, і кілька невеликих списків для комплектації кожного приміщення.

Ще раз зауважимо, технічне завдання неможливо скласти, сидячи за столом, більше половини цієї роботи проводиться домовласником «в полі» - з рулеткою в руках, і всім сімейством за плечем.

Робимо принципову схему електропостачання

Принципова схема - це дуже важлива і дуже складна частина проекту, яка розробляється фахівцями електролабораторій. Даний документ є основоположним при плануванні і проведенні електромонтажних робіт, при складанні робочих креслень.

Наше завдання - створити спрощену схему електропостачання, яка допоможе нам побачити загальну картину електропостачання будинку. По суті, це може бути наочний малюнок, креслення з умовними позначеннями, який буде нагадувати дерево з коренем у вигляді основного розподільного щита і гілками, що закінчуються окремими розетками або світильниками. Ствол - це магістраль, там, де гілки роз'єднуються - це будуть додаткові щитки або розподільні (розпаєчних) коробки. Із загальної канви можуть вибиватися кабелі, що йдуть від щита до приладу безпосередньо. У схему можна включити автоматичні вимикачі і пристрої захисного відключення, тоді вона буде виглядати приблизно так:

У схему можна включити автоматичні вимикачі і пристрої захисного відключення, тоді вона буде виглядати приблизно так:

Якщо електрика будинку дуже складна, то є сенс робити схему силових ланцюгів і свою схему для освітлення, так як вони завжди розлучаються в будинку окремо.

Якщо харчування котеджу трифазне, то робимо три різні схеми. При цьому, щоб домогтися силового балансу, на підставі технічного завдання (потужностей споживачів) слід рівномірно розподілити навантаження на кожну з фаз - пропорційно згрупувати прилади й агрегати.

Робимо робочі креслення

Робочий креслення являє собою документ, за яким електрик на об'єкті виконує розводку кабелів. Якщо проект більше орієнтований на обґрунтування вибору і узгодження певних технічних рішень, то робочі документи призначені для реалізації цього проекту. Це гібрид креслень технічного завдання та принципової схеми. Робочий креслення розробляється на підставі технічного проекту і при неухильному дотриманні вимог ПУЕ.

Тут потрібна максимальна деталізація для кожної кімнати, іноді для конкретної стіни створюють свій робочий креслення. Окремо необхідно зобразити робочий план поверху, де показуються магістралі і вводи в конкретні приміщення.

Що повинно бути вказано в кресленні:

  1. Точки висновків з прив'язкою до стін, підлоги, стелі; одиночні і багатопостові розетки; вимикачі, світильники.
  2. Лініями позначається, за які групи освітлення відповідає конкретна клавіша вимикача.
  3. Місця розташування розподільних коробок і магістральних пунктів, групових щитків.
  4. Шляху проходження проводів.
  5. Марка і переріз провідників.
  6. Підключення групи до тій чи іншій фазі.
  7. Облаштування слабкострумових мереж.

Приклад плану розташування освітлення Приклад плану розташування освітлення

Приклад плану розташування розеток Приклад плану розташування розеток

Не забуваємо дати точну назву приміщенню або вузлу, для якого зроблений план.

Роблячи робочий креслення, застосовуйте виділення кольором, маркіруйте групи і окремі споживачі цифрами, робіть позначки і пояснення. Лінії мереж наносять на план більш товстими лініями, ніж для промальовування елементів будівлі і стаціонарного обладнання. Кількість провідників в одній лінії позначається короткими похилими штрихами-зарубками прямо на ній. Є загальноприйнятий комплекс умовних позначень, а також усталені вимоги до цифр і написів, використовуваним в електричних кресленнях. Вони відображені в ГОСТ 21.614-88 .

Визначаємо способи прокладки кабелів

Залежно від конструкції будівлі і типів обробки, необхідно визначитися зі способами прокладки кабелів. Для приватного будинку можна виділити два основні варіанти:

  • по підлозі
  • по стелі

по підлозі   по стелі

Розводка проводів в підлозі можлива, якщо стяжка ще не заливалася. Спосіб має ряд переваг, серед яких можна відзначити більш економічна витрата кабелів. Монтаж по стелі можливий, якщо будуть застосовуватися підвісні конструкції. Цей варіант проводки дозволяє при майбутніх загальнобудівельних роботах виробляти безпечне свердління підлог, дає можливість виконати монтаж незалежно від типу і стану підлоги. Для дерев'яних будинків часто застосовується відкрита проводка в каналах або на ізоляторах, в тому числі і по стінах.

Для дерев'яних будинків часто застосовується відкрита проводка в каналах або на ізоляторах, в тому числі і по стінах

Увага! Слабкострумові комунікації рекомендується вести окремо від силових.

Щоб вибрати маршрут прямування кожної лінії, необхідно:

  • провести ретельне обстеження конструкції і технічний стан будівлі;
  • спланувати шляхи обходу / перетину перешкод і технічних комунікацій;
  • розробити способи переходу в різні приміщення / поверхи / на вулицю.

Тут важливо пам'ятати, що всі без винятку електричні комунікації повинні повертати під прямим кутом з помірним радіусом вигину. Спуск дроти зі стелі або проводка його з підлоги на стіну повинна здійснюватися строго вертикально. Детальніше про типи монтажу та правилах виконання кабельних робіт читайте в статті «Як надійно і безпечно прокласти електричні дроти» .

Вважаємо силовий кабель

Тепер, коли у нас є точне розташування і специфіка електроточок, визначено шляхи проходження комунікацій, прийнято рішення про спосіб прокладки, є на руках принципова схема і робочий креслення (а значить, ми знаємо, де будуть розподільні коробки, і які споживачі від них живляться) - ми можемо точно розрахувати необхідну кількість кожного типу кабелю.

У приватному будинку обов'язково має бути заземлення - тому застосовувати необхідно трижильний провід з м'яким мідним провідником в подвійній ізоляції. Для розеток підійдуть дроти перетином жили в 2,5 мм 2, на освітлення використовують 1,5 квадрата, для потужних споживачів (з підключенням на клеми) і запітиванія проміжних щитів (поверхових, для окремих будівель) часто застосовуються кабелі на 4 мм 2 або навіть на 6 мм2. Зауважимо, що безпосередньо до щитів, минаючи коробки, традиційно підключають наступні споживачі:

  • інженерні агрегати і системи (насосні станції, кондиціонери, теплі підлоги, системи очищення і антиобледеніння);
  • потужні побутові прилади (духовка, варильна поверхня, бойлер, пральна машина, посудомийна машина, електрокотли і нагрівачі).

Користуючись рулеткою, заміряємо довжину кожного провідника:

  • від щита до распаєчної коробки;
  • від щита до споживача (при прямому підключенні);
  • від коробки до силового споживача, до вимикача, до приладу освітлення.

від щита до распаєчної коробки;   від щита до споживача (при прямому підключенні);   від коробки до силового споживача, до вимикача, до приладу освітлення

Слід врахувати запас проводу для виведення зі стін і розподільчих коробок - від 15 до 25 см, і запас дроти біля електрощита - до 1 метра (при великій кількості проводів частина з них припадає запускати в ящик знизу, а частина - зверху).

Складаємо список всіх проводів для кожного приміщення, даємо назву групи або приладу цифрами, позначаємо їх у відповідність з маркуванням, зазначеними в робочому проекті. Робота здається необов'язковою і стомлюючої, але її все одно доведеться виконати на стадії підготовки і прокладки кабелів.

Підсумовуючи показники, отримуємо потреба в кабельно-провідникової продукції різного типу. Ці ж цифри показують, скільки потрібно буде купити захисної гофри, ізоляційних труб або кабельних каналів.

Плануємо розподільний щит

Як ми вже говорили, в приватному будинку щитів може бути кілька, це - головне ввідно-розподільний пристрій, а також спрощені щити для поверхів і допоміжних будівель. Кожен з них збирається приблизно по одному і тому ж принципу, містить схожий набір елементів.

Кількість настановних виробів тут може бути найрізноманітнішим, але завжди варто віддавати перевагу скриньках з декількома запасними «місцями».

Для якісного облаштування щитів слід ретельно опрацювати їх конструкцію. Для цього створюється спеціальна монтажна схема для кожного водно-розподільного пристрою. Порядок дій наступний:

  1. Робимо список всіх, хто приходить проводів.
  2. Вказуємо навантаження і максимальну силу струму для кожного з них.
  3. Підбираємо до всіх позиціях списку відповідний за характеристиками автомат захисту.
  4. Для кількох груп споживачів підбираємо пристрої захисного відключення, але протипожежне УЗО встановлюється на всю систему.
  5. Виготовляємо робочий креслення.
  6. Робимо список необхідних пристроїв захисту і комплектуючих.

Приклади схем електричного щита:

1 - вступної автомат;  2 - лічильник;  3 - нульова шина;  4 - шина заземлення;  5-9 - диференціальні автомати;  10 - автомат для освітлення 1 - вступної автомат; 2 - лічильник; 3 - нульова шина; 4 - шина заземлення; 5-9 - диференціальні автомати; 10 - автомат для освітлення

1 - вступної автомат;  2 - лічильник;  3 - протипожежне УЗО;  4 - загальна нульова шина;  5, 6, 12 - автомати для освітлення;  7 - УЗО для споживачів 2, 3, 4;  8, 9, 10 - автомати для споживачів 2, 3, 4;  11 - додаткова нульова шина;  13 - диференційний автомат;  14 - УЗО для ланцюгів 5, 6, 7;  15, 16, 17 - автомати для споживачів 5, 6, 7;  18 - додаткова нульова шина;  19 - шина заземлення (сюди ж можуть приходити провідники від освітлення) 1 - вступної автомат; 2 - лічильник; 3 - протипожежне УЗО; 4 - загальна нульова шина; 5, 6, 12 - автомати для освітлення; 7 - УЗО для споживачів 2, 3, 4; 8, 9, 10 - автомати для споживачів 2, 3, 4; 11 - додаткова нульова шина; 13 - диференційний автомат; 14 - УЗО для ланцюгів 5, 6, 7; 15, 16, 17 - автомати для споживачів 5, 6, 7; 18 - додаткова нульова шина; 19 - шина заземлення (сюди ж можуть приходити провідники від освітлення)

Увага! Комутацію слабкострумових мереж не можна виробляти в силових щитах, для них необхідно використовувати окремі ящики.

Плануємо монтаж електропроводки

Основне завдання цього етапу - скоординувати облаштування електропостачання з іншими будівельними роботами. Другий момент - логічно організувати діяльність монтажника; оптимізувати процеси поставки матеріалів, застосування спеціальних інструментів і пристосувань; належним чином підготувати робоче місце.

Електромонтажні роботи починаються на стадії виробництва чорнових загальнобудівельних операцій, як правило, паралельно з ними. Наприклад, розводка кабелів по підлозі здійснюється до влаштування стяжок, але на стінах, які штукатуряться, більш раціонально буде закінчити чорнову обробку, порізати штроби - після проводити дроти і фіксувати подрозетники. При обшивці стін і стель із застосуванням каркасів кабелі проводяться до монтажу облицювання і залишаються в порожнині, а потім вирізують отвори для настановних коробок, і кінці витягуються назовні. Відкрита проводка виробляється поверх фінішних обробок. Механізми електроустановочних виробів монтуються після основних малярних та облицювальних робіт; рамки розеток і вимикачів, освітлювальні прилади встановлюються після фінішної обробки.

Механізми електроустановочних виробів монтуються після основних малярних та облицювальних робіт;  рамки розеток і вимикачів, освітлювальні прилади встановлюються після фінішної обробки

Електромонтажні роботи найменша механізовані в будівництві, но деякі моменти вдається оптимізувати. Наприклад, можна замовити виготовлене в заводських умовах комплектне ввідно-розподільний пристрій, заздалегідь комплексно провести ряд підготовчих робіт (нанесення розмітки, порізка та маркування кабелю, протяжка провідників в захисну гофру, виготовлення штроб, установка за місцем елементів кріплення ліній, монтаж настановних коробок, зачистка і обтиск кінців). На багато з цих робіт можна найняти менш кваліфікований персонал.

У капітальному будівництві мірні шматки проводів однієї коробки коммутируют на спеціальній лінії підготовки, а потім їх протягують до настановних коробок (вузловий метод). Другий варіант - «променевої», коли до заготовленим проводу (відрізаний, зачищений і обжатий) на стенді підключають електроустановочний виріб, а потім кабель протягують до распаєчної коробці. У малоповерховому індивідуальному будівництві через порівняно невеликого обсягу робіт, ці операції не піддаються індустріалізації, однак всі вони повинні виконуватися у відповідність з діючими нормативними документами, такими як ПУЕ або СНиП 3.05.06-85 «Електротехнічні пристрої» .

У приватному будинку обов'язковими будуть маніпуляції з організації введення. Дуже багато питань у забудовника викликає облаштування заземлення . Етапи монтажу «внутрянка» перераховуємо в хронологічній послідовності (деякі операції можуть виконуватися одночасно), для допоміжних будівель і вуличних споживачів порядок їх проведення не змінюється:

  1. Розмітка місць розташування настановних виробів і шляхів проходження ліній.
  2. Порізка штроб і ніш під настановні й розподільні коробки, підготовка каналів.
  3. Виготовлення проходів в різні приміщення.
  4. Монтаж коробок, підрозетників, ящиків для ВРУ.
  5. Підготовка кабелів до монтажу.
  6. Розведення й фіксація силових проводів за своїми маршрутами, маркування провідників.
  7. Монтаж ланцюгів освітлення.
  8. Розведення слабкострумових мереж.
  9. Підготовка, комутація провідників в розподільчих коробках.
  10. Збірка розподільних щитів, комутація.
  11. Перевірка працездатності системи.
  12. Монтаж електроустановочних механізмів.
  13. Друга перевірка, пусконалагоджувальні роботи.
  14. Установка фасадів для розеток і вимикачів.
  15. Монтаж і підключення приладів освітлення, побутової техніки.
  16. Підключення різних силових агрегатів, пристроїв автономного енергопостачання і АВР.
  17. Підключення слабкострумових споживачів (антени, пожежні та охоронні датчики, роутери та модеми, елементи аудіосистем).

Таким ми побачили планування робіт з проектування та монтажу електромереж заміського будинку. Звичайно, не всі нюанси нам вдалося висвітлити, але сподіваємося, що трохи корисної інформації ви зуміли почерпнути. У наступних публікаціях ми будемо продовжувати «електричну» тему.

рмнт.ру

22.02.18

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама