Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Матова плитка для ванної

  1. вибір
  2. Блищить або не славні?
  3. ярлик

Якщо ви вирішили почати ремонт у ванній кімнаті, то в першу чергу вам доведеться визначитися з матеріалами, які ви плануєте там використовувати. Адже в наші дні асортимент оздоблювальних матеріалів для ванних кімнат дуже великий, але, незважаючи на це, більшість споживачів все ж зупиняють вибір саме на керамічній плитці. Пов'язано це з такими його характеристиками, як довговічність і міцність, а також те, що він є дуже красивим матеріалом, який не тільки захищає стіни та підлогу від води, але ще і чудово прикрашає приміщення ванної.

Тому не так просто відразу вибрати потрібну вам керамічну плитку, оскільки ванна кімната може і не бути за площею, але при її ремонті виникає достатня кількість труднощів, які найкраще передбачити ще на стадії планування оздоблювальних робіт. Тут на перше місце виходять такі питання, як колір, розмір, стиль, оскільки ви можете відтворити у ванній кімнаті певний декор, наприклад, східний, і купувати чи вам глянсовий кахель або матовий (шорсткий). Саме це аспект ми й розглянемо в цій статті.

Саме це аспект ми й розглянемо в цій статті

Матова плитка у ванній кімнаті

При цьому хотілося відразу зазначити, що хоч би який керамічній плитці ви не зупинилися, вона повинна бути високої якості, оскільки саме цей аспект дозволить їй якомога довше зберігати гарний зовнішній вигляд, а також прослужити не один десяток років. Адже навряд чи хтось погодиться кожен рік міняти у ванній кахель.

І саме тому вам доведеться ретельно підійти до декорування інтер'єру, оскільки ванна кімната повинна служити вашій розслабленню, а не дратувати і не привносити в життя якісь негативні емоції.

вибір

До того як ви вирішите купувати матову або глянсову кераміку, вам доведеться засвоїти те, що керамічна плитка повинна бути якісною. Що ще потрібно враховувати, купуючи кахель для ванної кімнати:

  • параметри плитки: розмір кожного виробу окремо, а також форма;
  • фактура матеріалу і відтінок кахлю;
  • характеристика кераміки, а також експлуатаційні показники.

Тепер давайте зупинимося на кожному з цих пунктів докладніше. Говорячи про розміри плитки і формі, слід сказати що, як правило, кахель має прямокутну або квадратну форму, але існує і ексклюзивні моделі, які більше присутні в колекціях преміум класу і можуть відтворювати різні геометричні фігури (трикутні, від чотиригранних до восьмигранних).

Відносно розмірів, то тут хотілося б сказати, що плитка буває від самих маленьких екземплярів - 46 * 71 мм (мозаїка), до великих - 300 * 300 мм. Це має значення як з естетичної, так і з практичного боку. Справа в тому, що шви між кахлем - одне з найбільш вразливих місць, куди може потрапляти вода, оскільки навіть після обробки швів спеціальними затирання, саме в цих місцях починає утворюватися цвіль і грибок. Так що краще вибирати плитку середніх або великих розмірів, щоб скоротити кількість швів.

Матову плитку краще вибирати середніх розмірів

Але при цьому вам доведеться враховувати такий нюанс - якщо у вас невелика за розміром ванна кімната, то буде нераціонально використовувати велику плитку, оскільки вам доведеться часто різати її, щоб укомплектувати. До того ж за допомогою мозаїки у вас буде додаткова можливість викласти якийсь цікавий візерунок або орнамент.

Розібравшись з формою і розміром керамічної плитки, можна переходити до її фактурі або кольору. Оскільки тут потрібно спиратися не тільки на ваші смакові переваги, але і на те, чи підійде кахель під наявні у вас розміри приміщення ванною. Також слід мати на увазі те що при різному освітленні (сонячному або штучному) кераміка буде виглядати по-різному.

Ось що вам порадять дизайнери при оформленні ванної в різній колірній палітрі:

  1. Досить часто при декоруванні ванної кімнати використовують різні відтінки води, від блакитного до бірюзового, а також більш світлу палітру - ніжну блакить, морська хвиля. При цьому пам'ятайте, що синій колір відноситься до холодної гамі, до того ж декорувавши ванну занадто насиченим тоном, ви ризикуєте гнітюче впливати на свою психіку. Щоб трохи урізноманітнити цю водну палітру, вам слід скористатися білою або золотий плиткою. Але якщо ви все ж вирішили викласти у ванній кахель саме цього кольору, то краще в невеликому приміщенні буде виглядати блакитний відтінок.
  2. Класичним прикладом оформлення ванної є зелена гамма, оскільки цей колір викликає асоціації з зеленим лісом або красивим лугом біля озера. Вигідніше на стінах виглядатимуть такі відтінки, як салатовий або фісташковий. А ось для підлоги краще підійде смарагдова або малахітова керамічна плитка.
  3. Дуже модною в наші дні стало використання у ванній кімнаті кахлю червоного кольору. У маленьких приміщеннях краще облицьовувати червоним кахлем невеликі ділянки або застосовуючи цей колір локально, виділяючи певні зони, наприклад, біля раковини або біля дзеркала. Якщо ви вирішили вистелити підлогу в цій колірній гамі, то вам більше підійде коралова або бордова кераміка. Якщо ж у вас велика ванна кімната, то ви можете сміливо використовувати червоний колір (рубіновий, малиновий) більш масштабно, але при цьому застосовувати комбінації з іншими квітами, наприклад, з білою, сріблястою або сірої плиткою. Нестандартно буде виглядати поєднання рожевої плитки з золотими і білими декоративними вставками.
  4. А ось якщо ви шанувальник сонячного інтер'єру, то вам підійде яскрава помаранчева плитка . При цьому ви знову-таки можете виділити з його допомогою як окремі зони, так і використовувати його більш спокійні відтінки, наприклад, персиковий або бежевий, які будуть налаштовувати на релаксацію і діяти розслаблюючу. Якщо ви хочете більш яскравого акценту, то скористайтеся жовтим кольором. Для підлоги краще підібрати відтінки венге або коричневий.
  5. Щоб створити жіночний і романтичний декор, вам стане в нагоді бузкова кераміка. При цьому в якості основи краще скористатися світлою плиткою, а ось щоб відтінити деякі моменти або деталі, можете використовувати фіолетову гамму.
  6. І звичайно ж, традиційне використання чорної і білої керамічної плитки. Але воно більше підходить для просторих приміщень, оскільки може візуально зменшувати простір. Якщо ви маєте в наявності більш скромне приміщення, то можна викласти білим кахлем стіни, а на підлогу постелити чорну плитку. Крім цього красиво виглядатиме плитка на підлозі, зроблена під мармур.

    Найчастіше матовою плиткою викладають підлогу в ванній кімнаті

І, нарешті, розглянемо загальні експлуатаційні характеристики. Оскільки кахель випускається у всіляких варіантах, вам доведеться навчитися правильно розшифровувати інформацію, яка вказана на ярликах до виробу. Керамічна плитка виробляється для різних цілей, то і характеристики вона має різні. Але, незважаючи на це, будь-яка плитка повинна бути:

  • зазнати впливу всіляких хімічних речовин;
  • вологонепроникній;
  • покриття кахлю не повинно втратити свій первісний колір з часом, особливо це стосується різнобарвною плитки;
  • спокійно переносити вплив водяної пари, перепади температур;
  • плитка для підлоги повинна бути стійкою до стирання і механічного впливу (подряпин).

Говорячи про види керамічної плитки, ми маємо на увазі способи її виробництва. Як правило, кахель поділяють на чотири види:

  1. Монокоттура. Матеріал однократного випалу, відрізняється великою міцністю і використовується при облицюванні підлоги. Поливання (монопороза) застосовується лише для стін, оскільки вона має не таку велику стійкість до стирання.
  2. Бикоттура. Кераміка подвійного випалу і часто проводиться глазурованої. Більше придатна для обробки стін і практично не використовується для підлоги.
  3. Керамограніт. Дуже міцний варіант плитки для підлоги, можна сказати, спеціальний різновид плитки. Має дуже високі показники стійкості до стирання і на її поверхні практично не буває подряпин. В основному керамограніт оформляється під камінь, наприклад, мармур, зріз граніту та інших природних матеріалів.
  4. Клінкер. Сама міцна плитка з усіх перерахованих вище. При її виготовленні використовується особлива технологія, яка дозволяє отримати в результаті малопорістое і високоміцний матеріал. Має натуральні відтінки, а колір глини і коричневі відтінки ідеально підійдуть для обробки підлоги.

    Ванна кімната в сіро-блакитних відтінках

Крім кераміки можна використовувати для обробки ванної кімнати дзеркальну або скляну плитку, адже цей матеріал нітрохи не поступається кераміці, особливо по вологостійкості і довговічності, а також по надійності до механічних навантажень. Але все ж найчастіше таку плитку використовують при оформленні стелі або стін.

Блищить або не славні?

Говорячи про переваги глянсовою і матовою плитки, варто виділити наступні плюси кожної з них:

  1. Глянцевий плитка освітлює приміщення завдяки блиску, отже, воно ідеально підійде для зорового збільшення простору ванної.
  2. Глянцевий плитка дозволяє освіжити інтер'єр, а також виглядає яскравіше матового побратима. До того ж глянець додає кольору інтенсивності.
  3. Глянець швидше приводити в порядок, але на ній більш помітні розлучення і засохлі краплі води. Глянсову плитку застосовують для обробки стін у ванній, але не підлоги.
  4. Матова плитка ви зможете очистити від вологи, жиру або мильної піни. До того ж на ній не залишиться розлучень, а зусилля при цьому вам доведеться прикладати мінімальні.
  5. Матову плитку використовують для підлоги, оскільки вона повинна бути більш шорсткою, щоб ви не посковзнулися і не отримали травм.
  6. Психологічно матова плитка викликає у нас почуття спокою, підкреслюючи меблі, а може бути і зовсім нейтральною.

    Матову плитку легко мити

ярлик

Щоб вам було легше орієнтуватися в описах до матової або глянсової плитці, виробники придумали особливі ярлики (піктограми), які ми і розглянемо:

  1. Ступня на темному тлі скаже вам, що цей кахель призначається для підлоги. Якщо фон заштрихован, то це говорить про дуже великий стійкості до стирання.
  2. Долоню на темному тлі говорить про те, що кераміка призначена для укладання на стіни.
  3. Колба або буквене позначення свідчить про стійкість до впливу на матеріал хімічних речовин. Оптимальним варіантом вважається позначення АА.
  4. Шестерня або цифри покажуть на зносостійкість. Як правило, для використання в будинку рекомендують застосовувати коефіцієнт зносостійкості 2, оскільки по такій підлозі ви будете ходити босоніж або в м'якому взутті.
  5. Значками позначається і товщина кахлю. Тому при облицюванні стін краще вибирати матеріал з товщиною від 6 до 9 мм, оптимальна товщина плитки для підлоги - 9-12 мм.
  6. Піктограма черевика, що стоїть на похилій площині, означає коефіцієнт протиковзання і позначається цифрами від 1 до 4. Чим більше цифра, тим менш слизькою буде кераміка, але це і збільшує вартість кахлю.

    Красива матова ванна

Наостанок хотілося б дати вам ще парочку рад при виборі плитки:

  1. При виборі кольору кераміки для невеликій ванній, віддавайте перевагу світлим відтінкам, а темні використовуйте для облицювання підлоги.
  2. Чорна глянсова плитка для підлоги зажадає від вас більш ретельного догляду, оскільки на ній багато що стає помітним.
  3. Якщо не хочете кожен день мити плитку, то використовуйте матову кераміку, оскільки він імітує поверхню натурального каменю: мармур, онікс і інші.
  4. Не використовуйте багато відтінків при оформленні інтер'єру ванної, тому що це буде дратувати. Використовуйте максимум 2-3 кольори.
  5. Яскраві кольори краще використовувати при виділенні окремих зон приміщення.
  6. Використовуйте колекції керамічної плитки, щоб полегшити собі завдання.

    Ванна в бежевих тонах з використанням матової плитки

Тепер ви знаєте, в яких ситуаціях краще використовувати матову керамічну плитку і як зробити, щоб вона підкреслювала гідності ванної кімнати.

Також читайте нашу статтю: Яку плитку краще вибрати для ванної?

Блищить або не славні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама