Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Освітлення у ванній кімнаті з натяжною стелею - вибір і монтаж світильників

  1. Загальні вимоги до висвітлення ванних кімнат
  2. Призначення освітлення різних зон ванної кімнати
  3. Вибір стельових світильників
  4. Світлодіодні світильники
  5. монтаж світильників

Освітлення для ванної кімнати має велике значення в створенні домашньої атмосфери комфорту, затишку і безпеки. Правильно обрані джерела освітлення не будуть стомлювати зір як в разі тьмяного світлового потоку, так і в разі надмірно яскравого рівня освітленості. Для популярних зараз натяжних стель можна вибрати різні джерела світла з урахуванням загальних вимог до висвітлення подібних приміщень і обмежень, що накладаються можливостями технології виготовлення таких стельових покриттів.

Натяжні стелі бувають двох видів: з ПВХ (полівінілхлориду) і тканинні. Тканинні виглядають дуже стильно і естетично, але оскільки вони мають високий параметр паропровідності, що сприяє швидкому накопиченню конденсату і появі цвілі, то їх використання для ванної кімнати виключено.

Загальні вимоги до висвітлення ванних кімнат

Існують загальноприйняті гігієнічні стандарти освітленості приміщень, яких слід дотримуватися на стадії проектування. Згідно ГОСТ ІСО-8995-3 (ISO 8995) в приміщеннях типу ванних кімнат повинна забезпечуватися освітленість близько 200 люкс (лк). Таке значення отримано на підставі численних досліджень про вплив світла на фізичне самопочуття людини. Цей рівень береться за точку відліку для вибору потужності ламп.

Ще одним важливим параметром є світловий потік, вимірюваний в люменах, на квадратний метр освітлюваної площі. Для вибору оптимального варіанту освітлення ванної кімнати необхідно привести у відповідність площа кімнати і потужність світлових джерел з урахуванням вимог стандартів. Які світильники будуть краще виглядати, визначають дизайнери-розробники загальної концепції дизайну приміщення.

Призначення освітлення різних зон ванної кімнати

Освітлення ванної кімнати можна умовно розділити на три рівні:

  • верхнє, стельове освітлення точковими або плафонами Світильники;
  • загальне або зонірованноє (для виділених ділянок) освітлення за допомогою точкових (спотових) ламп або настінних плафонів;
  • освітлення нижнього (підлогового) рівня.
Освітлення для ванної кімнати має велике значення в створенні домашньої атмосфери комфорту, затишку і безпеки

Вдало зонірованноє простір за допомогою підсвічування

Вдало зонірованноє простір за допомогою підсвічування

Стельовий світильник має герметичну конструкцію, що володіє водовідштовхувальними властивостями

Вибір стельових світильників

Сучасний дизайн віддає перевагу точкової світлотехніки, в тому числі і в приміщеннях, аналогічних ванних кімнат. Для позначення цього виду світильників використовується також термін «споти» (від англ. Spot, пляма) - це світильники невеликого діаметру, що мають рухоме підставу, за допомогою якого можна регулювати спрямованість світлового потоку. Стельові споти економлять простір, що особливо важливо в разі низького стелі. Цей вид світильників також використовують в рейкових і підвісні стелі з гіпсокартону.

Залежно від способу монтажу точечні ліхтарики підрозділяються на вбудовані і накладні. При виборі світильників необхідно враховувати форму (дизайн) пристрої, посадковий фланець (його ширина повинна бути не менше 1 см), а також необхідність у вентиляційних і ізолюючих властивості.

Освітлення для ванної кімнати з натяжна стельової системою повинне плануватися і размічатися за місцем до установки самої основи, ПВХ-стелі. При цьому необхідно оцінити здатність стелі витримати механічну і теплову навантаження використовуваних світильників. Наприклад, перегрів, який може виникнути від нагрівання лампи, може привести до деградації основи натяжної стелі.

Використання точкових світильників разом з натяжними стелями з ПВХ-плівки передбачає обмеження по потужності встановлюваних ламп. Для галогенових варіантів порогові значення складають 35-40 Вт. У ламп розжарювання цей показник не повинен перевищувати 60 Вт.

У світильниках можуть застосовуватися лампи, які відтворюють світ за допомогою різних фізичних механізмів:

  • розжарювання - нагрівання нитки розжарення електричним струмом;
  • галогенові - аналогічні лампам розжарювання, але працюють в колбі, наповненій газами брому, фтору, йоду;
  • енергозберігаючі - газорозрядні, компактні люмінесцентні лампи;
  • світлодіодні - твердотільні (напівпровідникові) кристали, що перетворюють енергію електричного струму в видиме світло.

Освітлення у ванній кімнаті з натяжною стелею, в принципі, можна здійснити з будь-яким типом ламп.

Для натяжних систем, враховуючи технічні властивості ПВХ-стель і вимоги стандартів ISO, допустима установка світильників з такими параметрами:

  • лампи розжарювання потужністю 25 Вт, що відповідає світловому потоку в 200 лм;
  • галогенові лампи 42 Вт, що відповідає 625 лм;
  • люмінесцентні лампи 40 Вт, що відповідає 2 000 лм;
  • світлодіодні лампи 40 Вт, що відповідає 6 000 лм.

лампи розжарювання

лампи розжарювання

галогеновая лампа

галогеновая лампа

Компактні, енергозберігаючі, люмінесцентні лампи

Важливою вимогою є влагозащищенность світильників, які повинні мати закриту, герметичною конструкцією з деталями, що мають водовідштовхувальні властивості. Ванна є приміщенням з підвищеною вологістю, що має враховуватися при плануванні і проведенні робіт по електромонтажу. Для таких приміщень зазвичай передбачаються додаткові заходи, пов'язані з нанесенням гідроізоляційного покриття на стелю.

Натяжна стеля з плівки ПВХ є одним з факторів гідроізоляції, який захищає кімнату від ймовірного затоплення зверху. При цьому вбудовані світильники на стелі можуть бути також залиті потоками води. У зв'язку з цим стельові світильники у ванній кімнаті повинні мати відповідний клас вологозахищеністю по IP (Ingress Protection Rating, англ. - ступінь захисту від проникнення) - показники міжнародної системи класифікації ступенів захисту електрообладнання.

Для ванної кімнати значення IP відповідають:

  • 0-3 - відсутність захисту;
  • 4 - захист від бризок;
  • 5-6 - захист від струменя води;
  • 7 - герметичні, вологозахищені лампи;
  • 8 - повністю непроникні лампи.

У джерелах світла з високим показником IP виключена ймовірність короткого замикання, відсутня корозія, краще параметри довговічності.

Світлодіодні світильники

Оптимальним варіантом вибору світильників для натяжної стелі в ванній вважаються світлодіодні лампи. Світлодіод, будучи напівпровідником, випромінює світло в результаті протікання струму через pn-перехід, перетворюючи енергію електричного струму в випромінювання видимого діапазону.

Переваги світлодіодних світильників:

  • тривалий термін служби - до 50 000 годин;
  • низький рівень енергоспоживання, що дозволяє знижувати витрати на оплату електроенергії;
  • екологічна безпека, відсутність шкідливих речовин;
  • компактні блоки живлення (драйвери), що видають безпечні рівні постійної напруги - 5-24 В;
  • великий вибір відтінків випромінювання білого кольору від холодного до теплого;
  • освітлення у великій куту огляду - до 120 °, цього вистачає для повноцінної засвічення ванної кімнати.

Крім точкових світильників світлодіоди також використовуються в світлодіодних стрічках і в прозорих ПВХ-шнурах (дюралайт), які застосовуються для створення додаткової декоративної, контурної підсвічування за допомогою вбудовування в сам натяжна стеля, наприклад, уздовж периметра ванної кімнати для позначення рівнів зонування приміщення. Світлодіоди в дюралайтом зазвичай використовуються білого кольору. Інші кольори можуть включатися як додаткові. Основна функція такого підсвічування - створення атмосфери комфорту та декорування простору.

До недоліків світлодіодних ламп слід віднести відносно високу вартість і додаткових пристроїв, що забезпечують їх роботу - блоків живлення.

Конструкція світлодіодної лампи з цоколем Е27

монтаж світильників

Правильно обрані світильники для натяжних стель в ванну кімнату необхідно якісно змонтувати. Накладні світильники монтуються на поверхні ПВХ-стелі. В даному варіанті допустимо застосовувати будь-які типи ламп. До монтажу вбудованих світильників на базову стелю слід приступати до натягування ПВХ-полотна, а фінішна установка елементів освітлення проводиться після стадії натягу всієї стелі.

Переваги вбудованої світлотехніки:

  • висока герметичність, що підвищує рівень безпеки;
  • слідування популярному дизайнерському тренду, який пропонує масу цікавих ідей для такого типу освітлення.

Приклад використання різних типів світильників (вбудованих і настінних)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама