Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Стіни у ванній - з чого краще робити?

  1. Деякі юридичні особливості
  2. Вимоги до стін у ванні
  3. Особливості конструкції стін, в залежності від розміщення
  4. Підбір будівельних матеріалів
  5. цегла
  6. пористі блоки
  7. гіпсові блоки
  8. гіпсокартон
  9. Порядок спорудження стін
  10. Способи обробки стін
  11. Кахельна плитка
  12. фарба
  13. шпалери
  14. пластик
  15. гіпсокартон
  16. Різноманіття рішень для дизайну
  17. Відеоматеріал

Часто при будівництві квартир або при їх перепланування виникає бажання облаштувати санвузол зручнішим і сучасним, а нерідко і зробити його більше. Для цього часто змінюють планування і перебудовують стіни у ванній. З чого краще робити такі зміни, а саме з нуля починати будівництво - знають не всі. Через це робота затягується, не виходить, а хтось і не починає втілювати плани в життя взагалі. Саме для тих, хто хоче змінити планування ванної кімнати і перебудувати стіну з нуля і до останнього етапу - облицювання, рекомендуємо прочитати цю статтю. до змісту ↑

Деякі юридичні особливості

У більшості квартир, особливо старої споруди, ванна і туалет розділені стіною. Дуже часто саме від цієї перегородки хочуть позбутися або переробити цю конструкцію, для чого її все одно доведеться зносити. А знесення стіни в багатоквартирному будинку потребує юридичного оформлення.

Перш ніж щось робити в реальному житті, зміни потрібно задокументувати. Для цього вам буде потрібно:

  1. Мати готовий проект перебудови, виконаний згідно прописаним нормам, ліцензованою проектною організацією.
  2. З документами, зазначеними вище, звернутися за дозволом на ремонтні роботи з перепланування.
  3. Тільки після отримання дозволу від міжвідомчої комісії, яка складається з санепідемстанції, енергопостачальних компаній, пожежного відділення і балансоутримувача житла, ви можете приступати до ремонту.
до змісту ↑

Вимоги до стін у ванні

Вирішуючи, з чого зробити стінку у ванній кімнаті, потрібно враховувати і таку особливість: законом вказані деякі характеристики, які обов'язково повинні бути притаманні конструкції в цілому і матеріалами окремо.

У нормативах вказані такі параметри:

  • Несуча здатність. Стіни повинні витримувати навантаження від обробки та іншого обладнання, яке може бути прикріплений до неї. Занадто тонка конструкція запросто може зруйнуватися, а надто товста - буде задавати додаткове навантаження на бетонні перекриття між поверхами.

Важливо! Таке навантаження не повинна перевищувати значення в 500 кг / м2.

  • Звукоізолюючі властивості. Здатність поглинати звукові та резонансні явища, які часто виникають в трубопроводах і каналізаційних каналах, а також у вентиляції, необхідні несучих конструкцій будинку.

Важливо! У нормативах вказано, що дана характеристика повинна мати показники на рівні не менше 47 дБ.

  • Гідроізоляційні властивості. Так як це - приміщення з підвищеною вологістю, не обійтися і без цієї характеристики. В таких умовах підвищений ризик виникнення цвілі і грибка, які не тільки виглядають неестетично, а й небезпечні для матеріалів, і що найважливіше - вашому житті. Тому так важливо вибирати матеріали, які не піддаються впливу пари і вологи, а також температури.
  • Протипожежні властивості. Товщина стін, як зазначено в пожежних нормах, повинна бути такою, щоб протистояти відкритого полум'я не менше, ніж 15 хвилин.
до змісту ↑

Особливості конструкції стін, в залежності від розміщення

В основному виділяють два типи розміщення ванної кімнати в будинках:

  1. У старих квартирах, особливо в будинках радянської будівлі, ванна і туалет розміщуються поруч з коридором і кухнею. Дуже часто вони мали спільні стіни.
  2. У нових будівлях часто є не один санвузол, який може розміщуватися і по-старому, і біля спальні.

Вибираючи, з чого обробити стіни у ванній, слід враховувати і розміщення даної кімнати в будинку. Виходячи з цього:

  • Перегородка між ванною і кухнею повинна бути пристосована для того, щоб на ній розміщували кухонні полиці і іншу начиння. Товщина подібної конструкції повинна бути не менше 100 мм, і це не залежить від типу використовуваних матеріалів.

Важливо! Якщо для її зведення використовується гіпсокартонна конструкція, то монтаж робиться "в два листа" з перекриттям всіх стиків.

  • Стіна між ванною і коридором найчастіше має дверні прорізи, тому її товщина відповідає товщині дверної коробки. Такий варіант укладання стіни зазвичай додатково зміцнюється за допомогою арматурної сітки по всій довжині конструкції.
  • Між ванною і житловою кімнатою стіна повинна володіти хорошою звукоізоляцією і достатні несучими властивостями. Часто потрібна додаткова обробка стіни для підвищення звукоізоляції.
  • У деяких випадках стіна між ванною і туалетом є несучою, а значить - зменшувати її товщину і міняти розташування не рекомендується. Однак якщо ви отримали дозвіл на її знесення, тоді перепланування може бути по вашим критеріям. Дуже часто цю стіну роблять з чисто декоративних варіантів, і незвичайної форми.

Важливо! Використання різних матеріалів для побудови однієї ванної кімнати не тільки нелогічно, але і невірно з точки зору монтажу. Саме тому варто вибрати найбільш підходящий варіант, який відповідає всім вищеописаним критеріям. Товщина стіни розраховується з урахуванням шару штукатурки і облицювальних матеріалів.

до змісту ↑

Підбір будівельних матеріалів

Визначившись з тим, яким вимогам повинна відповідати стіна, поговоримо про те, які матеріали розглядати, вибираючи, з чого зробити стіни у ванній кімнаті, щоб це було дешево. На щастя, на сучасному ринку пропонується багато різноманітних варіантів будівельних матеріалів, можливо ви захочете комбіновані. Серед них:

  • Глиняний і силікатна цегла.
  • Пористі блоки.
  • Гіпсові і гіпсокартонні листи.

Поговоримо про них докладніше.

цегла

З давніх часів цегла була основним будівельним матеріалом для зведення стін, а коли робилася конструкція між кухнею і ванною, то це було єдиним варіантом, щоб дотриматися всіх вимог газокомпаніі.

Кладка з цього матеріалу має відмінну несучу здатність, її вага досить близько підходить до граничного значення в 500 кг / м2. Якщо при цьому спробувати знизити вагу, використовуючи керамічний саман, стіна втрачає і звукоізоляційні властивості теж.

Важливо! Використовувати пориста цегла невиправдано дорого, плюс на нього досить складно що-небудь кріпити.

пористі блоки

Альтернативним варіантом попереднього матеріалу служать пористі будівельні блоки, які робляться з пористого бетону, а також заміною цеглі можуть послужити газосиликатні блоки. Перевагою таких матеріалів є те, що вага такої кладки набагато менше, ніж цегляної, приблизно в 12 разів. Але такий матеріал має достатню несучу здатність для того, щоб використовувати його для стін ванної кімнати.

Важливо! Є умова використання такого матеріалу - обов'язкове оштукатурювання стін. Також потрібні спеціальні елементи кріплення для кладки, тому що міцність утримування анкера для навісного обладнання у пористих блоків нижче, ніж у цегли.

Також потрібні спеціальні елементи кріплення для кладки, тому що міцність утримування анкера для навісного обладнання у пористих блоків нижче, ніж у цегли

гіпсові блоки

Такі блоки здобули свою популярність завдяки тому, що займають середню позицію між важким цеглою і легкими пористими матеріалами, які, на жаль, менш міцні. Вибираючи, з чого зробити стіни у ванній, вам варто звернути увагу на цей матеріал, тому що:

  • Він легше, ніж цегла.
  • Вам не доведеться проводити обов'язкові штукатурні роботи.
  • Через спеціальної форми кромки, стіни зводити з цим матеріалом швидше, ніж будь-яким іншим матеріалом.

Важливо! Єдиним недоліком такого матеріалу є його недостатня звукоізоляційна здатність. Але його легко виправити за допомогою інших звукоподавлівающіх матеріалів.

гіпсокартон

На даний момент гіпсокартонні листи - найбільш популярний варіант для подібного виду робіт. Вся привабливість монтажу стін таким матеріалом в тому, що він недорогий, з його допомогою стіну звести зможе проста людина, не маючи спеціальної кваліфікації. Правильно побудована стіна з вологостійкого гіпсокартону не поступається за якістю іншим будматеріалів. Важке обладнання кріпиться на неї за умови посилення місць монтажу спеціальним каркасом.

Важливо! Якщо трохи збільшити загальну товщину, то на базі ГКЛ можна виготовити внутрішні ніші і помістити туди зсувні двері, що заощадить простір всередині квартири.

до змісту ↑

Порядок спорудження стін

Коли ви вже визначилися з тим, з чого зробити стіни у ванній, настав час приступати до самого монтажу. Дотримуйтеся цих порад, щоб зробити роботу якісно:

  1. При проектуванні перебудови визначте несучу здатність міжповерхового перекриття. Також необхідно перевірити наявність або ж відсутність гідроізоляції та інших систем.
  2. Якщо ви проводите реконструкцію старої будівлі, визначте оздоблювальні матеріали.
  3. Далі підберіть будівельні матеріали, визначте необхідну кваліфікацію будівельників. Інакше - якість роботи може бути вельми сумнівним.
  4. Тепер демонтуйте старі стіни, при цьому дотримуючись акуратність і обережність, адже не можна знижувати міцність конструкції сусідніх стін.
  5. Наступний крок полягає в тому, щоб створити невелике заглиблення і кращу несучу потужність підстави. Для цього на бетонну основу залийте армований цоколь.
  6. Залежно від обраного матеріалу, виконайте монтаж, не забуваючи, що стіна є загальним елементом для двох кімнат, і повинна викладатися з перев'язкою швів.
  7. Під час зведення стіни обов'язково перевіряйте вертикальність конструкції, а також діагоналі між протилежними кутами.
  8. Далі виконайте гідроізоляцію підлоги. Примикання на стіни повинно бути не менше 15 см у висоту. Це створить дуже надійний заслін від води.

Дотримуючись таких простих правил, ви запросто зробите стіни у ванній міцними і надійними. Тепер же, коли основна конструкція закладена, поговоримо більш детально про інтер'єр приміщення. Звести стіну - це півсправи, потрібно ще зробити приміщення привабливим. Поговоримо про те, як оформити стіни у ванній. З чого краще робити облицювання поверхні, як її до цього підготувати.

до змісту ↑

Способи обробки стін

Ванна кімната - це отличимое від інших приміщення зі своїм специфічним мікрокліматом. Тому вибрати перший варіант, що сподобався облицювання не вийде. Для того щоб покриття прослужило вам довгий час, необхідно керуватися певними критеріями при виборі:

  1. Гігієнічність. Ванна - це, в першу чергу, то місце, в якому багато хто підтримує себе в чистоті. А значить - сама кімната повинна бути чистою та безпечною для людини.
  2. Вологостійкість. Постійне вплив вологи на покриття - невід'ємна частина цієї кімнати, а тому, якщо ви хочете, щоб ремонт був довговічним, саме вологостійкість - один з тих критеріїв, на які обов'язково потрібно звернути увагу.
  3. Довговічність. Погодьтеся, робити ремонт у ванній щороку, а то й півроку - не дуже райдужна перспектива. Тому матеріал повинен бути довговічний.
  4. Простота догляду. Постійне вплив вологи і інших чинників передбачає, що стіни будуть не дуже-то і чистими. І можна бути впевненими, що жодна господиня не захоче півдня відмивати стіни.
  5. Міцність. Матеріал повинен бути стійким до механічних і хімічних пошкоджень.
  6. Декоративність. Звичайно ж, сумна, без смаку оформлена ванна кімната ніколи не принесе задоволення своєму власникові. А адже саме це приміщення часто допомагає зняти стрес і відпочити від суєти.

Тепер, коли ми вирішили, чим керуватися при виборі, поговоримо про те, які ж найбільш популярні варіанти пропонує нам сучасний ринок облицювальних матеріалів.

Кахельна плитка

Класичний і широко поширений варіант оформлення стін у ванній. Різноманітність вибору текстур і колірної гами просто вражає. Також володіє всіма характеристиками відповідно до критеріїв, які описані вище.

Важливо! Найбільшим плюсом цього оздоблювального матеріалу є його універсальність. Плитка підходить як для стін, так і для підлоги, стелі. Серед недоліків виділяють високу вартість і складність монтажу.

фарба

Забарвлення стін у ванній кімнаті - відмінний варіант обробки в тому випадку, коли стіни ідеально вирівняні шпаклівкою. Ринок пропонує величезну кількість різноманітних барв для санвузла, міцність яких складно заперечити:

  • силіконові фарби;
  • латексні водно-дисперсійні.

Вибираючи, з чого зробити стіни у ванній дешевше, ви явно не промахнетеся, вибравши саме фарбу.

Важливо! Найбільшою перевагою фарби є її ремонтопридатність - якщо утворюється дрібна подряпина, то повернути стіні колишню свіжість ви зможете за 5 хвилин.

Найбільшою перевагою фарби є її ремонтопридатність - якщо утворюється дрібна подряпина, то повернути стіні колишню свіжість ви зможете за 5 хвилин

шпалери

Не дивуйтеся такому варіанту. У наші дні існує безліч різноманітних варіантів шпалер, які спокійно витримують вологий клімат ванної кімнати. Серед них:

  • Миються.
  • Вінілові.
  • Самоклеючі.
  • Склошпалери.

Серед варіантів, які існують, кожен знайде собі щось до душі як в плані оформлення, так і в плані матеріалу, бюджету.

Важливо! Мінусом є те, що під шпалери потрібно ретельно готувати стіни, як і під фарбу.

пластик

Для тих, хто не хоче вирівнювати стіни, існує такий варіант. Установка пластикових панелей на обрешітку дозволяє без великих витрат за часом оформити стильний інтер'єр. Це - також бюджетний варіант, який має безліч плюсів:

  • Простота монтажу.
  • Великий асортимент.
  • Вологостійкість.
  • Термостійкість.
  • Міцність.
  • Можливість створити каркас і заховати всередині систему труб.
  • Антісептічна.

Важливо! Вартих уваги недоліків така обробка не має.

гіпсокартон

Універсальний матеріал. Використовується як при будівництві, так і для обробки. Для ванної кімнати часто використовують спеціально оброблені водовідштовхувальні листи гіпсокартону. Нюансом такого варіанту є те, що за допомогою нього виконується тільки чорнова обробка. А саме:

  1. Вирівнювання стін.
  2. Монтаж багаторівневих конструкцій зі складними формами.
  3. Конструювання складних архітектурних елементів.

Важливо! При установці гіпсокартону потрібно декорувати його плиткою, фарбою або ж шпалерами. Але в даному випадку це буде вже набагато легше, ніж на голі стіни.

до змісту ↑

Різноманіття рішень для дизайну

Наостанок поговоримо про те, як оформити інтер'єр для того, щоб він виглядав сучасно і вражаюче. Ось кілька порад:

  1. Натуральний мармур завжди вражає. Застосовується, як акцентував елемент декору, в силу своєї дорожнечі.
  2. Мозаїка завжди в моді. Тому не бійтеся експериментувати, створюючи мозаїчне панно у своєму будинку. Це завжди виглядає сучасно й ефектно.
  3. Цікавий ефект створює і скляна плитка, оформлена голографічними малюнками.
  4. Якщо ви любите часті зміни, і ремонт у вас під настрій, тоді самоклеюча плівка - саме ваш варіант оформлення.
  5. Елегантність ванній кімнаті додасть декоративна штукатурка, покрита лаком.
  6. Якщо ваша кімната маленька, і вам не вистачає простору, використовуйте дзеркальну плитку комбінуючи її з іншим матеріалом. Цей варіант збільшує зорове сприйняття кімнати.
  7. Неймовірно, але сучасні майстри використовують для оздоблення стін навіть лінолеум, який проходить спеціальну обробку. Фіксується цей матеріал на спеціальний клей, служить дуже довго.
до змісту ↑

Відеоматеріал

Ми поговорили про те, використовуючи які матеріали будувати стіни у ванній, з чого краще робити облицювання, як не промахнутися в оформленні. Тепер, керуючись нашими порадами, ви зможете створити свій власний неповторний інтер'єр санвузла, а значить - проводити в ньому час з комфортом, знімаючи напругу, втому, насичуючись бадьорістю і енергією.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама