Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вологозахищені світильники для ванної кімнати: стельові, настінні і інші

  1. Захищеність освітлювальних приладів
  2. Індекси захисту IP
  3. Розподіл світильників по зонам вологості
  4. різновиди світильників
  5. За місцем розміщення
  6. За типом ламп
  7. Вибір освітлювальних приладів в залежності від стилю інтер'єру
  8. Виробники
  9. резюме
Mullvatt

8796 0

Саме тому я, як і інші фахівці, радять замість класичних ламп застосовувати вологозахисні світильники для ванної кімнати. Вони відрізняються один від одного конструкцією. Захищений пристрій має прокладки та ущільнювачі, що перешкоджають попаданню вологи всередину, захищаючи електричну техніку від поломки.

Прилад освітлення для ванної можна відрізнити від звичайного завдяки наявності цих самих ущільнювачів, а також завдяки маркуванню. Існує спеціальний документ, що описує різні індекси захисту електричної та електронної техніки від зовнішніх впливів (індекс IP) про який потрібно розповісти більш докладно.

Захищеність освітлювальних приладів

Індекс захищеності, вказаний на світильнику.

Індекс захищеності (Index of Protection) - це європейський стандарт (інструкція), який позначається двома цифрами (IP45 або IP46). Перша позначає ступінь захисту від попадання всередину твердих частинок пилу, друга - різних рідин (в тому числі агресивних). Іноді до цієї маркування додається третя цифра, яка говорить про ударопрочности вироби.

Третю цифру я чіпати не буду, а от в перших двох коштувати розібратися. Адже саме вони показують, чи підходить той чи інший світильник для установки в сантехнічному приміщенні.

Індекси захисту IP

Цей індекс зазвичай вказується в супровідній документації до здобувається приладів або проставляється прямо на корпусі світильника. Я склав дві невеликі таблиці, в яких описується значення кожної цифри маркування.

Пилозахищений освітлювальний прилад.

Спочатку про пилезахищенності:

Значення індексу Опис 0 Захист цілком і повністю відсутня. 1 Виріб захищено від проникнення всередину твердих великих часток, розмір яких не менше 5 см. Іншими словами, якщо ви випадково зачепите такий пристрій долонею, то нічого з ним не станеться. 2 Освітлювальний прилад гарантовано захищений від проникнення сторонніх тіл, розміром більше 12 мм. Тобто світильник не зламається при дотику до нього пальцем. 3 Світильник захищений від попадання всередину предметів і частинок, розмір яких перевищує 2,5 мм. Йдеться, наприклад, про слюсарних або електротехнічних інструментах, кабелях і так далі. 4 Конструкція зберігає працездатність і не допускає проникнення всередину предметів і пилових частинок розміром понад 1 мм. Це ті ж інструменти й проведення, але кілька менших і більш тонких. 5 Захист освітлювального приладу від проникнення всередину пилу в кількостях, які можуть вплинути на цілісність і працездатність пристрою. 6 Повна і безкомпромісна захист світильника від попадання всередину пилу і сторонніх предметів.

Вологозахищений плафон.

Тепер зупинимося на захист від вологи.

Значення індексу Опис 0 Захист від вологи відсутній зовсім. 1 Прилад освітлення захищений від крапель води, падаючих вертикально. Такий агрегат може працювати в випадках, коли його поверхня покривається конденсованої вологою. 2 Світильник має захисту від частинок вологи, що падають на нього під кутом в 15 градусів відносно вертикалі. 3 Захист від крапель, в тому числі дощових, які падають на світильник під кутом в 60 градусів. 4 Якісна захист світильника від бризок води, що потрапляють на нього з будь-якого боку. 5 Повний захист приладу не тільки від крапель, але і від струменів води, що потрапляють на лампу з усіх боків. 6 Прилад зберігає працездатність від впливу морської води 7 Агрегат витримує тиск рідини при зануренні в неї на глибину до метра. 8 Світильник може працювати в воді тривалий час на великій глибині.

Щоб зрозуміти, в якому випадку який світильник використовувати, необхідно розібратися з таким поняттям, як зони вологості.

Розподіл світильників по зонам вологості

Зони вологості ванни і типи використовуваних світильників.

За ступенем впливу вологи ванна кімната умовно ділиться на кілька зон. Залежно від того, в якій зоні ви збираєтеся встановлювати світильник, необхідно підбирати рівень його захищеності.

  1. Перша зона. Це самий «мокрий» ділянку ванній, де рівень вологості досягає 100%. Як приклад можна привести саму ванну або простір усередині душової кабінки. Сюди можна встановлювати тільки лампи, що працюють при маленькому напрузі (12 вольт). Я рекомендую купувати світильники, що мають маркування не нижче IP67. Тільки вони розраховані на постійну експлуатацію під водою в гідротехнічних спорудах.

Світильник, захищений за вищими стандартами.

  1. Друга зона. До цієї зони вологості відносяться ділянки стін, розташовані у ванни на висоту менше 2,25 метра від її торця. Тут існує небезпека потрапляння на світильники пара, бризок і струменів води. Тому індекс захисту, якому відповідав би світильник, повинен бути рівний IP45 і вище. Що стосується напруги, то тут я теж раджу використовувати прилади, що працюють від 12-24 вольт.

Освітлювальний пристрій для другої зони вологості.

  1. Третя зона. Межі цієї ділянки ванній простягаються на 60 сантиметрів від того місця, де закінчується друга зона. Вона вважається ще більш «сухий». За задумом сюди не повинні діставати струменя води, а світильники піддаються впливу тільки конденсованої вологи і розчинених в повітрі парів води. Сюди відмінно підходять світильники, індекс захищеності яких дорівнює IP 24 і вище.

Джерело світла, захищений від парів води.

  1. Четверта зона. Так само як все інше простір сантехнічного приміщення. Тут світильники піддаються впливу тільки водяної пари, тому перша цифра в індексі захищеності може не враховуватися. А друга повинна бути дорівнює одиниці або вище.

У четвертій зоні вологості можна встановлювати слабо захищені світильники.

Крім вимог техніки безпеки, про які я вже сказав вище, хочу дати декілька власних порад з приводу захищеності приладів освітлення і особливостей їх монтажу у ванній:

  • у всій ванній краще використовувати світильники, що працюють від напруги в 12 або 24 Вольта;
  • краще не купувати і не використовувати прилади освітлення, в яких хоча б частково відкрита сама лампа, що є джерелом світла;
  • трансформатори, що перетворюють квартирне напруга в 220 вольт в 24 вольта, необхідні для живлення світильників, необхідно розміщувати в четвертій зоні вологості (а краще, взагалі, поза ванною кімнатою).

Ще хочу сказати, що ціна на захищені світильники вище, ніж на класичні моделі. Але на мій погляд, економити на власній безпеці щонайменше нерозумно.

Трансформатор напруги краще ставити поза ванною кімнатою.

З технічними вимогами начебто розібралися. Тепер можна перейти до інших аспектів вибору вологозахищених приладів освітлення.

різновиди світильників

Існує величезна кількість світильників, які спеціально призначені для експлуатації в ванній. Вони діляться на кілька видів, як це відображено на схемі нижче:

Види вологозахищених світильників для ванної.

Розповім детальніше про кожного різновиду.

За місцем розміщення

За цим критерієм я можу виділити кілька різновидів:

  1. Виразний (вбудований), захищений від вологи світильник. Призначений для установки урівень з будь-якої поверхнею (стіною або стелею). Особливість його в тому, що вся конструкція світильника маскується під облицюванням, а зверху залишається тільки декоративна частина.

На фото - врізні світильники в ванну.

Зазвичай такі пристрої врізають в панелі з пластика, гіпсокартон, рейкові або плиткові підвісні стелі. Сам освітлювальний прилад фіксується за допомогою засувок або пружин, щоб не допустити провисання декоративного покриття.

Краще не купувати вбудовані світильники зі звичайними лампами розжарювання. При світінні останні розігріваються до високої температури і можуть розплавити декоративний оздоблювальний матеріал (наприклад, полімерні ламелі).

Врізні світильники добре використовувати в якості додаткового джерела світла і поєднувати з підвісними люстрами або бра, встановлюючи в тій чи іншій зоні ванній.

  1. Настінний вологозахисний світильник для ванної кімнати. Такі пристрої випускаються у вигляді бра, плафонів і так далі. Через своєї форми описувані прилади часто виходять з ладу у вологому повітрі, так як конденсовані водяні пари, які скупчуються в плафоні, стікають потім вниз і замикають контакти в патроні лампи.

Настінний джерело світла в ванну.

Тому класичні настінні прилади освітлення використовувати ні в якому разі не можна. Необхідно купувати тільки повністю герметичні пристрої. У них використовуються каучукові або силіконові прокладки, що встановлюються в цоколь лампи. Крім того, сам корпус має напилення, що перешкоджають стіканню вологи і спеціальні бар'єрні роздільники.

Що стосується зовнішнього вигляду світильників, то про нього я розповім трохи нижче.

  1. Вологозахищені світильники на стелю для ванної кімнати. Це та категорія приладів освітлення, яка відрізняється найбільшим різноманіттям. У продажу є бра, люстри, точкові світильники і так далі. Об'єднує їх лише одне - неможливість монтажу на інші поверхні.

Стельовий світильник для ванної кімнати.

Для ванни я рекомендую використовувати вологозахищені світильники-споти. Це як би невеликий прожектор на ніжці, який можна направляти в будь-яку сторону, облаштовуючи в ванній ділянки з різним рівнем освітленості. Наявне в магазинах різноманітність дозволяє підібрати варіант для будь-якого стилю оформлення ванної.

Можна використовувати і люстри на підвісах, але тільки в разі, якщо це дозволяє зробити висота стелі. Природно, як і у всіх інших випадках, при виборі потрібно брати до уваги рівень захищеності IP.

  1. Підлогові вологозахищені світильники, що встановлюються у ванній кімнаті. Цей різновид освітлювальних приладів в сантехнічних приміщення використовується вкрай рідко. Та й то тільки в просторих ванних і для вирішення будь-яких завдань при оформленні інтер'єрів .

Підлогові захищені світильники.

Зазвичай підлогові світильники виглядають як торшери на довгих ніжках. При цьому гідроізоляційні прокладки присутні на всіх деталях пристрою, в тому числі на ніжці.

Я працював і з вбудованими підлоговими світильниками, які врізаються в підлогове покриття. Але виконувати такий монтаж самостійно не рекомендую, так як потрібно правильно виконати прокладку проводки і підключення. Щоб уникнути травм корпус і скло такого приладу зазвичай робиться Ударозащіщенность.

  1. Вологозахищені світильники для ванної, що вбудовуються в меблі і предмети інтер'єру. Тут мова йде про пристрої, які забезпечують необхідний рівень освітленості в певній зоні. Найчастіше світильники вбудовують в дзеркала або шафки. Іноді я зустрічав і умивальники зі світлодіодами.

Світильники можуть бути вбудовані в меблі або дзеркала.

Такі освітлювальні прилади повинні відповідати вищому індексу захищеності, так як зазвичай знаходяться в межах досяжності від людини і можуть стати причиною серйозних травм.

  1. Світильники для ванної кімнати, що імітують вікно. Справжні вікна у ванних кімнатах є рідко, та й то, якщо сантехнічне приміщення розміщено в приватному будинку. Однак цей елемент інтер'єру нерідко використовується дизайнерами для унікалізації ванної кімнати.

За допомогою лайтбоксу можна імітувати вікно у ванній.

Тільки замість звичайного вікна використовується лайтбокс (як рекламний). Використовується спеціальні вологозахищені світлові панелі, що випромінюють рівний світловий потік, по своєму спектру відповідний сонячному світлу.

На поверхню такого світильника може бути завдано пейзаж, зоряне небо і так далі.

Як джерело світла зазвичай використовуються світлодіоди, а інтенсивність їх свічення і спектр можна регулювати вручну або автоматично.

За типом ламп

Для безпеки людей у ​​ванній кімнаті і якісного освітлення цього приміщення важливі не тільки самі світильники, але і лампи, що використовуються в них. Тому далі я розповім саме про це.

Як і в попередньому випадку, існує кілька різних варіантів:

  1. Класичні лампи розжарювання. Це скляна герметична колба, всередині якої розташована металева спіраль. При пропущенні по ній струму вона загострюється (від опору речовини) і починає світитися. Вакуум (або інертний газ) всередині не дає нитки окислюватися і порватися.

Лампа розжарювання.

Потужність такого джерела світла варіюється в діапазоні від 15 до 1 тис. Ватт. Однак у ванній оптимальним вибором буде лампа потужністю до 40 Вт. Чим більше потужність, тим більше температура, яка на поверхні колби може досягати 250 градусів Цельсія.

Отже, як я вже згадував, світильники з такими лампами не можна вставляти в стелю з полімерного полотна або пластикових ламелей.

Лампи розжарювання можуть працювати від звичайного напруги (220 вольт) або від зниженого (12 вольт). Останній варіант переважно, оскільки джерело світла працює інтенсивніше, але при цьому є більш безпечним для людини. Щоб знизити напругу необхідний трансформатор, що монтується за межами ванної кімнати.

  1. Галогенові лампи. За своєю суттю представляють собою різновид лампи розжарювання, але в колбу замість інертного газу закачано галоген. Вони мають дещо незвичну форму і вставляються в світильник за допомогою Голковий штекера.

Галогеновая лампа для світильника.

Відрізняються від звичайних ламп терміном служби і більш інтенсивної світловіддачею. Якщо, наприклад, лампа на кожен ват потужності видає світловий потік, рівний 10 люменам, то галогенове джерело світла - 20-22 люмена. Тобто для ефективного освітлення сантехнічного приміщення знадобиться в два рази менше джерел світла.

Не можу не відзначити і більш низьку температуру світіння. Поверхня колби розігрівається не вище 150 градусів Цельсія. Особливість галогенних ламп - зміщений спектр світіння. Вони світяться блакитним кольором (а не жовтуватим, як лампи розжарювання).

Мінус цих ламп - крихкість. Під час установки їх ні в якому разі не можна чіпати голими руками і піддавати трясці. Інакше вони приходять в непридатність.

  1. Люмінісцентні лампи. Вузькі скляні колби різної форми, в якій світіння утворюється в результаті пропускання електричного розряду через пари ртуті. Через це вони становлять певну небезпеку для здоров'я людини, коли розбиваються (до слова, відбувається це дуже рідко, якщо не поставити таку мету спеціально).

Люмінесцентна лампа.

Велика перевага люмінесцентної лампи - відсутність необхідності в трансформаторі. Малопотужні джерела світла (які використовуються у ванній) мають вбудований пускорегулирующий вузол, який перетворює напругу.

Що стосується спектра, то описувані пристрої можуть світити і жовтим, і блакитним. У ванну краще брати вироби, марковані літерою Д. Вони випромінюють світло, близький за своїм спектру до денного.

  1. Світлодіодні лампи. Як видно із самої назви, такі освітлювальні пристрої складаються з окремих світлодіодів, зібраних разом. Зовні лампа чимось нагадує бджолині стільники.

Лампа з світлодіодів.

Светоотдача у таких ламп просто величезна. На кожен ват вона випускає світловий потік, рівний 150 люменам. Та й термін служби більш ніж в 25 разів перевищує звичайні лампи розжарювання.

Деякі фахівці стверджують, що вони завдають деякої шкоди здоров'ю, але тільки в тому випадку, якщо дивитися прямо на них. Цей факт науково не доведено, тому приймати його до уваги особисто я не буду.

Єдиний недолік описуваних виробів - деяка втрата інтенсивності світіння з плином часу. Залежно від виробника лампи тьмяніють на 10-25%.

Вибір освітлювальних приладів в залежності від стилю інтер'єру

Крім всіх технічних параметрів, підбирати світильники для ванної необхідно в залежності від стилю оформлення інтер'єру. Тут, звичайно, радити щось - справа невдячна, але я все ж спробую вставити свої «5 копійок»:

  1. Класичний стиль. Зазвичай йому притаманне використання натуральних матеріалів в меблів, аксесуарах та сантехнічних приладах, встановлених у ванній кімнаті. В цьому випадку краще купувати стельові або настінні світильники, що імітують ковані вироби - люстри, канделябри, свічники і так далі.

Освітлення ванної в класичному стилі.

  1. Японський стиль. Для нього характерне спокій і умиротворення. Ванна, виконана в такому стилі , Повинна надавати розслабляючий ефект. Світло, що виділяється лампами, повинен бути м'яким і розсіяним, а самі прилади освітлення мати незвичайну, складну форму.

Для ванною в японському стилі характерний розсіяне світло.

  1. Стиль модерн. Для него характерна Відсутність нефункціональніх аксесуарів и предметів обстановки. Кожна річ винна Виконувати чітко закріплену на ній функцію. Це відносіться и до світильника. Краще використовуват зональний світло, а не центральне освітлення. Часто в ванних, оформлених таким чином, використовуються дзеркала зі світлодіодним підсвічуванням і світильники з прозорими плафонами.

Модерн - максимальна функціональність приладів освітлення.

  1. Стиль прованс. Відмітна ознака цього стилю - наявність вікна. І тоді питання з достатнім освітленням в денний час вирішується без додаткових зусиль з вашого боку. Щоб забезпечити достатню кількість світла ввечері використовуються об'ємні і громіздкі люстри або торшери. Зазвичай за формою вони нагадують рослини. Не потрібно використовувати геометрично правильні прилади освітлення.

Прованс - простір і світло за допомогою вікон і люстр.

Звичайно, це далеко не повний перелік, але перерахувати всі можливі варіанти навряд чи можливо.

Виробники

Хочу виділити для вас кілька виробників, вироби яких спеціально призначені для використання у ванній і відрізняються неперевершеною якістю.

Я особисто використовував пристрої таких брендів:

  1. Downlight Lug. Польський виробник, який спеціалізується на виробництві захищених світильників для ванної кімнати. Всі їх пристрої мають корпус і плафони особливої ​​форми, які запобігають розсіювання світлового потоку.

Світильник Lugstar Horizontal.

Ці вологозахищені та ударостійкі врізні світильники можуть встановлюватися в будь-які поверхні. Особливо цінується фахівцями можливість змінювати напрямки променя для створення окремих зон освітленості.

Світильники польського виробника відрізняються великою різноманітністю форм і забарвлень. На вибір споживачам пропонуються різні відбивачі і корпусу з полімерів, скла і металів.

Можна підібрати захищений світильник будь-якого розміру і потужності. Деякі агрегати оснащені системами охолодження, які перешкоджають розплавлення декоративних матеріалів поверхонь, в які врізані лампи.

Для установки у ванній я особливо рекомендую лінійки VAndallug, Diamond, Star Premium.

  1. Massive. Це підприємство виробляє захищені і дуже захищені світильники для різних сфер застосування. Їх можна встановлювати не тільки у ванних кімнатах, але і саунах, басейнах, лазнях. У модельний ряд компанії входить більше 100 тис. Найменувань і щороку туди додаються нові вироби.

Захищені світильники Massive.

Вся продукція, що випускається піддається складним випробуванням і сертифікації. Ви можете бути впевнені, що ні пил, ні бруд, ні вода не зашкодить приладу освітлення, про що свідчать індекси IP, нанесені прямо на корпус.

Працюють фахівці компанії і над зовнішнім виглядом. Можна купити настінні і стельові світильники, люстри і бра, вбудовані і світлодіодні джерела світла і так далі.

В основному пристрої оснащені світлодіодними лампами, що забезпечує економію електроенергії. Але зустрічаються навіть комбіновані вироби з різними лампами для різних схем використання.

У ванну рекомендується встановлювати продукцію під брендами Aqua Oasis, Katie, Adrio.

  1. Eglo. Компанія австрійського походження, продукція якої відрізняється унікальним дизайном з м'якими, зігнутими контурами. Фахівці фірми опрацьовують кожну деталь зовнішнього вигляду ламп. Плафони захищених світильників часто хромуються або покриваються нікелем для захисту від окислення.

Вологозахищений плафон Eglo.

Фірма пропонує стельові і настінні джерела світла, які можна використовувати окремо або монтувати в лінії. Надміцні корпуси світильників виготовляються з металу або пластику і армуються скловолокном. Замість скла застосовується високоміцний пластик.

Електрична начинка і металеві деталі захищені силіконовими прокладками, що забезпечують вищий рівень захисту. Устаткування цієї компанії можна використовувати в басейнах і інших подібних гідротехнічних спорудах.

Найбільшою популярністю серед покупців користуються лінійки продуктів Palmera, Tamara, Mono.

  1. Arte Lamp. Італійська фірма, яка випускає освітлювальні прилади для всіх можливих областей застосування. Для їх виготовлення застосовуються високоякісні матеріали, завдяки чому пристрої мають тривалий термін служби, вони безпечні і надійні.

Світильник Arte Lamp Aqua.

Унікальністю відрізняється і дизайн світильників. У деяких випадках компанія застосовує навіть експериментальні технології, які тільки проходять апробацію.

Струмопровідні елементи та корпусу зроблені з гальванізованого металу, а для плафонів використовується загартоване скло. В асортимент входять настінні, стельові і комбіновані світильники, які спеціально призначені для використання в приміщеннях з високим рівнем вологості.

Можу порекомендувати такі лінійки, як Hall або Aqua. Вони обладнані світлодіодними і галогеновими джерелами світла, які більше підходять для застосування у ванних кімнатах.

  1. Kanlux. Ще одна польська компанія, що випускає як вбудовуються захищені світильники, так і навісні (стельові та настінні). Розсіювачі виготовляються з металу з полімерними добавками, а для закріплення застосовуються затискачі з нержавійки, які не піддаються корозії.

Точковий світильник Kanlux.

Корпуси підвісних пристроїв виготовляються з поліестеру, армованого скловолокном. Всі з'єднання герметизовані силіконовими прокладками, а сам світильник є протиударним. Втім, захищеність ніяк не відбивається на зовнішньому вигляді, який вражає своєю вишуканістю та різноманіттям.

Плюсом цих світильників є цілком доступна вартість, яка досягнута не за рахунок зниження якості.

Найбільш популярні лінійки - Volin, Argus, Turk. Можна підібрати як класичний варіант, так і пристрій в стилі хай-тек.

резюме

Звичайно, щоб домогтися правильного освітлення сантехнічного приміщення необхідно враховувати і площу, і висоту стель, і наявність поділяють на зони перегородок. Однак є кілька моментів, на яких я все одно хочу звернути вашу увагу:

  1. Зону біля умивальника потрібно добре висвітлювати за допомогою бра або настільних ламп.
  2. Біля ванній відмінно виглядають точкові світильники, вбудовані в стіни або підлогу
  3. Щоб у ванній не було тіней, краще купувати прозорі або матові плафони без малюнків.
  4. Люстри можна використовувати тільки в приміщеннях з високими стелями.
  5. При покупці приладів освітлення обов'язково дивіться на маркування.
  6. Якщо збираєтеся вмонтовувати лампи в підлогу, зверніть увагу на їх захищеність не тільки від води, але і від пилу.

Якщо вас цікавлять інші аспекти оформлення ванної кімнати, можете подивитися відео в цій статті. А свою думку з приводу інформації, викладеної вище, залишайте в коментарях.

Если ви хочете Висловіть подяку, Додати уточнення або заперечення, Щось запитати у автора - додали коментар або скажіть спасибі!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама