Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Затирка швів плитки у ванній і душі - як і чим правильно обробити і герметизувати

  1. види
  2. Яку затірку краще використовувати у ванній
  3. Особливості вибору виробника
  4. Процес затірки плитки
  5. Необхідні інструменти та матеріали
  6. калькулятор витрати
  7. нанесення розчину
  8. герметизації
  9. подальше очищення

Затирка швів плитки у ванній - завершальний етап оздоблювальних робіт. Від того, наскільки якісно він буде виконаний, залежить багато чого: загальний вигляд приміщення, чіткість і рівність ліній, що підкреслюють красу і геометричні розміри облицювального матеріалу.

види

У ванних кімнатах і санвузлах для оздоблення стін і підлоги прийнято використовувати кахельну плитку. Це виправдано характеристиками оздоблювального матеріалу.

Затирка для ванної необхідна в цілях заповнення та оформлення швів між плитками. Ці отелочние суміші бувають різних видів. Вони можуть бути виготовлені на основі цементу, мати в своєму складі поліуретан, латекс, епоксидні смоли. Також вони володіють антисептичною властивістю. Такі розчини називають антибактеріальними.

Такі розчини називають антибактеріальними

Яку затірку краще використовувати у ванній

вибір затірки для плитки у ванній починають з обліку функції приміщення. У ванній кімнаті спостерігається періодичне підвищення вологості, тому суміш для закладення швів насамперед повинна бути стійкою до вологи і забруднень. У цьому приміщенні виконують гігієнічні процедури, тому бажано вибирати склади з антибактеріальними властивостями.

Важливо правильно визначити оптимальний колір швів для даної плитки. Якщо покладена скляна мозаїка, кращим вибором буде напівпрозора суміш на епоксидної основі. Для оформлення швів у ванній найчастіше використовується кольорова затирка. Такі шви найбільш виразні і красиві.

Такі шви найбільш виразні і красиві

Суміші на цементній основі бувають двох видів: з додаванням піску і полімерів. Вони найбільш придатні для закладення широких щілин: від 4 до 6 мм. Цементно-піщаними сумішами можна затирати і ширші. Ці суміші мають кілька важливих переваг:

  • найнижча ціна серед матеріалів аналогічного призначення;
  • зручні в нанесенні, тому підходять для непрофесіоналів;
  • при розтріскування затертого шва цементний склад можна легко видалити і нанести наступний.

найнижча ціна серед матеріалів аналогічного призначення;   зручні в нанесенні, тому підходять для непрофесіоналів;   при розтріскування затертого шва цементний склад можна легко видалити і нанести наступний

Є у цих затерли і недоліки:

  1. мають меншу вологостійкість, ніж інші види сумішей;
  2. неширокий асортимент колірного рішення;
  3. після висихання затірки шов трохи просідає;
  4. більш довгий час висихання, ніж у інших складів.

Двокомпонентні затірки на епоксидній основі - кращий вибір для заповнення швів між плитками, укладеними в зонах з підвищеною вологістю. Це ванні кімнати і кухонні фартухи. У числі переваг цих розчинів:

  • абсолютна негігроскопічна;
  • грязеотталкивающие властивості;
  • освіту суцільного щільного шва без пор;
  • відсутність ризику розтріскування;
  • широкий асортимент вибору кольору.

У використанні епоксидних складів є свої складності. Така суміш швидко схоплюється і після затвердіння важко видаляється з кахлю, тому працювати з нею потрібно дуже акуратно і бажано мати відповідні навички. Ці склади найдорожчі.

Поліуретанові склади відрізняються еластичністю і вологостійкістю. З їх допомогою легко закладають тонкі щілини шириною від 1 до 4 мм. З переваг цих розчинів відзначають м'яку консистенцію, завдяки якій фугою заповнюють самі вузькі зазори. Поліуретанові склади легко видаляються з поверхні кахлю і схоплюються не так швидко, як цементні і епоксидні.

Поліуретанові склади легко видаляються з поверхні кахлю і схоплюються не так швидко, як цементні і епоксидні

Латексні затірки призначені для заповнення щілин шириною 2-3 мм. Ці суміші еластичні, вологостійкі, мають яскраві насичені кольори. Мають високу стійкість до розтріскування, після застигання легко змиваються з поверхні плитки звичайною водою. Такі склади нерідко додають в затірки на цементній основі з метою поліпшення їх характеристик.

Такі склади нерідко додають в затірки на цементній основі з метою поліпшення їх характеристик

Особливості вибору виробника

Краща затирка та, яка підходить за всіма параметрами:

  1. здатна якісно заповнювач щілини;
  2. має стійкість до розтріскування;
  3. негігроскопічна;
  4. має грязеотталкивающие властивості;
  5. своїм кольором підкреслює красу плитки.

здатна якісно заповнювач щілини;   має стійкість до розтріскування;   негігроскопічна;   має грязеотталкивающие властивості;   своїм кольором підкреслює красу плитки

Найбільш якісні суміші у провідних виробників, в числі яких:

  • Ceresit;
  • «Атлас»;
  • Vetonit;
  • UNIS.

Продукція перерахованих компаній відрізняється доступною ціною і відповідає вимогам світових стандартів. Найбільш популярні марки Ceresit і «Атлас»

Процес затірки плитки

Затирка швів керамічної плитки у ванній повинна мати антибактеріальні властивості. У цьому випадку від регулярного перезволоження стін не утворюються грибок і пліснява. Продукцію з аналогічними властивостями купують і для облицювання підлоги у ванній, санвузлі або інших приміщеннях. Рекомендується вибирати немаркі кольору, т. К. Між підлоговими плитками нерідко потрібно оновити затірку через її забруднення.

Важливо правильно розрахувати витрати суміші. У цьому допоможе інструкція виробника, в якій повинно бути зазначено необхідну кількість розчину для заповнення щілин на площі 1 м². Але, незважаючи на ці показники, фахівці рекомендують купувати кілька більшу кількість суміші про запас. Для цього достатньо купити на 10% більше необхідної кількості суміші.

Необхідні інструменти та матеріали

Затирка швів на плитці у ванній виконується за допомогою доступних і недорогих інструментів, які можна купити в будь-якому магазині будівельних і оздоблювальних матеріалів. Головний робочий інструмент для нанесення суміші - шпатель. Найбільш зручні для заповнення щілин гумові. Вони бувають різних розмірів, тому можна вибрати для себе найбільш підходящий. Крім шпателя будуть потрібні:

  1. затиральна терка;
  2. расшіватель (використовують для додання швам рівності і гладкості) ;;
  3. невелика ємність для приготування розчину;
  4. міксер для перемішування суміші (потрібен при великих обсягах робіт);
  5. губка для видалення надлишків суміші.

затиральна терка;   расшіватель (використовують для додання швам рівності і гладкості) ;;   невелика ємність для приготування розчину;   міксер для перемішування суміші (потрібен при великих обсягах робіт);   губка для видалення надлишків суміші

Після того як оздоблювальні роботи будуть завершені і затирка висохне, потрібно змити залишки суміші і витерти плитку. Для цього використовують чисту, добре вбирає вологу дрантя.

калькулятор витрати

Підготовка швів і розчину

Затирка швів на плитці у ванній починається з підготовки поверхні. Згідно з правилами оздоблювальних робіт, до оформлення швів приступають через добу після укладання плитки. В цьому випадку плитковий клей встигає схопитися і здатний надійно утримувати облицювальний матеріал на стіні. Існує 2 вимоги до поверхні, на якій планують виконувати затірку швів:

  • У кльовом складі не повинно бути вологи.
  • Зазори і плитка повинні бути сухими і чистими.

Майстри видаляють надлишки клею, що потрапляють в шви, на етапі укладання плитки. Якщо цей момент був упущений, залишки розчину прибирають за допомогою шпателя з металевим лезом. Після чого вичищають шви і, при необхідності, насухо витирають.

Краї плитки можна обробити імпрегнат (Порозаполнітель). Це розчини, здатні після висихання створювати тонку захисну плівку. Вона легко змивається водою, але в період нанесення кольорової затірки не дозволяє барвникам проникнути вглиб плитки. При обробці особливу увагу приділяють місцям зі сколами, утворення яких можливе через недбалої підрізування плитки під кутом 45 ° і допущення помилок під час її укладання.

Захисні розчини купують в магазинах будівельних і оздоблювальних матеріалів. Ці рідини найчастіше продають в бутлях об'ємом 1 л. Даної кількості вистачить на обробку 12-15 м² поверхні. Найбільш часто використовують засіб «Sopro AH737» від німецького виробника. Розчин наносять акуратно, м'якою губкою, намагаючись уникати потрапляння в щілини між плитками.

Розчин наносять акуратно, м'якою губкою, намагаючись уникати потрапляння в щілини між плитками

Суміш для затирання готують відповідно до інструкції виробника. Але для полегшення завдання можна скористатися професійними «хитрощами» КАФЕЛЬЩИК.

  1. Фахівці вважають, що не виключена можливість придбання неякісного або простроченого продукту. Тому, для того щоб зрозуміти, які консистенція суміші і час її висихання, можна приготувати невелику кількість розчину і спробувати затерти їм шви на малій площі стіни або підлоги.
  2. Ємність для замісу повинна бути сухою і чистою.
  3. Суху суміш розводять водою, яку додають до складу невеликими порціями.
  4. Після внесення кожної порції рідини суміш ретельно перемішують шпателем. Якщо працюють бригадою на великих обсягах, для якісного приготування розчину використовують міксер і шуруповерт (дриль). Швидкість обертання повинна бути не вище 300 об / хв.
  5. Після приготування суміші їй потрібно дати відстоятися протягом 5-7 хвилин.
  6. Повторно перемішують розчин.
  7. Приступають до виконання оздоблювальних робіт.

Приступають до виконання оздоблювальних робіт

нанесення розчину

Технологія затирання швів однакова для настінного і плитки для підлоги. Існує 3 способи заповнення та оформлення швів, серед яких вибирають найбільш зручний.

спосіб №1

  • Набирають на шпатель для нанесення затірки невелику кількість суміші.
  • Заповнюють шви.
  • Беруть затиральну терку і встановлюють її на плитці під кутом 30 °.
  • Пересуваючи тертку по діагоналі, з рівномірним натиском розподіляють суміш в швах. Таким чином проходять по всій площі 2-3 рази.

Таким чином проходять по всій площі 2-3 рази

Це спосіб хороший тим, що дозволяє контролювати щільність швів. Чим сильніше натиск на терку, тим активніше із суміші виділяється волога. Її втрата забезпечує щільність шару в зазорах між плитками.

спосіб №2

При цьому способі заповнення щілин працюють двома руками. В одну беруть чистий гумовий шпатель, в іншу - другий з розчином (можна використовувати металевий). Одним інструментом заповнюють шви сумішшю, другим - прибирають надлишки. Цей спосіб не настільки легкий у виконанні, як попередній. Буде потрібно якийсь час потренуватися працювати двома руками. Орієнтуються на підказки майстрів:

  1. всі рухи потрібно виконувати з однаковим натиском;
  2. суміш роблять середньої густини (в цьому випадку вона буде більш щільно заповнювати зазори);
  3. якщо використовують епоксидну затірку, беруть 2 шпателя з металевим лезом, якими простіше наносити цю в'язку і щільну суміш.

всі рухи потрібно виконувати з однаковим натиском;   суміш роблять середньої густини (в цьому випадку вона буде більш щільно заповнювати зазори);   якщо використовують епоксидну затірку, беруть 2 шпателя з металевим лезом, якими простіше наносити цю в'язку і щільну суміш

При цьому способі затирання спостерігається виражена усадка висохлого розчину швів. Тому потрібно повторно виконати затірку. У перший раз суміш наносять по горизонталі, в другій - по вертикалі.

спосіб №3

У цьому способі затирка у ванну кімнату повинна бути середньої густоти. Сумішшю наповнюють поліетиленовий пакет зі зрізаним куточком. Поступово видавлюючи розчин, заповнюють їм щілини. Процес роботи багато в чому нагадує оформлення тортів за допомогою кондитерського шприца. Цей спосіб затирання найбільш зручний для приміщень з пористої плиткою.

Цей спосіб затирання найбільш зручний для приміщень з пористої плиткою

герметизації

Герметизація швів у ванній кімнаті - найважливіший етап виконання оздоблювальних робіт. Якщо є сумніви у вологостійкості розчину, в місцях безпосереднього контакту плитки з водою використовують силіконовий герметик. Він необхідний для захисту облицювальний матеріал від проникнення під нього вологи. Також герметизують всі місця стиків плиток з сантехнічним обладнанням. Це мінімізує ризики проникнення води під ванну.

подальше очищення

Незалежно від того, яким способом була виконана затирка, після її нанесення на поверхні плитки залишаться непривабливі розлучення. Після 20-30 хвилин їх змивають м'якою вологою губкою. Таким чином виконують відразу 3 завдання:

  • розгладжують і вирівнюють шви;
  • прибирають надлишки затірки;
  • змивають розлучення.

Після цього чекають повного висихання розчину. Цей параметр завжди вказано в інструкції виробника. Після чого повторно промивають плитку водою і витирають насухо чистою ганчіркою.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама