Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чилім або водяний горіх-це цікаво.

Назва: рослина не даремно названо рогульник

Назва: рослина не даремно названо рогульник. На зрілих Кістянки тверді, вигнуті "роги".

Ними водяний горіх, як якір, чіпляється за нерівності на дні. У деяких місцях чилим називають чортовим горіхом. Дійсно, можна вгледіти в плодах схожість з рогатою головою чортика.

Опис: в даний час відомо 30 видів. Рогульник - однорічна і не переносить осінніх заморозків. Він цвіте тільки в спекотне літо і в Північній Європі рідко зав'язує плоди. В наші дні рослина стало надзвичайно рідкісним. Воно охороняється в декількох заповідниках і занесено до Червоної книги.

Водяний горіх,Водяний горіх,

або водяний горіх - Trapa natans

На тихій гладі озера або річкового затоки зрідка можна побачити розетку плаваючого листя чиліма. На черешках листя здуття, заповнені воздухоносной тканиною. Завдяки таким бульбашок рослина плаває. Влітку (липень-серпень) в пазухах листків з'являються квітки з чотирма білими пелюстками. Вони трохи виступають над водою. Квітки з'являються над водою тільки в ранкові години або ввечері. Чилім - переважно самозапилюється рослина. Часто запилення відбувається в закритих квітках, під водою.

Восени достигають плоди водяного горіха. Ботаніки називають такі плоди кістянками. Одна рослина дає 10-15 плодів. Коли з зав'язі починають формуватися важкі горіхи, у листових черешків збільшуються повітряні порожнини, які утримують рослину на поверхні води. Твердих горіхів чиліма з гострими рогами не наважуються торкнутися ні риба, ні качка, ні водяний щур. Коли до осені горіхи дозрівають, розетка листя пливе, немов корабель, навантажений горіхами. Великі плоди висять у воді, як якоря. Уже пізно восени листя і стебло чиліма згнивають, а горіхи падають на дно, закріплюючись в ньому своїми ріжками. Зачепився за дно плід-якір довгий час утримує чилим, і протягом води не в силах відірвати і понести рослина.

Насіння рогульник втрачають схожості протягом 40-50 років. Весною горіх починає проростати, але не так, як насіння інших рослин. У чиліма спочатку утворюється довга, як канат, сім'ядоля, потім розвивається стебло і в останню чергу корінь, який спочатку піднімається вгору, потім опускається вниз, утворюючи дугу.

Усередині плоду біле смачне насіння. Раніше чилим був широко поширений в Росії, і плоди возами продавали на ринках. У штаті Кашмір в Індії приблизно 40 тисяч чоловік п'ять місяців в році харчуються плодами чиліма. Індуси їдять їх з сіллю і перцем, варять юшку і печуть хліб. Чилім спеціально розводять на острові Шрі-Ланка, в Японії, Китаї, на півдні Африки до гирла річки Замбезі. Назва озера Ньяса (південний схід Африка) в перекладі на російську мову означає "житло водяного каштана".

Багато років тому в Краснодарському краї чилим продавали на ринку мішками і навіть цілими возами. А зараз чилим занесений до Червоної Книги Росії як зникає рослина, хоча дуже багато чиліма на річці Алатир в Нижньогородській області. Біля міста Мурома, недалеко від річки Оки є ціле озеро, назване Горіховим, тому що з нього протягом літа виловлювали дуже багато водяних горіхів.

Фотографія зліва Княжева Валерія
Фотографія справа Поліни Чак

Посадка: в теплому водойму з товстим шаром родючого грунту - горіхи просто кидають на відповідну глибину. Якщо водойма без грунту, то горіхи садять в контейнер і топлять в такому вигляді. Взимку горіхи можна тримати вдома в холодильнику, в банці з водою, навесні вони самі починають проростати.

Догляд: постарайтеся зібрати зрілі горіхи. Неодмінною умовою благополучного існування є відсутність у водоймі хоча б таких великих молюсків, як котушки і прудовики, які із задоволенням поїдають молоді листочки рогульник.

Розмноження: насінням, придбані навесні плоди кидають у воду. Але найкраще робити посів у маленькі горщики, наповнені мулом, і поміщати їх на глибину 10-15 см - в ту зону, де вода найкраще прогрівається. Насіння проростає при температурі води близько 25-30 ° С. Ця ж температура найбільш сприятлива для їх розвитку. Підросли екземпляри при появі плаваючого листя пора перенести на велику глибину - близько метра. Через те, що у водяних горіхів немає коренів, їх можна безбоязно переміщати з місця на місце, просто прив'язавши до камушку- «якоря».

Використання: підходить для будь-яких водойм, але не скрізь відтворюється. Горіхи їдять вареними,
сирими і печеними.

Історія і географія: У Євразії чилим поширений від басейну Дунаю до Калінінградської області, в лісостепових областях європейської частини Росії, в північному Казахстані, на півдні Західного Сибіру. Гори Центральної Азії для нього нездоланні, зате в басейні Амура розташований найбільший фрагмент ареалу на території нашої країни. Насправді цей фрагмент є лише північною частиною куди більш великого ареалу, що охоплює схід Китаю, Південно-Східну Азію і навіть Індію. Живуть водяні горіхи і в водоймах Східної Африки. Саме там, на півдні, і стає очевидним істинний сенс специфічних плодів цієї рослини. Адже тамтешні водойми існують тільки у вологий сезон, а потім пересихають. Що залишилися в цьому місці плоди повинні чинити опір і посухи, і численним бажаючим поласувати їх вмістом. Не дивно, що оболонка у них настільки тверда. Для того щоб надійніше зберегти за собою місце проживання, водяні горіхи йдуть на хитрість - щовесни (або, як в тропіках, кожен вологий сезон) проростають не всі насіння, а лише частина їх. І якщо раптом рослини в цей сезон не зможуть дати насіння, популяція все одно не пропаде - на наступний рік зійдуть інші.

Фотографія Княжева Валерія Фотографія Княжева Валерія

На північ водяний горіх потрапив в одну з теплих і вологих епох, та так і залишився тут, пристосувавшись замість посухи до морозів. Правда, насіння північних горіхів абсолютно не переносять нестачу вологи, тому і зберігати, і перевозити їх можна тільки в воді або у вологому моху.

Є ця рослина і неподалік від Москви - на сході області водяні горіхи живуть в старицях Оки і Клязьми. Рідше вони зустрічаються в Смоленській і Калузькій областях.

Радянський ботанік Васильєв в п'ятдесяті-шістдесяті роки опісля на території СРСР аж близько тридцяти видів водяного горіха, але більшість з них, звичайно, є всього лише географічно ізольованими расами одного і того ж виду (Trapa natans). Однак на Далекому Сході, особливо в озерах на півдні Примор'я, можна виявити дуже добре розрізняються популяції. Ймовірно, деякі з них гідні статусу окремих видів. Такі, наприклад, водяний горіх Максимовича (Trapa maximowiczii) з дрібними (10-15 см) розетками листя і крихітними, близько 1 см, безрогі плодами або великий водяний горіх сибірський (Trapa sibirica) c плодами, що досягають у розмаху «рогів» цілих 6 см. Цікаво, що в одному і тому ж озері можуть мешкати 3-4 таких різновиди, при цьому змішування їх ознак у потомства не відбувається.

Цікавий процес поширення плодів водяного горіха з водоймища у водоймище. Зрілі плоди майже не здатні переноситися водою - вони занадто важкі і миттєво тонуть. Не можна покластися і на проковтування птахами або рибами - плоди дуже великі. Замість цього у різних рас чиліма на «рогах» розташовані особливі щетинки і щербини, які вельми сприяють тому, щоб плід міцно прикріпився ... до вовни. І дійсно, основними розповсюджувачами водяних горіхів є великі копитні, що заходять у воду на водопій або просто для «прийняття ванн». Однак і в степовій, і в лісовій зонах Євразії чисельність копитних за час панування людини катастрофічно знизилася, що стало однією з причин скорочення ареалу водяних горіхів. Тим часом ще в кінці XIX століття на Рязанщіне плоди чиліма були важливою статтею доходу приокские сіл. Їх їли сирими, додавали в борошно і доставляли на ярмарку возами. А в південній Сибіру вони часто і зовсім замінювали зерно в борошні.

Не дивно, що в результаті ареал водяного горіха до середини XX століття сильно скоротився, і в межах Європейської Росії він залишився лише в невеликому числі заплавних озер. На території теплішою України та Південно-Східної Європи чилим зустрічається дещо частіше, особливо в великих дельтах Дунаю, Дніпра і Дністра. Однак по всій Європі ареал водяних горіхів скорочується, вид цей внесений і до Червоної Книги Росії.

Але в наш час, сам того не завжди бажаючи, людина допоміг цьому реліктовому виду. Справа в тому, що умови в водоймах Північної Америки, теплішою порівняно з Європою, ідеально підходять для чиліма. В результаті випадково завезені на північноамериканський континент водяні горіхи поширилися в багатьох річках і озерах східної частини материка. Можна вважати, що в цьому випадку люди «відновили історичну справедливість» - адже до останнього заледеніння споріднений євразійського вид водяного горіха жив і в Америці, але згодом повністю вимер. А в Австралії водяні горіхи стали справжнім бичем нечисленних прісних водойм - в жаркому кліматі при повній відсутності травоїдних риб вони ростуть настільки швидко, що заполоняють всю водну поверхню. Їм не страшна навіть звичайна для цього континенту посуха - адже плоди пристосовані саме до таких коливань клімату.

У Росії ж несподіваним підмогою для чиліма стали теплові електростанції зі ставками-охолоджувачами. Так, найпівнічніша популяція водяного горіха, що мешкає на південному сході Тверській області, зобов'язана своїм існуванням Конаковской ГРЕС.


Так, найпівнічніша популяція водяного горіха, що мешкає на південному сході Тверській області, зобов'язана своїм існуванням Конаковской ГРЕС


Сподобався наш сайт? Приєднуйтесь або підпишіться (на пошту будуть приходити повідомлення про нові теми) на наш канал в МірТесен!

Сподобався наш сайт?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама