Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дров'яні печі з водяним опаленням

  1. З минулого в сучасність
  2. Переваги і недоліки
  3. Пелетні або дров'яні - що краще?
  4. Камін або піч?
  5. висновок
  6. Пристрій дров'яних печей
  7. Печі з водяним контуром і види палива для них
  8. Вибираємо по характеристикам
  9. Огляд кращих моделей
  10. висновок
  11. Опалювальні печі для дачі
  12. опалювальні котли
  13. дров'яні печі
  14. Дивіться також:

Ні для кого не секрет, що паливо для опалення перманентно дорожчає. Будь-яка розсудлива житель бажає розібратися: що зробити, щоб поліпшити опалювальний комплекс будинку. Абсолютно в кожному місці наша країна мусить в зимову пору року опалювати житло. Неможливо помислити побут жителя в РФ без опалювального комплексу будинку. На нашому веб сайті представлена ​​велика кількість комплексів опалення котеджу , Які застосовують абсолютно різні способи вилучення теплової енергії. Перераховані системи опалення можливо використовувати як окрему систему або комбінувати.

зміст

Серія Edilkamin AQUA

Опалювальна піч з водяним контуром без праці може вирішити відразу всі проблеми, пов'язані із забезпеченням заміського будинку теплом і гарячою водою. Дров'яні печі затребувані, як і раніше, особливо в тих регіонах, де ще не завершилася газифікація. Печі на дровах забезпечують тепло в будинку і при цьому не вимагають зайвих матеріальних витрат.

Незважаючи на те, що пічне опалення - це класичний для холодної Росії варіант, в останні роки з'явилося чимало модифікацій дров'яних печей. Сьогодні традиційна голландка все частіше поступається місцем чавунним промисловим моделям. Їх популярність пояснюється «всеїдністю» і здатністю працювати не тільки на дровах, але і на пеллетах, торфі і т. Д. Крім того, вони дозволяють підключити систему водяного опалення .

З минулого в сучасність

Не варто думати, що такі конструкції - це сучасний винахід. Їх прообразом стали шведки, в які був побудований у металевий резервуар. Перед топкою в нього наливалася холодна вода, яка підігрівалася і довго залишалася теплою за рахунок роботи печі. Звичайно, подібні конструкції були далекі від сучасних модифікацій, але ідея зробити піч більш практичною далеко не нова.

основною відмінністю сучасних печей є наявність теплообмінника, що вбудовується, як правило, в топку. Це забезпечує нагрів необмеженої кількості води. При цьому розміри бака і його форма можуть бути самими різними в залежності від ємності камери згоряння. Така конструкція, безумовно, не позбавлена ​​недоліків, але саме вона забезпечує будинок не тільки теплом, але і гарячою водою. Ці ж печі стали прообразом твердопаливних пелетних котлів тривалого горіння, які є базою для побудови повноцінної автономної системи опалення в заміському будинку .

Звичайно, ККД подібних опалювальних пристроїв набагато нижче, ніж у сучасних котлів, але при відсутності останніх дров'яні печі мають ряд позитивних властивостей :

  • Дрова можна придбати практично скрізь або зібрати на своїй ділянці.
  • Піч може функціонувати при відсутності електрики, якщо система влаштована з природною циркуляцією теплоносія.
  • Тривала експлуатація, якщо в якості теплообмінника використовується чавунний змійовик.

Переваги і недоліки

Плюси печі, що має вбудований контур системи водяного опалення, очевидні:

  • Вона легко інтегрується в загальну інженерну мережу будинку.
  • Забезпечує теплом і гарячою водою.
  • Відрізняється високим ККД.
  • Має безліч модифікацій.

Модель Thermo Vesta

У цій бочці меду є відразу кілька ложок дьогтю:

  • Печі з водяним контуром - це дуже складні конструкції. Тому не варто експериментувати і будувати їх самостійно, хоча знайти креслення і схеми можна у відкритому доступі.
  • Дров'яні печі та котли, до яких підключається водяний контур - абсолютно різні опалювальні прилади. Скомбінувати їх, зробивши єдиним цілим, практично неможливо. В результаті з'являються обмеження на використання опалювальних приладів в літній період.
  • Готові промислові моделі безпечні і надійні, але їх відрізняє висока вартість.
  • Установка готової моделі потребують розробки проекту.

Пелетні або дров'яні - що краще?

Чим краще топити твердотопливную піч з водяним контуром? Більшість промислових моделей абсолютно «всеїдні» на відміну, наприклад, від класичної цегляної печі. Відповідь очевидна. Краще використовувати паливо, яке зробить опалення дешевше і мінімізує фізичні витрати на топку печі.

Найбільше для цієї мети підходять пелети. Пелетні печі зручні в експлуатації. Для подачі палива в них існують спеціальні баки. У міру прогорання пелети подаються з бака в топку без втручання людини. Єдине, що потрібно робити господареві - це стежити за наповненістю бункера і своєчасно досипати в нього пелети.

Пелетних з теплообмінником

Автоматизовані сучасні моделі пелетних печей дозволяють абсолютно не втручатися в процес топки. Паливо подається автоматично за допомогою спеціального конвеєра, а сила горіння регулюється автоматикою. Все, що потрібно від власника такої печі - встановити потрібний режим роботи. Все інше зроблять автоматичні системи.

Такі печі спочатку передбачають можливість підключення водяного контуру. На відміну від дров'яних моделей пелетні печі функціональніша і мають менше обмежень на використання.

Камін або піч?

Камін в заміському будинку дає особливий затишок. Класичний камін - складна конструкція. Звести її під силу тільки кваліфікованому пічник. вбудувати контур водяного опалення в цегельний камін - завдання взагалі непосильне. На допомогу заміським жителям знову прийшли сучасні технології. Відмінним рішенням стали опалювальні каміни, наприклад, Баварія.

Вони виготовляються зі сталі, а внутрішня частина топки викладається з шамотної цегли. Така конструкція дозволяє підвищити ККД печі і ефективність її використання. Працюють подібні моделі на будь-якому твердому паливі за принципом тривалого горіння. Модель може відрізнятися не тільки по потужності, але і по функціональності. На ній може бути встановлена ​​для варки плита або духовка, що важливо, наприклад, для дачних будиночків. Зовнішній дизайн готових печей-камінів відрізняється різноманітністю.

камін Nordica

Готові печі-каміни з вбудованим теплообмінником відмінно підходять для опалення великих будинків. Баварія може використовуватися і без водяного контуру. В якості теплоносія застосовується як вода, так і антифриз. Як правило, подібні печі встановлюють в закритих системах опалення, але їх можна вмонтувати і в відкриті системи. Найголовніше - правильно розрахувати систему, інакше виникає ризик закипання теплоносія під час роботи печі.

Слід зазначити, що водяний камін не завжди може експлуатуватися як опалювальний прилад тривалого горіння. При подібному режимі утворюється конденсат, поступово забиває димохід, що позначається на якості роботи приладу.

висновок

Дров'яні і пелетні печі з водяним контуром - гарне рішення для підвищення ефективності автономної опалювальної системи заміського будинку. Їх відрізняє складна конструкція, тому краще зупинити свій вибір не на класичних цегляних печах з вбудованим теплообмінником, а на готових промислових моделях.

Такі моделі дозволяють створити повноцінну теплову мережу без зайвих витрат часу, праці і матеріальних ресурсів. Подібні вироби промислового зразка мають додаткової потужністю, що забезпечує ефективне опалення будинки великої площі.

27 Квітень 2014   Олексій 27 Квітень 2014 Олексій

Жителі приватних домоволодінь змушені замислюватися не тільки про наявність основної системи опалення, а й мати резервне обладнання. Воно необхідне на випадок відключення електрики, особливо в тих районах, де такі перебої відбуваються досить часто.

Але який апарат буде найбільш ефективним? Відповідь залежить від доступності того чи іншого виду палива в даній місцевості.

Якщо будинок розташований за містом і є можливість придбання дров, то ідеальним рішенням може стати піч з водяним контуром. На ринку таке обладнання представлено широку лінійку і кожен зможе вибрати відповідну для своїх умов модель.

зміст:

Пристрій дров'яних печей

Що являє собою такий апарат? Зазвичай це сталева ємність з товщиною стінок не менше 4 мм і з посиленням до 8 мм в місцях, де передбачаються найбільші навантаження.

Внутрішній об'єм рассекатель ділить на дві камери:

При цьому до другої частини через інжекторні трубки і екран, розміщений на задній поверхні корпусу, здійснюється подача підігрітого повітря, необхідного для повного прогорання палива.

Дивимося відео, принцип і пристрій роботи дровянной печі:

Усередині апарату встановлюють водяний контур для печі. Вода в ньому нагрівається при проходженні по каналах відпрацьованих газів. Для підвищення ККД обладнання може бути оснащено не однієї, а декількома ємностями. При цьому в одній з них відбувається процес пароутворення за рахунок досягнення теплоносієм високої температури.

Зовні камера облаштована конвекторнимі пластинами, що утворять. Передня стінка має захисний кожух, необхідний для безпечного обслуговування апарату і захисту від інфрачервоного випромінювання .

Наявність в апаратах підводу води дозволяє прирівнювати їх по технічному пристрої до твердопаливних котлах . Але в той же час в них вдало поєднуються стильний дизайн каміна з можливістю обігріву приміщення не тільки теплом від вогню, але і відбираються у відпрацьованих газів. Ця особливість робить застосування даного обладнання економічно вигідним.

Печі з водяним контуром і види палива для них

вибір обладнання для обігріву приміщення повинен грунтуватися в першу чергу на доступності виду палива для нього. Проживають за містом все частіше вибирають дров'яні моделі, так як їх застосування виявляється найбільш прийнятним в районах, де відсутні центральні коммунікаціі.Ето було враховано виробниками і привело до створення нової лінійки - апаратів з водяним контуром, які значно ефективніше звичайних печей.

Вони підрозділяються на три групи:

Якщо перші здатні нагрівати воду тільки в процесі горіння дров, то другі мають конструкцію, що дозволяє відбирати тепло у відпрацьованих газів.

Відрізняються опалювальні печі з водяним контуром і своєю потужністю, а також додатковим оснащенням Відрізняються опалювальні печі з водяним контуром і своєю потужністю, а також додатковим оснащенням. Існують моделі, що працюють на деревних гранулах, які обладнуються спеціальною ємністю для зберігання палива. З неї здійснюється автоматична подача в топку, що значно спрощує обслуговування апарату. Даний процес здійснюється пневматичними або шнековими пристроями.

Сучасна опалювальна піч з водяним контуром - це пристрій агрегату, оснащене програмованої автоматикою, управління якою здійснюється з дистанційного пульта і системою примусової вентиляції Сучасна опалювальна піч з водяним контуром - це пристрій агрегату, оснащене програмованої автоматикою, управління якою здійснюється з дистанційного пульта і системою примусової вентиляції.

Ще один різновид - це піч опалювальна з водяним контуром, що поєднує в собі функції котла і титану.

Залежно від матеріалу виготовлення вони поділяються на:

  • Чавунні печі з водяним контуром
  • сталеві

Вибираємо по характеристикам

Щоб домогтися максимально комфортної температури в приміщенні, не викидаючи при цьому кошти на вітер, не завадить заздалегідь визначитися з параметрами устаткування. Основним вважається потужність топки. Вона залежить від розміру камери згоряння. Зазвичай в технічній документації, що поставляється разом з апаратами, вказується три значення потужності:

  1. Максимальна
  2. мінімальна
  3. Номінальна

Орієнтуватися необхідно на останню, розрахувати її для конкретного приміщення дуже просто. Знаючи висоту стель і площа кімнати можна провести розрахунки, орієнтуючись на які і вибирають модель апарату.

Дивимося відео, за якими характеристиками вибирати:

Обов'язково враховуйте, що піч з водяним контуром не повинна постійно працювати на максимальному завантаженні, інакше термін її служби буде мінімальним. Купуйте апарат, потужність якого на 10-20% більше одержані при проведенні обчислень. Це допоможе домогтися ефективної і тривалої роботи обладнання.

Наступний параметр, що впливає на вибір - це її габарити. Сучасний ринок насичений моделями різних розмірів - від компактних до досить великих, які можуть бути встановлені далеко не в кожному будинку. Перш, ніж приступати до вибору, потрібно визначити місце, де буде встановлена ​​чавунна піч з водяним контуром і визначити допустимі розміри. Інакше можна отримати піч, яка буде займати більшу частину кімнати, роблячи її практично непридатною для проживання.

Дизайн також повинен відповідати загальному стилю приміщення. Оскільки модель з водяним контуром найчастіше використовується в якості резервного джерела тепла, то маючи стильне зовнішнє оформлення, вона зможе стати своєрідною прикрасою інтер'єру.

Ціна на печі з водяним контуром часто виходить на перший план, особливо для споживачів із середнім достатком Ціна на печі з водяним контуром часто виходить на перший план, особливо для споживачів із середнім достатком. Але тут слід пам'ятати, що дешевизна не гарантує якісного виконання. Можливо, краще почекати і зібрати необхідну суму для покупки надійного апарату, ніж купувати обладнання у невідомого виробника.

Огляд кращих моделей

Одними з найвідоміших виробників камінів і аналогічного опалювального обладнання є зарубіжні виробники.

Серед них найбільшою популярністю користуються:

  • Фінські компанії (Helo, Kastor, Harvia)
  • Чеська ABX
  • німецька Schmid

Їхня продукція поза конкуренцією по стилю і якості на вітчизняному ринку, але вона має високу ціну, що робить даний товар доступним не для всіх.

Місцеві компанії пропонують продукцію по більш низькій вартості, намагаючись при цьому підтримувати і якісні показники. Серед них найбільш наближені до зарубіжного рівню дров'яні печі з водяним контуром: Термофор, Єрмак, Вулкан та Термофор.

Щоб легше було орієнтуватися в такому широкому асортименті, розглянемо кілька моделей, що користуються високою купівельною спроможністю.

Почнемо огляд з італійської продукції - це печі EdilKamin Почнемо огляд з італійської продукції - це печі EdilKamin. У даного виробника за плечима понад 40 років професійної діяльності. Його продукція настільки функціональна і проста в експлуатації, що зможе задовольнити запити навіть самого вимогливого користувача.

Печі випускаються в різних колірних рішеннях, що дозволяє встановлювати їх в будь-яких приміщеннях. Більшість моделей мають керамічне облицювання. Підстава і корпус виконані з чавуну, в той час як внутрішні вузли - з легованої сталі. Дверцята оснащена склом, стійким до високих температур.

Деякі моделі обладнані системою терморегуляції, яка запускається при спрацьовуванні запобіжного клапана. Вартість такого обладнання складає близько 120 тисяч рублів, і воно відповідає тому, що б відгуки на печі з водяним контуром були одні з найкращих.

Ще один італійський виробник фірма La-Nordica. Вона випускає печі, що мають витончений дизайн, при цьому їх ККД досягає 80%. Модельний ряд продукції складають: опалювально-варильні агрегати, причому деякі з них оснащені ще і духовою шафою.

Серед різноманітного асортименту виробів слід виділити піч з водяним контуром марки Termo Isotta DSA Вона орієнтована на підключення до водяної системі опалення і має зручну конструкцію. Топкова двері з вогнетривким склом дозволяє контролювати процес горіння. Очищення обладнання від золи виконується через спеціально обладнаний отвір.

Серед вітчизняних моделей варто виділити печі Баварія Серед вітчизняних моделей варто виділити печі Баварія. Їх потужність досягає 9 кВт, а тривалість роботи без додаткового завантаження палива складає близько 5 годин. Їх рекомендується застосовувати для приміщень площею до 150 м², при мінімальному витраті палива .

Топка агрегату викладена шамотною цеглою і обладнана колосником. Товщина її стінок становить 6 мм.

висновок

Вирішивши придбати піч з водяним контуром, заздалегідь вивчіть запропоновані торговими об'єктами моделі. Вони відрізняються розмірами, дизайном, ціною і додатковим оснащенням, а, значить, вибираючи, потрібно орієнтуватися на кожен з параметрів. для невеликого дачного будиночка підійде піч цегляна з водяним опаленням з невеликою потужністю, простим дизайном і відносно дешева.

Але такий варіант не влаштує власника приватного особняка. Стильну і простору вітальню варто обладнати однією з печей закордонного виробництва, наприклад, італійської. Вона не тільки чудово впоратися зі своєю основною функцією - опаленням, а й гармонійно впишеться в найвишуканіший стиль.

Всі, хто має заміський будинок або дачу, вже давно оцінили перевагу використання в них опалювальних печей і камінів. Ці нехитрі конструкції дарують тепло і затишок всьому будинку, привносять спокій і умиротворення. Погодьтеся, приємно провести вечір інший в сімейному колі сидячи біля каміна. Сучасні печі каміни далеко пішли від своїх попередників по комплектації і рівню безпеки, а тому вони можуть витримати тривалий термін експлуатації навіть при активному використанні. У нашій компанії ви можете замовити установку опалювальних печей для дачі і вдома, камінів і котлів опалювальних. Завдяки можливості установки пристрою в уже готовому будинку ви купуєте повноцінну і ефективну систему опалення.

Ми пропонуємо вам великий вибір різних опалювальних пристроїв, які значно поліпшать атмосферу в усьому будинку. Розглянемо основні категорії товарів, установку яких ви можете замовити в нашій компанії.

Опалювальні печі для дачі

Опалювальні печі тривалого горіння - це особливого роду конструкції, які вичавлюють максимум можливостей з палива, а тому забезпечують віддачу тепла досить довгий час. Вони відрізняються високим ККД. До печі для опалення будинки тривалого горіння можна віднести цілу категорію печей, здатних підтримувати оптимально комфортну температуру протягом п'яти годин. Так, в нашій компанії представлені печі каміни для дачі, які стають останнім часом дедалі популярнішими серед багатьох споживачів.

Чавунна піч камін виготовлена ​​з міцного і стійкого до механічних пошкоджень матеріалу. Вона вкрай ефективна, оскільки поєднує в собі чарівну романтичну атмосферу відкритого каміна і безпеку закритої печі.

Найбільш поширеним варіантом відкритих печей можна вважати печі каміни чавунні з плитою. Вся їх конструкція повністю відливається з чавуну, і навіть при невеликих розмірах такі каміни відрізняються великою потужністю. Вони повільно остигають, а тому відмінно підходять для приміщень, в яких опалення приміщення проводиться постійно.

В якості палива для камінів зазвичай використовують дрова - економічний і ефективний матеріал. Печі дров'яні опалювальні вкрай практичні, а завдяки економічній витраті палива і вбудованої плити для приготування страв - ергономічні.

Існують також печі для водяного опалення будинку , Які забезпечують приміщення теплом за рахунок води, яка нагрівається за допомогою гарячих димових газів. Ці конструкції вкрай зручні за рахунок можливості проведення опалювальних труб по периметру всього приміщення і за рахунок цього забезпечити повний обігрів всього будинку.

печі для дачі дров'яні можуть мати оригінальний дизайн і тому здатні відмінно вписатися в інтер'єр будь-якого приміщення. Дров'яні печі для будинки можна встановлювати в кутку і стіни, а тому ви можете не вносити істотних змін в інтер'єр квартири, а доповнити його елегантним каміном.

опалювальні котли

У нашій компанії ви також можете придбати котли твердопаливні опалювальні. Ця конструкція зручна і безпечна у використанні. Завдяки пристрою, котли можливо використовувати автономно. Твердопаливні котли виготовляються зі сталі і мають екологічний і економний режим роботи. Завдяки простоті установки навіть в невеликому просторі, стає можливим використовувати котли навіть в маленьких приміщеннях.

Сьогодні використання печей, камінів для обігріву дач і заміських будинків стає актуальним за рахунок їх безпеки і екологічності. У нашій компанії ви можете замовити будь-яку установку, і вже через деякий час ви зможете насолоджуватися теплом вашого будинку.

дров'яні печі

Ще не так давно дров'яна піч була єдиним засобом обігріву в доме.Да і в наш час грубками користуються, за деякими даними, до 30% росіян ..

Опалювальна піч для будинку

- досить серйозна конструкція, що вимагає відповідного підходу до її будівництва і експлуатації.

Принцип дії пічної системи опалення полягає в наступному. Коли паливо в топливнике спалюється, гарячі гази прогрівають пічні канали, а через їх стінки тепло виходить назовні. Часто печі опалювальні дров'яні для будинку обігріває тільки ту кімнату, в якій вони знаходяться. У сучасних будівлях передбачено будівництво печі, яка здатна обігрівати відразу два або три приміщення.

Основні переваги традиційної печі:

Простота і легкість облаштування, в порівнянні з водними або іншими системами опалення.

Низька вартість будівництва печі.

Недорога вартість палива.

пічне опалення крім своїх позитивних сторін також має ряд недоліків. В першу чергу це стосується пожежної безпеки.

За згоряння палива слід постійно стежити, не можна допускати занадто великого напруження стінок пристрою.

Якщо з якої-небудь причини чадний газ проникне в кімнату, то люди, що знаходяться там, можуть отримати серйозне отруєння.

Якщо планується використовувати піч не тільки, як джерело тепла, але і для готування, то в такому випадку складають комбінований пристрій з поверхнею. Така опалювально-варильна піч займає більше місця, ніж обігрівальне.

Рекомендується серйозно ставитися до вибору конструкції майбутньої печі. Розумно вибирати потрібний варіант, виходячи з площі приміщення, що обігрівається, місця для облаштування печі, особливостей будинку і особистих пристрастей його мешканців.

Розумно обрана і правильно складена цегляна опалювальна піч для будинку або дачі буде довго радувати бездоганною службою.

Опалювальні та варильні печі поділяють за кількома ознаками: яка схема руху газів, форма печі. спосіб відведення диму, товщина стінок і матеріали, з яких зроблені печі.

За схемою руху газів печі бувають димооборотнимі і Безканальні (так звані ковпакові печі). Печка- "голландка" - приклад димооборотной печі.

принцип роботи

такий печі заснований на тому, що димові гази рухаються через систему вертикальних або горизонтальних каналів, віддаючи при цьому їм частину тепла. Залежно від схеми руху димових газів розрізняють печі наступних типів:

- печі з рухом газів по каналах, з'єднаним послідовно:

однооборотние з одним підйомним каналом, Двооборотний з двома підйомними каналами, багатооборотні з висхідним рухом газів за кількома підйомним каналах;

- печі з рухом газів по каналах, з'єднаним паралельно: однооборотние, Двооборотний;

- печі з рухом газів по комбінованій системі каналів з нижнім прогріванням (з підтопочних димо-оборотом) - послідовних, паралельних, з безканальної надтопочной частиною;

- печі з рухом газів по каналах, з'єднаним послідовно навколо теплоповітряного камер

У Колпакової печі димові гази з паливника потрапляють в камеру (або ковпак), віддають енергію тепла стінок і, трохи охолонувши, опускаються в прохід в димову трубу.

За формою піч можна зробити як душа забажає, в основному, звичайно краще прямокутну або круглу. Якщо це не суто декоративна піч (і таке буває), то форма печі повинна доповнювати її функціональність.

«Голландка» - неправильна назва вітчизняних опалювальних печей, пов'язане з тим, що замість рельєфних тиснених кахлів в пічному справі в 18-м столітті стали застосовувати гладкі розписні кахлі голландського зразка.

Назва прийшла від старовинної голландської печі, що мала глухий під і шість послідовно з'єднаних вертикальних димових каналів.

«Голландка» називають великі цегляні печі з товстими зовнішніми стінками і добре розвиненими димооборотамі. Печі ці теплоємність і довго не остигають.

Спочатку «голландки» були з глухим подом, без колосника. Колосники і піддувала (або зольні камери) з'явилися лише в другій половині XIX століття.

«Шведка» являє собою опалювально-варильну піч, на зразок шафи з дверцятами, в ніші якої знаходиться плита з конфорками.

Потім ця назва перейшла на опалювально-варильні печі, в конструкції яких була для варки камера у вигляді ніші. У наші дні в приватному житловому будівництві такі моделі виключно популярні.

Обидва види печей були активно поширені вже до кінця XIX століття.

Незважаючи на унікальність, російська піч завжди стояла осібно. Її присутність визначалося виключно побутом.

Російські печі були поширені повсюдно - інших способів опалення житла і приготування їжі просто не було.

Навіть в народних казках багато героїв-силачі все своє дитинство і юність проводять, сидячи на печі. Раніше, коли хто-небудь з родини захворів, його тут же відправляли на грубку, щоб швидше видужав.

Якщо в селянського життя російська піч була незамінна, то в міських умовах її місце обмежувалося простором кухні.

У свій час інтерес до російської печі впав. Змінювався побут, печі, які займали занадто багато місця, активно ламали, оскільки за радянських часів в більшості сіл відпала потреба самостійно випікати хліб - його стали завозити.

Проте проблема опалення залишалася. В результаті з'явилися більш компактні опалювально-варильні печі. Це велика група моделей під загальною назвою «шведки». Альтернативою їй була плита з щитком.

Існує величезний діапазон різних з конструктивної точки зору печей, які відрізняються один від одного розмірами, формою, пристроєм топливника і димооборотов.

Стандартний термін служби такої печі за умови постійної експлуатації становить приблизно 20-30 років.

Довголіття печі залежить від правильного її використання.

За правилами пожежної безпеки, два рази на рік необхідно прочищати димохід печі. Засмічений димохід, мабуть, найпоширеніша причина виходу печі з ладу, але це переборна несправність. А ось перегрів печі веде до незворотних наслідків - утворення тріщин.

Крім того, можливі і інші неприємності, наприклад, якщо використовувався невогнетривкого матеріал, може лопнути сама піч або її фундамент.

Отже, все печі можна умовно розділити на дві групи: опалювальні печі і печі для опалення та приготування їжі. До першої групи належать опалювальні печі для будинки, опалювальні печі з водяним контуром і печі-кам'янки для саун і лазень. До другої - опалювально-варильні печі, опалювально-варильні плити, печі для випікання хліба. Печі з водяним контуром.

Цей опалювальний прилад забезпечує повноцінне опалення по всьому дому. На відміну від звичайних опалювальних печей, ці моделі зігрівають не тільки за рахунок тепла від згоряння палива - а й за рахунок нагрівання води. Труби можна провести і в інші кімнати, створивши, по суті, повноцінну опалювальну систему.

Опалювально-варильні печі.

Опалювально-варильні печі дуже схожі на звичайні опалювальні печі, з однією лише різницею - у них є панель, яка дозволяє використовувати цю піч так само і для приготування їжі. Така піч може бути додатково обладнана сушильним або духовою шафою.

Опалювально-варильні плити.

Головна відмінність опалювально-варильних плит від печей - функціонал. Основна функція печей - опалення, тоді як призначення плит - приготування їжі. Відповідно, вибір залежить від того, яку проблему має вирішувати опалювальний прилад. Якщо потрібно в першу чергу опалити приміщення - звертайте увагу на печі, якщо опалення не занадто важливо - віддайте перевагу плиті.

Печі для випічки хліба.

Розрізняють спеціальні хлібопекарські печі і печі з функцією випічки хліба. Перші моделі призначені для професійного використання і в житловому будинку зазвичай ні до чого. Найчастіше у них просто відсутня панель як така. Другі ж куди більш функціональні, вони дозволяють випікати хліб в духовці, якою обладнані такі печі, а також готувати улюблені страви на конфорки.

матеріали для печей також дуже різні.

Кераміка.

Керамічні печі відрізняються витонченістю і уявній крихкістю. Однак зовнішність оманлива - насправді, ці печі відрізняються завидною запасом міцності. Незаперечна перевага таких печей - їх привабливий дизайн. Кераміка залишає величезний простір для фантазії. Кольори облицювання варіюються від класичного білого і чорного кольорів до незвичайного зеленого, блакитного і навіть червоного.

Керамічні печі ідеальні для будинків, в якому живуть маленькі діти, коли особливо важливо створити безпечну обстановку навколо. І керамічні печі в повній мірі забезпечують цю безпеку: топки міцно закриваються дверцятами, а сама облицювання не обпікає - вона тільки набуває приємне тепло.

Камінь.

Прихильникам більш традиційних поглядів на дизайн опалювальних приладів напевно припаде до смаку кам'яне облицювання.

Природний камінь - матеріал, який відрізняється різноманітністю кольорів і способів обробки, що дозволяє зробити кожну модель печей не схожою на іншу. Але незалежно від дизайну, такі печі надають відчуття спокою і надійності.

Метал.

Металеві печі - це класика. Зазвичай вони виготовляються з високоякісної сталі або міцного чавуну. Для того щоб підвищити міцність виробу, використовують також спеціальний загартований чавун. Його неможливо перегартувати, а тому печі з такого матеріалу відрізняються надійністю і довговічністю.

Цегла.

Простота конструкції цегляної печі для дому - секрет її успіху. Професійно складена піч не створить Вам проблем з нею, та й саме по собі обслуговування печі зводиться до «годівлі» її дровами, та побілки або протирання пилу (в залежності від типу облицювання). Якщо з обслуговуванням печі впорається будь-який, то справжня проблема - знайти хорошого пічника для її виготовлення. Професійний пічник складе піч, яка прослужить не на один десяток років.

Складно не погодиться, що піч - спорудження монументальне, що займає значну частину будинку. Але це обумовлено здатністю печі акумулювати тепло протягом тривалого періоду часу після закінчення топки.

Не секрет, що навіть у найлютіші морози (понад 20 ° С) досить раз або два в день протопити піч, і тепло в будинку буде зберігатися не одну добу за умови належної теплоізоляції будинку .

Інерційність печі також щодо спірне питання. Так, піч не гріє повітря в будинку подібно електричному нагрівача, а нагрівається спочатку сама і потім «віддає» тепло.

Якщо піч цегляна в будинку була топлена кілька днів, потрібно не дві години, щоб обігріти будинок, але і не половину дня, як висловлюються скептики.

Що ж може статися, якщо залишити «Не протоплену» водяну систему в мороз хоча б на добу - все батареї прийдуть в непридатність, система просто замерзне. Скільки ж Ви в цьому випадку витратите грошей і часу на відновлення системи опалення будинку ? Багато! Ви заперечите: заллємо в систему рідину, що не -, але це токсично! Власник цегляної печі в будинку не прив'язаний до нього - поїхав, приїхав, протопив і все добре.

При уявній низьку ефективність печей, сьогодні існують технології виготовлення печей, при яких їх ККД піднімається з початкових 30% до 80% за рахунок збільшення кількості витків димоходу та інших конструктивних особливостей.

У багатьох ситуаціях пічне опалення - це єдиний гідний спосіб обігріву приміщення. Якщо в житлових забудовах з центральним опаленням цегляні печі для дому - це більшою мірою декор, то в населеному пункті без подібних благ цивілізації піч - це найприйнятніший спосіб опалення. Такі незаперечні переваги цегляної печі, як простота в експлуатації і доступність, самі по собі багато в чому визначають вибір печі як способу опалення .

Крім цього, люди помічали, що традиційна піч опалювальна для будинку має ще лікувальними і цілющими якостями, а їжа, приготована в цій печі набагато смачніше і корисніше, ніж їжа, приготована в умовах квартири.

При всій своїй консервативності кілька століть пічного мистецтва залишили після себе безліч пам'ятників матеріальної культури. До цього дня піч представляє собою предмет наукового вивчення культурологів та етнографів. Головним чином це стосується моделей російських печей. Численні дослідження, проведені на основі експедиційних даних, знайомлять нас з дивовижними особливостями цього колись обов'язковий елемент життя наших предків.

Дивіться також:


13 липня 2019 року

Камін або піч?
Пелетні або дров'яні - що краще?
Чим краще топити твердотопливную піч з водяним контуром?
Камін або піч?
Але який апарат буде найбільш ефективним?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама