Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Котли опалення для обігріву теплиць в регіоні міста Дніпро

  1. Опалення теплиці: як забезпечується потрібний мікроклімат (температура грунту, води і повітря)
  2. Види опалення теплиць
  3. Повітряні конвектори: особливості нагрівання повітря і грунту
  4. Водяне опалення теплиці
  5. Опалення грунту електрикою
  6. Альтернативні джерела тепла
  7. Різновиди твердопаливних котлів для теплиць
  8. Приклад розрахунку потужності піролізного котла

Різноманітність будівельних матеріалів дозволяє побудувати теплицю швидко і порівняно недорого. Головне завдання при цьому - забезпечити стабільні температурні умови.

Опалення теплиці: як забезпечується потрібний мікроклімат (температура грунту, води і повітря)

Для продуктивного росту рослин в теплиці потрібно встановити стабільних мікроклімат. Один з його ключових елементів - температурний режим. В середньому, в теплиці має бути 16-25 ° С, з допустимим спадом на 5-8 ° С в нічний час (актуально і для грунту). Для поливу рослин використовують воду з температурою 18-22 ° С.

Цю задачу вирішують наступним чином:

  • будівництво з енергозберігаючих матеріалів;
  • утеплення фундаменту і по периметру теплиці;
  • обігрів доступним методом (газ, електрика, тверде паливо, альтернативні джерела);
  • нагрів води.

Популярний і доступний за вартістю матеріал для будівництва теплиць - полікарбонат. Він пропускає світло, добре тримає тепло і легко монтується. Розміщують теплицю в ветрозащіщенная місці. Теплоизолирующий фундамент (наприклад, з піно-або газоблоку) блокує відведення тепла через землю. Також застосовують утеплення пінопластом або Піноплекс.

Але без внутрішнього джерела тепла навіть в повністю герметичній і утепленій теплиці в умовах нашої зими вирощувати урожай не можливо. Для ефективного росту рослин важливо налагодити обігрів не тільки повітря, а й ґрунту і води (для поливу).

Види опалення теплиць

Вибір системи опалення залежить від розміру теплиці і доступних ресурсів. Теоретично можна використовувати будь-який з методів, що застосовуються для обігріву приватних будинків - від електричних конвекторів, до теплої підлоги та інших нестандартних рішень. Остаточне рішення приймають на основі аналізу економічної ефективності (вигідності) передбачуваного методу.

Повітряні конвектори: особливості нагрівання повітря і грунту

Дані пристрої нагрівають тільки повітря в теплиці. Він віддає частину тепла грунту (безпосередню взаємодію відсутня). Працюють на твердому або рідкому паливі, електриці або газі.

Тип конвекторів Плюси Мінуси Електричні

  • проста установка
  • легке обслуговування
  • дорожнеча електрики
  • недостатній прогрів грунту
  • буде потрібно підключення до лінії 380 В

Твердопаливні ( « булерьян »)

  • тривале горіння палива (процес піролізу)
  • мінімальна зольність (можна використовувати як добриво)
  • оптимальна температура повітря на виході (45-50 ° С)
  • необхідно періодично прочищати димохід
  • потрібно місце для зберігання палива

На зрідженому газі або солярці

  • високий ККД
  • автоматика
  • потрібно місце для резервуарів рідкого палива
  • потрібно трубопровід для з'єднання котла та конвектора
  • пожежонебезпека

Основний недолік всіх перерахованих вище способів - недостатній прогрів грунту і води для поливу. Технічно можлива прокладка труб від конвекторів, але на практиці це важко здійснити.

Інший варіант - прокладка димоходу від нагрівального агрегату (грубки) в землі і висновок назовні тільки за межами теплиці.

Сам пристрій встановлюють в яму. При цьому використовують міцну трубу (температура димових газів на виході - до 350 ° С), обладнану оглядовими віконцями для періодичної чистки. Для ефективного руху газів в кінці труби встановлюють димосос.

Водяне опалення теплиці

Система водяного опалення монтується за тим же принципом, що і для обігріву будинку. Істотна відмінність в тому, що обратку прокладають в землі (однотрубна система).

Проходячи через радіатори, вода охолоджується до 40-50 ° С. Цього достатньо, щоб нагріти грунт. Крім того, цю ж воду використовують для краплинного поливу.

Також можливий окремий контур для прогрівання грунту (від того ж, або окремого котла). Кількість контурів, радіаторів та їх розташування залежить від розміру теплиці, кліматичних умов і вирощуваної культури.

Важливо: щоб система ефективно функціонувала, потрібно встановити циркуляційний насос.

Котли для опалення тепліцработают на різному паливі - від газу до пелет.

Орієнтовна схема установки і підключення опалювального котла для теплиці:

1 - Котел опалення (газовий, твердопаливний або на рідкому паливі).

2 - теплоакумулююча ємність .

3 - Циркуляційний насос .

4 - компенсаційний бачок .

5 - Споживачі тепла.

Перевагу мають конденсаційні, твердопаливні піролізні і тривалого горіння. Перші дають максимальну віддачу від використання сировини, але не завжди є можливість підключення до газопроводу та газ постійно дорожчає. Твердопаливні піролізні котли і тривалого горіння вигідні за рахунок недорогого палива.

Опалення грунту електрикою

Даний варіант актуальний, якщо є лінія 380 В, яка витримає таке навантаження. Укладають опалення за принципом теплої підлоги в будинку - розстеляють спеціальну плівку (суцільно, з рулону) або кабелі (змійкою або іншим візерунком). Температура на виході - близько 40 ° С.

Ще один спосіб опалення електрикою - інфрачервоні обігрівачі. По суті, вони замінюють Сонце - гріють повітря, грунт і самі рослини. З істотних мінусів - ціна пристроїв і складність установки (розрахувати необхідну потужність і віддаленість розміщення від грунту).

Альтернативні джерела тепла

Існує ряд інших джерел енергії, практично безкоштовних. Основна стаття витрат - придбання дорогого устаткування. Переважно це стосується використання термальних джерел і енергії Сонця.

У першому випадку потрібно побудувати трубопровід для подачі води в систему теплиці і відведення назовні. У другому - встановити сонячні колектори . Вдалий варіант - поєднання сонячних панелей і кабельного теплої підлоги.

Геотермальні теплові насоси прекрасно справляються з опаленням теплиць. Потрібно правильно підібрати потужність і, пробуривши вертикальні свердловини, встановити тепловий насос ще на етапі будівництва самої теплиці.

Також, для прогрівання грунту використовують гній та інші відходи (зрізані гілки, солому і т. Д.). Для цього вбрання сировину укладають в канавки і засипають зверху землею. Розкладаючись, воно віддає значну кількість тепла.

Різновиди твердопаливних котлів для теплиць

З огляду на постійне підвищення тарифів на газ і електрику, найбільш перспективним є використання твердопаливних котлів для опалення теплиць. Вони можуть працювати на дровах, вугіллі, пеллетах, сільськогосподарських відходах і т. Д.

Основні види твердопаливних котлів , Використовувані в кліматичних умовах міста Дніпро і Дніпропетровській області.

  1. Котли прямого згоряння . Найпростіший варіант для невеликого приміщення - грубку - можна змонтувати своїми руками. Складається вона з камери, в якій відбувається згорання палива, і піддувала (часто одночасно є зольником). Опціонально встановлюють бак для нагріву води. ККД - близько 70%. Мінуси: важко регулювати нагрівання повітря / теплоносія; підкидати паливо потрібно через 4-6 годин.
  2. Булерьян, що згадуються вище. ККД - до 70%.

ККД - до 70%

  1. піролізні котли . Ефективні за рахунок згоряння піролізного газу, отриманого під час тління палива без доступу кисню. Працюють практично бездимний. ККД - від 85%. Максимально автоматизовані. Якщо встановлений бункер і підведена лінія подачі палива, система опалення теплиці може працювати на одній закладці до 7 днів.

Якщо встановлений бункер і підведена лінія подачі палива, система опалення теплиці може працювати на одній закладці до 7 днів

Мінуси: висока ціна обладнання.

Аналіз показує, що оптимальним варіантом є піролізні водогрійні котли з автоматичною лінією подачі палива. Дана система може обігрівати повітря, грунт, а також поставляти теплу воду для поливу рослин.

Установка твердопаливних котлів для теплиць принципово не відрізняється від монтажу для інших потреб. Головні відмінності в системі розводки тепла по об'єкту опалення.

Приклад розрахунку потужності піролізного котла

При реальному розрахунку обладнання теплиці враховують масу чинників: розташування і площа приміщення, кліматичні умови, матеріал стін і даху, наявність і тип утеплення і т. Д. Витік тепла, неправильна прокладка труб або недостатня потужність котла спричинять підвищення витрат на опалення або навіть загибель рослин.

Припустимо, що теплиця побудована з вітронепроникної матеріалів з добре забитими стиками (особливо актуально, якщо будівництво велося з підручних матеріалів). По периметру - фундамент (хоча багато виробників готових конструкцій стверджують, що для їхньої продукції він не потрібен) або грядки підняті на 40-50 см від поверхні. Будова захищене від протягів і не затінюється іншими будівлями. Розміри - 10х12 м, стелі заввишки 3 м.

1,2 кВт потужності твердопаливного котла досить для обігріву 10 м2 площі в приміщенні з висотою стель до 3 м. Площа нашої теплиці - 120 м2. Обчислюємо потужність котла.

До цієї цифри додають запас потужності - приблизно 30% від обчисленого.

Отже, в ідеальній теплиці в умовах нашої кліматичної зони котла потужністю 19 кВт вистачить, щоб опалити теплицю площею 120 м2. В реальності необхідно врахувати тепловтрати і закласти їх в формулу розрахунку. Це вимагає істотних знань в сфері теплотехніки і теплоенергетики.

Встановлюємо саме піролізний котел, так як у нього високий ККД, виділяється мало диму і гару, а також значна автоматизація. Труби краще використовувати поліпропіленові або металопластикові. Оптимально розставити радіатори по периметру приміщення, а труби обратки пустити під грядками. Кількість радіаторів залежить від їх потужності.

Важливо: охолоджена вода з обратки викликає утворення конденсату на стінках. Тому встановлюють сполучає трубу між поворотній і подає трубами, через яку відбувається підмішування гарячої води. Так в бак котла надходить рідина, нагріта до 60 ° С і проблема конденсату знімається.

Якщо теплиця має велику площу, вигідніше пустити по периметру і між грядками металеві труби з курсує теплоносієм.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама