Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ліхтенштейн - карликова супердержава

Ліхтенштейн, країна-суперниця збірної Росії по футболу, - карлик тільки за футбольними мірками. Це князівство займає перше місце в світі за розміром ВВП на душу населення і має потужну банківську систему. Його історія налічує дві тисячі років, а княже сімейство, яка очолює державу, вважається одним з найвпливовіших в Європі. Про Ліхтенштейн можна з упевненістю сказати: малий золотник, да дорог. Ліхтенштейн, країна-суперниця збірної Росії по футболу, - карлик тільки за футбольними мірками

Ліхтенштейн - карликова супердержава

Князівство Ліхтенштейн - одна з найцікавіших місць Європи, яке може похвалитися такими досягненнями, які повністю перекривають слабкість місцевої футбольної команди. Наприклад, ВВП на душу населення найвища в світі - 50 тис. Доларів на рік. Площа країни - всього 160 кв. км, чисельність населення - 35 тис. Офіційна мова - німецька, більшість віруючих - католики.

Головою цього конституційно-монархічної держави з 1989 року є князь Ханс-Адам II. Він призначає прем'єр-міністра, але закони спочатку схвалює парламент. Князь належить до одного з найбільш знатних родів Європи, який пов'язаний кровними узами і з англійською королевою, і з будинком Романових. Ханс-Адам II відомий як один з головних меценатів Європи і покровитель мистецтв.

Читайте: Герцог Люксембургу: головний хранитель християнських традицій в ЄС .

Незважаючи на його малі розміри, історія Ліхтенштейну налічує вже дві тисячі років. На початку нашої ери князівство було частиною Римської імперії, в VI - IX ст. - імперії франків, потім - Священної Римської імперії. У 1507 р римський імператор Максиміліан надав столиці Ліхтенштейну - місту Вадуцу особливі права, включаючи суверенітет і збір податків.

У 1699 місто Шелленберг, а в 1712 і Вадуц були продані австрійському князеві Ліхтенштейну. У 1719 р обидві території об'єдналися в князівство. До слова сказати, на той момент сімейство Ліхтенштейн вже володіло великими земельними ділянками в Австрії, Німеччині, Чехії та в багатьох інших частинах Європи.

Вважається, що держава Ліхтенштейн утворилося в 1719 р Між тим, князівство отримало повну незалежність тільки в 1866 році. Проте, у країни не було власної валюти, і на її території розплачувалися австрійськими кронами.

Після Першої світової війни, в 1921 році, Ліхтенштейн розірвав договір з Австрією і переорієнтувався на Швейцарію. З нею був укладений митний союз, всі розрахунки в країні почали здійснювати (і до цих пір здійснюють) в швейцарських франках. Швейцарія представляє консульські інтереси Ліхтенштейну за кордоном.

В даний час князівство Ліхтенштейн - це один з найбільших в світі офшорів. Завдяки низьким податкам на розміщується капітал і прибуток, а також строго охороняється банківської таємниці це держава зберігає за собою становище великого фінансового центру Європи. Банківський сектор Ліхтенштейну не підкоряється законам ЄС.

Чиновники Євросоюзу вимагали від князівства посилити банківське законодавство, звинувачуючи його в потуранні відмиванню грошей. Крім того, в Євросоюзі впевнені, що Ліхтенштейн допомагає уникати сплати податків багатьом жителям ЄС, які в зв'язку з більш низькою податковою ставкою воліють тримати гроші саме в місцевих банках. Так чи інакше, невдоволення Євросоюзу залишилося тільки на словах, ніяких конкретних санкцій прийнято не було.

Читайте: Футбол як інструмент зовнішньої політики Росії .

У князівстві розвинені такі галузі промисловості, як металообробка, точне приладобудування, оптика. Сільське господарство спеціалізується в основному на пасовищному тваринництві та виробництві молочних продуктів. Жителі сусідніх Австрії та Швейцарії не вважають за сором їздити в Ліхтенштейн на роботу. Особливо слід відзначити розвинений туристичний сектор: щорічно сотні тисяч туристів приїжджають покататися по схилах Ліхтенштейну Альп. До речі, гірські лижі там - спорт номер один.

Довгий час князівство Ліхтенштейн не брала участі в міжнародних організаціях. Тільки в 1990 році було прийнято рішення вступити в ООН. Князівство також є членом ОБСЄ і Ради Європи. І, до речі, досить впливовим членом. У 1993-94 рр. воно ледь не заблокувало прийом до Ради Європи Чехії та Словаччини. Князівська родина вимагала повернення собі величезних земельних угідь в цих країнах, які належали їм багато століть, але були націоналізовані чехословацьким урядом після Другої світової війни. Проблема не вирішена досі.

Політичний і економічний авторитет цієї держави у багато разів вище, ніж могло б здатися на перший погляд. З цим карликом вважаються провідні

Ліхтенштейн - карликова супердержава

країни Європи. Так що якщо порівняти вплив країни з кількістю її жителів, то Ліхтенштейн цілком можна назвати супердержавою. Карликової супердержавою.

Про найважливіших міжнародних подіях читайте в розділі "Світ" на "Правде.Ру" .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама