Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розрахунок площі даху: способи і приклади. Як розрахувати площу даху

  1. Навіщо потрібно проводити розрахунки
  2. Кут нахилу
  3. Розрахунок площі покрівлі

Будівництво або ремонт приватного будинку завжди обходиться дорого, як би господар не старався заощадити. Але щоб не ризикувати витратити більше ніж потрібно, треба грамотно скласти кошторис. Для цього доводиться вивчати характеристики матеріалів, використовуваних в будівництві, бігати з рулеткою, вимірюючи все, на що впаде погляд майстра. У процесі складання кошторису однією з першорядних завдань є розрахунок площі даху. У цій статті ми розглянемо всі фактори, які слід враховувати при обчисленнях, а також поговоримо про те, як вирахувати площу даху.

Навіщо потрібно проводити розрахунки

Поняття розрахунку даху будинку включає в себе знаходження висоти, загальної площі, кута нахилу і визначення обсягу необхідних будматеріалів для закупівлі. Це дозволить не тільки грамотно скласти проектну документацію, але також заощадити на закупівлю і транспортування покрівельного покриття.

Схема розрахунку безпосередньо залежить від архітектурних особливостей самої будівлі. Наприклад, суміщені плоскі дахи найчастіше можна зустріти на господарських будівлях, і розрахувати їх площа зможе навіть учень середньої школи. Інша справа - двосхилі, шатрові, чотирьохскатні, вальмовиє і інші типи, для кожного з яких існує індивідуальна методика.

Інша справа - двосхилі, шатрові, чотирьохскатні, вальмовиє і інші типи, для кожного з яких існує індивідуальна методика

Для будівництва більшій частині житлових приватних будинків застосовують звичайні двосхилі покрівлі, впоратися з якими набагато легше, ніж зробити розрахунок площі вальмовой даху. З цієї причини в нашій статті ми будемо розглядати в основному цей тип.

Визначення площі даху потрібно ще й для того, щоб дізнатися, чи здатна конструкція витримати вагу покрівельного пирога і фінішного покриття особливо. При цьому враховуються також кліматичні особливості місцевості - вітрове навантаження, вага опадів і їх кількість.

Для правильного розрахунку потрібно враховувати наступне:

  1. Відстань в погонних метрах від низу коника до краю карниза.
  2. Наявність звисів, парапетів, інших додаткових елементів (димоходу, вентиляції, мансардних вікон і т.д.).
  3. Характеристики покрівельного матеріалу (при використанні рулонних виробів і черепиці скати стають коротшими на 70 см).

Корисна порада: Перш ніж приступити до роботи умовно розбийте всю площу покрівлі на кілька секторів у вигляді простих геометричних фігур. Провести розрахунок для кожної фігури простіше, ніж відразу для всього даху. Після знаходження площі скатів треба визначити кут нахилу, а потім помножити всі елементи на косинус отриманого кута.

Зробити розрахунок площі двосхилим даху абсолютно нескладно - треба лише знайти косинус нахилу і помножити його на площу ската. В інших випадках новачкам краще скористатися спеціальними онлайн калькуляторами, яких повно в інтернеті. Вони автоматично враховують всі задані параметри покрівлі і виключають виникнення помилок.

Кут нахилу

У кожної даху повинен бути хоча б невеликий нахил, інакше на поверхні будуть постійно накопичуватися опади і псувати покриття. Знайшовши ухил, можна визначити точну висоту, на яку потрібно підняти коник, дізнатися, скільки купувати покрівельного матеріалу і як прикріплювати його на поверхні.

Укол нахилу даху може варіюватися від 11 ° до 70 °, проте фахівці рекомендують зупинитися на позначці близько 45 ° і не більше. На цей параметр сильно впливають кліматичні умови місцевості, що детально прописано у відповідному СНиП. Так, якщо ви будуєте будинок в сухої теплої місцевості, то сильний ухил не знадобиться навіть для даху великої площі, так як багато опадів випадати не буде. У той же час дах під кутом в 45 ° і більше швидко скидає сніг і дощову воду, проте піддається відчутною вітрового навантаження, тому її треба додатково зміцнювати кроквами і латами.

У той же час дах під кутом в 45 ° і більше швидко скидає сніг і дощову воду, проте піддається відчутною вітрового навантаження, тому її треба додатково зміцнювати кроквами і латами

Нахил даху також залежить від обраного покрівельного матеріалу. Наприклад, металочерепицю можна класти під кутом від 15 ° до 27 °, інакше вона не зможе утриматися на даху. Те ж вимога стосується рулонних матеріалів. А ось шифер міцно встане навіть на даху гостріше 30 °. Для вимірювання ухилу використовують відсотки або градуси.

Для вимірювання ухилу використовують відсотки або градуси

Коефіцієнти ухилу покрівлі визначають за такими значеннями і формулами:

  • 9 ° (1: 6 або 2 - 12) - коефіцієнт 1,01;
  • 14 ° (1: 4 або 3 - 12) - 1,03;
  • 18 ° (1: 3 або 4 - 12) - 1,05;
  • 23 ° (1: 2,4 або 5 - 12) - 1,08;
  • 27 ° (1: 2 або 6 - 12) - 1,12;
  • 34 ° (1: 1,5 або 8 - 12) - 1,2;
  • 40 ° (1,12 або 10 - 12) - 1,3;
  • 45 ° (1: 1 або 12 - 12) - 1,41;
  • 49 ° (1: 0,86 або 14 - 12) - 1,54;
  • 53 ° (1: 0,75 або 16 - 12) - 1,67;
  • 56 ° (1: 0,67 або 18 - 12) - 1,8.

Для прикладу зробимо розрахунок висоти покрівлі з ухилом 40 ° і шириною 8 м. Щоб отримати шукане значення, ½ ширини, тобто 4 м, множимо на коефіцієнт коника з вищевказаного списку, тобто 1,3, і отримуємо 5, 2 м.

Розрахунок площі покрівлі

Перед закупівлею матеріалу для даху необхідно враховувати безліч різних чинників, здатних впливати на експлуатаційні характеристики будівлі в подальшому. Одним з них є відмінність між різними типами покрівельних конструкцій. При цьому нерідко розрахунки показують кількість будматеріалів не в метрах, а в штуках, що теж потрібно враховувати.

Для визначення кількості покрівельного матеріалу потрібно знати висоту і кут нахилу даху. Висоту ми вже навчилися визначати в попередньому розділі. Виконаємо розрахунок за простою формулою:

S = (2 xa + b) x (2 xa + c) / cos (m).

Тут S - це площа, а - ширина звису, b - ширина будинку, з - довжина будинку, m - ухил даху.

Також буде не зайвим розглянути всілякі варіації визначення площі даху з різним покриттям:

  1. Шифер - скільки листів шиферу знадобиться для даху, можна обчислити за вищеописаною формулою.
  2. Металочерепиця - для визначення необхідної кількості матеріалу потрібно знати суму довжин ковзанів, розжолобків, розміри стін будинку, скільки в ньому хребтів і яка їхня загальну довжину. Також при розрахунках не забудьте про кількість скатів і їх архітектурному типі.
    Формула для обчислень: S даху = (2 х ширина звису + довжина будівлі) х (2 х ширина звису + ширина будівлі) / cos (ухилу покрівлі).
    Плюс до всього, потрібний обсяг матеріалу залежить від марки черепиці.
  3. М'які покрівлі розраховують з урахуванням всіх складових конструкції, іноді додатково враховують висоту даху і проводять розрахунок кроквяної системи. Також необхідно мати на увазі розмір нахлеста м'якої покрівлі, залишити трохи матеріалу на звиси карнизів і перекриття ковзанів.
    Наприклад, якщо взяти будинок 5х 10 м з дахом під ухилом 45 ° і шириною схилу 0, 5 м, загальна площа даху буде такою: (2х 0,5 + 10) х (2 * 0,5 + 5) / cos45 ° = 94,2 м².
  4. Екологічно чисті матеріали - дерево, дранка, гон та інші різновиди дерев'яної черепиці 40х 10 см. При роботі з таким матеріалом слід пам'ятати, що його треба класти в 3 шари, тому на 1 м² піде не менше 80 штук. Щоб знати, як порахувати площу даху в даному випадку, треба лише згадати звичайні математичні формули для знаходження площі, де S = довжина х ширина.
  5. Якщо ви збираєтеся покривати дах профнастилом, то розрахунок її площі краще надати фахівцям, оскільки для цього потрібно враховувати архітектурні особливості і кількість скатів покрівлі. Ми вже писали вище, що для двускатного типу немає нічого складного - треба довжину ската помножити на ширину і скласти два значення (площа двох скатів). А ось щоб зробити розрахунок площі четирехскатной даху, потрібно не тільки знайти площу кожного ската, але і зіставити характеристики використовуваного профнастилу. При цьому слід брати до уваги розміри даху з урахуванням всіх отворів (димохід, вікна, вентиляція), залишити матеріал на на хлестом, перекриття та звіси. Новачкові з такою роботою розібратися буде дуже складно, а економити на даху настійно не рекомендується.

Вальмові даху теж не такі прості як здаються. Вони є одним з видів скатних покрівель і являють собою подобу намету або шатра. Для обчислення площі потрібно знайти значення для кожного окремого елемента - секторів у вигляді трикутників і трапецій, на які умовно можна розділити покрівлю. Найкраще завантажити всі значення в онлайн калькулятор і довірити розрахунки програмі.

Шиферні дахи сьогодні зустрічаються найчастіше, тому ми навели приклад розрахунку площі іменний такий покрівлі. Але тільки лише дізнатися площа недостатньо, необхідно також визначитися зі способом укладання шиферу і його різновидом. Деякі моделі вимагають більшого нахлеста, а тому вони можуть вибиватися із значень, отриманих в результаті обчислень.

Фахівці завжди рекомендують купувати на 10% більше матеріалу для будівництва або ремонту чого-небудь, будь то шифер для даху, цем нт дл я фундаменту або камені для садової доріжки. Конфігурація покрівлі істотно впливає на способи укладання шиферу.

Конфігурація покрівлі істотно впливає на способи укладання шиферу

Робити розрахунок площі даху ви вже навчилися, тому залишається лише виміряти необхідні довжини і висоти рулеткою, дізнатися кут нахилу даху і підставити значення в формулу.

У випадку з металочерепицею при обчисленні треба пам'ятати про деякі тонкощі. При роботі з шифером відходи матеріалу не враховуються, тут же вони можуть зіграти не останню роль. При роботі з простою одне - або двосхилим дахом відходи складають 7 - 10% від загального обсягу матеріалу, а якщо говорити про більш складних конструкціях, то ця цифра зросте до 20%.

Важливо: Площа ковзанів обчислюється в погонних метрах, а не в квадратних. Також враховуйте спосіб з'єднання елементів покрівельного матеріалу, т.к. в різних випадках може знадобитися різний нахлест. Чим більше ухил, тим менше нахлест, і навпаки.

Чим більше ухил, тим менше нахлест, і навпаки

Незважаючи на гадану заплутаність і складність роботи, щоб знати, як порахувати площу даху будинку, досить згадати кілька уроків математики і геометрії. Основний принцип, про який завжди треба пам'ятати (особливо у випадку з великими багатосхилими дахами) - це розбиття всієї конструкції на прості геометричні фігури. Знаходити площа трикутників і трапецій набагато простіше, ніж ламати голову над многоугольником. Саме з цієї причини розрахувати площа даху будинку без зламів куди складніше, так як доводиться працювати з цілісним шматком. Якщо ж після прочитання статті ви все-таки боїтеся не впоратися, найкраще звернутися за допомогою до фахівців і не ризикувати витратити гроші даремно.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама