Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Туя види західна, сорти з фото і назвами, описом і короткою характеристикою

  1. Рослина туя види
  2. Туя західна (Thuja occidentalis)
  3. Туя Брабант (Thuja occidentalis Brabant)
  4. Туя Смарагд (Thuja occidentalis Smaragd)
  5. Туя Даніка (Thuja occidentalis Danica)
  6. Туя Вагнер (Thuja occidentalis Wagneri) або туя Вагнера
  7. Туя Голден Глоб (Thuja occidentalis Golden Globe)
  8. Туя Холмструп (Thuja occidentalis Holmstrup)
  9. Туя Хосері (Thuja occidentalis Hoseri)
  10. Туя корейська (Thuja koraiensis)
  11. Туя японська (Thuja standishii) або туя Стендіш

Ця стаття допоможе дізнатися, які види туй існують, назви основних сортів, придатних для вирощування. Також описані їх декоративні властивості, способи включення в ландшафтний дизайн, розглянута тема про те, яка краще туя підійде для живоплоту.

Рослина туя види

Ця стаття допоможе дізнатися, які види туй існують, назви основних сортів, придатних для вирощування

Туя використання в ландшафтному дизайні (фото)

Туя (Thuja) відноситься до вічнозеленим хвойним деревам (чагарниках) родини кипарисових (Cupressaceae). Вона має щільну крону. Хвойні голочки лусковидною форми мають характерним запахом. Квіточок і шишок відразу не розгледіти, деякі види туй їх зовсім не утворюють. Туя в саду виявиться незамінним прикрасою. Вона сприятливо відчуває себе після стрижки, в тому числі фігурної, використовуваної для додання рослині цікавих форм.

Туя західна (Thuja occidentalis)

Цей вид туї у садівників широко поширений. Він включає в себе сорти, придатні для садових, паркових посадок європейкою частині Росії, де прекрасно зимує.

Різновид потрапила до нас з Північної Америки. Вона була виведена як декоративна культура ще в XVI столітті, а пізніше завезена в Європу. На батьківщині цю культуру називають як «американське дерево життя», а також «олівцеві дерево». М'якість його деревини знайшла застосування для виготовлення олівців. А індійцями стовбури туй застосовувалися для будівництва каное, так як це дерево протистоїть гниттю.

Серед сортів цього виду можна виділити Брабант, Смарагд, Даніка, Вагнер, Голден Глоб, Холмструп, Хосері.

Туя Брабант (Thuja occidentalis Brabant)

Туя західна Брабант

Ця туя нагадує колону. Висотою буває до 20 м, в діаметрі - до 4 м. Взимку голчасті листя починає буреть. У стовбура кора володіє коричневим або червоним відтінком, що має властивість відшаровуватися. Сорт зараховується до швидкозростаючим видам. Річний приріст висоти стовбура становить близько 35 см, в ширину - 15 см.
Цвітіння настає по весні (квітень-травень). Коли туя відцвіте, починають з'являтися невеликі яйцеподібні шишки коричневого кольору, повністю дозрівають в кінці літа.

Для вирощування туї Брабант підійдуть як сонячні території, так і з легким затіненням. Для рослини не бажані вітряні ділянки.
Грунт підбирають родючий, вологий.
Дерева з контейнерів, перед тим як посадити, гарненько поливаються.
Висаджуючи рослина, необхідно перевіряти стан кореневої шийки, відповідне поверхні грунту.

У першому місяці посаджені рослини вимагають щотижневого разового поливу. На кожне дерево буде потрібно 10 л води. Потім частота поливів збільшується до двох разів на тиждень по 15-20 л. Розпушують грунт неглибоко (до 10 см), тому що коріння розташовуються близько до поверхні. В процесі мульчування додають торф або тріску, насипаючи висотою до 7 см.

  • зимовий період

Вид морозостійкий. Молоді екземпляри в першу зиму слід захищати. Для цієї мети відмінно підійдуть ялиновий лапник і крафтового папір.

  • декоративні властивості

Сорт зарекомендував себе як прекрасний матеріал для пристрою зеленої ширми. Щоб досягти цього властивості, двічі на рік (березень, серпень) необхідно регулярне обстріганія.

Туя Смарагд (Thuja occidentalis Smaragd)

Туя західна Смарагд

Конусовидна туя, що досягає близько 5 м заввишки. Володіє густим листям, темно-зеленим забарвленням. У холодні місяці він не змінюється. Різновид медленнорастущая.

Оптимальним місцем для висаджування будуть безвітряні світлі ділянки, хоча наявність півтіні також прийнятно. Рослина добре росте в високоплодородних вологому грунті.

Рослина, що не любляче посухи, необхідно регулярно поливати. Стригти його часто не доведеться, різновид Смарагд повільно росте.

  • зимовий період

Сорт морозостійкий. Молодняк рекомендується захищати від опіків, викликаних раннім весняним сонячним випромінюванням.

  • декоративні властивості

Жива стіна з цих туй буде не щільною, так як верхні частини загострених до верху крон повністю не змикаються. Широко застосовується посадка поодиноких рослин, групове розташування, планування алей. Різновид ідеальна для оформлення регулярного саду, будучи помітним акцентом в композиційних рішеннях.
До туї Смарагд застосовна фігурна стрижка, що дозволяє створювати дизайнерські форми.

Туя Даніка (Thuja occidentalis Danica)

Туя західна Даніка

Ця невисока туя нагадує кулю. Досягає 60 см заввишки і близько 1 м шириною. Голчасті листя утворюють густу світло-зелену крону, яка набуває легкий бронзовий відтінок взимку. Сорт медленнорастущий. За рік чагарник піднімається не більше ніж на 5 см. Розмножувати рослину можна тільки живцюванням. Привабливою формою туї Даніка є туя аурі Даніка (Danica Aurea). Вона відрізняється кроною жовто-зеленого кольору.

Цей вид туї висаджують на безвітряної сонячній стороні або в півтіні. Володіє малої сприйнятливістю до посухи, але при посадці бажано вибрати родючу суглинну вологий грунт.

У перший місяць, а також в посушливу жарку погоду рослина необхідно рясно поливати, обприскувати, мульчувати. По весні вносять селітру, золу, а також добрива з органіки.

  • зимовий період

Сорт мало чутливий до холодів. Зиму проводить під сніговою шапкою. Рідко з'являються опіки від весняного сонця.

  • декоративні властивості

Широке поширення вид отримав в ландшафтному дизайні. Для створення балансу поряд з туями висаджують витягнуті екземпляри рослин, чия крона має колоновидною або яйцеподібної формою.
Також туя Даніка вдало застосовується для оформлення зелених бордюрів і окремого висаджування.

Туя Вагнер (Thuja occidentalis Wagneri) або туя Вагнера

Туя західна Вагнера

Вічнозелена різновид до 3,5 м заввишки, в ширину до 1,5 м. Густа, що нагадує яйце, крона з тонкими вертикальними гілками. На кінцях вони трохи никнуть. Зелені з сірим відливом хвойні голочки в зимовий період стають коричневими. Щорічний приріст середній. Шишки не утворюються.

Оптимально підійдуть відкриті безвітряні світлі місця з родючої зволоженою грунтом. Якщо грунтові води залягають неглибоко, то буде потрібно пристрій хорошого дренажу. Слід правильно виставляти кореневу шийку врівень з землею. Рослину висаджують по весні або восени.

Потрібно проводити неглибоке розпушування грунту (до 10см). Також грунт мульчують, використовуючи торф або деревну тріску. Товщина шару - 7 см. У міру необхідності для формування крони проводять обрізання.

  • зимовий період

Добре приносить зими. Кілька перших років після висаджування молоді кущики вкривають, щоб запобігти появі опіків. Щоб крона не пошкодити під тиском снігових покривів, гілки рекомендується не сильно пов'язувати разом.

  • декоративні властивості

Оформляти сад можна окремими екземплярами, варіаціями в групі. Висаджування проводять уздовж алей, комбінованими посадками з іншими деревами та чагарниками. Туя для живоплоту виявиться гідною альтернативою звичному огорожі ділянки.

Туя Голден Глоб (Thuja occidentalis Golden Globe)

Туя західна Голден Глоб

Невисока рослина округлою формою крони. У висоту і ширину досягає 1 м. Хвоя незвичайного жовтуватого відтінку з золотим відливом. До зими вона набуває коричневий відтінок. Сорт з медленнорастущих. Річний приріст составляет8-10 см.

Рослина добре себе буде почувати на світлих місцях, півтінь також допустима. Для посадки чагарнику підійде зволожена легка суглинних грунт. Садять рослина, як навесні, так і восени.

У жаркий період необхідно проводити періодичний полив і дощування. Молодому саджанця роблять мульчування, використовуючи скошену траву або торф. Рихлять грунт неглибоко. Стрижку проводити не треба, санітарної обрізки по весні буде досить.

  • зимовий період

Туя Голден Глоб досить добре переносить холоду. У сніжні зими крона може постраждати, тому її необхідно зафіксувати зв'язкою.

  • декоративні властивості

Через свою красивою забарвлення і округлої форми тую широко застосовують в декоративних цілях, наприклад в композиції із застосуванням гальки. Сорт прекрасно виглядає в рокариях, на скелястих садках, як зеленого прикраси дахів, балконів.

Туя Холмструп (Thuja occidentalis Holmstrup)

Туя західна Холмструп

За своїм зовнішнім виглядом туя Холмструп нагадує конус, висотою до 4 м. Лусковидною листя суцільна кучерява в діаметрі до 1 м. Колір хвої смарагдовий, він не змінюється взимку. Сорт медленнорастущий. За рік рослина виростає на 12 см у висоту і 4 см в ширину.

Добре підходять сонячні зони або місця з легкої тінню. Вид вважає за краще зволожений, родючий, дренований грунт.

Потрібні регулярний полив, зрошення способом дощування, неглибоке розпушування, мульчування, наприклад, компостом. По весні виробляють санітарну обрізку.

  • зимовий період

Добре переносить зиму. Перші кілька років саджанці рекомендується вкривати, оберігаючи від сонячних опіків. Щоб крона не постраждала від тиску снігових шапок, її необхідно стягнути.

  • декоративні властивості

Туя відмінно переносить міські умови і широко застосовується в ландшафтному дизайні. Її висаджують окремими екземплярами і групами, створюють зелене огорожу, оформляють скельні садки, вирощують в контейнерах , Використовують разом з іншими деревами та чагарниками для «творіння» садового декору.

Туя Хосері (Thuja occidentalis Hoseri)

Туя західна Хосері (хозер)

Відноситься до карликових сортів. Хмарно крона у вигляді кулі досягає діаметром до 0,6 м. Хвойні листочки лусковидне, мають темно-зелений колір, в холодну пору року набувають бронзовий відлив. Вид медленнорастущий. У рік висота рослини збільшується на 5 см.

Чагарник теневинослив, але при висаджуванні краще підбирати зони освітлені або з невеликою півтінню, позбавлені сильних вітрів. З грунтів придатні вологі суглинки.

Після посадки проводять мульчування, наприклад, торфом. У спекотну суху погоду необхідний регулярний полив. По весні і восени потребує підгодівлі. Стригти рослина не потрібно, йому буде потрібно тільки санітарна обрізка сухих і зламаних пагонів.

  • зимовий період

Досить добре переносить зими під сніговою шапкою.

  • декоративні властивості

Низькоросла туя Хосері добре буде виглядати на присадибній ділянці. Її оформляють скласти садки, висаджують разом з іншими деревами та чагарниками, втілюючи різноманітні декоративні композиції. Прекрасно виглядає як бордюрного огородження, контейнерної посадки.

Найвищий вид. У природних умовах росте на заході Північної Америки і досягає у висоту 60 м., В діаметрі стовбура 3-4 м. Туя складчаста відноситься до довгожителів і може рости до 800 років. Крона у даного виду щільна, конічна опускається до землі. Голчасті лускоподібні листові пластини насичене зеленого кольору. Знизу вони з білястого смугами. Кора має коричнево-червоним відтінком. Шишечки довгастої форми виростають до 1,2 см в довжину. Серед культурних сортів найбільш популярний Зебріна.

Туя корейська (Thuja koraiensis)

туя корейська

Корея - природний ареал зростання. Медленнорастущий вид. Досягає 9 м. Крона святкове світло-зелена з сріблястим відливом знизу. Колір кори буро-червоний. Форма шишок овальна, довжина яких сягає 0,8 см.

Туя японська (Thuja standishii) або туя Стендіш

Батьківщиною цього виду вічнозеленого дерева є гори Центральної Японії. Тут ця рослина виростає до 18 м. Декоративна мета вирощування у себе на батьківщині не єдина. Дерева використовують для отримання якісної деревини. Культура має приємний лимонно-евкаліптовим ароматом. Форма крони пірамідальна. Кора лущиться червонувато-коричневого кольору. Хвоя зелена, знизу має сріблястий відлив. Невеликі темно-коричневі шишечки за формою овальні, виростають до 1 см.

Отже, серед такого видового і сортового різноманіття туй, кожен зможе підібрати відповідні дерева, які стануть справжнім декоративною прикрасою садового або дачного ділянки.

Відео «Поради при покупці хвойних - туя»

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама