Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вимоги до розеток у ванній кімнаті: висота розташування від статі, влагозащищенность + фото

  1. Зонування ванної кімнати
  2. Правила установки розетки
  3. Параметри відстані при установці розеток

Існує думка, що у ванній кімнаті небезпечно розміщувати розетки. А то і зовсім заборонено законом. Однак це твердження не зовсім вірно, оскільки обмеження стосуються далеко не всіх санвузлів. Визначальними факторами служать розміри ванних, грамотна розстановка сантехнічних виробів. Якщо габарити приміщення і розетки у ванній відповідають всім необхідним вимогам, то монтаж пристрою цілком допустимо. Орієнтуватися при цьому потрібно на положення ГОСТу Р 50571-7-701-2013, де все детально описано. Спробуємо коротко представити основні його тези.

Зонування ванної кімнати

Найчастіше в цьому приміщенні знаходиться досить багато електроприладів . Починаючи від електричної бритви - і закінчуючи пральною машинкою. Регулярно використовувати перенесення не є гідним виходом із ситуації. Набагато ефективніше встановити нормальну розетку, враховуючи всі вимоги безпеки.

В першу чергу, для цього потрібно визначити місце розташування майбутнього устрою. ванна умовно розбивається на кілька зон:

  1. Зона 0. Під нею маються на увазі секції, де відбувається безпосередній контакт людини з водою. Так само як ванна (або душ), умивальник і т.д. Однак навіть тут допускається монтаж електричних пристроїв, правда з обмеженням до 12В;
  2. Зона 1. До її складу входять ділянки, що знаходяться на деякому віддаленні від зони 0. Це місце під умивальником, над самою ванною і т.д. Як правило, тут розміщують водонагрівачі. Основна вимога до електроприладів - щоб вони мали захистом IPX5, і підключалися за допомогою спеціального кабелю (провідникового із заземленням);
  3. Зона 2. Під нею маються на увазі всі ділянки, які перебувають на віддалі понад 60 см від зони 1. Тут розміщують лампи освітлення на шнурку, витяжки і т.д. Оскільки розподільні короба тут заборонені, то і розетки не можна монтувати. Для підключення електроприладів використовується лише цілісний кабель;
  4. Зона 3. До третьої зони відносять будь-які секції, що знаходяться за межами зони 2. А це мінімум 2,4 м. Ось тут закон дозволяє встановлювати штепсельні розетки.

Увага! Зонування проводиться також і вертикально. Дія вищезгаданих ділянок поширюється до висоти 2,25 м.

Дія вищезгаданих ділянок поширюється до висоти 2,25 м

Схема зонування ванній

Якщо ж ванна не може похвалитися наявністю зони 3, то монтаж розеток здійснюється лише за дверима приблизно на відстані 60 см від неї.

Правила установки розетки

Виходячи з вимог, що пред'являються до розташування пристрою в Гості, виділимо ключові правила монтажу:

  • Розміщення розеток вологозахищенного класу IPх4 і вище допускається тільки в третій зоні. Вологостійкий клас пристроїв передбачає наявність захисту від бризок води у вигляді герметичних гумок і кришки. Також в самих отворах повинні бути спеціальні шторки, що запобігають потраплянню рідини. Деякі електротехнічні вироби можуть забезпечувати власнику ванній безпеку навіть при відкритій кришці зі вставленої виделкою. Йдеться про пристрої класу IPх6.
  • Електропроводку необхідно маскувати в спеціальному гофре. Металеві труби або скоби в даному випадку заборонені. Також не рекомендується проводити проводку в гофре під самою ванною, оскільки вона не буде повинні чином забезпечена від попадання води.
  • Для підключення пристрою використовується трижильний мідний кабель з перетином 2,5 мм. Провідник повинен бути заземлений лише для своєї групи.
  • Підключення здійснюється через диференційований автомат або УЗО з показником напруги до 30 мА. Фахівці рекомендують експлуатувати більш чутливі захисні агрегати з потужністю 10 мА. Дорогі пристрої з таким рівнем струму найчастіше доводиться замовляти, оскільки в вільну торгівлю їх рідко можна зустріти.

    Розташування розеток біля пральної машини

  • Пральна машинка може допускати витік струму в межах 1,5 мА на 1 кВт. Якщо ж колись справний ТЕН почне сиріти, то даний показник може збільшитися до декількох десятків мА. Що в кінцевому підсумку буде призводити до регулярного виключення машинки-автомат. При цьому витік вкрай мала, щоб на неї реагував УЗО, проте досить чутлива для рук під час миття під краном. До того ж струм буде поступово сприяти утворенню корозії на трубах.

Увага! Якщо електричний щиток не обладнаний системою УЗО, то для використання розеток необхідно скористатися переносними захисними агрегатами.

Як варіант, це може бути громіздкий варіант розділового трансформатора. Втім, його габарити змушують серйозно задуматися про установку УЗО.

  • Варто також подбати і про встановлення системи зрівнювання потенціалів. Заземлення всіх металевих компонентів в приміщенні ванною є необхідною умовою для безпеки. Йдеться про сталевому водогоні, чавунній ванні, і інших інженерних комунікаціях.

Параметри відстані при установці розеток

Існують певні відстані, мінімальні значення яких важливо дотримуватися при монтажі електротехнічних пристроїв. До них належать такі норми:

  1. Висота розміщення від статі повинна становити не менше 1,3 м;
  2. Мінімально допустима відстань до елементів зони 0 становить 0,6 м.

При установці розеток у ванній слід пам'ятати прості, але важливі правила

За умови, що приміщення не дозволяє витримати ці параметри, господарям слід відмовитися від ідеї установки розетки у ванній кімнаті. Або ж спробувати перенести її на іншу стіну.

При дотриманні всіх необхідних вимог і правил безпеки, установка розеток у ванній кімнаті все ж можлива. Однак сам пристрій при цьому має бути вологозахищеним, а в приміщенні стояти система УЗО.

Відео: Розташування розеток у ванній кімнаті

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама