Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирівнювання стін гіпсокартоном

  1. Переваги та недоліки даного способу
  2. гіпсовий клей
  3. Монтаж при нерівностях не більше 4 мм
  4. Вирівнювання при нерівностях не більше 20 мм
  5. Вирівнювання при нерівностях 20-40 мм

Вітаю вас, шановні відвідувачі! Сьогодні ми з вами будемо пізнавати ази вирівнювання стін гіпсокартоном, а саме монтаж гіпсокартону на клей. Даний варіант є проміжною ланкою між штукатуркою і облицюванням на металевий каркас, він дозволяє вирівнювати дуже криві й косі поверхні, так би мовити, малою кров'ю.

Тобто ми не будемо витрачати зайві гроші на тонни штукатурної суміші і штабеля металопрофілей. Даний спосіб зажадає від нас пару-трійку мішків спеціального монтажного клею і деяку кількість аркушів ГК.

Крім серйозної економії коштів, процес монтажу ГКЛ на клей може подарувати і масу позитивних емоцій. Мене, наприклад, забавляє цей процес. Намазав - приліпив, що може бути природніше? Це вам не профілі до підвісів кріпити і не махати правилами. Загалом, цей спосіб освоїть кожен.

До речі, багатьом, в тому числі і мені спочатку, сама думка про приклеюванні гіпсокартону здавалася безглуздою. Але поспішаю відразу вас переконати - даний спосіб приводиться в інформаційних листах таких монстрів гіпсу, як Knauf. І той же Knauf виробляє спеціальний монтажний клей для ГКЛ - Перлфікс (Perlfix). Так що все по-дорослому, все офіційно. Колгоспом тут і не пахло.

Переваги та недоліки даного способу

Як вже було сказано, використання даного методу дозволяє заощадити простір і кошти на будматеріали. Але, що ще важливіше, економиться просто купа часу. Судіть самі: виставляти металеві маяки не потрібно; багаторазово замішувати відра штукатурного розчину і горбатитися, викидаючи його на стіни, не треба; виставляти каркас з профілів (а це розмітка площині, установка підвісів, установка самих профілів і їх кріплення до підвісів) - теж не треба. Намазав - приліпив, все. Крім того, на мою скромну думку, така облицювання в значно меншій мірі схильна до появи тріщин на стиках листів. Ну, і в довершення ще зауважу, що для приклеювання гіпсокартону на стіни потрібно мінімум інструменту.

гіпсовий клей

Вирівнювання стін гіпсокартоном здійснюється з використанням двох видів клейових сумішей Вирівнювання стін гіпсокартоном здійснюється з використанням двох видів клейових сумішей. Коли відхилення від площини не перевищують 4 мм, використовується Knauf Fugen (в давнину іменувалася шпаклівкою Фугенфюллер). Про те, як саме її застосовують, буде розказано трохи пізніше.

Але, знаєте, я задаюся питанням - навіщо вирівнювати такі незначні перепади гіпс? Так я краще візьму, куплю мішок штукатурки Ротбанд і обштукатурити по мінімуму таку стіну! Заощаджу на цьому зайвий сантиметр простору, і не буде ніяких пустот.

Також Фуген використовується і в тих випадках, коли нерівності лежать в діапазоні 20-40мм. Спочатку на Перлфікс клеяться маякові смужки з ГК, і вже до них за допомогою фугенфюллер приліплюється лист.

При нерівностях, що перевищують 4-20 мм, вирівнювання гіпсокартоном здійснюється тільки перлфікс При нерівностях, що перевищують 4-20 мм, вирівнювання гіпсокартоном здійснюється тільки перлфікс. Це суха суміш, зрозуміло, на гіпсовій основі. Фасується в мішках по 30 кг. У роботі дуже схожа на звичайну гіпсову штукатурку, наприклад, Ротбанд. Але деякі відмінності у властивостях все ж є. У цю суміш виробником додаються спеціальні присадки, що підвищують здатність, що клеїть. Можливо, через них, можливо, з якихось інших причин - час життя розчину перлфікс значно менше, ніж у того ж Ротбанда.

З одного боку це плюс - розчин особливо не сповзає вниз по стіні. Не потрібно чекати, перш ніж приклеїти другий лист над першим. Та й не потрібна тут довга життєздатність. Це для штукатурок вона повинна бути збільшена, щоб людина встигла завдати розчин і розрівняти. Тут же все клеїться швидко. З іншого боку, про цю особливість перлфікс потрібно знати, інакше можна застиглі піввідра викинути в смітник.

До речі, Фуген теж живе недовго, так що не намагайтеся намесіть ціле відро - важко потім буде на смітник нести.

Монтаж при нерівностях не більше 4 мм

Що ж, я вважаю це дія зайвим, але, якщо вже завів про це розмову, то повинен описати всі можливі випадки. Звичайно, 4 мм - усереднена цифра, перепад може бути і дещо більше, просто шпаклівки піде теж більше. Перед тим, як застосовувати цей спосіб, потрібно попередньо проміряти стіни, переконатися, що на них немає істотних горбів і западин. Якщо цього не зробити, хорошою кінцевої площині можна вже не чекати.

Взагалі, для всіх можливих випадків необхідно заґрунтувати стіни і внутрішню сторону ГКЛ. Лицьову - не треба, він буде лежати на підлозі. Розводимо у воді трохи Фугена, природно, дотримуючись інструкції. Беремо зубчастий шпатель, такий же, як використовується при укладанні плитки. Зубці повинні бути трохи більше товщини шару Фугена.

Намазуємо шпаклівку на лист смужками шириною близько 15 см по всьому периметру, а також робимо пару вертикальних смужок ближче до середини. Після чого проходимо по ній зубчастим шпателем - робимо шар Фугена приблизно однаковим і полегшуємо подальший процес вирівнювання листа на стіні. Має вийти наступне: Намазуємо шпаклівку на лист смужками шириною близько 15 см по всьому периметру, а також робимо пару вертикальних смужок ближче до середини

Можна, звичайно, наносити Фуген на всю поверхню ГКЛ, якщо не шкода, буде взагалі класно. Тепер нам залишається тільки приліпити лист на стіну. Між ним і підлогою залишається зазор 10-15 мм. Це щоб волога з підлоги не могла піднятися на лист. Його можна потім закрити герметиком, а можна залишити і так - плінтусом все одно закриється. Для вирівнювання його по вертикалі використовується, ясна річ, бульбашковий рівень, гумова киянка і шматок фанери або дощечка.

Притуляє рівень (або права) до гіпсокартону. Якщо бачимо десь бугор, злегка постукуємо по ньому киянкою через фанеру, щоб не закоцать лист. Стукати треба несильно і дуже обережно, адже якщо переборщити, в цьому місці вийде западина, а це вже не виправити - доведеться потім додатково шпаклювати.

Так, мало не забув: отвори під розетки, висновки труб і інше потрібно прорізати ДО монтажу ГКЛ на клей, як і для плитки. Просвердлити гіпсокартон можна будь-яким свердлом або буром; отвори під розетки висвердлюють спеціальними коронками, інші дірки можна зробити пір'яними свердлами по дереву. Ну а великі отвори робляться за допомогою інструменту.

Якщо згодом на облицювання стіни планується навішувати якісь вантажі (картини, наприклад, або вішалки), на передбачуваному місці їх монтажу під ГКЛ повинна бути шпаклівка. Це потрібно також враховувати заздалегідь.

Фуген схоплюється дуже швидко - через годину лист у нас буде висіти вже жорстко. При простукуванні облицьованої таким чином поверхні можна виявити всередині порожнечі. Це нормально, а як ви хотіли? Порожнечі будуть в будь-якому випадку, ми ж не всю поверхню мажемо.

Далі розберемо випадок, коли нерівності чорнової поверхні трохи більше. Це найбільш частий випадок, і ми розглянемо його детально на живому прикладі.

Вирівнювання при нерівностях не більше 20 мм

Прикладом для нас послужити невеликий ганок-передпокій в заміському будиночку. Замовник чомусь не захотів руйнувати стіни під електрику і вирішив просто заштукатурити дроти, пущені поверх стін. Шар, природно, був епічний - під 6 см, там адже ще кладка «не айс». Прикладом для нас послужити невеликий ганок-передпокій в заміському будиночку

Спочатку ми, все ж, думали заштукатурити цю справу, навіть виставили маяки. Але швидко зрозуміли, що заняття це вкрай безперспективне. Як в плані співвідношення оплати до трудомісткості, так і за витратами матеріалу. Взагалі-то, у нас навіть перлфікс не було, не кажучи вже про Фуген, так що використовували в якості клею Ротбанд. Розумію, що тепер від мене одпишуть всі передплатники, мій сайт видалять з закладок, і на мейл посиплються гнівні листи типу «Роман, ну ти че, ми-то думали, ти серйозний майстер, а насправді колгоспи тут ...»

Ех, якби ви знали, що доводиться іноді городити, коли немає потрібного матеріалу, або коли підтискають терміни. Наприклад, замість Бетоконтакт пару раз доводилося заважати пісок, цемент і ґрунтовку ... І нічого, все тримається. Так і тут, ніж чекати тиждень потрібний матеріал краще знайти йому заміну. Ротбанд цілком годиться для цієї мети. Тут, до речі, шар-то не 20 мм, а всі 60, але в цілях економії часу (а час - гроші) я вибудував безглузду на вигляд (хоча по мені - стильно), але ефективну комбу - замість належних на таких шарах маякових смужок з ГК я зробив точкові маяки.

Беремо невеликий лист гіпсокартону, неважливо, якої товщини. І грунтуем його з обох сторін, після чого даємо кілька хвилин на висихання. Я виносив його на вулицю, ви ж можете відкрити вікно і покласти його на підвіконня, а можете і нічого не робити - все одно висохне рано чи пізно. Беремо невеликий лист гіпсокартону, неважливо, якої товщини

Шаткуємо його гострим канцелярським ножем на маленькі квадратики зі сторонами 5-7 см. Це і будуть наші маяки. Тепер уже можна замішувати клей, консистенцію робимо середню - щоб вниз не сповзала, але було легко в роботі. І шльопає «плюшки» по всій площі стіни, яка буде облицьовуватися одним ГКЛ. Плюшки ці зручно ставити з кроком приблизно в 40 см. І точність буде хороша, і виставити можна досить швидко.

Головна вимога - горизонтальні і вертикальні їх ряди повинні розташовуватися в одну лінію, щоб легко було потім перевіряти площину правилом. Виглядати буде приблизно так: Головна вимога - горизонтальні і вертикальні їх ряди повинні розташовуватися в одну лінію, щоб легко було потім перевіряти площину правилом

Тепер ліпимо на кожну таку булочку нарізані шматочки гіпсокартону: Тепер ліпимо на кожну таку булочку нарізані шматочки гіпсокартону:

Мені тут було дуже зручно - була готова площину і маяк. Залишалося лише притиснути кожен маячок правилом, і справа в капелюсі. Вам, можливо, доведеться виставляти їх в два етапи - спочатку 4 крайніх (краще використовувати для них саморізи - так швидше), а потім по ним інші. Тобто доведеться імпровізувати. Я вже буду описувати свій випадок, а ви пристосуєте всю цю інформацію для свого.

Отже, можна здогадатися, що мені потрібно було не просто притискати ГК-маяки правилом, а втопити їх всередину на товщину листа гіпси. Тому я заздалегідь заготовив маленький шаблончик з стінового гіпсокартону. Вставляв його між ГК-маячком і правилом і натискав: Отже, можна здогадатися, що мені потрібно було не просто притискати ГК-маяки правилом, а втопити їх всередину на товщину листа гіпси

Причому мій шаблон був довгий і дозволяв за раз виставити в площину відразу 3 маленьких маяка. Хвилин за 30 я виставив їх все на площі 4,5 кв.м. Зрозуміло, все їх потім перевірив, зайвий сталевий маячковий профіль видер: Причому мій шаблон був довгий і дозволяв за раз виставити в площину відразу 3 маленьких маяка

Вже менш ніж через годину можна клеїти на стіну листи. Зовсім необов'язково брати Целікова ГКЛ, це буде дуже важко. Судіть самі - лист стінового вологостійкого гіпсокартону (2500 × 1200х12,5) має масу 29 кг, крім того, він незручний своїми розмірами. Плюс до цієї маси додається маса монтажного клею, а це може бути і ціле відро. Так що простіше різати листи навпіл, повірте.

Отже, знову готуємо клей, на цей раз побільше. Обов'язково спочатку мажемо його суцільними смугами на кути: між стінами, між стіною і підлогою, між підлогою та стелею. Це знижує ризик появи тріщин і пошкодження аркушів при подальшому монтажі плінтусів, наприклад. Сам лист, ясна річ, грунтуємо: Отже, знову готуємо клей, на цей раз побільше

Повторюся, спочатку мажемо всі кути, після чого ставимо солідні плюшки вже на сам лист. Головні вимоги: товщина булочок повинна бути трохи більше, ніж розрахункова товщина облицювання, і самі вони не повинні потрапляти на наші маячки. Тобто між листом і маяковими квадратами не повинно бути розчину. Інакше ми порушимо площину. Повторюся, спочатку мажемо всі кути, після чого ставимо солідні плюшки вже на сам лист

Ви напевно запитаєте: а чому б не наносити клей відразу на стіну, так само набагато простіше? Точної відповіді у мене немає, є лише здогад. При нанесенні клею на стіну утрамбовувати лист в площину чомусь складніше (ненабагато), ніж якби клей був нанесений а лист. Також, можливо, гіпсокартон міцніше зчепиться з ним. Мануали фірми Knauf рекомендують мазати перлфікс саме гіпсокартон, а не стіни. До речі, посилання на ці мануали буде в кінці поста. Там непогані картинки.

Загалом, завдали монтажний клей на лист, тепер притуляє його в стіні. Залишається виставити його в рівень і площину. Використовується для цього все ті інструменти: рівень, киянка і дощечка. Підбивати ГКЛ слід лише в тих місцях, під якими розташовані маяки. Якщо бити куди попало, дуже просто отримати западину, яку вже не виправити.

Ви відчуєте момент, коли лист торкнеться ГК-маячка по характерному звуку. Як тільки простукаєте таким чином всю площу аркуша, він зобов'язаний буде утворити хорошу площину і стояти строго вертикально. Ви відчуєте момент, коли лист торкнеться ГК-маячка по характерному звуку

Тепер я порекомендую ще накидати зверху під гіпсу клею, скільки влізе. Тепер я порекомендую ще накидати зверху під гіпсу клею, скільки влізе

Знову ж - менше ризик тріщини на шві, і менше пустот. Решта листи монтуються точно так же. Не забуваємо зарізати незаводських кромку листів під 22,5 град. Якщо не розумієте, про що я, обов'язково прочитайте мою статтю «Стеля з гіпсокартону своїми руками», там добре описана технологія обробки швів ГКЛ.

Зараз кажуть, що серпянка (армована сітка для швів) - вже минуле століття, нині в тренді паперова стрічка. Так, ефективність серпянки завжди була під великим питанням, а ось стрічку я ще не використав, на свій сором. Але знаючі люди кажуть, що вона реально зручніше і ефективніше в захисті від тріщин. При першій нагоді і я її відчую. Ось, до речі, як виглядала наша стіна відразу після облицювання: Зараз кажуть, що серпянка (армована сітка для швів) - вже минуле століття, нині в тренді паперова стрічка

Арміруем і шпаклюємо всі шви: Арміруем і шпаклюємо всі шви:

Все готово. Розглянемо тепер найважчий випадок.

Вирівнювання при нерівностях 20-40 мм

Основний принцип облицювання той же - встановлюються ГК-Оф, але тепер вони повинні бути не точковими, а являти собою смуги. Обов'язково повинні бути присутніми маяки по краях листа, причому стики ГКЛ повинні розташовуватися посередині смуги (аналогічно металевого каркасу). На додаток до них потрібно зробити ще по дві проміжні смуги для кожного аркуша. Основний принцип облицювання той же - встановлюються ГК-Оф, але тепер вони повинні бути не точковими, а являти собою смуги

Маякові смуги приклеюються до чорнової поверхні на Перлфікс, а сам ГКЛ до них - на Фуген, тому що для цього необхідний лише мінімальний шар клею. Основна головний біль тут, зрозуміло - установка безлічі смуг в одній площині. Як варіант, можу запропонувати поетапну установку.

Спочатку в стіну вкручуються саморізи і виставляються в вертикальну базову площину за допомогою лазера або схилу. На цю тему у мене є стаття в рубриці «Штукатурка». За ним встановлюються проміжні смуги ГК, а вже після їх схоплювання за допомогою правила ставляться всі інші.

Якщо планується вішати на стіну якесь обладнання (бра, картини), то під нього необхідно передбачити додаткову маякову смугу. Думаю, це очевидно. Взагалі, цей спосіб вирівнювання на клей ніхто особливо не використовує, обмежуючись другим. Хоча б тому що там не потрібно купувати Фуген. Та й надійніше приклеювати лист безпосередньо до стіни, а не до іншого листа.

Ще буває ситуація, коли в приміщенні є зовнішній кут. Як нам бути з ним? Нічого надприродного - спочатку листи приклеюються на одну сторону кута, а потім на іншу. Ніяких врізів під 45 градусів! Потрібно лише вирівняти торець першого аркуша другий межі врівень з площиною першої межі. Потім на кут буде нахлобучівать металевий захисний куточок, і все стане красиво. Ще буває ситуація, коли в приміщенні є зовнішній кут

Ну а з внутрішніми кутами, думаю, ніяких питань виникнути не повинно.

У висновку, як і обіцяв, ось вам Мануал з облицювання від Knauf. У ньому ви знайдете не тільки інформацію, що стосується вирівнювання, а й інші корисні відомості, наприклад, за класифікацією ГК і профілів.

На цьому, мабуть, все, я постарався розібрати монтаж гіпсокартону на клей максимально наочно, наскільки зміг. Залишається лише побажати вам всім удачі в ремонті своїми руками! До нових зустрічей на сторінках сайту! Буду радий, якщо підпишетеся на свіжі статті, щоб отримувати від мене свіжі статті в день їх виходу!

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Намазав - приліпив, що може бути природніше?
Але, знаєте, я задаюся питанням - навіщо вирівнювати такі незначні перепади гіпс?
Це нормально, а як ви хотіли?
Ви напевно запитаєте: а чому б не наносити клей відразу на стіну, так само набагато простіше?
Як нам бути з ним?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама