Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фундамент з цегли своїми руками: види (стовпчастий, стрічковий), кладка (як і з якого цегли)

  1. Переваги та недоліки цегельного фундаменту
  2. Коли можна робити фундамент з цегли
  3. Вибір цегли для фундаменту
  4. Маркування та розміри керамічної цегли
  5. Технічні характеристики червоної цегли
  6. Чи можна використовувати бита цегла
  7. Види фундаментів з цегли
  8. Стрічковий цегляний фундамент
  9. Стовпчастий фундамент з цегли
  10. Кладка підстави з цегли
  11. Стрічкове цегляну підставу
  12. Відео: як правильно класти цеглу
  13. Відео: армування цегляної кладки сіткою
  14. Відео: стовпчастий фундамент з цегли
  15. Гідроізоляція цегельного підстави
  16. Відео: гідроізоляція і утеплення цегляного фундаменту

Цегляну підставу - це одна з найстаріших технологій, яка сьогодні практично не використовується. Однак варто знати, що для маленьких будівель з невеликою вагою вона цілком підійде. Одним з незаперечних переваг цегляного фундаменту є те, що для його зведення не знадобиться залучати великогабаритну будівельну техніку.

Переваги та недоліки цегельного фундаменту

До переваг цегляного підстави можна віднести:

  1. Зведення без опалубки, монтаж якої може зайняти багато часу. Відповідно, є можливість заощадити частину коштів.
  2. Відсутність великого обсягу бетонних робіт, в зв'язку з чим цегельну кладку можна зробити самостійно.
  3. Відмінну гнучкість конструкції в порівнянні з монолітним підставою. У процесі руху шарів грунту кладка з цеглини не буде піддаватися глобальному руйнування. Якщо часткові деформації з'являться, їх можна з легкістю усунути. Для цього слід виконати локальну кладку цегли в пошкодженому місці.
  4. Можливість створення стрічкової основи будь-якої форми. Цегляну підставу - це одна з найстаріших технологій, яка сьогодні практично не використовується

    З цегли можна звести фундамент будь-якої форми

Однак є і негативні сторони:

  1. Обмежений термін служби в порівнянні з стрічковими фундаментами з бетону.
  2. Великий обсяг робіт по кладці цегли.
  3. Слабкість конструкції. Її обов'язково потрібно додатково посилювати арматурними прутами. Таким чином можна підвищити міцність і стійкість до можливих навантажень.

    Цегляний фундамент необхідно посилювати арматурним каркасом

  4. Обмеженість у використанні. Підстава можна будувати на стабільній грунті з невисоким рівнем підземних вод. Не рекомендується його використовувати на ділянці з пучинистом грунтом і високим заляганням підземних вод.
  5. Висока гігроскопічність. Цегла поглинає вологу і піддається промерзання взимку. Це може привести до зменшення числа циклів заморожування і розморожування. Тому в процесі покупки матеріалу потрібно звертати увагу на рівень морозостійкості. Для різних видів цегли показник може варіюватися від 30 до 300 циклів. Найчастіше зустрічається матеріал з показником морозостійкості 30-100.

Дана конструкція найчастіше розглядається як не дуже надійна, тому її рідко використовують при зведенні масивних споруд. Однак це помилка. Основним недоліком є ​​те, що фундамент піддається зовнішнім впливам. Однак якщо виконати правильні розрахунки і використовувати якісний матеріал, підставу з цегли навіть при істотних навантаженнях простоїть тривалий період.

Коли можна робити фундамент з цегли

Підстава з цегли в основному застосовується для легких одноповерхових будівель. Однак технічно такий фундамент підійде в якості основи для будь-якої будівлі. Рівень міцності стандартного цегли на стиск може доходити до 160-200 кг / см2. Відповідно, підставу з даного матеріалу здатне утримати:

  • стіну з цегли (щільність до 2 т / м3);
  • стінку з пінобетону (щільність до 900 кг / м3);
  • конструкцію з деревини (щільність близько 600 кг / м3).

З даного матеріалу можна зводити і стрічкові, і стовпчасті підстави. Важливо лише підготувати надійну основу для кладки цегли. Конструкція, яка облаштована на надійному підставі, здатна витримувати будь-які навантаження.

Цегляний фундамент відрізняється економічністю. На відміну від свайне або великоблочної конструкції, яку не можна спорудити без залучення великогабаритної техніки та великої кількості будівельників, цегляну підставу своїми руками зможе зробити навіть починаюча бригада з кількох людей.

Таким чином, технічні протипоказання до будівництва фундаментів у цегли відсутні. Те ж саме відноситься і естетиці фасадної частини будівлі - цегляну кладку можна поєднувати з великою кількістю облицювальних матеріалів.

Якщо дотримуватися технологію будівництва та використовувати якісні матеріали, то термін служби такої підстави складе більше 25 років.

Вибір цегли для фундаменту

Досить складно самостійно розібратися, який цегла краще для заснування. Сучасні виробники заповнили ринок різними видами цього будматеріалу. Однак для зведення підстави підходить далеко не кожен тип цегли. В основному використовується червоний обпалений цегла, рідше - біла силікатна. Червона цегла є кращим, так як він виготовляється з глини.

Червона цегла є кращим, так як він виготовляється з глини

Червоний обпалений цегла найкраще підходить для виготовлення фундаменту

Цей матеріал по міцності нічим не поступається пресоване каменю.

Якщо немає бажання використовувати червона цегла, можна застосувати клінкерна.

Якщо немає бажання використовувати червона цегла, можна застосувати клінкерна

Клінкерна цегла має відмінні характеристики і підходить для зведення фундаменту, проте коштує він досить дорого

Він проводиться з глини особливого сорту. Матеріал має підвищену міцність і стійкість до вологи. Його основним недоліком є ​​занадто висока вартість. Клінкерна цегла найчастіше застосовується для облицювання фасадної частини будівлі.

Білий цегла здатний перевершити за параметрами міцності обпалений камінь. Однак його вологостійкість і морозостійкість набагато нижче. Відповідно, незважаючи на естетичний зовнішній вигляд, силікатна цегла може бути використаний лише для облицювання підстави під дерев'яний, цегляний або блоковий будинок.

Відповідно, незважаючи на естетичний зовнішній вигляд, силікатна цегла може бути використаний лише для облицювання підстави під дерев'яний, цегляний або блоковий будинок

Білий силікатна цегла вбирає вологу, тому його рекомендується використовувати лише в разі зведення одноповерхових будівель

При виготовленні фундаменту не допускається використання силікатної і червоного саману, так як за технічними параметрами вони не призначаються для подібних робіт, при цьому навіть якісна гідроізоляція не зможе поліпшити їх експлуатаційні характеристики. Ці матеріали можна використовувати тільки на сухій землі з невисоким заляганням підземних вод, проте знадобиться провести якісну гідроізоляцію та утеплення.

Маркування та розміри керамічної цегли

Технічні параметри і властивості керамічної цегли визначаються їхньою маркою. Вона може бути наступною: М150, М175, М200, М250 і М300. Наприклад, марка М100 свідчить про те, що матеріал зможе витримати навантаження в 100 кг / см2. Для спорудження будинку в один поверх можна використовувати цеглу марки М100, для багатоповерхових будівель - М150 або вище.

Для спорудження підстави подібного типу може використовуватися стандартний цегла таких розмірів:

  • одинарний звичайний (250х120х65 мм);
  • модульний (288х138х65 мм);
  • з потовщенням (250х120х88 мм);
  • модульний з потовщенням (288х138х88 мм).

Технічні характеристики червоної цегли

Правильний цегла повинен дзвеніти при ударах. Якщо він кришиться, то це означає, що в процесі виробництва не були дотримані якісь з технічні вимоги. Важливо перевірити поверхню матеріалу: якщо вона крива, і при цьому на ній видно змісту, то це означає, що вимоги виробництва не дотримувалися.

Важливо перевірити поверхню матеріалу: якщо вона крива, і при цьому на ній видно змісту, то це означає, що вимоги виробництва не дотримувалися

Хороший цегла повинен мати правильну форму без слідів сторонніх домішок

Мінімальна морозостійкість цегли - 35 циклів. Ще один важливий параметр - водопоглинання. Параметр повинен становити від 6 до 12%. Щоб перевірити водопоглинання, потрібно докласти змочений палець до матеріалу. Якщо вода відразу вбереться, то водопоглинання високе. Така цегла не можна використовувати.

Чи можна використовувати бита цегла

Можливість застосування битої цегли в підставі залежить від типу конструкції. Якщо камінь силікатний або піщаник, то його використовувати не можна. Якщо основа буде бутовим або полубутовим, то з битої цегли можна зробити наповнювач.

Важливо подбати про те, щоб битий камінь не вкладався на зовнішню стіну фундаменту, а був повністю облито будівельною сумішшю. Розчин зможе додатково захистити його від вологи. Також знадобиться встановити арматурні прути. Шматки цегли повинні бути мінімум на 2 см під цементною сумішшю. Замість суміші можна використовувати бітум або руберойд. Від вологи може захистити і обмуровиваніе поверхні глиною.

Додавання битого каменю здатне зміцнити розчин. Однак матеріалу потрібно досить багато: в 1 м3 має бути мінімум 50% битого каменю.

Як варіант, можна залити в опалубку будівельну суміш, після чого максимально заповнити конструкцію битою цеглою. Матеріал треба подрібнити, щоб не було великих шматків.

Бита цегла перед використанням потрібно подрібнити

Заливку підстави потрібно намагатися виконувати так, щоб бій цегли був зосереджений в центральній частині. Якщо він потрапить в бічні елементи, то через деякий час матеріал може відокремитися від бетонної суміші в надземної частини підстави.

Види фундаментів з цегли

Методика створення цегляної основи полягає в кладці каменю на розчин. Форма може бути різною. Фундамент облаштовується в грунті і являє собою нижню частину будівлі, яка використовується для прийому і перенаправлення навантажень від основної споруди. Конструкцію з цегли можна охарактеризувати високою жорсткістю і середньої міцністю. Час її служби при дотриманні всіх технологій будівництва становить 30-50 років.

Із цегли роблять 2 типу основ - стрічкову і на стовпах.

Стрічковий цегляний фундамент

Стрічкове підстава виготовляється у вигляді смуги з цегли, яка йде по контурах споруди. Її форма повинна залишатися незмінною на всьому протязі. Змінювати потрібно лише ширину стрічки: під несучими стінами вона повинна бути більше, ніж під допоміжними.

Цегляний стрічковий фундамент можна застосувати для зведення одно- і двоповерхових будівель з кам'яними стінами.

Цегляний стрічковий фундамент підходить для одно- і двоповерхових будівель із стінами з каменю

У них можна обладнати цокольний поверх або підвал. Конструкція підійде і для будівель з важким перекриттям із заліза або залізобетону. При належному армуванні подібна основа може зводитися в неоднорідній землі, де пісок поєднується з пучинистих суглинком.

Стовпчастий фундамент з цегли

Стовпчаста основа складається з безлічі опор, які зводяться з цегли і з'єднуються один з одним.

Стовпчаста основа складається з безлічі опор, які зводяться з цегли і з'єднуються один з одним

Стовпчастий цегельний фундамент можна робити тільки для невеликих і легких будівель

Опори повинні бути розміщені в кутових частинах будівлі, в місцях стикування стінок, під внутрішніми перемичками і балками з великою вагою. Опорні елементи слід з'єднувати за допомогою ростверку, який буде основою каркаса будівлі.

Цегляну конструкцію на опорах можна закладати під легке каркасне або щитове будова і будівництво без підвального приміщення. Доцільно використовувати дане підставу в разі істотного заглиблення і високу ймовірність спучування грунту.

Кладка підстави з цегли

Надійність підстави залежить від трьох чинників:

  • точного розрахунку;
  • якості використовуваних матеріалів;
  • грамотного виконання робіт.

Щоб побудувати якісну конструкцію, важливо приділити особливу увагу кожної зі складових.

Стрічкове цегляну підставу

Для виготовлення цегляного фундаменту знадобиться підготувати такі елементи:

  • цегла;
  • утеплювальний матеріал;
  • арматурні прути;
  • цемент;
  • пісок;
  • щебінь.

Необхідна кількість матеріалу буде залежати від обсягу фундаменту. Обсяг слід розраховувати виходячи з розмірів стрічки, глибини закладення і ваги продукції, що виготовляється конструкції.

В якості прикладу візьмемо повнотіла червона цегла М150 габаритами 250х120х65 мм. У цьому випадку на 1 м3 кладки знадобиться 513 цегли. Однак варто пам'ятати про будівельну суміші, яка займає приблизно 25% від всієї кладки. Відповідно, для 1 м3 кладки потрібно приблизно 400 цегл. Для розрахунку матеріалу треба помножити обсяг фундаменту на кількість цегли в 1 м3 кладки.

На кладку буде впливати волога, тому її потрібно захистити. Для цієї мети можна використовувати теплоізоляцію на основі:

  • пінопласту (плитковий варіант);
  • геотекстилю (матеріали в рулонах);
  • цементу;
  • бітуму.

У процесі кладки знадобиться посилювати конструкцію. Робиться це за рахунок монтажу арматурних прутів.

Робиться це за рахунок монтажу арматурних прутів

Кладку рекомендується посилювати арматурними прутами

У поперечному напрямку кладка армується прутами рифленою металевої арматури діаметром 7-8 мм. При поздовжньому армуванні використовується металева сітка з дроту товщиною 5-6 мм.

Для кладки підземної частини стрічкового фундаменту буде потрібна суміш з цементу і вапна високої міцності. У надземної частини можна використовувати цементно-вапняну суміш в пропорції 3: 1. У разі виконання будівельних робіт на місцевості, де підземні води розміщуються близько до поверхні, суміш повинна містити добавки для гідроізоляції. Рецептура суміші буде залежати від типу грунту.

Перед тим як виконувати роботи на території, знадобиться підготувати проект підстави і розрахувати його обсяг з урахуванням ймовірних навантажень (маса стінок, перемичок, покрівлі) і параметрів ґрунту. Ширину цегляної основи потрібно розраховувати так, щоб смуга була на півцеглини ширше стінок основної будівлі. Це дозволить комфортно встановлювати лаги на внутрішній виступ в процесі влаштування підлог.

Щоб побудувати стрічкову основу з цегли, знадобиться виконати такі дії:

  1. Насамперед виконуються земляні роботи. Котлован під стрічкове підстава викопується з розрахунком того, що уздовж кладки буде розташовуватися гідроізоляційний матеріал. На глинистому і пучинистом грунті потрібен зворотний відсипання, тому ширину ями слід збільшити мінімум на 1 м.

    Траншея під стрічковий фундамент викопується за двома шнурах, натягнутих по ширині стрічки

  2. Далі влаштовується подушка з піску висотою 10-15 см. Пісок потрібно зволожувати і утрамбовувати до того моменту, поки не буде отримана рівна поверхня. В даному випадку для контролю горизонтального розташування основи слід використовувати рівень.

    Пісок потрібно зволожити і утрамбувати, а потім вирівняти дно траншеї за допомогою рівня

  3. Укладається гідроізоляційний матеріал. Допускається використання руберойду. Матеріал потрібно скласти в кілька шарів у вигляді кишені з вертикальними стінами.

    На дно траншеї укладається гідроізоляційний матеріал. Можна використовувати руберойд або сучасні водовідштовхувальні мембрани

  4. Виконується установка каркаса і заливка бетонної суміші висотою в 10 см. За рахунок використання бетону можна збільшити несучі характеристики підстави. Розчин можна армувати дротом або прутами.
  5. Проводиться цегляна кладка. До роботи можна приступати виключно після того, як повністю висохне бетон. Кладку слід починати з виведення кутів і вести з перев'язкою швів.

    Кладка фундмента починається з кута будівлі і виконується з перев'язкою

Якщо не планується в майбутньому оштукатуривать підставу, то шов слід робити урівень. В іншому випадку допускаються стандартні внутрішні шви. Між цеглою шви слід заповнювати будівельною сумішшю. Зовнішні шви цокольній частині будуть облицювальними, тому в них їх треба залишати порожнини на глибину 12-14 мм для кращої фіксації розчину в процесі штукатурення. Даний вид кладки називається пустошовним.

Після кладки треба почекати 14-20 днів, щоб суміш повністю схопилася.

На ділянці з високим розміщенням підземних вод слід виконувати зворотну засипку.

На ділянці з високим розміщенням підземних вод слід виконувати зворотну засипку

На ділянках з високим рівнем грунтових вод по периметру фундаменту робиться зворотна засипка для швидкого відведення вологи

Крім подушки з піску на дні котловану її слід робити і по периметру основи. Простір між стінами конструкції і ями треба заповнити щебенем, грубозернистим піском, грунтом або сміттям. Цей прошарок посприяє швидкому догляду рідини під час дощу або танення снігу.

Щоб більш ефективно захистити підставу від атмосферних опадів, слід зробити відбиття. Процедура полягає в бетонуванні поверхні грунту по периметру підстави з ухилом у зовнішню сторону. Це дозволить рідини вільно стікати по бетонному відпливу.

Перед зведенням стін знадобиться повторно укласти гідро- і теплоізоляційний матеріал. Укладання проводиться на верхню поверхню по горизонталі.

Горизонтальну гідроізоляцію виконують нанесенням бітумної мастики або укладаючи зверху руберойд

Відео: як правильно класти цеглу

армування кладки

Якщо грунт на ділянці нестабільна, стрічкову основу потрібно підсилювати. Конструкція дозволить справлятися з істотними механічними навантаженнями.

Знадобиться встановити 2 пояса по 2 прутка. Важливо стежити за тим, щоб арматурні прути ховалися на глибину 2 мм або більше під шаром цементу. Це дозволить збільшити товщину швів. Для зміцнення основи застосовують стрижні з металу діаметром 7-8 мм. Їх слід укладати на відстані в половину цегли від бокового підстави стрічки по периметру.

Щоб виконати поперечне армування, потрібно використовувати сітку з металевого дроту 3-6 мм. Якщо планується застосувати дріт товщиною більше 5 мм, то треба вести переплетення зигзагом.

Відео: армування цегляної кладки сіткою

Стовпчасті цегляну підставу

Цегляні опори здатні витримувати вагу каркасних будівель в 2-3 поверхи.

Щоб зробити столбчатую основу, знадобиться виконати такі дії:

  1. Підготовка ями під опори. Грунт слід вибирати з урахуванням габаритів опор. Треба врахувати, що кладка буде проводитися на глибині до 70 см. Яма може бути викопана вручну або за допомогою великогабаритної техніки. Важливо простежити за тим, щоб кожна яма розміщувалася точно по осях розмітки.

    Спорудження фундаменту починається з викопування ям під стовпи

  2. Пристрій підсипання. На дно заглиблень треба засипати пісок і щебінь шаром заввишки в 12-14 см. Після засипки треба виконати трамбування.
  3. Укладання гідроізоляції. Для цього поверх піску і щебеню потрібно покласти руберойд.

    Для цього поверх піску і щебеню потрібно покласти руберойд

    На дно кожної ями засипають пісок і щебінь шаром в 12-14 см. Далі підсипку утрамбовують і поверх неї укладають руберойд

  4. Заливка бетонної основи. Для зміцнення підстави і поліпшення умов його використання під цегляною кладкою рекомендується спорудити невелику бетонну плиту. Для цього насамперед потрібно встановити арматурну сітку з прутами діаметром 3 мм і залити її бетоном. Основа повинна бути товщиною 16-20 см.
  5. Кладка цегляних стовпів. Її можна починати через 24-48 годин після заливки бетону. В одному ряду опори потрібно розмістити 4 цегли. Для приготування розчину застосовується цемент марки М400.

    Кладку цегли слід проводити виключно після повного висихання бетону

  6. Армування. У процесі кладки треба робити перетяжку. Для збільшення міцності стовпів рекомендується їх посилити по горизонталі тонкої кладки сіткою. Посилення проводиться через кожні кілька рядів.

    Щоб стовпи були більш міцними, їх треба посилювати арматурної сіткою через кожні 2-3 ряди

  7. Установка опор під перегородками. У місцях перетину стінок потрібно розмістити стовпи 510х510 мм в 2 цегли.
  8. Розстановка додаткових стовпів. У місцях з невеликим навантаженням на відстані 150-200 см один від одного монтуються опори в півтора цегли 380х380 мм.
  9. Кожен ряд треба вивіряти за рівнем. Допустиме відхилення - 2 °.

Цегляну кладку потрібно вести до тих пір, поки кожна опора не підніметься над верхнім краєм ями на 20 см.

Далі слід гідроізолювати стовпи. Для цього їх потрібно обмазати мастикою на основі бітуму. Незайняте простір між стовпами і стінами ями потрібно засипати щебенем.

Вільний простір між опорами і стінками ями слід заповнити щебенем

Відео: стовпчастий фундамент з цегли

Як викласти нуль на цегляному фундаменті

Знадобиться підготувати наступні інструменти:

  • розшивання;
  • молоток;
  • Схили;
  • кельму;
  • шнур;
  • рівень;
  • порядовка.

Виведення підстави під нуль передбачає виконання робіт, які зможуть забезпечити верхній поверхні основи строго горизонтальне розміщення. Її рівень у всіх місцях повинен бути в одній площині. Вся справа в тому, що фундамент буде приймати на себе навантаження основної будівлі. Відповідно, щоб вага розподілялася рівномірно, знадобиться вивести верхню частину підстави під нуль. Це потрібно для виключення передчасного пошкодження основи.

Далеко не завжди вдається забезпечити основи горизонтальний рівень за допомогою заливки будівельної суміші. Тому слід застосувати метод виведення нульового рівня за допомогою цегельної кладки.

Перед початком кладки поверхню потрібно перевірити на коректність розташування по горизонталі за допомогою рівня. Покроковий інструкція:

  1. Перевірка починається з кутів.
  2. Поступово потрібно переходити до інших частин основи.
  3. Після того як будуть визначені перепади рівнів горизонту, в кутах потрібно поставити позначки маркером.
  4. Далі слід розтягнути розмічальний шнур.

    Перевірка горизонтальності підстави виконується за допомогою рівня і починається з кутів

Цегляний ряд потрібно розкладати насухо - без застосування розчину. Це потрібно для кращого контролю розташування ряду, в якому для кладки застосовуються цілі цеглини. Далі слід виконати роботи з розмітки ділянок вертикальних стиків. Кладка цоколя починається з кутів, які задають орієнтири для подальшого формування стінок. Для цього по сусідніх рядах, формує кут, потрібно натягнути розмічальний шнур.

Перший ряд треба викладати перпендикулярно стінок підстави.

Щоб сформувати позначку нуль по відношенню до лінії горизонту, слід орієнтуватися за рівнем натягнутою мотузки. Під час кладки треба використовувати негусто цементну суміш. Це потрібно для полегшення підгонки по орієнтиру цегли.

Це потрібно для полегшення підгонки по орієнтиру цегли

При укладанні цегли в кожному ряду необхідно орієнтуватися на рівень натягнутою мотузки

Кожен ряд кладки, який формує цоколь, потрібно перевіряти рівнем. Це дозволить з точністю дотримуватися горизонтальність поверхонь і допоможе виключити перекоси фундаменту. Згідно з нормами будівництва, останній ряд кладки цоколя потрібно перекрити шаром матеріалу для гідроізоляції. Це дозволить запобігти потраплянню вологи в зовнішні стінки споруди.

На завершальному етапі потрібно розсипати землею ділянку підстави, який можна побачити з-під кладки каменю. Після цього можна буде зводити стінки.

Виводити правильну поверхню основи можна і після висихання суміші кладки, однак рекомендується робити це під час кладки. У такому випадку потрібно менше сил і часу, при цьому не потрібно буде надалі сумніватися в надійності вироби.

Гідроізоляція цегельного підстави

Насамперед слід виконати підготовчі роботи:

  1. Поверхня не повинна бути брудною, тому в першу чергу цегляна кладка очищається від пилу і бруду.
  2. Далі на підготовлену основу потрібно нанести воду або шар грунтовки.
  3. Для кращого проникнення грунтовки кошти поверхню потрібно розігріти. Висока температура дозволяє грунтовці глибше проникати в цегла.
  4. Якщо поверхня нерівна, її потрібно вирівняти. Не повинно бути будь-яких виступів. Якщо вони є, їх потрібно зчистити і закрити сумішшю. В іншому випадку гідроізоляція може роздутися і порватися.

Після грунтовки приступають до покриття фундаменту гідроізоляційним матеріалом. Одним з найефективніших засобів для гідроізоляції є рідка гума. Вона відрізняється високим ступенем еластичності і міцності на розрив. Тому її не зможуть зашкодити навіть тріщини в підставі. Рідка гума наноситься в кілька шарів методом напилення.

Рідка гума наноситься в кілька шарів методом напилення

Для нанесення рідкої гуми потрібно спеціальне обладнання і захисний одяг

Можна використовувати і гідроізоляцію в рулонах. Вона є міцною і довговічною. Однак виконати її установку складніше. З рулонних матеріалів найчастіше використовується руберойд.

Гідроізоляцію можна виконати за допомогою рулонних матеріалів. Найчастіше застосовується руберойд

Матеріал має певні переваги і недоліки. Основні Преимущества:

  • низька ВАРТІСТЬ;
  • доступність;
  • довговічність і надійність;
  • можливість надання необхідної форми при термічній обробці.

недоліки:

  • роботи по монтажу не вийде виконати поодинці;
  • знадобиться ретельно обробляти стики в процесі укладання;
  • руберойд рекомендується захищати від механічних впливів.

Використання руберойду для захисту від вологи доцільно для маленьких будівель. Зараз у продажу можна знайти більш сучасні матеріали, які виготовляються за інноваційними методиками. Вони мають більш тривалий період служби.

Цоколь і підстава слід повністю захистити від взаємодії з вологою, тому гідроізоляцію слід прокладати в кілька шарів.

Гідроізоляційний матеріал потрібно укладати як в нижній частині кладки, так і у верхній, бажано в кілька шарів

Якщо планується використовувати руберойд, то шари потрібно промазати бітумною мастикою. Перший шар матеріалу слід укладати на висоті приблизно 20 см від рівня вимощення, а другий - по верхній частині цоколя.

Бітумну мастику рекомендується наносити не тільки на облицювальний матеріал, а й на цегляну кладку. Обмазувальної матеріал буде лежати на поверхні і з часом може почати відшаровуватися. Гідрофобія проникне в товщу цегли і створить захисний шар в кілька сантиметрів. Цей шар буде перешкоджати капілярної підкачування з боку грунту при порушенні гідроізоляції або від снігу, який може довго лежати біля стінки взимку або навесні. Відповідно, фінішна обробка з облицювальних каменів або керамічної плитки не буде відшаровуватися від фундаменту.

Досить часто будівельники припускаються помилки, прокладаючи гідроізоляцію вище цокольній частині будівлі. Через це підвальне приміщення постійно затоплюється, а підстава стає вологим і через деякий час починає швидко руйнуватися.

Відео: гідроізоляція і утеплення цегляного фундаменту

Виготовлення підстави з цегли вимагає професійного підходу і акуратності. Щоб конструкція мала тривалий період служби, важливо ретельно дотримуватися всіх викладених в нашій статті технології.

Оцініть статтю: поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама