Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Укладання плитки на фанеру своїми руками: плюси і мінуси, підготовка підстави

  1. Плюси і мінуси використання підстави з фанери
  2. підготовка підстави
  3. Укладка плитки

Керамічна плитка дуже зручна в експлуатації, володіє чудовими естетичними і міцності якостями, але при цьому пред'являє високі вимоги до основи, на яке вона укладається. Найлегше укладати кахель на бетон, але що робити, якщо в квартирі підлоги або перегородки з дерева? Чи можлива укладка плитки на фанеру, якщо вибрати цей матеріал для вирівнювання підстави?

Чи можлива укладка плитки на фанеру, якщо вибрати цей матеріал для вирівнювання підстави

Плюси і мінуси використання підстави з фанери

Перш ніж з'ясовувати, як здійснюється укладання керамічної плитки на фанеру, потрібно розібратися: чому її не можна просто укласти на підлогу з дерева? Відповідь проста: фізичні характеристики деревини і керамічної плитки дуже сильно відрізняються, і ні до чого хорошого така затія не приведе.

Для укладання плитки потрібно абсолютно нерухоме підставу. В іншому випадку плитка зруйнується або почне «гуляти», по швах підуть тріщини. Деревина ж змінює свої геометричні розміри під дією температури і вологості. Тому для поєднання цих матеріалів потрібні великі підготовчі роботи, в ході яких формується проміжний шар, що нівелює відмінності між плиткою і деревом.

Тому для поєднання цих матеріалів потрібні великі підготовчі роботи, в ході яких формується проміжний шар, що нівелює відмінності між плиткою і деревом

Для підготовки якісного підстави можна застосувати різні способи і матеріали. але укладка фанери має ряд незаперечних переваг:

  1. Це найбільш швидкий спосіб: не треба чекати тривалий час, як, наприклад, при засиханні цементної або самовирівнюється стяжки.
  2. При укладанні фанери на підлогу утворюється набагато менше пилу та сміття, ніж при інших способах.
  3. Вага будується конструкції незначний, тому навантаження на лаги або дерев'яні перекриття зросте несуттєво.
  4. Спосіб досить простий, не потребує специфічних навичок або матеріалів. Одночасно він дозволить отримати підставу високої якості з необхідними характеристиками.

Одночасно він дозволить отримати підставу високої якості з необхідними характеристиками

Природно, недоліки теж є:

  1. Фанера несумісна з пристроєм «теплих» підлог.
  2. Велике значення матиме якість гідроізоляційних робіт, особливо в приміщеннях з підвищеною вологістю. Це може привести до додаткових витрат.

Для укладання на підлогу потрібно товста фанера, що не менше 22 мм. Переважно (а для ванною або кухні - обов'язково), щоб вона була ще й вологостійкої. Це теж позначиться на кінцевій вартості ремонту.

підготовка підстави

Фанеру можна укладати як на чорнові дошки підлоги, так і прямо на лаги.

Для укладання безпосередньо на лаги потрібно більш товста фанера, що має товщину не менше 30 мм, оптимальна відстань між лагами складає 300 мм.

Для укладання безпосередньо на лаги потрібно більш товста фанера, що має товщину не менше 30 мм, оптимальна відстань між лагами складає 300 мм

Найчастіше листовий матеріал стелять поверх дощок підлоги, дотримуючись наступні рекомендації:

  • Уважно оглядають дерев'яні підлоги. Не можна залишати дефектні або зіпсовані елементи: після укладання плитки доступ до них буде закритий.
  • Дошки треба очистити від фарби і просочити антисептичним розчином.
  • Між поверхнею дерев'яної підлоги і стіною по периметру залишають зазор товщиною в 1 см для компенсації можливої ​​деформації дерева. В подальшому його закладають монтажною піною або закривають плінтусом.
  • Обов'язкова наявність гарної гідроізоляції. Як відомо, камінь «притягує» воду, а це негативно позначиться на терміні служби дерев'яного підстави. Тому треба його захистити: можна просочити дошки гарячою оліфою або латексом, використовувати інші матеріали.

Тому треба його захистити: можна просочити дошки гарячою оліфою або латексом, використовувати інші матеріали

Для того щоб надати фанері більшу жорсткість, рекомендується розрізати кожен лист мінімум на 4 частини і кріпити кожен шматок окремо.

  • Перед монтажем фанери слід намітити висоту майбутнього підстави. Для цього на стіні проводять лінію, використовуючи рівень. Можна використовувати маячки, але це менш зручно.

Кріпити фанеру краще комбінованим способом: листи спочатку садять на клей, а потім додатково фіксуються саморізами. Шар клею не тільки забезпечить надійне кріплення, але і згладить нерівності старої підлоги.

  • Товщина шва між елементами повинна становити 1-2 мм. При такій страховці поверхню фанери НЕ спучиться.

Часто застосовують укладання в два шари більш тонкої фанери. У цьому випадку листи зміщують відносно один одного, щоб не збігалися стики. Між собою шари склеюють і фіксують саморізами.

  • Капелюшки саморезов слід трохи утапливать в фанеру, щоб вони не заважали при шліфуванні підстави.
  • Шліфування виконують спеціальною машинкою в трьох напрямках: вздовж, упоперек і навскоси.

Шліфування виконують спеціальною машинкою в трьох напрямках: вздовж, упоперек і навскоси

  • За допомогою пилососа і вологої ганчірки фанерне підставу ретельно очищається від пилу і сміття.
  • Фанеру гарантують мінімум в два шари. Після накладення кожного з них слід почекати мінімум п'ять годин для того, щоб грунтовка висохла.
  • Зверху фанеру треба прикрити шаром гідроізоляції. Це може бути плівка, настилають із заходом на стіни або інші матеріали.

Укладка плитки

Укладання плитки на фанеру не сильно відрізняється від монтажу на підставу з бетону. Основна відмінність буде в вживаному клейовому складі. для фіксації плитки на дерев'яній поверхні застосовують клеї на силіконовій основі або двокомпонентні поліуретанові склади. Вони зберігають еластичність після висихання, що дозволяє компенсувати можливі коливання підстави. Також такі клеї забезпечать додаткову гідроізоляцію завдяки компонентам, що входять до їх складу.

На підлогу плитку починають класти з середини кімнати або з самого далекого кута від дверей. Тут все залежить від конфігурації приміщення.

  • Розчин розводять за рекомендаціями виробника так, щоб порції вистачало на 1 м2 укладання. В такому випадку клей не встигне засохнути.

Перед тим як замішувати клей, слід виконати суху укладання: подивитися, як вигідніше і красивіше розмістити на підлозі плитку.

  • Завдавши клей зубчастим шпателем на фанеру, кладуть плитку, злегка вдавлюючи її рукою в розчин. Положення кожного елемента контролюється рівнем і коригується, поки розчин не схопився.

Для отримання рівних однакових швів між плитками вставляють спеціальні пластикові хрестики.

  • Укладання плитки на стіну починають з другого ряду знизу. Попередньо за рівнем до стіни прикручують дерев'яну рейку: на неї буде спиратися плитка до тих пір, поки не схопиться клей. Нижній ряд укладають після того, як підсохне клей.

Після затвердіння клейового розчину шви обробляються затіркою , А після її висихання поверхня миється і полірується при необхідності.

Найлегше укладати кахель на бетон, але що робити, якщо в квартирі підлоги або перегородки з дерева?
Чи можлива укладка плитки на фанеру, якщо вибрати цей матеріал для вирівнювання підстави?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама