Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Онлайн розрахунок шиферу. Стандартні розміри шиферу

  1. Визначення, переваги і недоліки шиферу
  2. Основні параметри
  3. Типорозміри і характеристики шиферу за видами
  4. Розміри шиферу 7 хвильового
  5. Шифер 5 і 6 хвиль
  6. Підрахунок потрібної кількості листів шиферу
  7. 1 Шифер 8-хвильовий - вигідний розмір для приватного будівництва
  8. 3 Шифер восьмихвильовий - розміри і особливості укладання
  9. Що таке шифер
  10. Шифер: його вид, розміри і вага
  11. Таблиця розмірів шиферу
  12. Переваги та недоліки хвильового шиферу
  13. вместо Висновки
  14. Фото будинків з дахом із шиферу
  15. Достоїнства и Недоліки
  16. Стандартні розміри
  17. Відео-інструкція
  18. Загальна характеристика
  19. Сфера использование
  20. Розмір шиферу при облаштуванні покрівлі
  21. параметри листа
  22. Марка і профіль
  23. розрахунок матеріалу

Серед численних представлених на сучасному ринку покрівельних матеріалів до цих пір популярністю користується шифер 8 хвиль. Обумовлено це тим, що 8 хвильової шифер має максимальну корисну площу при укладанні. Таким чином, вимальовується певна економічна вигода для майстра при закупівлі матеріалу. Що таке корисна площа шиферного листа, як вона виглядає і як виводиться, розбираємося нижче.

Визначення, переваги і недоліки шиферу

Шифером називають азбестоцементні листи, призначені для покрівлі даху (якщо мова йде про хвильовий продукті). Якщо ж пласт має плоску форму, то його найчастіше застосовують для монтажу перегородок в господарських приміщеннях або в пристрої зборів по периметру ділянки.

До цих пір вважалося, що шифер є повністю екологічним будівельним матеріалом . Однак зовсім недавно зарубіжні вчені встановили, що пари азбесту, що входить до складу покриття, шкідливі для здоров'я людини. Хоча російські вчені не підтверджують цю інформацію на 100%, сучасний виробник все ж замінив азбест на більш чисте речовина при виробництві листового покрівельного матеріалу .

Популярність шиферу обумовлена ​​такими його перевагами:

  • Низький рівень горючості. Матеріал не горить, не плавиться, не деформується навіть при знаходженні в відкритому полум'ї.
  • Міцність і довговічність. При дотриманні всіх правил укладання та експлуатації шиферний дах може прослужити не менше 50 років, а то і більше.
  • Стійкість до температурних коливань. Покриттю не страшні спеку або морози.
  • Висока швидкість монтажу покрівлі. За умови роботи в парі дах можна перекрити буквально за 1-2 дня.
  • Низький відсоток відходів при укладанні покриття. Це обумовлено тим, що стандартний розмір листа шиферу з 7 або 8 хвиль є оптимальним по ГОСТ.
  • Фінансова вигода. Шиферний дах завжди обходиться в рази дешевше черепичним.

Однак у шиферного листа є і свої недоліки:

  • Вага матеріалу. Так, маса одного листа стандартного 8 хвильового шиферу дорівнює приблизно 26 кг. У загальній покрівельної конструкції ця вага становитиме понад півтонни (в залежності від конфігурації даху). Таким чином, під таке перекриття потрібна потужна кроквяна система.
  • Ламкість листів. При необережному поводженні в момент укладання шиферу листи можуть кришитися і ламатися.
  • Схильність розростання моху на поверхні матеріалу. Особливо це явище відзначається на затінених ділянках даху. Врятувати ситуацію допоможуть спеціальні грунтовки.

Основні параметри


Основні параметри

Кожен майстер повинен знати, що з вигляду весь шифер ділять на плоский і хвильової. При цьому що стосується хвильового матеріалу, то він може мати 5, 6, 7 або 8 хвиль у своїй формі. Важливо розуміти, що все покриття подібного плану виробляють строго по ГОСТ 30340-95. Тобто розміри шиферу (кожного певного виду) мають певні параметри і відхилення від них неможливі.

Габаритами листа матеріалу є:

  • Ширина;
  • довжина;
  • товщина;
  • Висота кожної хвилі;
  • Крок розташування (ширина) однієї хвилі.

Згідно ГОСТ весь хвильової шифер за параметрами хвилі ділиться на два види:

  • Покриття марки 40/150. Тут ширина хвилі (її крок розташування) має відстань в 15 см, а висота гребеня дорівнює 4 см;
  • Покриття марки 54/200. У цьому випадку крок хвилі дорівнює 20 см, при цьому висота вигину - 5,4 см.

Варто також знати, що все хвильовий покриття крім параметрів хвилі має ще і категорійність за профілем. Так, за видами профілю покрівельний матеріал розрізняють на:

  • Шифер зі звичайним профілем. Маркується як ВО. Ширина такого пласта дорівнює 68 см, а довжина - 112 см.
  • Шифер з уніфікованим профілем. Маркується як УВ. Відрізняється економічною витратою при укладанні, оскільки відсоток відходів в роботі мінімальний. Саме з таким профілем використовують семіволновой або восьмиволновой шифер для перекриття даху житлових будинків. Ширина такого листа 1,125 м, а довжина - 1,75 м.
  • Покриття з посиленим профілем. Маркується як ВУ. Цей вид матеріалу відрізняється більшою товщиною листа (8 мм). Завдяки цьому подібну покрівлю застосовують в промислових цілях. Параметри такого листа по ширині - 1 м, по довжині - 2,8 м.

Типорозміри і характеристики шиферу за видами


Типорозміри і характеристики шиферу за видами

Варто знати, що весь хвилястий покрівельний матеріал в залежності від кількості хвиль в ньому має свої габарити і параметри. Але при цьому при перекритті будинків найбільше відзначено використання 7 хвильового і 8 ми хвильового листа, оскільки вони мають велику корисну площу. Тобто, з урахуванням того, що матеріал укладають внахлест, віднімаючи по одній-дві хвилі у кожного пласта, що залишається вільною площа дозволяє максимально швидко і при цьому економно укрити всю дах. Варто зазначити, що ці два види матеріалу мають загальну висоту гребенів і крок їх розташування. Так, висота одного вигину хвилі становить 4 см, а її крок дорівнює 15 см. При цьому кожен пласт покрівлі може мати товщину 5,2 мм або ж 5,8 мм. Такі параметри відповідають ГОСТ 30340-95 і змінюватися не можуть.

Розміри шиферу 7 хвильового


Розміри шиферу 7 хвильового

  • Довжина шару покриття - 1,75 м;
  • Його ширина - 0,98 м;
  • Повна площа листа шиферу - 1,715 м2;
  • Корисна площа при укладанні - 1,336 м2:
  • Вага одного листа - 23 кг.

Розміри шиферу 8 хвильового:

  • Довжина одного листа - 1,75 м;
  • Його ширина - 1,13 м;
  • Повна площа одного листа - 1,978 м2;
  • Корисна площа при укладанні - 1,57 м2;
  • Вага - 26,1 кг.

Шифер 5 і 6 хвиль


Шифер 5 і 6 хвиль

Для тих, хто не розуміє, чому вигідніше крити дах житлового будинку шифером з вісьмома або сім'ю хвилями, поспішаємо повідомити, що у шиферу на 5 хвиль і шару покриття на 8 хвиль габарити ідентичні. Але при цьому розрізняється крок розташування хвилі і її висота (у п'ятихвильовий покриття ширина хвилі більше). Тобто, якщо використовувати такий матеріал для покрівлі житлового будинку, при формуванні нахлеста корисна площа його буде майже в два рази меншою, ніж якщо укладати нахлестом листи покрівлі на 7 або 8 хвиль. Крім того, товщина 5-тіволнового покриття також більше (7,5 мм), що збільшує вагу загальної конструкції при покрівлі даху. Саме тому такі види шиферу в основному використовують при укритті виробничих і промислових приміщень.

Розміри шиферу на 6 хвиль:

  • Ширина - 1,125 м;
  • Довжина - 1,75 м;
  • Крок хвилі - 20 см., Що забирає корисну площу при укладанні матеріалу.

Розміри плоского покрівельного матеріалу, використовуваного в якості перегородок, виглядають таким чином:

  • Довжина - 1,5; 1,75; 2 або 3 м;
  • Відповідна ширина - 1; 1,13; 1,5 і 1,5 м;
  • Товщина може варіюватися від 8 до 20 мм;
  • Вага листа - 40,1 кг; 30,5 кг або 21,2 кг при різних параметрах і товщині покриття.

Підрахунок потрібної кількості листів шиферу

Щоб вирахувати, скільки ж листів матеріалу потрібно придбати для покриття даху, необхідно врахувати і коефіцієнт матеріалу, що йде на нахлести. Для цього потрібно виміряти довжину одного ската даху і поділити її на ширину аркуша покриття. Після цього до отриманого значення потрібно додати одну десяту (на перехлести). Таким чином, вирахували кількість аркушів матеріалу для 1-го ряду його кладки.

Далі визначаємо відстань в метрах від коника до нижнього краю схилу даху по одному схилу. Це значення потрібно тепер поділити на довжину шару покриття і додати до отриманого значення 13% на нахлести. При округленні в більшу сторону отримуємо кількість рядів покрівлі для одного ската даху.

8-хвильовий шифер за всіма параметрами підходить для використання в житловому будівництві: відповідний розмір хвиль, відносно невелику вагу, зручні габарити листа. Розберемося з цим видом профілю докладніше.

1 Шифер 8-хвильовий - вигідний розмір для приватного будівництва

Саме 8-хвильовий шифер давно відомий і будівельникам, і звичайним громадянам, як покрівельний матеріал. Використовуються подібні вироби вже близько 60 років, і, як показує практика, в дачному будівництві шифер не поступається позицій.

Пояснення популярності шиферу досить просте - хороші експлуатаційні якості матеріалу, доступна вартість, легкість і простота при укладанні. До того ж, з виробництвом кольорового хвилястого шиферу з'явився і вибір колірної гами. Так що якщо вас бентежить безликий сірий колір шиферних листів, ви можете скористатися новинкою і придбати для свого приватного будинку коричневий, зелений, або інші, більш екзотичні відтінки.

Ще одна незаперечна перевага шиферу - доведена на практиці довговічність. До сих пір на багатьох об'єктах приватного і промислового будівництва можна знайти листи, зроблені ще років 50 назад.

3 Шифер восьмихвильовий - розміри і особливості укладання

стандартні розміри 8-ми складають 1750х1130 міліметрів. У порівнянні з 7-хвильовим він більше - розміри листа на сім хвиль 1750х980 мм. Якщо ваша покрівля має багаторівневу структуру, перепади і кути, то в такому випадку працювати з більшими листами буде складніше.

Корисна площа 8-хвильового шиферу при габаритах 1750x1150x5,8 мм складе всього - 1,6 кв. м, це при тому, що спочатку площа листів близько 1,9 кв. м. Для того щоб визначити необхідна кількість листів для покрівлі, вам знадобиться її площа розділити саме на коефіцієнт 1,6.

Для того щоб визначити   необхідна кількість   листів для покрівлі, вам знадобиться її площа розділити саме на коефіцієнт 1,6

Для укладання шиферу вам знадобиться лати. Так як кріпити на одному місці більше двох шарів шиферу можна, існують кілька видів укладання шиферу.

  • Перший - "укладка в розбіг". При цьому найбільш поширеному варіанті кожен наступний ряд укладається із зсувом щодо попереднього, тобто краю листів першого ряду не збігаються з краями тих листів, що розташовані в другому ряду.
  • Існує і більш практичний варіант застосування цього методу - все перші листи, які будуть укладатися в непарних рядах, розрізають заздалегідь навпіл, в результаті чого залишаються тільки чотири з восьми хвиль. Так що при використанні такого варіанту, лінії зсуву з ряду в ряд будуть і чітко повторюватися, і виглядати красиво і естетично. До того ж з одного і того ж листа, розділеного навпіл, можна відразу почати два нових ряду.
  • Варіант другий - укладання 8-хвильового шиферу з обрізанням кута. В цьому випадку ви можете заощадити гроші, але зате знадобиться докласти більше фізичних зусиль. Вам потрібно буде підрізати нижні куточки йдуть по верхньому ряду листів, знявши з кута відрізок близько 12 см завдовжки і 10 см шириною. Обрізку краще виконувати ще на землі за допомогою болгарки. Важливо при постійно змочувати лінію різу водою. При такому укладанні перший ряд монтують як зазвичай. А вже починаючи з другого використовують подразнень заздалегідь листи - це дозволяє домогтися того, що в місцях стику залишаються тільки два шари шиферу.

А вже починаючи з другого використовують подразнень заздалегідь листи - це дозволяє домогтися того, що в місцях стику залишаються тільки два шари шиферу

Якщо ви придбали нефарбований сірий шифер, радимо вам перед монтажем покрівлі здійснити фарбування листів. Такий захід здатна продовжити термін експлуатації виробів на десятиліття! Для фарбування використовуйте силіконові або акрилові фарби, багато фірм виробляють спеціальні склади саме для шиферу. У будь-якому випадку не забудьте прогрунтувати лицьову поверхню для поліпшення зчеплення з барвистим складом. Найкращий ефект буде при нанесенні трьох шарів фарби. За першим і другим разом поверхню буде зафарбована, а за третім ви досягнете рівномірного відтінку.

Ще недавно шиферну покрівлю вважалася нормою для вітчизняних приватних будинків. Сьогодні ситуація змінилася, вибір продаваних в магазинах покрівельних матеріалів величезний. Однак азбестоцементні листи шиферу всіляких розмірів продовжують займати свою нехай і звужену нішу. Обумовлена ​​така популярність дешевизною цього будматеріалу і тривалим його терміном служби на даху котеджу або дворової споруди.

Що таке шифер

Шифер ( «Schiefer» по-німецьки) - покрівельний будматеріал у вигляді хвилястих або плоских листів, виготовлених з азбестоцементної суміші. Частка азбесту в ньому 10-18 відсотків, решта портландцемент і вода. На виробництві азбестові волокна спочатку распушают, а потім замішують з іншими компонентами. Далі з отриманої суміші формують довге полотно, вакуумируют і профилируют його, а потім нарізають на листи потрібних габаритів і ваги.

У Росії для виготовлення шиферу застосовується хризолітовий азбест. Імпортні вироби для покрівлі можуть випускатися із застосуванням його аналога амфібол-азбесту. Обидва ці силікатних мінералу відносяться до групи канцерогенів.

Але волокна хризоліта після зв'язування цементом в листі хвильового або плоского шиферу вже не є небезпечним матеріалом. А ось амфибол навіть після пресування і затвердіння в портландцементного розчині залишається канцерогенною речовиною. Не дарма його поступово забороняють по всьому світу.

На російських підприємствах шифер виготовляється здебільшого по ГОСТам 30340-95 і 18124-95, в яких прописані типові розміри листа, кількість хвиль і вага. За нормами колір у нього повинен бути сірим. Якщо азбестоцементні листи мають інше забарвлення, то вони пофарбовані або пігмент внесений безпосередньо до складу цементної суміші. У другому випадку виріб маркується по заводському ТУ, ГОСТу внесення Пігментується добавок не передбачено.

Шифер: його вид, розміри і вага

Існує чотири основних види азбестоцементних листів для покрівлі:

  1. 6-хвильової

    7-хвильової

    8-хвильовий

Плоскі вироби застосовуються при зведенні перегородок і пристрої дахів, а хвильовий шифер - це виключно покрівельний матеріал. Технологія їх виробництва і склад єдині, розрізняються вони тільки профілем в поперечному перерізі.


Плоскі шиферні листи

Гостовский розмір плоского шиферу в міліметрах - це плити 2500х1200, 3000х1200, 3000х1500, 3600х1200 і 3600х1500. Типова товщина у них - 6, 8 і 10 мм. Вага такого асбестоцементного листа коливається від 38 до 115 кг.

Шифер хвильовий по ГОСТу виготовляється в двох варіантах із зазначенням в маркуванні «40/150» або «54/200». Перша з цифр перед косою позначає висоту хвиль в міліметрах, а друга - їх крок. Всі подібні азбестоцементні листи мають довжину в 1750 мм. Це загальний стандарт. Параметри в розмірах відрізняються тільки за кількістю волі, товщині і ширині.

6-хвильової шифер відноситься до другої категорії «54/200» і випускається з товщиною 6 або 7,5 мм. Відповідно вага цього хвилеподібного листа - 26 або 35 кг. А ширина в обох випадках - 1125 мм.


А ширина в обох випадках - 1125 мм

7-хвильовий виріб має профіль типу «40/150». Товщина його - 5,8 мм. Ширина цього асбестоцементного полотна 980 мм. А вага шиферу з сімома хвилями в перерізі - 23,2 кг.

8-хвильовий лист також відноситься до категорії «40/150». Розмір цього виду шиферу по ширині і товщині - 1130х5,8 мм. Вага листа восьмихвилевий вироби з азбестоцементу - 26,1 кг.


Крім ГОСТовского формату шифер також випускається за заводськими ТУ. Тут габарити у листів бувають найрізноманітніші. Кожне підприємство зараз самостійно вирішує який товар на ринку буде більш конкурентоспроможним.

Чим більший обсяг опадів буде випадати на дах, тим товщий хвильової шифер слід для неї купувати. При самостійному монтажі найпростіше працювати з семіволновимі елементами цього покрівельного покриття . За розміром листи ці найменші і мають меншу вагу серед аналогів.

Знаючи скільки важить шифер конкретної марки, можна без проблем підрахувати загальну масу пакета для організації перевезення цього будматеріалу. Для підйому матеріалу на дах потрібно мінімум двоє робітників. Поодинці важкі листи шиферу хвильового або плоского піднімати складно і не рекомендується. Якщо працювати належить самостійно одному, то краще пошукати інший будматеріал для обшивки покрівлі. Маса і розмір листа ондуліна в цьому випадку виявляться більш зручніше.

Таблиця розмірів шиферу

Розраховуючи необхідну для даху кількість розглянутого матеріалу, слід орієнтуватися не на загальні його розміри в маркуванні, а на робочі. Кожен лист хвильового шиферу накладається на попередній зі зміщенням внахлест. Тому на розкрій і зміщення буде потрібно близько 15-20% від площі покривається покрівлі.

Хвиля з одного краю шиферного листа перекривається, а з іншого - що перекриває. Висота першої завжди на кілька міліметрів нижче другої, щоб обшивка покрівлі при монтажі лягала рівно без перекосів.

Вибирати асбестоцементний покрівельний матеріал найкраще незабарвлений стандартного сірого кольору. Додані при виробництві до складу пігменти трохи знижують характеристики міцності вироби. Практичніше потім вже покриту покрівлю пофарбувати в потрібний колір фарбою.

Захисна фарбування збільшує експлуатаційний термін і покращує загальний вигляд шиферного покриття. Перший шар фарби наноситься на аркуші з азбестоцементу ще до монтажу. Потім вже після завершення обшивки даху оні покриваються ще на раз.

Переваги та недоліки хвильового шиферу

Серед достоїнств шиферу з азбестоцементу:

    Низька теплопередача покрівельного матеріалу;

    Негорючість і хороші електроізоляційні параметри;

    Можливість фарбування в потрібний колір;

    Підвищена вологостійкість;

    Непогана звукоізоляція;

    Відсутність необхідності в постійному обслуговуванні;

    Морозостійкість і термін служби в 30-50 років.

У сонячний день буде нагріватися значно швидше і сильніше, ніж азбестоцементна покрівля. При появі дір на останній в рамках ремонту досить буде замінити лише пошкоджений елемент. Правда, розміри шиферу такого, що доведеться міняти лист повністю. Але зате через хороших міцності йому для укладання досить обрешітки з дощок або брусків з кроком в 45-60 см.

Недоліків у шиферу всього чотири:

    Велика вага;

    Крихкість на злам;

    Невисока міцність при сильних точкових ударах;

    Схильність обростання мохом.


Велика вага;   Крихкість на злам;   Невисока міцність при сильних точкових ударах;   Схильність обростання мохом

Транспортування і укладання хвильових шиферних листів слід виконувати з максимальною обережністю. А для вирішення проблем з мохом потрібно грунтовка або фарба.


А для вирішення проблем з мохом потрібно грунтовка або фарба

вместо Висновки

У порівнянні з аналогами покриті шифером даху дешевші в реалізації. Ондулін простіше укладати, але йому потрібно міцний і рівний підстильний шар з фанери або ОСП. Металочерепиця виграє за вагою. Розміри профлиста з металу і азбестоцементу подібні, однак через істотно розрізняється товщини перший важить значно менше другого.


За тривалістю терміну служби асбестоцементная покрівля поступається тільки якісної металочерепиці та її керамічному прототипу, але сильно виграє у них за ціною. Варто хвильової лист шиферу всього 200-300 рублів. за квадратний метр покрівлі виходить близько 130-150 рублів. Дешевше обійдеться покрити її тільки руберойдом.

Фото будинків з дахом із шиферу


Фото будинків з дахом із шиферу










Правда і монтувати його складніше

Всім російськомовним людям, хоча б віддалено знайомим з будівельною термінологією, «шифер» відомий як хвилястий покрівельний матеріал сірого кольору. Хоча в перекладі з німецької мови цей термін позначає «сланець», проводиться він вже давно з азбестоцементу або хрізотілцемента. Різноманітні розміри шиферу і доступна ціна на покрівлю з нього забезпечують матеріалу високу популярність серед забудовників. Навіть в умови конкуренції з більш сучасними і довговічними аналогами, він впевнено займає терти цього ринку. У цій статті ми поговоримо про різновиди і типових розмірах листа шиферу.

Шифером називають покрівельний матеріал, вироблений з портландцементу і води з додаванням азбесту або хризотилу. В процесі виготовлення інгредієнти замішуються в необхідної пропорції так, щоб вийшла густа, в'язка суміш, яка згодом розливається по формах. Там вона застигає і набуває хвилясту або пряму форму. Потім виробники, розміри якого регламентує ГОСТ 303040-95 і ГОСТ 18124-95. Згідно з цими стандартами розрізняють 2 види асбестоцементного листа:

Зверніть увагу! Згідно з вимогами ГОСТ, основними параметрами листа шиферу є висота хвилі і відстань між двома сусідніми гребенями. Ці показники відображаються в прийнятій маркування. Шифер випускають в двох типорозмірах: 40-150 і 54-200. У кожному типорозмірі існують 7-ми і 8-ми хвильові марки покриття з азбестоцементу.

Достоїнства и Недоліки

У минулі часи у шиферу було не так багато конкурентів, однак на даний момент будівельний ринок завалений покрівельними матеріалами, які служать довше і ефективніше. Незважаючи на цей факт, більше 30% дахів все ще покривають азбестоцементними покриттями. Справа в тому, що шифер істотно скорочує витрати на покрівельні роботи. Але не тільки доступна ціна змушує будівельників вибирати цей матеріал. Роки експлуатації в суворому російському кліматі виявили наступні переваги використання шиферу:

  1. Стійкість до вологи, ультрафіолетового випромінювання, перепадів температур і морозу. Шифер є одним з найбільш стійких до зовнішніх факторів середовища покрівельним матеріалом. Він не боїться низьких негативних температур, спеки, не горить, не вицвітає на сонці.
  2. Універсальність. Покриття з азбестоцементу застосовують для зведення будь-яких скатних дахів , Ухил яких більше 12 градусів. Вони мають досить широкий діапазон можливих кутів нахилу скатів.
  3. Широкий асортимент розмірів. Різноманітні розміри, різна висота хвилі і товщина листа робить шифер оптимальним варіантом для будь-якого виду будівництва. Матеріал з великою площею покриття застосовують для спорудження дахів виробничих будівель великої площі . Матеріал з маленьким розміром листа добре підходить для приватного будівництва.
  4. Простота монтажу. Технологія не передбачає використання складних інструментів. Різка листа виконується звичайної болгаркою або ножівкою. Тому такий вид покриття підходить для самостійного монтажу і ремонту покрівлі.
  5. Доступна ціна. Вартість шиферу залежить від розміру і товщини листа, однак, вона в 2-2,5 рази менше, ніж металочерепиця, профнастил або ондулін.

Сумніви викликає безпеку використання цього покриття, так як азбест становить небезпеку для здоров'я людини при попаданні в дихальні шляхи або на слизові оболонки. Вчені, що проводили багаторічні дослідження матеріалу, запевнять, що при експлуатації, коли азбестовий пил знаходиться в зв'язаному стані, ніяких приводів для занепокоєння немає. Але при монтажі або різанні шиферу потрібно користуватися респіратором та іншими засобами індивідуального захисту.


Важліво! Виробники випускають звичайний і пресований шифер. Покрівельний матеріал з азбестоцементу, що проходить в процесі виробництва стадію пресування, усуває головний недолік цього покриття - крихкість. Він менш вразливий до точкових ударів, витримує великі навантаження, а також служить довше.

Стандартні розміри

В СРСР, де питання стандартизації в будівельній галузі вирішувалося комплексно, було простіше орієнтуватися в покрівельної продукції з азбестоцементу, так як всі підприємства керувалися ГОСТом. В даний час цей матеріал не підлягає обов'язкової сертифікації , А значить не має типових розмірів листа. Виробники випускають власний технічні умови, які регулюють габарити і якість шиферу. Однак, велика частина продукції має наступні розміри:


Однак, велика частина продукції має наступні розміри:


Досвідчені покрівельники стверджують, що при виборі покрівельного матеріалу з азбестоцементу потрібно звертати увагу на корисну площу аркуша. Так як при монтажі вони укладаються в нахлест на 1-2 хвилі, через різної ширини гребенів, у двох марок з однаковим розміром може бути різна корисна площа. Найменше цей показник у 5-ти хвильового матеріалу, у якого при монтажі 40% листа йде на нахлести.

Відео-інструкція

Ось уже понад 100 років 8-хвильовий шифер не втрачає своєї популярності як матеріал для облаштування покрівлі. Знаючи його розмір, можна вирахувати необхідну його кількість. Листи розрізняються також по товщині, вагою та іншими характеристиками. Це необхідно враховувати перед будівництвом даху. Розмір листа шиферу 8-хвильового допоможе обчислити ГОСТ. Застилаючи покрівлю самостійно, слід ознайомитися з усіма нюансами процесу.

Загальна характеристика

Листи 8-хвильового шиферу певного розміру застосовують в покрівельних роботах . Для таких умов плоскі різновиди матеріалу не підходять.

Шифер 8-хвильовий, якого необхідно враховувати перед закупівлею, виготовляється з азбестоцементу. Це крихке, але дуже довговічне покриття. Невисока вартість поряд з тривалим експлуатаційним терміном роблять його затребуваним в будівельній справі.

Щоб правильно розрахувати необхідну для покрівлі кількість матеріалу, необхідно знати розмір аркуша 8-хвильового шиферу, його вага і товщину. Слід також перед закупівлею враховувати кількість нахлестов і карнизний спуск. Правильні розрахунки дозволять придбати необхідну кількість аркушів восьмихвильовий Шифер, відповідне розмірам покрівлі, без надлишку або недостачі.

Сфера использование

Розмір 8-ми хвильового листа шиферу важливий для будівництва 1-2 поверхових будівель. У цій сфері вони дуже популярні. Крім будинків і дач, представлений матеріал застосовується для накриття господарських будівель, лазень і т. Д. Часом його використовують для облаштування паркану.
Розмір 8-ми хвильового листа шиферу важливий для будівництва 1-2 поверхових будівель

Для установки покрівлі на кроквяну систему своїми руками необхідно знати, на яке навантаження розраховані фундамент, несучі конструкції будівлі. Адже, як видно з наведених вище параметрів, шифер є досить важким матеріалом.

Його слід застосовувати тільки в тому випадку, якщо вся конструкція розрахована на відповідну вагу даху. В іншому ж випадку доведеться звернути увагу на більш легкий, але дорогий матеріал.

Розмір шиферу при облаштуванні покрівлі

При накриття даху важливо знати розмір листа шиферу 8-хвильового. Слід врахувати, що подібним матеріалом облаштовують покрівлю під кутом не менше 12 градусів.

Обмежень щодо застосування таких листів практично немає. Його розміри підійдуть для будь-якого підстави. Ширина і довжина листів дозволяють максимально економно монтувати матеріал на кроквяну систему. Застосування різання дозволяє організувати процес з мінімальною кількістю відходу матеріалу.
Обмежень щодо застосування таких листів практично немає

ГОСТ під номером 30340-95 регламентує виробництво такого виробу, як шифер 8-хвильовий. Розмір листа, вага і інші характеристики часом відрізняються від встановлених стандартом параметрів. Це може бути пов'язано з підробкою листів або застосуванням власних технічних умов на виробництві.

параметри листа

Якщо компанія-виробник не має на виробництві своїх індивідуальних технічних умов з виробництва шиферу, листи не повинні відрізнятися від параметрів ГОСТу. Інакше подібні вироби будуть розцінюватися як браковані будматеріали.
Якщо компанія-виробник не має на виробництві своїх індивідуальних технічних умов з виробництва шиферу, листи не повинні відрізнятися від параметрів ГОСТу

У разі, коли виробник виготовив відповідно до стандарту шифер 8-хвильовий, розмір аркуша матиме довжину 175 см, а ширину - 113 см. Товщина асбестоцементного матеріалу може бути при цьому 5; 5,2; 5,8 мм.

Вага такого виробу буде змінюватися в залежності від попереднього показника. Вони можуть важити відповідно 20, 20,6, а також 26 кг.

Для правильного розрахунку матеріалу необхідно знати передбачувані навантаження на покрівлю.

Марка і профіль

Відповідно до Держстандарту, вітчизняні виробники забезпечують розмір восьмихвилевий листа шиферу при виготовленні з певною висотою і кроком хвилі. Існує два типи профілю. До першої марці ставиться шифер 40/150, а до другої - 54/200. У першому випадку висота хвилі дорівнює 40 мм, а крок хвилі дорівнює 150 мм. У другому варіанті ці параметри, відповідно, складають 54 мм і 200 мм.

Профіль у представленої продукції може бути звичайний (ВО), уніфікований або посилений (ВУ). Кожен з них застосовується для певного типу об'єктів. При використанні уніфікованого профілю (117,5х112,5 см) залишається найменша кількість відходів. Марка ВО (112х68 см) застосовується в приватному будівництві, а ВУ (280х100 см) - для промислових об'єктів.

розрахунок матеріалу

Розмір листа шиферу 8-хвильового дозволить виконати правильний розрахунок необхідної кількості матеріалу. Слід врахувати, що нахлест у нього по ширині може бути різним. Він буває в 1 або 2 хвилі.
Розмір листа шиферу 8-хвильового дозволить виконати правильний розрахунок необхідної кількості матеріалу

Для розрахунку матеріалу спочатку змиритися довжина покрівлі. Результат ділиться на ширину аркуша і додається 10% для нахлеста. Це дає забудовнику можливість розрахувати кількість матеріалу на 1 ряд.

Потім змиритися відстань від підстави коника до нижнього звису. Результат ділиться на довжину. Запас слід вважати близько 13%. Це дозволяє отримати кількість рядів. Далі буде просто розрахувати необхідну кількість матеріалу.

Слід при покупці брати на кілька аркушів більше отриманого значення. Матеріал досить крихкий, тому в разі поломки не буде потрібно знову їхати в магазин.

Дізнавшись розмір листа шиферу 8-хвильового, можна правильно підрахувати необхідну кількість матеріалу. У нього невелика різниця між номінальною і корисною площею. Характеристики такого типу шиферу роблять його популярним серед будівельників. Низький рівень відходів, довговічність і відносно невисока вартість утримують для облаштування покрівлі на піку популярності.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама