Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Скільки важить лист шиферу, вага 7 і 8 хвильового шиферу (фото, відео)

  1. Склад і види
  2. кількість гребенів
  3. Особливості

Шифер є недорогим і доступним покрівельним матеріалом, що дістався нам у спадок від радянської епохи. Це хвилястого покриття сірого кольору стало символом розквіту дачного і садового будівництва. В умовах жорстокої конкуренції будівельного ринку шифер вижив серед більш сучасних, привабливих матеріалів за рахунок поліпшення зовнішнього вигляду, а також експлуатаційних характеристик виробниками. Особливістю роботи з цим покрівельним покриттям є велика вага шиферу, який потрібно враховувати при проектуванні даху і зведенні кроквяної каркаса. У цій статті ми розповімо про технічні параметри основних видів матеріалів з азбестоцементу.

Склад і види

Шифером називають матеріал, що виготовляється з суміші азбесту, портландцементу і очищеної води, який використовують для облаштування даху і обшивки стін. У процесі виробництва всі інгредієнти змішуються в потрібній пропорції, викладаються в форму, а потім залишаються там до повного затвердіння. Він має високу стійкість до вологи і ультрафіолетових променів, не горить, не боїться перепадів температур. Залежно від форми і призначення виділяють 2 види шиферу:

  • Хвильовий. Цей вид матеріалу є покрівельний матеріал з листами прямокутної форми, які в результаті формування набувають хвилястий профіль. Хвильовий шифер використовується для настилу на скат даху, так як за рахунок жолобів він краще відводить рідина. Виробники рекомендують використовувати його, якщо кут нахилу ската перевищує 12 градусів. З огляду на, скільки важить шифер хвильового типу, монтаж виконується на посилену обрешітку. Шифер є недорогим і доступним покрівельним матеріалом, що дістався нам у спадок від радянської епохи

    хвильовий шифер

  • Плоский. Плоский шифер, на відміну від хвильового, не має характерного рельєфу. Він являє собою плоский лист з азбестоцементу в вигляді прямокутника або квадрата. Цей матеріал найчастіше використовується для обшивки стін, будівництва огорож, а також для ізоляції ділянок, що контактують з елементами димоходу і теплогенеруючих приладів. Однак, плоский шифер іноді застосовують як покрівельне покриття, якщо ухил даху більше 25 градусів. Він має більшу механічну міцність, високу стійкість до низьких температур і вологи.

    плоский шифер

Зверніть увагу! Вага шиферу, в залежності від розміру і типу листа, становить 23-39 кг. Це означає, що на 1 м2 площі припадає навантаження 9-17 кг без урахування ваги термоизоляционного матеріалу. Щоб зробити покриття з цього матеріалу, слід врахувати можливу масу покрівельного пирога при розрахунку фундаменту і кроквяної каркаса будинку. Без необхідного запасу міцності конструкція обвалиться або перекоситься.

кількість гребенів

Все ж для зведення дахів частіше використовується хвильовий шифер. Виробники випускають продукцію різних розмірів, щоб вона підходила для приватного будівництва, в якому переважають малогабаритні споруди, а також для спорудження виробничих будівель великої площі.

Згідно ГОСТ на даний вид продукції розрізняють шифер зі стандартним, уніфікованим і посиленим профілем. Але покупцеві простіше орієнтуватися за іншою класифікацією, заснованої на кількості хвиль в листі:

  1. 5-хвильової. Шифер з 5 гребенями на поверхні є нововведенням на будівельному ринку, ефективне застосування якого поки не знайшлося. Розмір листа цього матеріалу відповідає габаритам 8-хвильового, але через більшу ширини хвилі, корисна площа покриття складає всього 1,6 м2. Виходить, що 20% поверхні матеріалу «з'їдає» нахлест.

    5-хвильової лист

  2. 6-хвильової. Цей різновид шиферу випускається з розміром листа 1125х1750 см, товщиною 6-7,5 мм, а відстань між гребенями становить 20 см. Вона має посилений профіль і вага 26-35 кг, тому використовується для будівництва в регіонах з високою вітрової навантаженням, для перекриття виробничих споруд великої площі.

    6-хвильовий лист

  3. 7-хвильової. Цей вид шиферу з 7 гребенями є традиційним, тому має стандартні розміри 850х1750 см, товщину листа 5,8 мм і вагу 23 кг. Завдяки невеликій площі покриття і полегшеної масі, 7-хвильовий дахове покриття з азбестоцементу широко використовується в приватному малоповерховому житловому будівництві.

    7-хвильової і 8-хвильовий лист

  4. 8-хвильовий. розміри шиферу цього різновиду складають 1130х1750 см, товщина 5,2 мм або 5,8 мм, корисна площа листа - тисяча дев'ятсот сімдесят сім см. Він використовується популярністю в промисловому будівництві завдяки значним габаритам. Вага кожного аркуша становить 23-32 кг, в залежності від товщини матеріалу.

Важливо! Шифер вважається надійним і довговічним покриттям, він служить не менше 20-30 років. Цей недорогий покрівельний матеріал витримує температуру в діапазоні від -50 до +80 градусів, не горить. Слабкість шифру - точкові удари, які легко можуть привести до розколювання листа. Цю особливість потрібно враховувати при транспортуванні, зберіганні, монтажі асбестоцементного покриття.

Цю особливість потрібно враховувати при транспортуванні, зберіганні, монтажі асбестоцементного покриття

Вага основних марок шиферу

Особливості

Знаючи, скільки важить лист шиферу, нескладно уявити, наскільки міцною і громіздкою повинна бути кроквяна система даху, яку планують покрити цим матеріалом. Значну вагу є головною особливістю роботи з покрівельними покриттями з азбестоцементу. Професійні покрівельники дають 3 важливих ради, що дозволяють уникнути проблем в експлуатації шиферного даху :

  • Складайте проект і виконуйте розрахунки. Шиферну покрівлю надає колосальне навантаження на кроквяний каркас, а також фундамент будинку, тому необхідно все прорахувати, перш ніж братися за монтаж.
  • Прорахуйте варіанти. Шифер вважається одним з найдешевших покрівельних матеріалів, проте, значну вагу покриття змушує посилювати фундамент і каркас даху. Великий обсяг бетону і якісна деревина коштують дорого, тому іноді дешевше вийде придбати більш легкий і дорогий матеріал (ондулін, профнастил, бітумну черепицю).
  • Не забувайте про нахлест. Недосвідчені майстри при підрахунку необхідної кількості матеріалу і загальної ваги покрівельного пирога забувають враховувати накладання листів. Через це в обчислення несучої здатності каркаса закрадається помилка, результатом якої може стати повне обвалення покрівлі.

ГОСТ на покрівельну продукцію з азбестоцементу

Пам'ятайте! Шифер є будівельною продукцією, якої для допуску до реалізації не потрібна обов'язкова сертифікація. Більшість виробників регламентують якість своєї продукції не ГОСТом, а власними технічними регламентами. Тому уважно оглядайте зовнішній вигляд матеріалу при покупці, щоб дахове покриття прослужило не менш заявленого виробниками терміну.

Монтаж шиферної покрівлі

Відео-інструкція

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама