Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вага чавунної труби: діаметр і розміри, товщина, термін експлуатації товстостінних виробів


Останнім часом все більше можна чути про недоцільність застосування залізних виробів для різних комунікацій. Але варто все-таки об'єктивно оцінювати характеристики труб з чавуну. Адже незважаючи на появу більш легких матеріалів, виробництво даних труб не скорочується.

Варто сказати про те, що вага чавунної труби змінити не вийде ні за яких нових технологіях. Це технічна особливість матеріалу, і з нею доводиться тільки миритися. Але якщо бути чесним, то багато інших матеріалів легкістю теж не відрізняються (азбестоцементні труби, елементи залізобетонних колекторів та інші).

А ось поліпшити інші якості чавуну виявляється цілком можна:

Застосування різних марок чавуну дозволяє отримати труби з різними характеристиками, найбільш міцним вважається ВЧШГ (чавун з графітними включеннями кулястої форми).

  • Захист від впливу негативних температур багатьма виробниками сьогодні виконується за допомогою пінополіуретану з поліетиленовим покриттям. До слова, це трохи ускладнює чавунні труби - вага полімерних труб з таким покриттям змінюється більш істотно.

Як бачите, робота з поліпшення експлуатаційних характеристик даного матеріалу йде постійно, що свідчить про те, що фахівці оцінюють можливості експлуатації чавунних комунікацій, в цілому, позитивно, а недоліки притаманні навіть найсучаснішим матеріалами.

Якщо розглядати особливості експлуатації подібних комунікацій, то можна зрозуміти, що не завжди ваговитість це погано.

Ось що може дати велику вагу - чавунна труба, прокладена в грунтах, схильних до пученію, практично не змінює свого положення. У той час як для легких пластикових труб такі умови можуть принести масу неприємностей, починаючи від перегинів лінії, закінчуючи розривом стиків.

Крім того, велику вагу труб (чавунних, сталевих), який забезпечує їх високу механічну міцність, дозволяє прокладати їх через стіни і перекриття без зайвих запобіжних гільз. При неминучою посадці новобудов, особливо це актуально для рубаних будинків, пластикові труби без такої запобіжні заходи можуть не тільки деформуватися, а й прийти в непридатність.

У відповідь надмірно категоричним противникам чавунних труб, котрі заявляють про великій масі і труднощі при з'єднанні, короткій довжині, труднощі врізки, можна сказати наступне:

  • Термін експлуатації чавунних труб досягає, залежно від марки, 100 років.
  • Навіть незважаючи на жорсткість з'єднання, лінію з таких труб можна прокласти з вигином по великому радіусу.
  • При дотриманні умов прокладки трубопровід має дуже низький відсоток аварійності.
  • Чавунні комунікації можуть прокладатися на значній глибині (до 10 метрів) без додаткових захисних коробів.
  • Труби здатні витримувати високі механічні навантаження.
  • Товстостінні труби з чавуну не сприйнятливі до гідравлічних ударів високої потужності.
  • З'єднання труб, так звана карбування, забезпечує високу надійність стику.

І це далеко не повний перелік. Варто враховувати великий асортимент таких виробів. Діаметри труб чавунних магістральних ліній досягають 1 метра і більше.

При організації доставки і монтажу чавунних труб необхідно мати дані про середній вазі матеріалу. Від цього буде залежати вибір автотранспорту і підйомної техніки.

Вага чавунної (1 м) є в будь-якій спеціалізованій довідковій літературі. При цьому не варто забувати про те, що дані таблиці вказують вагу нової труби, маса вживаних елементів може суттєво відрізнятися.

Аналізуючи табличні дані, не забувайте про те, що чавунні труби випускаються в різному виконанні. Тому будьте уважні, інакше можете отримати цифри, невідповідні дійсному стану справ.

Різні виконання труб припускають експлуатацію в відмінних умовах. При рівному внутрішньому діаметрі вироби різного класу можуть витримати неоднакове тиск. Основною причиною, що визначає міцність труб (не рахуючи марку чавуну), є товщина стінки. Саме це визначає і істотну різницю у вазі.

Як приклад розглянемо розтрубні труби з зовнішнім діаметром 81 мм:

  • Клас А має стінку товщиною 7,4 мм, при цьому маса погонного метра становить 12,4 кг, а 1 тонна продукції містить 80,65 м.
  • Клас ЛА відповідно має наступні дані: 6,7; 11,3; 88,5.
  • Клас Б: 8; 13,3; 75,19.

Чавунна розтрубна труба

Як бачите, різниця чимала. Саме розміри труб чавунних і товщина стінки визначають значну вагу вироби. Виходячи з цього, і деяких технологічних проблем, пов'язаних з виготовленням, виробниками і була зменшена довжина виробів.

Короткі елементи дозволяють спростити процес монтажу, а збільшилася кількість стиків не впливає на надійність.

При покупці чавунних труб, по крайней мере невеликих кількостей, звертайте увагу на наступні моменти:

  • Труба не повинна мати тріщин.
  • Розтруб повинен мати правильну форму, на ньому не повинно бути відколів, видимих ​​дефектів.
  • Якщо труби герметизуються за допомогою гумових ущільнень, то звертайте увагу, наскільки щільно воно стає в розтруб.
  • Перевірте якість захисних покриттів, воно повинно бути однорідним, без пошкоджень. Не повинно бути розшарувань матеріалу, все елементи ізоляції повинні бути надійно з'єднані між собою.
  • Уточнюйте маркування труб і то, до якого класу вони відносяться.

Який вид труб застосовувати для прокладки комунікацій, вирішувати, звичайно, вам, але не варто зневажливо ставитися до такого перевіреного десятиліттями матеріалу, як чавунні труби.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама